Upea essee ajankohtaisesta asiasta

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008653599.html

Aivan loistava essee Helsingin sanomissa ja kokonaan sen voi lukea linkin takaa.

"KAUAN sitten kaukaisessa Kaledoniassa, tunnetun maailman laidalla, käytiin sotaa. Alue on nykyinen Skotlanti.

Vastakkain olivat suuren ja mahtavan Rooman legioonat ja pienet paikalliset heimot, joita johti päällikkö Calgacus.

Oli vuosi 84. Roomassa valtaa piti harhainen keisari Domitianus. Imperiumin pääkaupungin kaduilla tiedettiin kertoa, että keisari oli antanut päällystää palatsinsa seinät laatoilla, jotka oli hiottu peileiksi. Domitianus halusi nähdä, jos joku lähestyy takaapäin.

Kaledonian sotatoimista kirjoitti jälkikäteen roomalainen historioitsija Tacitus. Hän sepitti Calgacuksen suuhun hengennostatuspuheen, jonka tämä piti joukoilleen ennen vihollisen kohtaamista.

Puhe oli retorisesti taidokas.
”Roomalaisten hirmuvaltaa turhaan koetetaan välttää kuuliaisuudella ja myöntyväisyydellä”, Calgacus sanoi. ”Heitä eivät Itämaat eivätkä Länsimaat ole voineet tyydyttää.”

”Ryöstämistä, teurastamista ja sotarosvoutta he nimittävät valheellisesti hallitsemiseksi. He saavat aikaan autiomaan ja kutsuvat sitä rauhaksi.”
SANAT kaikuvat vuosituhansien takaa ja ovat vaivattomasti sovitettavissa nykyhetkeen.

He valmistelivat hyökkäyssotaa ja puhuivat ”sotilaallis-teknisistä toimista”. He jyräsivät itsenäiseen valtioon panssarein, alkoivat tappaa ihmisiä ja kutsuvat sitä ”erikoisoperaatioksi”.

He puhuvat ”slaavilaisesta veljeskansasta” ja ampuvat kranaatteja olohuoneisiin.
Koko Vladimir Putinin sota perustuu jättimäiseen valheeseen, ja sen totuuden kanssa me joudumme nyt elämään.

Yllättäen. Äkkiarvaamatta.

Harva meistä lienee uskonut pahinta, kun Ukrainan rajoilta alkoi marraskuussa kantautua huolestuttavia uutisia Venäjän joukkojenkeskityksistä. Minä en ainakaan uskonut.

Putinin bluffia, ajattelin: Pullistelua kotiyleisölle, Ukrainan häiriintynyttä pelottelua, kiristysyritys lännen suuntaan. Moskovan suuri sirkus.

Eihän kukaan ole niin hullu, että ryhtyisi hyökkäyssotaan Euroopassa vuonna 2022, ajattelin. Saati sellaiseen, joka voi kärjistyä suursodaksi.

Onko Eurooppa taas kävellyt unissaan kohti katastrofia? Niin kuin kesällä 1914, kun Euroopassa siirryttiin uimarannoilta juoksuhautoihin?

TIEDOSSA on vaikeita vuosia meille kaikille, ennen kaikkea tietysti Ukrainalle, jonka sankarillista taistelua me suomalaiset osaamme omistakin syistämme hyvin arvioida ja arvostaa.

On silti mahdollista, jopa todennäköistä, että järjen ääni saavuttaa joskus vielä ilmaherruuden. Kremlin sodanlietsojien aloitteesta niin ei tietenkään tapahdu, mutta todellisuus voi siihen johtaa.

Venäjä on nyt käynyt brutaalia valloitussotaansa yli viikon, eikä se näytä saavan tahtoaan läpi helpolla. Venäjä joutuu maksamaan teoistaan kovaa hintaa.

Sopii toivoa, että sodan kulku, hylkiön asemaan joutuminen ja talouskurimus asettavat valtioterrorille edes jonkinlaisia pidäkkeitä.
Sopii toivoa vaan ei luottaa. Meidän suomalaisten täytyy toimia siihen katsoen, että Suomi selviää kriisistä ehjänä ja sisäisesti entistä vahvempana.

HISTORIAN vauhtipyörä pyörii nyt rajuilla kierroksilla. Maailma on muuttunut hyvin lyhyessä ajassa aivan käsittämättömällä tavalla. Venäjä käynnisti hyökkäyssotansa torstaina 24. helmikuuta ja pakotti meidät uuteen vastenmieliseen aikakauteen.
Koronakuulumisten ja hiihtokelien sijaan joudumme yhtäkkiä seuraamaan uutisia sotimalla aiheutetuista ydinvoimalapaloista ja termobaarisista pommeista, jotka luovat vaikutusalueelleen tyhjiön imemällä ilmasta kaiken hapen. Näidenkin aseiden käyttöä Venäjän kerrotaan harkitsevan.

Sodassa on kuollut viikon aikana oletettavasti tuhansia. Yli miljoona on lähtenyt evakkoon Ukrainasta.
Ja kaikki tämä jättimäisen valheen vuoksi. He puhuvat ”vapauttamisesta” ja rakentavat kansojen vankilaa.

SUOMALAISET eivät liene kokeneet näin painostavaa uhkaa sitten viime sotien. Me olemme tottuneet elämään rauhassa, nyt jo monen sukupolven ajan.
Me olemme tottuneet kiistelemään mitä moninaisimmista asioista, niin isoista kuin pienistä, kuten esimerkiksi sote-uudistuksesta tai liha- ja kasvisruokien oikeasuhtaisesta tarjonnasta kunnallisissa kouluissa ja päiväkodeissa.

Me ratkaisemme nämä kiistat usein kömpelösti, mutta sittenkin sivistyneesti. Valtiotamme sanotaan demokratiaksi: siinä on päätösvalta kansalaisten enemmistöllä eikä vähemmistöllä.

Olemme vapaamielisiä julkisessa elämässämme, eikä valtio urki toimiamme.
Meillä on hieno yhteiskunta. Arvomme ovat pehmeitä. Ja nyt ympäröivä maailma onkin sitten kova, mikä voi pakottaa myös meidät koventamaan arvojamme.
Me olemme täysin syyttömiä kriisiin. Haluaisimme vain elää edelleen rauhassa. Tämä muutos, sen kertakaikkinen epäreiluus, on katkeraa kalkkia.
Yllämme leijuu ahdistavia kysymyksiä. Miksi jouduimme heräämään tällaiseen maailmaan?"

Tarinan lopussa Domitianuksen poistivat päiviltä hänen omat palvelijansa. En voi välttyä ajatukselta, että toivottavasti tälle meidän aikamme Domitianukselle käy samoin.

8

138

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Varmaan venäjällä kulisseissa tapahtuu nut paljon asioita. Venäjä on käytännössä hävinnyt sodan vaikka saattaa jopa miehittää Kiovan. Tykkäävätkö monimiljardöörit tästä? Voi kestää vuosikymmeniä ennen kuin Venäjä on palautettu muiden kansakuntien joukkoon tasavertaisena.

  • Hieno kirjoitus.

   Tässä myös apua venäläisten ajatusmaailman ymmärtämiseen. Putinin toiminta Ukrainassa on sekin käsittämättömän raaka ihmisoikeusrikos, mitä ei pidä koskaan hyväksyä. Voimia Ukrainan kansalle ja kaikki tuki heille. Alla oleva esitys kestää noin tunnin, mutta kannattaa kuunnella.

   Tiedustelueverstin arvio | 3.12.2018
   https://www.youtube.com/watch?v=kF9KretXqJw
   .

  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Ja tuhoaa vallanhimossaan omalta kansaltaan tulevaisuuden.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ja tuhoaa vallanhimossaan omalta kansaltaan tulevaisuuden.

    Ja mitä kauemmin on vallassa, sitä enemmän saa pahaa aikaiseksi. Pidän hengissä pienenpientä toivonkipinää siitä, että venäjästä rakentuisi Putinin jälkeen pikku hiljaa rauhaa rakastava ja elämää kunnioittava demokraattinen oikeusvaltion periaatteita kunnioittava kansakunta. Tämä edellyttäisi koko hallintokoneiston täysremonttia.


  • Anonyymi

   Hieno kirjoitus, kiitoksia sen postaamisesta! Herättää kyllä ajatuksia.

  • Hieno kirjoitus, upea essee todellakin! On tuolta Hesarin nykyiseltä ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoskelta nähty ennenkin hienoja kirjoituksia ja on hän julkaissut kirjojakin ja on palkittukin niistä. Ansaitsisi tulla palkituksi tuosta kirjoituksestaankin!

  • Anonyymi

   Onko Aittokosken kirjoitus sovitettavissa Irakin sotaan 2003? Sinne mentiin oikealle asialle toki kestämättömin perustein.

   Näkökenttämme on edelleen helvetin kapea. Ei se suuresti eroa venäläisyydestä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä tapahtui? Bachelor-Timo paljastaa, miksi suhde Sonjaan ajoi karille: "Ehkä ei kuitenkaan..."

   Rovaniemeltä kotoisin oleva Timo Harvey, 32, halusi sitoutua, löytää rakkauden ja asettua aloilleen. Kauden viimeisessä jaksossa Bachelor-Timo valitsi
   Bachelor
   22
   2638
  2. Stefulla taas korkki auki?

   Tästä taitaa tulla hieno päivä 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   51
   2152
  3. Maisa Torppa miehensä kanssa lomalla

   Espanjan Alicantessa. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Vauva-jai-kotiin-Maisa-Torppa-karkasi-rakkaansa-kanssa-aikuisten-lomalle-Espanjaan-kuva
   Kotimaiset julkkisjuorut
   147
   1609
  4. Bachelor-Tuomakselta ikävä yllätys - Hanna tyrmistyi miehen käytöksestä: "Kun kamerat sammuivat..."

   No voihan… Hanna sai kuvausten aikana Tuomaksesta lämpimän, ystävällisen ja avoimen kuvan. Kun kamerat sammuivat, kuinkas sitten kävikään... https://
   Bachelor
   15
   1531
  5. Mies olet kaunis sisältä ja ulkoa

   Haluan sut omakseni. Sinä jos kuka kelpaat :)
   Ikävä
   125
   1200
  6. Lasta odottava Johanna Harlin hehkuu Cannesin juhlissa - Some ylistää: "Maailman kaunein mama"

   Oi, mitkä kuvat suoraan Ranskan Rivieralta. Onnea loppuodotukseen, Johanna ja Renny Harlin! Oletko muuten katsonut The Harlins -realityä? Mielipiteit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   16
   902
  7. Venäjän sotilaiden raiskaama 1 vuotias poika kuoli vammoihinsa

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4 Järkyttävää tämä jatkuva raiskaaminen. patriarkka Kirilin mielestä p
   Maailman menoa
   215
   803
  8. Ihan sekaisin susta taas

   Miksi piti näin rakastua, jos en sua (miestä) koskaan voi saada?
   Ikävä
   83
   699
  9. Haluan lämmittää välejämme

   Haluan saada ja antaa sulle nautintoja, onko se väärin? 💜 Se riittää jos et halua muuta, en tarvitse enempää.
   Ikävä
   50
   681
  10. Tämä oikeasti sattuu

   Alan ymmärtää sua paremmin.
   Ikävä
   44
   658
  Aihe