Marttyyri

uguli

Miehen logiikka -palstalla joku äiti itki joulua ja sitä, kun pitää niin paljon siitä stressata. Mies ei halua käydä kaupoissa, mutta kun pakko on, niin vaimo sitten nalkuttaa miehelleen koko ajan. Mies rutisee takaisin.

Tuosta tuli mieleeni käsite "suhteen marttyyri", josta luin vähän aikaa sitten. Jotkut ihmisethän ovat tahallaan marttyyrejä. Jos olohuone kaipaa siivoamista, ei marttyyri pyydä puolisoaan siivoamaan. Hän imuroi itse kolistellen imuria ja huokaillen merkitsevästi puolisolleen. Jälkeenpäin hän heittäytyy marttyyriksi, eli syyllistää puolison siitä, kun tämä ei imuroinut juuri silloin, kun marttyyri niin halusi.

Joulun aikaan marttyyri keksii itselleen tehtävää enemmän kuin ehtii tehdä. Yleensä ainoa viimeistellyn joulun vaatija on marttyyri itse. Sen jälkeen on helppoa syyllistää muita, kun muut eivät tee joulusta juuri sellaista kuin marttyyri haluaa.

Kirjoitus jäi mieleeni, koska oma vaimoni oli tuollainen marttyyri. Hän siivosi ja imuroi ja sitten jälkeen valitti minulle, kun minä en koskaan tee mitään. Ongelma oli siinä, että meillä oli erilainen käsitys siisteydestä. Siinä missä vaimo näki kaaoksen, minä näin pienen epäjärjestyksen. Siinä missä minä näin viihtyisän kodin, vaimo näki epäjärjestyksen. Missä oli vaimon mielestä riittävän puhdasta, oli minusta jo kliinisen puhdasta.

Riitelimme jatkuvasti kodinhoidosta. Minä yritin siivota enemmän, mutta en onnistunut siinä kunnolla. Koska minun piti siivota sen mukaan, mikä vaimosta oli siistiä tai likaista, minun piti arvailla. Laskin päiviä edellisestä imuroinnista ja imuroin sen mukaan. En siis imuroinut silloin, kun minusta oli tarpeen, vaan silloin, kun luulin vaimon mielestä olevan tarpeen. Tietysti luulin usein väärin. Imurointi myöhästyi usein. Joskus kävi niin, että kun aloitin imuroinnin, vaimoni viattomasti kysyi: "Miksi imuroit, kun täällä on ihan siistiä?"

Näytin marttyyri-kirjoitusta myös vaimollekin, ja keskustelimme asiasta. Lopulta tilanne ratkesi yksinkertaisesti: Minä en stressaa enää imuroinnista. En yritä arvailla, milloin pitää siivota ja milloin ei. Sen sijaan vaimoni pyytää minua avukseen siivoamaan. Enää hän ei kolistele imuria tai voihki työtaakan alla. Hän vain kertoo minulle, milloin siivotaan, ja sitten siivoamme yhdessä. Helppoa ja yksinkertaista.

Koko homman juju oli kommunikointi ja ymmärtäminen. Jos nainen nalkuttaa JOKA IKINEN KERTA samasta asiasta miehelle, hänen pitäisi ymmärtää, ettei nalkutus tehoa. Miehen puolestaan pitää ymmärtää, että nainen voi tarvita siistimpää kotia kuin mies. (Jos teillä mies pitää siistimmästä, niin vaihtakaa mies- ja nainen-sanat keskenään.)

Minua huvittaa se, kun jotkut naiset valittavat, että miksi aviomiehelle pitää aina sanoa samasta asiasta. Minusta kysymys kuuluu: Miksi kannattaa sanoa aina samasta asiasta, jos se ei tehoa? Miksi hakata päätään seinään uudelleen ja uudelleen?

3

1241

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • steederska

      Tuttua, valitettavan tuttua. Yksi syy miesten käsitykseen siisteydestä, joka siis poikkeaa naisten käsityksestä siinä että miehelle riittää summittainenkin siisteys... niin syy on varmasti kun pojat kotona joko siivoavat tai eivät. Heidän äiti siivoaa. Jos poika siivoaa, mutta tekee sen huonosti, äiti kehuu ja siivoaa loput. Kun tytär siivoaa, äiti vaatii hyvää lopputulosta ja tytär siivoaa. Isä siivoaa harvoin. Jos isä siivoaa, äiti moittii ja siivoaa loput. Millaisen mallin poika saa? Ei tartte siivota kunnolla, joku muu tekee sen kuitenkin :)

      Juuh, mun ukko väitti siivoavansa mielellään. Silloin kun tavattiin. Ymmärsin että se siivosikin joskus. No, se oli naimisissa silloin. Sitten se erosi. Asui aikansa exän luona heidän yhteisessä kodissa kun ei löytänyt sopivaa asuntoa... oli miten oli, sitten se muutti mun luo kun asumissopu oli niin tulehtunut ettei mistään tullut mitään. Siksi ne erosikin. Ei se aluksi siivonnut. Minä siivosin. Ehkä se ei osannut tai kehdannut kun on mun kämppä, ajattelin. Mainitsin asiasta ja kyllä se sitten alkoi imuroimaan. Joskus. Sitten muutettiin uuteen yhteiseen kotiin. Minä siivosin. Se imuroi joskus. Sitten jätin joskus siivoamatta vaikka miten inhotti olla pölyn ja roskan seassa. Ei huomannut. Sitten mun oli pakko. Ajattelin etten voi paimentaa häntä kuin äiti lasta. Kävi tsägä. Jouduin/pääsin toiselle paikakkunnalle pakko-opisekelemaan työn puolesta 6 kk:ksi. Vannotin miestä siivoamisesta. Kävin viikonloppuisin kotona ja oli se imuroinut. Sitten ihan varovasti otin puheeksi pölyjen pyyhkimisen ja lattian pesun. Pyysin miestä "avuksi", ts. delegoin homman sille ja autoin häntä. Mies oli lopputulokseen tyytyväinen. Sanoin että on se mukavaa kun pari kertaa kuussa on näin puhdasta. Sen jälkeen mieskin alkoi tehdä osuutensa oma-aloitteisesti, myös lattian pesussa. Kaappien vuosittainen siivous opeteltiin myöhemmin. Kun se huomasi miten hyvää jälkeä itsekin saa, se alkoi oikein nauttia nysväämisestä ja nyt mies tekee tarkempaa jälkeä kuin minä ;) .. no kai nyt jos vuodesta toiseen on ainoa siivooja talossa niin sen alkaa tehdä vähän hutaisten. Nyt kun harvevmmin joutuu niin teen taas tarkemmin.

    • samaa mieltä

      Minä vaihdoin tekstissä sukupuolet toisinpäin. Ja kun tuossa pari päivää sitten pohdin tätä asiaa, miksi meillä ennen riitti se, mitä tein kodin hyväksi (siivoan ja ahkeroin mielestäni paljon), niin löysin ratkaisunkin. Ennen mieheni ei ollut näin paljon kotona! Nyt hän siivoaa ja puunaa ja imuroi raivokkaana, kun minä en hänen mielestään tee kotona mitään(?). Eli siis meilläkin on eri näkemys puhtaudesta ja hänelle siitä tuli niin suuri ongelma, että uhkasi jopa erolla, koska näkemyksemme eivät kohtaa! :-/ (Todellinen näkemysero ei ole noin suuri, joten takana on ilmeisesti muutakin; siitä en ole vielä päässyt selville, mitä se on)

      Mekin olemme opetelleet puhumaan asioista. Sen sijaan, että mieheni siivoaa ja raivoaa, keskustelemme siitä, milloin olen ajatellut siivota. Joskus tuntuu, että pienimmästäkin yksityiskohdasta on keskusteltava, sanottava kaikki ääneen. Siten ei tarvitse sanoa asioita kahdesti. Kun on asiasta kerran sanonut, voikin kysyä, oliko tästä puhetta. Vastaus antaa sitten aiheen joko sanoa asian uudelleen tai muuttaa omaa näkemystä asiasta miten itse parhaakseen katsoo.

      Ennen minä tein kotona (todellakin) eniten, nyt työt jaetaan voimavarojen mukaan. Kommunikointia, sitä pitäisi harrastaa marttyyriksi heittäytymisen sijaan!

    • kristalli

      "Hän vain kertoo minulle, milloin siivotaan, ja sitten siivoamme yhdessä. Helppoa ja yksinkertaista"

      entä vaikka kuinka kerrot miehelle, että nyt siivotaan, niin mies sanookin että en nyt jaksa tms.
      minun mies nimittäin ei siivoa, jos sanon vaan että "nyt siivotaan". se siivoaa ehkä kerran vuodessa, ja vain omasta halustaan (sillonkin on tosin pitänyt asiasta mainita). no, hyvä jos teillä asia ratkesi noin helposti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1841
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1769
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      115
      1721
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      70
      1557
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1538
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      23
      1436
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1415
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1232
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe