Veijon avaukset aina poistetaan, joten kopioidaan myös tähän yhteyteen.
--
Energia on kansankielessä voimaa liikkua, harrastaa, ajatella ja tehdä työtä. Työn tekeminen vaatii energiaa. Jos energiataso on matala, ei jaksa kuin olla ja maata, mutta ei edes ajatella. Ellei ole energiaa, ei ole voimia tehdä.
Ihmisen energiaksi riittää sokeri. Sokeri ei kuitenkaan ole ravintoa.
Ravinto tuottaa tuon yllä kuvatun energian, mutta ravinto tuottaa myös kropan ja elimistön tarvitsemat välttämättömät rakennusaineet. Ravintoa voidaan varastoida energiaksi ja myös tuolla varastoidulla energialla voidaan tehdä työtä. Energia varastoidaan rasvaksi sekä glykogeeniksi maksaan ja lihaksiin.
Energia tuotetaan ravinnosta, ja makro-energiaravintoaineet ovat rasva, proteiini, hiilihydraatti sekä alkoholi. Alkoholi ei ole välttämätön, vaan oikeastaan juuri päin vastoin. Kuitu ja vesi eivät ole energiaravintoaineita, mutta terveydelle täysin välttämättömiä. Rasvahapoista kaksi on välttämättämiä eli ALA ja LA; eduksi on saada lisäksi kaikki omega-kolmosia.
Koko elimistö muodostuu proteiineista, ja kudokset rakentuvat proteiineista ja proteiinit myös korjaavat vaurioituneita soluja. Proteiinit ovat edellytys myös hormoneille, entsyymeille ja vasta-aineille. Proteiineista voidaan myös tuottaa energiaa, vaikka se on tehotonta. Ihminen tulee toimeen myös ilman hiilihydraatteja, mutta ei voi hyvin. Suorituskyvyn, terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta hiilihydraatit ovat ensiarvoisen tärkeitä. Energiajakauma vaihtelee henkilökohtaisesti - kehonrakentajalla, diabeetikolla, ylioppilaalla-opiskelijalla ja vanhuksella on erilaiset tavoitteet.
Kehonrakentajan bulkkivaihe ja viimeistelyvaihe ovat erilaiset. Diabeetikko välttää varsinkin "huonoja" hiilihydraatteja.
Pitkän ja terveen elämän salaisuus perustuu tunnetusti seuraavaan energia- ja ravintojakaumaan:
(1) Energian saanti on laskennallisesti hieman alijäämäinen;
(2) Hiilihydraatista saadaan 40 - 55 % vrk-energiatarpeesta;
(3) Proteiinista 10 - 25 % vrk-energiatarpeesta;
(4) Rasvasta 20 - 40 % vrk-energiatarpeesta (parhaiten tyydyttymättömiä ja pehmeitä rasvahappoja);
(5) Kovien eläinrasvojen määrä energialähteenä minimoidaan;
(6) Kuitua ja resistenttiä tärkkelystä min. 25 -35 g/vrk;
(7) Punaisen lihan määrä max. 500 g/vko;
(8) Kasvisten ja kalan määrä makroravintoaineissa maksimoidaan;
(9) Sokerin, glukoosi-fruktoosisiirapin ja valkoisen jauhon määrä minimoidaan, jolloin kuidun ja pitkäketjuisen polysakkaridi-tärkkelyksen määrä automaattisesti maksimoituu.
Kun hiilihydraattien määrää laskee, myös eliniän odote laskee.
Ravintoaineena ylitse muiden nousevat yleisellä tasolla kaikki kasvikunnan tuotteet ja hedelmät. Erityisesti on painotettava seuraavia: pavut, pähkinät, siemenet huomautuksin, marjat, oliivi-, camelina-, rypsi-, pähkinä- ja avokadoöljy, kaikki kala raskasmetallihuomautuksella, meren muut elävät, jäähdytetty peruna ja muu jäähdytetty tärkkelys sekä kokojyväviljatuotteet (puuro, pasta, riisi, leipä), kanamuna ja vähärasvaiset meijerituotteet.
Energia, ravinto ja niiden jakauma
12
68
Vastaukset
- Anonyymi
"Kun hiilihydraattien määrä laskee, myös eliniän odote laskee."
Tuo voi johtua jostain muusta seikasta, esim. kun syödään makkaraa runsaasti, niin hiilihydraattien E% pienenee.
Hiilihydraateissa on tärkeämpää katsoa niiden laatua kuin osuutta kokonaisenergiansaannista.- Anonyymi
"Hiilihydraateissa on tärkeämpää katsoa niiden laatua kuin osuutta kokonaisenergiansaannista."
Kerro lisää tuosta eli anna asialle uskottava lähde.
Näyttöä on muutamasta asiasta:
(1) kun ravinnosta saatavan hiilihydraatin määrä laskee alle 40 - 45 %, eliniän odote laskee;
(2) hiilihydraattien hyvin runsas saanti, eli reilusti yli puolet energiasta, on suoraan yhteydessä kohonneeseen sydän- ja vesisuonitautiriskiin, joka ei kuitenkaan ole sama kuin eliniän odote;
(3) tyydyttynyt rasva lisää veren kolesteroliarvoja, mutta sitä ei voida automaattisesti johtaa suurempaan kuolleisuuteen;
(4) kertatyydyttymätön rasva suojaa parhaiten sydän- ja verisuonitaudeilta ja näistä syistä johtuvilta kuolemilta.
On tiedossa, että
(1) ei ole eduksi tai haitaksi korvata huonoja rasvoja huonoilla eli nopeilla ja yksinkertaisilla sokereilla ja hiilihydraateilla;
(2) tyydyttyneet eläinrasvat kannattaa korvata kertatyydyttymättömillä rasvoilla;
(3) nopeat ja yksinkertaiset hiilihydraatit kannattaa korvata hitaasti imeytyvillä, kuitupitoisilla ja monimutkaisilla hiilihydraateilla (= hyvät hiilihydraatit).
Ei ole automaattisesti lähdetiedoista selvillä,
(1) onko eduksi korvata huonot ja nopeat hiilihydraatit hyvillä kasvirasvoilla, jos hiilihydraateista saatava energimäärä jää liian pieneksi ja rasvoista saatava energiamäärä kasvaa liian suureksi;
(2) onko eduksi pudottaa hyvien rasvojen määrää ja korvata ne hyvillä hiilihydraateilla, jos energiatasapaino muuttuu merkittävästi.
Onko siis terveyden ja pitkän eliniän takia parempi syödä
(1) 15 E-% proteiinia 25 E-% sokerista pullaa 60 E-% rypsi- ja oliivioljyä; vai
(2) 15 E-% proteiinia 75 E-% perunoita, puuroa ja kasviksia 10 E-% voita? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Hiilihydraateissa on tärkeämpää katsoa niiden laatua kuin osuutta kokonaisenergiansaannista."
Kerro lisää tuosta eli anna asialle uskottava lähde.
Näyttöä on muutamasta asiasta:
(1) kun ravinnosta saatavan hiilihydraatin määrä laskee alle 40 - 45 %, eliniän odote laskee;
(2) hiilihydraattien hyvin runsas saanti, eli reilusti yli puolet energiasta, on suoraan yhteydessä kohonneeseen sydän- ja vesisuonitautiriskiin, joka ei kuitenkaan ole sama kuin eliniän odote;
(3) tyydyttynyt rasva lisää veren kolesteroliarvoja, mutta sitä ei voida automaattisesti johtaa suurempaan kuolleisuuteen;
(4) kertatyydyttymätön rasva suojaa parhaiten sydän- ja verisuonitaudeilta ja näistä syistä johtuvilta kuolemilta.
On tiedossa, että
(1) ei ole eduksi tai haitaksi korvata huonoja rasvoja huonoilla eli nopeilla ja yksinkertaisilla sokereilla ja hiilihydraateilla;
(2) tyydyttyneet eläinrasvat kannattaa korvata kertatyydyttymättömillä rasvoilla;
(3) nopeat ja yksinkertaiset hiilihydraatit kannattaa korvata hitaasti imeytyvillä, kuitupitoisilla ja monimutkaisilla hiilihydraateilla (= hyvät hiilihydraatit).
Ei ole automaattisesti lähdetiedoista selvillä,
(1) onko eduksi korvata huonot ja nopeat hiilihydraatit hyvillä kasvirasvoilla, jos hiilihydraateista saatava energimäärä jää liian pieneksi ja rasvoista saatava energiamäärä kasvaa liian suureksi;
(2) onko eduksi pudottaa hyvien rasvojen määrää ja korvata ne hyvillä hiilihydraateilla, jos energiatasapaino muuttuu merkittävästi.
Onko siis terveyden ja pitkän eliniän takia parempi syödä
(1) 15 E-% proteiinia 25 E-% sokerista pullaa 60 E-% rypsi- ja oliivioljyä; vai
(2) 15 E-% proteiinia 75 E-% perunoita, puuroa ja kasviksia 10 E-% voita?En voi laittaa lähdettä, mutta minä en vaan suostu uskomaan sinua. Voisitko muuten itse laittaa hieman linkkejä tänne, niin voisin yrittää tutustua asiaan?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En voi laittaa lähdettä, mutta minä en vaan suostu uskomaan sinua. Voisitko muuten itse laittaa hieman linkkejä tänne, niin voisin yrittää tutustua asiaan?
Siis sinä et suostu uskomaan minua, mutta missä asiassa? Mikä väitteeni on epäuskottava, vaikka ei sinun luulosi sinänsä ole kiinnostava. Tietosi tietenkin kiinnostaa varmasti kaikki lukijoita.
Itse et kuitenkaan kykene todistamaan väitettäsi, että "Hiilihydraateissa on tärkeämpää katsoa niiden laatua kuin osuutta kokonaisenergiansaannista."
Olen puolestasi pyrkinyt etsimään tietoja mm. Okinawa-saaresta, jossa ihmiset elävät terveenä pitkään ja jossa käytetyn hiilihydraatin määrä on korkea. Ongelma on kuitenkin siinä, että hiilihydraatin laatu on hyvää, monipuolista ja kuitupitoista. Hyvä on aina hyvää.
Blue Zone -alueelle oleellista on elintarvikkeiden kasvipohjaisuus. Ikariassa keski-ikäisten ihmisten oliiviöljyn käyttö 100 g/vrk näytti puolittavan odotetun aikavälin kuolemanriskin, mutta kausihedelmät ja -vihannekset, täysjyvävilja ja pavut ovat yhteistä koko Blue Zone -alueelle. Harvardin tutkimusten mukaan suurehko oliiviöljyn kulutus liittyy pienempään riskiin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään, hermostoa rappeutuviin sairauksiin tai keuhkosairauksiin. Niiden ihmisten joukossa, jotka korvasivat voin, margariinin tai majoneesin oliiviöljyllä, kuolleisuus oli jopa 34 % pienempi kuin ihmisillä, jotka eivät korvanneet näitä rasvoja oliiviöljyllä. Tutkimuksen ei kuitenkaan katsota todistavan sitä, että oliiviöljy pidentäisi ikää.
Jos asiasi on tärkeä, osaat itse etsiä itsellesi loput vastaukset. Jos löydät vastauksen omaan väitteeseesi, kerrot sen luultavasti myös meille muille:
Onko siis terveyden ja pitkän eliniän takia parempi syödä
(1) 15 E-% proteiinia 25 E-% sokerista pullaa 60 E-% rypsi- ja oliivioljyä; vai
(2) 15 E-% proteiinia 75 E-% perunoita, puuroa ja kasviksia 10 E-% voita?
- Anonyymi
Ihmisvartalo on rakennettu proteiinista ja kivennäis- ja hivenaineista. Apupoikana siinä on ollut vitamiinit ja tietenkin oma hormonituotanto. Proteiini on tietenkin välttämätöntä ihmiselle.
Aivot tarvitsevat rasvaa, samoin tietenkin verenkierto, aineenvaihdunta ja eritetoiminta. Eläinrasvaa ei tarvita, sillä AA:tä elimistö pystyy tuottamaan itse. LA, ALA, EPA ja DHA ovat aivo- ja ajatustoiminnalle sekä sydämelle ja verenkierrolle oleellista. Tarvittavan rasvan määrä ei ole suuren suuri, vaan puhutaan lusikallisista oljyä päivässä tai kourallisesta pähkinöitä päivässä.
Ihminen on kuitenkin suunniteltu toimimaan tärkkelyksellä. Mitä enemmän riisiä, perunaa, maissia, bataattia ja papuja syömme, sitä hoikempia, energisempiä ja terveempiä olemme. Jos vatsa kotoperäistä viljaa kestää, täysjyväleipä, -puuro ja -pasta ovat myös erinomainen tärkkelyslähde. Täysjyvän parhaita puolia on myös sen sisältämä kuitu.
Ihminen on sekasyöjä, mutta ihmisen DNA paljastaa, että olemme tärkkelyksen syöjiä.- Anonyymi
Rasvaista kalaa, muuta kalaa, kasviksia sekä tärkkelystä. Siinä se.
Japanissa eletään pitkään terveenä. Japanin hallituksen suositus proteiinin saannille on aikuisilla 50 - 65g/vrk. Japanissa tärkein erillinen proteiinin lähde on kala.
Japanissa riisin kulutus on noin 150 g/vrk ja vehnän kulutus noin 110 g/vrk. Aasiassa yleensäkin kasvisten (kaali, kurkku, tomaatti, sipuli, parsakaali jne.) kulutus on tuplasti se, mitä kulutus on Euroopassa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Rasvaista kalaa, muuta kalaa, kasviksia sekä tärkkelystä. Siinä se.
Japanissa eletään pitkään terveenä. Japanin hallituksen suositus proteiinin saannille on aikuisilla 50 - 65g/vrk. Japanissa tärkein erillinen proteiinin lähde on kala.
Japanissa riisin kulutus on noin 150 g/vrk ja vehnän kulutus noin 110 g/vrk. Aasiassa yleensäkin kasvisten (kaali, kurkku, tomaatti, sipuli, parsakaali jne.) kulutus on tuplasti se, mitä kulutus on Euroopassa.Okinawa-saarella on enemmän 100-vuotiaita kuin missään muussa tunnetussa asuinkeskittymässä.
Saarella ravinto koostuu 85 %:sesti hiilihydraateista, erityisesti bataatista, kasviksista ja viljoista. Kalaa ja lihaa syödään vain tusinan kertaa kuukaudessa.
Oleellista on ainakin hiilihydraattien antama kuitu, ilmeiset antioksidantit ja nitraatti sekä niiden suoma suoliston mikrobiomi. Anonyymi kirjoitti:
Okinawa-saarella on enemmän 100-vuotiaita kuin missään muussa tunnetussa asuinkeskittymässä.
Saarella ravinto koostuu 85 %:sesti hiilihydraateista, erityisesti bataatista, kasviksista ja viljoista. Kalaa ja lihaa syödään vain tusinan kertaa kuukaudessa.
Oleellista on ainakin hiilihydraattien antama kuitu, ilmeiset antioksidantit ja nitraatti sekä niiden suoma suoliston mikrobiomi.Koostui. Lihan ja rasvan määrä on kasvanut samoin kuin sairastuvuus sielläkin.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Koostui. Lihan ja rasvan määrä on kasvanut samoin kuin sairastuvuus sielläkin.
Eivät tainneet sairastua diabetekseen, vaikka saivat ruoastaan fruktoosia.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Koostui. Lihan ja rasvan määrä on kasvanut samoin kuin sairastuvuus sielläkin.
Okinawan lisäksi muita "Sinisen alueen" (Blue Zone) paikkoja ovat Ikaria (Rhodos), Ogliastra (Sardinia), Nicoya (Costa Rica) sekä Loma Lindan adventistit Kaliforniassa.
Näillä alueilla tiedetään elettäväksi pisimpään terveenä.
Kaikki asiat eivät ole näille ihmisille yhteistä, mutta 90 - 95 % kaikesta alueiden ravinnosta on kasvipohjaista, erityisesti runsaskuituisia kasviksia, erilaisia papuja, kokojyväviljaa ja pähkinöitä. Alle 10 % kaikesta ruuasta on eläinperäistä, edes kalaa, vaikka Välimeren alueella se onkin suosittua.
Hiilihydraatin vihaajat tuskin sietävät väitettä siitä, että hiilihydraatit voisivat taata pidemmän ja paremman elämän. Stressittömyys ja genetiikka saattaakin olla selitys osalle pitkästä ja terveestä elämästä. Anonyymi kirjoitti:
Eivät tainneet sairastua diabetekseen, vaikka saivat ruoastaan fruktoosia.
Diabeteskin lisääntyy siellä nopeasti. Sen syynä on taas lihominen.
Anonyymi kirjoitti:
Okinawan lisäksi muita "Sinisen alueen" (Blue Zone) paikkoja ovat Ikaria (Rhodos), Ogliastra (Sardinia), Nicoya (Costa Rica) sekä Loma Lindan adventistit Kaliforniassa.
Näillä alueilla tiedetään elettäväksi pisimpään terveenä.
Kaikki asiat eivät ole näille ihmisille yhteistä, mutta 90 - 95 % kaikesta alueiden ravinnosta on kasvipohjaista, erityisesti runsaskuituisia kasviksia, erilaisia papuja, kokojyväviljaa ja pähkinöitä. Alle 10 % kaikesta ruuasta on eläinperäistä, edes kalaa, vaikka Välimeren alueella se onkin suosittua.
Hiilihydraatin vihaajat tuskin sietävät väitettä siitä, että hiilihydraatit voisivat taata pidemmän ja paremman elämän. Stressittömyys ja genetiikka saattaakin olla selitys osalle pitkästä ja terveestä elämästä.Ihmiset ovat geneettisesti varsin homogeenisiä. Stressittömyys ja yhteisöllisyys kylläkin pidentävät elämää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Yläkoulun seksiopas neuvoo harjoittelemaan
anaaliyhdyntää lämpöisellä ja pitkällä porkkanalla https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010859818.html2953677BLACKFRIDAY 186e 4pv Alicantte lennoilla ja hotellilla
No nyt löytyi hyvä blackfriday tarjous. Sivustolla matkapörssi myös muita hyviä tarjouksia. 4 Päivän reissu, 3 tähden ho62455Joukko oppilaita terrorisoi koulua Helsingissä niin
että osa opettajista pelkää töihin tulemista https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010857587.html2722296- 682119
- 761794
Purra esiintyi epäasiallisesti
Eduskunnassa keskustellaan vaihtoehtobudjeteista. Niistä voi olla monta mieltä ja myönnän niiden olevan osin heikkoja. M3651470MTV: Jyrkistä eronnut Jenni kritisoi kovin sanoin Ensitreffit-ohjelmaa: "Ei esimerkiksi kysytty..."
Ohhoh! Jenni lataa tekstiä! Tsemppiä Jennille ja Jyrkille "sen oikean" löytämiseen. Lue lisää: https://www.suomi24.fi/301278Martina Aitolehti pitkästä aikaa tv:ssä - Nyt mukana kokkauskisassa!
Oho, Martina Aitolehti nyt kokkauskisassa! Häntä ei ole nähtykään pitkään aikaan tv:ssä. Mukana myös mm. Henny Harjusola1921147- 661123
"Tapaus" Aittakumpu/Simula hyvin paljastaa kuinka tyhmää ja turhaa sakkia Suomesta
löytyy. Toissapäivänä "joku" teki tänne avauksen liittyen Kalevan juttuun, että noilla kahdella olisi suhde. Eli Otsikko341122