Köyhyys koetelee ikäihmisiä.

Anonyymi

https://www.lehteri.fi/henkijaelama/koyhyys-koettelee-ikaihmisia/

Köyhyys koettelee ikäihmisiä

Monet vanhukset elävät taloudellisessa ja sosiaalisessa ahdingossa. Tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä.

Vähävaraiset vanhukset ovat usein tilanteessa, jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.

Seurakuntien diakoniatyössä ikäihmisten taloudelliseen hätään törmätään usein, Jyväskylän seurakunnan diakonian asiantuntija Kirsi Lepoaho vahvistaa.

– Monet eläkeläiset sinnittelevät todella pienellä eläkkeellä. He joutuvat miettimään, riittävätkö rahat lääkkeiden jälkeen ruokaan. Tällaisia asioita ei soisi kenenkään vanhuksen joutuvan miettimään, Lepoaho sanoo.

40 prosenttia eläkeläisistä saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset.

Lepoahon mielestä on tärkeää, että tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen keskiössä ovat nimenomaan ikäihmiset.

– Koronavuosi on koetellut erityisesti vanhuksia. Se on lisännyt yksinäisyyttä ja tuonut mukanaan monenlaista hätää. Tässä tilanteessa on hyvä huomioida varsinkin köyhyydestä kärsivät ikäihmiset, Lepoaho huomauttaa.

Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseksi oman seurakunnan alueella.

Jyväskylän seurakunnan keräystuotto käytetään ikäihmisten ta-loudelliseen tukemiseen hankkimalla varoilla liinavaatteita, peitteitä, tyynyjä ja hygieniatarvikkeita. Apu kanavoidaan perille Jyväskylän Oivakeskuksen kautta.

– Aina pieni eläke ei riitä välttämättömiin kuluihin, puhumattakaan mistään ylimääräisestä. Köyhyys ilmenee esimerkiksi kotipalvelua tarvitsevilla ikäihmisillä niin, ettei heillä ole varaa uusia liinavaatteita, peitteitä ja tyynyjä. Myös hygieniatarvikkeet ovat tarpeen. Elämänlaadun kannalta nämä ovat merkittäviä asioita, Lepoaho kertoo.

Lepoahon mielestä on hyvä, että apu viedään perille kotipalvelun kautta.

– Kotipalvelussa kohtaamme laajemmin ihmisiä, joiden hädästä emme tiedä. He ovat niitä, jotka eivät pääse hakemaan apua muualta.

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 20 prosenttia kohdennetaan keräysvuoden kotimaan yhteistyökumppaneiden Kirkon diakoniarahaston ja Seurakuntaopiston kautta.

Diakoniarahasto kohdentaa varat heikoimmassa asemassa olevien ikäihmisten taloudelliseen avustustoimintaan yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa.

Seurakuntaopisto kokoaa valtakunnallisen kansanopistoverkon, joka toteuttaa ikäihmisille maksuttomia taloudenhallinnan koulutuksia sekä digitaitojen valmennusta ensi vuodesta alkaen.

Rahat eivät riitä ruokaan ja lääkkeisiin
Maria Nyrambagazohe, 67, asuu Kyakan pakolaisasutusalueella kahden lapsenlapsensa kanssa. Lapset ovat 8-vuotias Anarite ja 10-vuotias Sylvester. He pakenivat Ugandaan Kongon väkivaltaisuuksia vuonna 2018. Marian aviomies ja kaksi poikaa kuolivat levottomuuksissa, eikä Maria tiedä missä tytär, lastenlasten äiti, on. Tai onko hän edes elossa.

Maria huolehtii lastenlapsistaan yksin. Hänellä on paljon kipuja ja kotitöiden tekeminen on sen vuoksi vaikeaa. Lapset joutuvat tekemään suuren osan kotitöistä. Marian ruokakunta saa 21 000 Ugandan shillinkiä eli noin 5,25 euroa kuukaudessa ruokaan. Ravinnosta on jatkuvasti pulaa.

– Ajattelen perhettäni joka päivä. Lapset kyselevät milloin tapaavat taas äitinsä, Nyrambagazohe kertoo.

Nzirane Hadijah, 67, elää Rwamwanjan pakolaisasutusalueella. Hadijahn tytär kuoli synnytyksessä ja sen vuoksi hän huolehtii nyt lapsenlapsestaan ja he asuvat yhdessä. Hadijah pakeni Kongon levottomuuksia Ugandaan seitsemän vuotta sitten.

– Elämä Ugandassa on vaikeaa, sillä terveydenhuollon saaminen on hankalaa ja rahaa lääkkeisiin ei ole tarpeeksi. Saan kuitenkin nukkua yöni rauhassa, eikä tarvitse pelätä yöllä kuuluvia luotien ja kranaattien ääniä.

Hadijah viljelee maata ja saa siitä tarpeeksi ruokaa perheen elättämiseen.

– Elän tässä hetkessä. En halua muistella menneitä, sillä muistot ovat liian kivuliaita, hän sanoo.

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta yli puolet, 60 prosenttia, ohjataan kehittyviin maihin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä.

Kansainvälisen diakonian esimerkkikohdemaa on Uganda, mutta apua ohjataan kulloisenkin tarpeen mukaan yli kymmeneen maahan.

18

389

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kyllähän ne sairaudet ja köyhyys sosiaalisten ongelmien kera koskee myös todella monia paljon nuorempia, mutta digipuoli lähes kaikilla varmaan ok.
   Onkohan aina haettu eläkkeen lisäksi täydentävää kansaneläkettä työeläkkeen ollessa pieni, asumistukea, eläkkeensaajan hoitotukea, toimeentulotukea yms...)

   lajijasuris

  • Anonyymi

   Minua suututtaa edelleen, että Suomi antoi EU yhteisvastuisiin 6,6 miljardia itse lainaamiaan rahoja, rikas Ruotsi 1,5 miljardia. Viidellä miljardilla olisi jo auttanut paljon heikossa taloudellisessa tilanteessa olevia vanhuksia, nuoria ja lapsiperheitä.

   Miksi Suomen poliitikot neuvottelevat Suomelle epäedullisia sopimuksia?
   Onko mitään ymmärrystä köyhien ihmisten elämästä Suomessa?

  • Anonyymi

   Eläkkeiden indeksikorotukset!
   Useana vuotena korotukset olivat tasoa 0,x%. Joskus jopa +1%.
   Itselläni yksi vuosi meni miinuksen puolelle kun kuntaveron korotus oli suurempi kuin eläkkeen.

   Aktiivielämäni aikainen metallin TES oli oikeudenmukaisempi.
   Sopimuksissa oli markkapohjainenperuskorotus kaikille ja ylimenevälle osuudelle % korotus.
   Tällä periaatteella pieneläkeläiset kestäisivät paremmin kuvassa mukana.
   Nyt pieneen eläkkeeseen tulee % korotus joka pienessä summassa ei euroissa merkitse juuri mitään.

   • Anonyymi

    Vaimoni kanssa olemme olleet eläkkeellä yli 20 vuotta. Jo alkuaan minun eläkkeeni oli tuntuvasti suurempi.
    Tuo prosenttia prosentin päälle periaate on repinyt eron huomattavasti suuremmaksi.
    Onneksi meillä on kaikki yhteistä. Muuten saattaisi tulla keskustelua menojen jyvittämisestä.


  • Anonyymi

   Joskus kaupassa oon katsellut kun vanhukset pelaa rahapelejä. Joku pelaa kaksikin tuntia.

   • Anonyymi

    Johtopäätös! Kaikki vanhukset ovat upporikkaita suuria eläkkeitä nauttivia jotka solidaarisuuden vuoksi pistävät rahat kieroon hyviin tarkoituksiin mummorullien kautta.


   • Anonyymi

    Kun on epätoivoisessa tilantessa niin yrittä käyttä kaikki oljenkorret hyväksi ja silloin tule kokeiltua jos peleistä sattuisi voittaman raha mutta ei hän sinä voitta ja jotkut tulevat peliruppuvaiseksi mikä on aika tragista koska sinä mene ainoat ja loputkin rahat ja hätä sen kun kasva aika typerä että ne peliauttomatit on sinä kaupassa huokuttimena itse olen kans kerran huolto asemalla kokkolassa vuonna 2011 hedelmä peliautomatilla hävinnut 260€ ja sen jälken en olen nihin koskennut mutta minun kaveri pela kaikki rahat mitä on aika tragista.


  • Anonyymi

   Varsinkin jos koko eläke mene hedelmäpeli automattin samana päivänä kun se tule jollekin se voi myös olla tekemisen putte että pelamalla sittä automattia saa sisltöä päivä.

  • Anonyymi

   Ja jollekin se on samalla sekä tekemistä että vihdettä.

  • Anonyymi

   Konetta ei voi voitta mutta jotkut mitkä ovat taitavat ja pella netissä pokeria muitta ihmisiå vastan mitkä ovat huonompia ja kokemattomempia peljajia kun mitä ne itse ovat voi kyllä voitta usein ja isosti.

  • Anonyymi

   ylisuuria eläkkeitä ja etuja tulisi leikata!!
   Ja pienempiä nostaa.

   esim.. Meillä nyt roikkuu työttöminä paljon 55-65 v. hyvää työvoimaa, jotka elää työmarkkinatuki-köyhyydessa. Ja siirtyy 65v. minimi eläkkeille.
   Järjestelmällinen eläkkeiden tuhonta on menossa!!

   • Anonyymi

    Olet aivan oikeassa. Kun viimeiset 10 vuotta roikutaan työttöminä niin tuloksena on eläkeyhtiöille valtava säästö, kun kymmenille tuhansille maksetaan vaan surkeasti.
    Juuri tuollainen tulee olemaan tulevaisuuden yhteiskunta.
    Heistä 1/3 elää hyvin ja saa hyvää palkkaa. Toinen 1/3 kituuttaa pienellä palkalla tai on vain osa-aikaisesti työssä ja osa tuloista on avustuksia. Viimeinen 1/3 saa vain sossutukea.
    Eli yli 30 % meistä tulee olemaan apaattisia sosiaaliloisia . Tämä ei ole minun keksintö, vaan johtavat tulevaisuuden tutkijat maailmalla ovat tulleet siihen tulokseen.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Olet aivan oikeassa. Kun viimeiset 10 vuotta roikutaan työttöminä niin tuloksena on eläkeyhtiöille valtava säästö, kun kymmenille tuhansille maksetaan vaan surkeasti.
    Juuri tuollainen tulee olemaan tulevaisuuden yhteiskunta.
    Heistä 1/3 elää hyvin ja saa hyvää palkkaa. Toinen 1/3 kituuttaa pienellä palkalla tai on vain osa-aikaisesti työssä ja osa tuloista on avustuksia. Viimeinen 1/3 saa vain sossutukea.
    Eli yli 30 % meistä tulee olemaan apaattisia sosiaaliloisia . Tämä ei ole minun keksintö, vaan johtavat tulevaisuuden tutkijat maailmalla ovat tulleet siihen tulokseen.

    Onhan se jälkeenpäin v'''''tanut kun ei yksinhuoltajana ollut rohkeutta heittäytyä ja ottaa osa-aikaisesta työpaikasta lopareita ja jatkaa kokoaikaisen työn hakua työttömänä. Osa-aikaisena olin kaikenlisäksi paikassa jossa epäsäännölliset työajat niin että ei voinut edes ottaa toista työtä siihen rinnalle. Ainoastaan vakituisen työn vapaapäivinä olisin voinut
    tehdä toista työtä mutta ne halusin olla lapseni kanssa.
    Työeläke jäi siksi pieneksi ja vaikka siihen päälle saan pienen kansaneläkkeen niin köyhyysrajan alapuolelle jää vaikka saan pikkuisen asumistukeakin.
    Ainoa hyvä puoli on että asun yksin joten saan kaikki tuloni kuluttaa itseeni ja lapsenlapsiin silloin kun tulevat yökylään.


  • Anonyymi

   Olkaa vaan ihanaa työttömyys on ihanaa sitten kitistään pientä eläkettä.

  • Anonyymi

   Kuulun tuohon 40%:n ryhmään mutta, johtuneeko vaatimattomista tarpeistani, niin en tunne kokevani puutetta mistään muusta kuin terveydestä.
   Olen niin lähellä tuota %-rajaa, etten ole edes hakenut mitään avustuksia.
   Osa lääkkeistäni on "kokonaan korvattavia" ja muitakin menee niin vähän, etten tavoita maksukattoa.
   Minusta nuo jutut "nälkä tai lääkkeet" ovat huuhaa keksintöä. Kyllä niiden välissä on vaihtoehtoisia, vähemmän tärkeitä kulukohteita.
   Olen kiitollinen terveydenhuoltomme järjestelmälle koska säännölliset hoitoni, punasolujen tankkaus 8:n viikon välein on maksuton ja kerran kuukaudessa tapahtuvat antibiootti hönkäilyt maksavat 11,90€/kerta. Nämä molemmat ovat toistaiseksi jatkuvia.
   Laboratoriotarkastukset viikoittain ja niiden jälkeen tapahtuvat lääkärien puhelut maksavat 20,90€/soitto.

   En tupakoi, en istu pubeissa enkä nauti alkoholia kotonakaan enkä myöskään kylässä. Syön harkituista tarpeista tehtyä kotiruokaa.
   Syöminen ja lääkkeet eivät todellakaan ole vaihtoehtoja!
   Mutta kullakin on oma tärkeysjärjestyksensä.

   • Anonyymi

    Terve sielu terveessä ruumiissa ei lääkkeitä kaipaa vanhanakaan.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Terve sielu terveessä ruumiissa ei lääkkeitä kaipaa vanhanakaan.

    Geneettiselle luuydinsyövälle ei mahda mitään!
    Terve tausta ja terveelliset elintavat ovat antaneet runsaasti enemmän elinvuosia kuin pisin ennuste tarjosi.


   • Anonyymi

    Mutta kun juttelee tuttujen apteekin tätien kanssa, niin he törmäävät useita kertoja viikossa sellaisiin mummohin, jotka joutuvat valitsemaan menusta ruoka tai lääkkeet .
    Vanhoja ihmisiä ei kukaan ole neuvonut siitä, miten haetaan takuueläkettä tai vuokratukea tai jopa toimeentulotukea.
    Sen sijaan sosiaaliloiset osaavat noiden hakuehdot jopa ulkoa, vaikka eivät ole elämässään tehneet päivääkään töitä.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofian ökyilyt on loppu

   Miksiköhän Sofian instassa on ollut viime aikoina niin kovin hiljaista? Liittyykö syy kenties piriparin eroon? Sofia joutui muuttamaan ex-hoitonsa sis
   Kotimaiset julkkisjuorut
   224
   2732
  2. Syystäkin ollut kirjoittamatta

   Mutta minun silmissäni olet kulutettu, käytetty, pilattu ja raiskattu jätteeksi. Kyllä moni sinua mielellään hässisi, mutta ei sinusta ihmistä rinnall
   Tunteet
   272
   1547
  3. Onko Suomi huonompi kotimaa kuin Venäjä?

   Täällä kirjoittelee muutama ihminen Suomesta siihen sävyyn, että kysymys on pakko esittää. Jos siis vertailet toisiinsa näitä kahta maata, onko Venä
   Maailman menoa
   503
   1457
  4. Meillä on yhteys

   Molemmat halutaan ja rakastetaan Molemmat paetaan ja pelätään ❤️
   Ikävä
   74
   1365
  5. Nato-ovi pysyy kiinni Suomelta.

   Usa ei puutu Suomen ja Turkin väliseen kiistaan, joten menee vuosia Nato-oven repimiseen ja voi olla että sisään ovesta ei koskaan päästäkään. https:/
   Maailman menoa
   420
   1265
  6. Uskotko nainen vielä ihmeisiin

   Sinun täytyy vain uskoa ja luottaa💕
   Ikävä
   94
   1247
  7. Jesper on herrasmies

   Kantaa lentokentällä rakkaansa Dior laukkua ja kulkevat rakastuneina käsi kädessä. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Martina-Aitolehden-Jesper-rakas-palj
   Kotimaiset julkkisjuorut
   157
   1086
  8. Vietä kiva päivä (ilman minua)

   nainen siellä noin 20 km päässä. 😊 ☀️
   Tunteet
   141
   1080
  9. Kauhava ansaitsee enemmän ja parempaa

   Tervehdys Kauhavalaiset! Sain viestin, että minun pitäisi kirjoittaa myös täällä, koska foorumi kuulema edustaa Kauhavan älymystön mielipidettä ja sa
   Kauhava
   82
   1050
  10. Ässät taas yhdessä

   Jollakin asialla lokki kiristää heidät pysymään yhdessä vaikka rakkaudesta tai parisuhteesta ei olekaan kyse. Sääliksi käy pulia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   28
   992
  Aihe