Itselleen nauraminen ja samoista asioista kirjoittelu

Anonyymi

Huoli-ilmoitusten
määrä on kasvanut
Huoli-ilmoituksen voi tehdä aikuisesta, jonka pärjääminen, terveys tai turvallisuus herättää huolta esimerkiksi mielenterveys- tai muisti-ongelmien vuoksi.
STT, Anne Salomäki

Helsinki

Naapurin vanhus eksyy jatkuvasti rappukäytävässä, aikuisen ystävän arjenhallinta näyttää lipsuvan päihteiden vuoksi, tai huoltoyhtiö huomaa kerrostaloasunnon olevan täpötäynnä roinaa. Miten puuttua läheisen, tutun tai joskus tuntemattomankin aikuisen huolestuttavaan tilanteeseen?

Yksi väylä on huoli-ilmoitus, jonka voi tehdä aikuisesta, jonka pärjääminen, terveys tai turvallisuus herättää huolta esimerkiksi mielenterveys- tai muistiongelmien vuoksi. STT kysyi Tampereelta, Turusta, Oulusta, Helsingistä, Jyväskylästä ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä Siun sotesta, miten huoli-ilmoitusten määrä on kehittynyt ja onko koronapandemia vaikuttanut ilmoitusmääriin. Kaikkialta kerrottiin, että erityisesti yksityishenkilöiden tekemien ilmoitusten määrässä on viime vuosina ollut kasvua.

Haastateltavat sanovat, että huoli-ilmoituskynnystä on pyritty aktiivisesti madaltamaan ja samalla lisäämään kansalaisten tietoisuutta sen olemassaolosta. Vaikka paikoin koronasulun kerrotaan osittain vaikuttaneen ilmoitusten määrään ja sisältöön, suurimpana tekijänä pidetään juuri ilmoitusmekanismin tunnettuuden lisääntymistä.

Esimerkiksi palvelupäällikkö Anna Pekkarinen Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista kertoo, että korona-aikana ilmoituksissa ilmi tulleet ongelmat olisivat olemassa ilman koronaakin.

-Toki jonkin verran on sitä, että kun läheisiä ei ole päästy tapaamaan, omaiset eivät välttämättä tiedä, mikä tilanne on. Merkittävästi tämä ei kuitenkaan ole määriin vaikuttanut.

Oulun kaupungin sosiaalijohtaja Arja Heikkinen sanoo, että kun viime vuoden tammi-syyskuussa ilmoituksia oli tehty reilut 3000, tänä vuonna luku on vastaavassa ajassa reilusti yli 4000. Kasvua on erityisesti yli 65-vuotiaista tehtyjen ilmoitusten määrässä, ja heidän kohdallaan yleisin syy on toimintakyvyn heikkeneminen.

Helsingin Seniori-infon neuvontapäällikkö Minna Nummi kertoo ilmoitusten määrän olevan yleisesti kasvusuunnassaa. Korona-aika on näkynyt siten, että kun omaishoidettavien lyhytaikaispaikat ovat koronasulun aikaan olleet kiinni, monet omaishoitajat ovat uupuneet.

Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalvelut vastasi STT:n kysymyksiin kootusti sähköpostitse. Kaupungin tilastojen mukaan ilmoitusten määrä on kasvanut vuosittain, mutta koronan vaikutusta on vaikea arvioida.

-Tuntuma on, että (korona) on lisännyt ilmoitusten määrää, viestissä kerrotaan.

Myös Turun kaupungin sosiaalityön johtaja Minna Virta ja palveluohjauksen päällikkö Eira Helin kertovat huoli-ilmoitusten määrän kaupungissa kasvaneen. Ensimmäisenä koronakeväänä 2020 ilmoituksissa oli Virran mukaan notkahdus samoin kuin lastensuojeluilmoitusten määrässä, mutta tilanne kurottiin loppuvuoden aikana kiinni.

Nousua on myös Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä Siun sotessa. Johtavan sosiaalityöntekijän Jaana Väyrysen mukaan määrää voi osin selittää se, että Itä-Suomessa asuu iäkkäitä ihmisiä ja monien iäkkäiden omaishoitajana on itsekin iäkäs läheinen.

Kaikki haastateltavat kertovat, että huoli-ilmoitusten taustalla on usein moninaisia ja osin kasautuneita ongelmia, joiden vuoksi elämän ja arjen hallinta horjuu. Siksi myös tuen tarpeissa on usein päällekkäisyyttä.

9

253

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   itsensä voi käräyttää myös itse jos tuntuu että apua pitäs saada

  • Anonyymi

   Persuista sais tehdä myös joka työvuorosta. Ei vain hommat luonnu ja itsestään ei kykene pitämään huolta, vaikka on tullut töihin pitämään huolta muista.

   • Anonyymi

    Minä teen huoli ilmoituksia heti vihreistä ja demareista,ihan varmasti olen heistä huolissani


  • Anonyymi

   Näin mennään kohti stasi valtiota jälleen kerran askel askeleelta nyt siinä on mukana soite tottakai sillä euroopan unionin liittymisen jälkeen lääkäreille tuli ihan liikaa valtuuksia

   • Anonyymi

    Soitessa nyt saa tehdä mitä tahansa. Esimiehet vain vääntää naamaa ja vitsiä kuin kakkosluokan komediassa. Vastuuta ei tarvitse heidän kantaa.


   • Anonyymi

    Elä höpötä


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Elä höpötä

    No juksasin vaan. Heitin vitsipitsisitsin. Kyllä ne ovat joutuneet miettimään siellä, mitä tehdään esimiehille, jotka eivät hoida velvollisuuksiaan #julkinenpuoli #johtaminenhukassa


  • Anonyymi

   Jos keski-ikäinen työkaveri ja paikallispoliitikko selittää kahvipöydässä hauskana tarinana kuinka häneltä tuli kerran töissä paskat housuun niin pitäiskö olla huolissaan?

   • Anonyymi

    Kunnan virassa ja näitä elätetään?


  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Some liekeissä! Mikko Leppilampi jättää TTK:n - Kollegat ylistävät: "Huikea ja uniikki", "The best"

   Mikko Leppilampi teki kyllä huikean uran Tanssii Tähtien Kanssa -juontajana, yhteensä 10 kautta. Mitä luulet, kuka mahtaa astua Leppilammen saappaisii
   Kotimaiset julkkisjuorut
   70
   3919
  2. Pikkaraisen ulosanti instassa

   Onko sillä kaikki kotona yläkerrassa... Miten lapsellisia kommentteja sillä on insta kuvissa. Laitan auringon nukkumaan. Mennään ostamaan kaunoluisti
   Kotimaiset julkkisjuorut
   262
   1925
  3. Kyllä noita sun silmiä

   kattelis mielellään.
   Ikävä
   69
   1596
  4. "MUKANA KU PERÄPUKAMA!!" Janni Hussi paljastaa uudet kuviot pörrökaverin kanssa somessa!

   Oho! Janni Hussi paljastaa into piukena somessa uudesta aluevaltauksestaan. Postauksessa ei sanoja säästellä: https://www.suomi24.fi/viihde/mukana-ku-
   Kotimaiset julkkisjuorut
   4
   1576
  5. Suomi24 kirjoitukset poliisitutkinnassa

   Taitaa olla aika kertoa, missä olemme menossa. Täällä suomi24-palstalla olen saanut vuosikausia kokea valtavaa törkykirjoittelua kohdalleni. Nimimerkk
   Haapavesi
   83
   836
  6. Nyt se sitten päätetään.

   Rokottamattomat ovat todella vaikeuksissa, ottaako lopputili vai piikki. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ministeri-kiuru-tyopaikoille-valmistella
   Maailman menoa
   254
   822
  7. Susivihaaja myrkyttänyt eläimiä ympäri Pohjois-Karjalaa.

   Lieksalainen susivihaaja on syytettynä myrkkysyöttien levittämisestä metsiin eläinten tappamistarkoituksessa ympäri Pohjois-Karjalaa. Jauhelihaan lait
   Lieksa
   149
   764
  8. Taas valvon..

   Ja kuuntelen ja katselen sinua. Jos kysyisit mitä minulle kuuluu - varmaan valehtelisin; et koskaan saa tietää miten hajalla olen. Jokainen päivä on t
   Ikävä
   22
   754
  9. ..............................

   Se on sillä tavalla nyt et haluaisin tietää mitä ajattelet. Onnistuuko se mielestäsi palstan kautta? Ei meidän tarvitse yhteen muuttaa heti jos et ha
   Ihastuminen
   61
   703
  Aihe