luinen 'patti' polvessa?

häiritsee..

osaakohan joku sanoa mistä johtuu polvessani oleva luinen patti? Se ilmestyi siihen jo kasvuiässä, ja oli silloin niin kipeä koko polvi, ettei pystynyt juoksemaan. Nyt aikuis iällä olen aloittanut juoksun ja tuo polvi tahtoo joskus hieman kipeytyä, ei kuitenkaan häiritsevästi. Mietin vain, tietääkö joku mikä on kyseessä ja ja auttaako siihen mikään? Lenkkarit, venyttely.. Juoksemista en halua lopettaa. Patti näkyy selvästi isompana 'polvilumpiona'.. Lääkäriin en uskalla mennä, koska polvileikkausten tulos on omien kokemusten mukaan se, ettei juosta voi enää koskaan, ja sitä en halua, mieluummin kestän mahdollisen kivun=)

17

25117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lähettäjä..

      korjaan: patti ei ole polvilumpiossa, vaan polven alapuolella ikäänkuin sääriluun jatkeena. En nyt tiedä kuuluuko kysymys tänne, mut jos joku osais sanoa jotain..

      • fyssari

        Vähän vaikea näkemättä sanoa, mutta tämän kuvauksen perusteella arvelisin, että kyseessä on varmaankin sääriluun yläosassa oleva patti (tuberculum tibiae), joka on siis täysin normaali ja löytyy kaikilta. Mm. reisilihas kiinnittyy siihen, joten kyse on ihan "tärkeästä" patista. Ehkäpä se sinulla vain on hieman isompi ja näkyvämpi?? Lääkäriinkin voi kyllä huoletta mennä, ei semmoista leikata... ainakaan ilman sinun suostumusta ;)


      • megane

        Mulla saman kaltainen ongelma.. Oon 25 v ja se patti on ollu mulla polvessa kersasta asti.. Mulla se on polvilumpiosta katsottuna yläviistos sisäreiden alapuolella(vaikeasti sanottuna).
        Kävin fysiatrilla ja ortopedilla ja kuvat otettiin ja luupiikkihän se siellä eikä oo vaihtiksia kun leikata. Haluan sen pois silläkin uhalla ettei hetkeen juosta, koska se voi vanhempana vaivata vielä pahemmin... :C


    • rasitus vaivaa

      Nuorilla tyypillinen kun kudokset kasvavat eri tahtia (lihaksisto vs. luusto), siihen liittyy yleensä jomotusta.

      Kun etureiden jänteet rasittuvat sääriluun etupinta näyttää "paisuvan" ja siinä näkyy kyhmy selkeämmin tms.

      Netistä löytyy aiheesta, kuten tälläkin palstalla on tuota "oikeaa" termiä käytetty ko. vaivasta. Hae näiltä sivuilta tuolla termillä.

    • tomm.

      Joo, eli kyseessä on mitä ilmeisimmin Osgood-Sclatterin tauti. Ei sille tarvitse mitään tehdä jos se ei pahemmin vaivaa. Normaalisti vaiva paranee kun kasvu loppuu. Useimmiten kipu johtuu siitä, että polveen on jäänyt jokin irtokappale. Se voidaan poistaa tähystyksellä eli mitään leikkausta ei tarvita.

      • Mr.Rask

        Itselläni on tämä kyseinen ongelma ja sain siitä syystä lähes vuoden urheilu kiellon.


    • U X 2 + NO

      Osgood-shlatter. Minulla on ollut samat patit jo 30 vuotta eikä ne ole haitannut juoksua tai muuta urheilua. Murosikäisenä ne oli tosi kipeet. Vieläkään en pysty olemaan kovalla pinnalla polvillaan mut voihan sitä istuakin. Kauniit ne ei ole. Kouluterkkari sanoi joskus että ei susta missiä tule. Oikeessa oli.

    • Kynkkääjä

      Minulla on sama, ja ärsyttävä patti polvessa.. Olen 12 vuotta, ja urheilen paljon. Inhottaa ihan kun sattuu niin paljon tohon polveen. Se on koko ajan kipeä, ja kun niin haluaisin liikkua koko ajan. Kaikki muut kaverit vaan juoksee ja menee niin minä kynkkään perässä. Pahimpia ovat pyöräily, juoksu ja hyppiminen. On ollut jo 3 vuotta eikä vieläkään auta. Pelkkä kävelykin sattuu, kun on juossut pikku pyrähdyksen. Toivon todella kovasti, että tämä polvi paranisi.

    • ---

      Itsellä on oikeassa jalassa kans tommonen luinen patti, polven ja säären valissä siinä sisäpuolella. Ikää löytyy 15, eikä patti ole sen kummemin haitannut, ei kipua eikä mitään, juoksuakin pystyy harrastaa normaalisti. Tosin välilla ratsastessa saattaa hangata satulaan, mutta ei aina. Itse olen mennossa röntgeniin elokuussa, silloin pitäisi selvitä, mikä se oikein on.

    • Polvivamma__

      Ittellä sama vaiva, ollu noin 2-3 vuotta. Harrastan voimistelua, ja patti haittaa aika paljon tekemistäni. Lääkärillä on käyty, sanoi että pitäisi lähteä alle puolen vuoden kuluessa, eipä ole minnekkään kadonnut! Molemmissa polvissa sama patti, molemmat TODELLA kipeät. Nyt kesän aikana menossa uudestaan lääkäriin.

      • Hemmulix

        Ilmeisesti patti on ihan tavallinen tuossa polven alla .. tosin matalana ja sellaisena ettei se haittaa. Itselläni se on oikeassa jalassa normaali ja vasemmassa se turpoaa koko ajan ja on kipeä ikää löytyy 16 ja patilta 1,5v harrastan palokuntaa miehistö harkoissa enkä tahdo lääkäriin liikuntakiellon pelon vuoksi :(


    • hmmmm

      Itselläni on molemmissa polvissani ollut koko elämäni nuo patit ja vasta eilen joku kysyi minulta että mitkä patit sulla onn tuossa? Luulin että ne ovat ihan normaalit, en ole koskaan ajatellut ettei muilla ole.. Noh Minulle niistä ei ole mitään haittaa/ taikka kipua. Käyn treeneissä 5kertaa viikossa, eikä haittaa juoksuakaan mitenkään.

    • Helenavm8

      Mulla patyi ilmaantui alkuvuodesta yön aikana. Kova patti polven alapuolella sääriluussa ikäänkuin. Näytin sitä toisen asian yhteydessä lääkärille ja kokeili ja se runksui ikävästi. Kävellessä tuntuu kuin olisi hiekkaa välissä ja eipä tarvi metsässä mennä kun yksi ylämäki niin polvella ei kävellä askeltakaan. Tukiside auttaa jonkinverran. Olen menossa ortopedille lähiaikana näyttämään polvea. Olen 46v ja se kipu tuli yön aikana, eli loukannut polveani en ole.

    • Vaivainen_hoitaja

      Hei! Ketju on vanha, mutta haluanpa minäkin jakaa omat kokemukseni, josko jollekin olisi apua. Täällä 24-vuotias nainen jolla saman tyyppisiä vaivoja. Oikeassa polvessa noin 2cm halkaisijaltaan, kova, luinen patti. Minulla polvivaivat olleet jo 19-vuotiaasta lähtien. Tuolloin huomasin, että oikea polvi alkoi rutista ja kyykkyyn meno ja nousu olivat todella kivuliaita. Huomasin, että polven taakse alkoi kertyä nestettä kivuliaina ajankohtina. Kipuilu aaltoili, saattoi mennä puoli vuottakin, ettei polvi vaivannut lainkaan, mutta sitten kun se alkoi vaivaamaan , se TODELLAKIN oli kipeä pahimmillaan kuukauden putkeen. Hoitotyötä tekevänä kyykkyyn menot ja nousut tekivät todella pahaa ja piti ottaa tukea noustessa, polven varaan en voinut varata painoani. Lääkäriin hakeuduin vasta noin kaksi vuotta sitten, kun kipeään polveen ilmestyi herneen kokoinen patti (normaalin värinen, ihonalainen, muljuva, kova). Lääkäri käänteli ja väänteli jalkojani, totesi, että on yliliikkuvat nivelet, jotka osaltaan aiheuttavat tällaisia vaivoja. Patin noteerasi vain, että joku rustottuma. Määräsi tulehduskipulääkkeitä ja Voltaren-geeliä kivuliaisiin vaiheisiin ja kannusti jatkamaan aloittamaani kuntosaliharjoittelua (ihan normaali rakenteinen olen), etenkin vahvistamaan reisilihaksiani.

      Puoli vuotta tuosta lääkärikäynnistä polvessa oleva patti oli kasvanut herneen kokoisesta jo nykyiseen kokoonsa, kirsikkatomaatin kokoiseksi patiksi. Polvillaan olo teki todella kipeää patin takia ja kivuliaat vaiheet olivat päällä. Huomasin myös, että toiseen polveeni oli myös muodostunut herneen kokoinen patti. Nyt jo olin peloissaan, että minulla on luusarkooma. Hakeuduin uudestaan työterveyteen, eri lääkärille. Tuo lääkäri otti vaivani todesta ja pisti lähetteen röntgeniin ja ultraan. Noista kuvauksista ei kuitenkaan löytynyt mitään, mikä selittäisi vaivaani. Lääkäri totesi, että magneettikuvauksesta saisi parhaiten selvän. Hän laittoi lähetteen erikoissairaanhoidon puolelle ortopedille. Hän ei olisi minua välttämättä laittanut magneettikuvauksiin, mutta vaadin sitkeästi vedoten nuoreen ikääni ja vaivan pitkäkestoisuuteen ja kehittyneisyyteen. No, eihän sieltä magneettikuvastakaan löytynyt mitään selkeää. Jokin pieni alue polvessa sumean näköinen, mutta ei kuulemma vaarallista. Hän summasi vaivani käytännössä sanomalla: jotkut kärsivät migreenistä, sinä satut nyt kärsimään polvivaivoista. Tämä tapahtui viime kesänä 2015. Nyt kuukausi sitten huomasin työssäni, että vasen polveni alkoi myös ruksua ja paukkua kyykyissä. Ajattelin, että ei helvetti. Nyt vielä vasenkin polvi! Merkit pitivät paikkaansa.. Nyt vasenkin polvi on samanlainen kipuvyyhti kuin oikeakin polvi. En tiedä mitä tekisin.. Ajattelin jo, että onko minulla nivelrikko tai reuma, kun on sorminiveliäkin alkanut kolottaa, etenkin näillä pakkasilla. Ehkä hakeudun seuraavaksi lääkäriin sitä tutkituttamaan.. On tämäkin olla näin nuori ja kärsiä tällaisista vaivoista. Voi vaan kuvitella, miten kroppa krakaa 50-vuotiaana :(

      • helena46v

        Kirjoittelin patista aiemmin (helena nimimerkillä) nyt se kuvattiin magneetissa. Oli jänne revennyt ja slater osgood vamma. Vaikka olen 46v eikä polvi ikinä vaivannut, voi slatterin polvi tulla kuulemma tässäkin iässä. Vaikka en ole sairauteni takia (eri sairaus) liikkunut juuri yhtään 3v. Patti leikattiin ja jänne kiinnitettiin uudelleen.
        Nyt ongelmana patin, slattein uusiminen 2kk leikkauksen jälkeen! Enkä ole liikkunut juuri yhtään. Lääkärikin jo raapii päätään, miten se voi uusia.
        Edelleen pirullinen luusärky pienenkin kävelyn jäkeen. En tiedä mitä nyt teen, pitäisi liikkua ja kävellä, mutta kipu estää liikkumisen.


    • Anonyymi

      Itselläni samoja oireita. Kyseessä on tödennäkoisesti oshgood-slatter (itselläni ainakin). Yleensä 12-16 vuotiailla kasvavilla pojilla (harvemmin tytöillä). Yleisesti harmiton missään olosuhteissa. Liiallisesta kivusta johtuen saatetaan leikata pois.

    • Anonyymi

      Mulla on kanssa sellainen luu patti joka on tosi kipeä varsinkin kyykky asennossa se kinnaa jotenki oudosti siinä

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2612
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1988
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1786
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe