Suomen pistävät ja purevat ötökät

galluppia asiasta

Olen itse mökillä lapsena saanut pistoja ja puremia monilta ötököiltä, sillä keräsin niitä pienenä ja kokeilin pitää elättinä erilaisia hyönteisiä.
Suurin osa puremista tuli lapsena puskissa etsiessäni perhostoukkia, kun joku hyönteinen osui eteen tai meni pusakan sisään. Nykyään yhä keräilen perhosia ja kasvattelen, mutta tieteellisemmin ja taitavammin...
No, tässäpä näitä pistäviä ja purevia lajeja:

1: hämähäkit: Ristihämähäkki, Araneus.
http://mammouthland.free.fr/jardin/village/nature/insectes/images/300_araneus-diadematus.jpg
Tämä mulkero, samoin kuin monenvärinen suoristihämähäkki puree ilkeästi osuessaan iholle jos huolimattomasti liikkuu ja seittiin törmää...
Semmoinen tammenterhon kokoinen "ristilukki"
pistää kuin ampiainen, ehkä vähän voimakkaammin vielä. Purema on polttava paukama.
Rantahämähäkki
http://www.univie.ac.at/IECB/cell/foto/moore/images/Dolomedes_fimbriatus.jpg
Tämä on kuin pieni "tarantella", isoimmat kropaltaan 5cm. Näitä joskus osuu käsiin mökkirannalla kaislikkoa peratessa. Puree lujaa...
onneksi ei eritä juur myrkkyä, mutta näykkäisy häijy. Verinaarmuille saa ihon. Samoin jotkut pienemmät susihämähäkit nipistävät ilkeästi.

Pistiäiset: Nyt dissaan ohi ampiaiset ja mehiläiset ja kimalaiset, näistä varmaan kaikilla kokemuksia. Mutta hietapistiäinen
http://www.bilder-der-natur.de/woche/w0332.jpg
pistää kanssa kuin ampiainen. Inhoan niitä, koska ne tappavat lukuisia määriä perhostoukkia, voivat hävittää uhanalaisia lajeja miltei olemattomiin.
Samoin samannäköinen Maantieritari on joskus tuikannut, mutta se pistiäinen jahtaa isoja hämähäkkejä joten se on mukava ötökkä.
Sirppipistiäinen
http://www.warrenphotographic.co.uk/photography/dogs/02480.jpg
tunkee usein pimeinä öinä valoja kohti ihmisasuntoihin. Antaa inhottavan "kusiaisenpiston" jos laskeutuu niskaan tms.
Tämä pistiäinen munii munia perhostoukkien ruumiisiin, ja saattaa vahingossa munia ihmisenkin iholle pistäessään? Siitä ei kyllä synny muuta kun pieni ihotulehdus, mutta hyi.

Pistävät luteet:
Piikkilude
http://www.rutkies.de/wanzen/Picromerus bidens - Zweizaehnige Dornwanze 01.jpg
erilaiset petoluteet
http://www.lucianabartolini.net/Immagini/emitteri/DSCN7910.jpg
ja lehvänokkalude
http://mikeli.image.pbase.com/t1/01/12401/4/51987921.Lehvanokkalude.jpg
Nämä kaikki on petoluteita jotka imevät verta muista ötököistä. Joskus murmikolla torkkuessa esmes herännyt siihen, että joku petolude tai lehvänokkalude imee ihmisvertakin! ja kirveltää pirusti se kohta.
Vedenalaisia pistäviä luteita on kohdalle osunut
vesiskorpionin
http://users.telenet.be/roeland.libeer1/wantsen web/Nepa cinerea.jpg
ja isomalluaisen
http://www.hainaultforest.co.uk/Backswimmer1.JPG
antamat tällit... kumpikin semmoisia ampiaispiston tyylisiä polttavia jälkiä tekevät.
Purevista ötököistä voisi mainita, että hepokatit ovat puraisseet kun olen ottanut kiinni, mikä on luonnollista.
Maakiitäjäiset, eli petokuoriaiset myös näykkäävät ilkeästi jos kopeloi niitä hölmösti
http://www.hlasek.com/foto/carabus_nemoralis_6705.jpg
Samoin puuta syövät jäärät
http://www.bilder-server.com/Bilder/SR/001/sr00006-grosser-pappelbock.jpg
ja vedenalaiset suursukeltajat
http://www.wasserkaefer.de/Pics/latissimus.jpg

Mikäs ötökkä tai ötökät ovat näykkäisseet muita luonnossaliikkujia muistiinjäävästi?

74

66930

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Väive

      keräsin paljasjaloin pihamaalta (Helsingissä) mustaherukoita ja joku puraisi kipeästi jalan sivusta. Tuntui ihan kusiaisen puremalta mutta ötökkä oli aivan toisen näköinen. Pitkulainen ja raidallinen. Ötökkäkirjaa kun selailin niin muistutti aivan Väivettä joka on Fasaaneissa oleileva loinen. Fasaaneita täällä onkin todella paljon. Jälki kuumotti varsinkin yöllä eikä korticonvoidekkaan auttanut. Nyt on rauhoittunut jonkin verran. Ötökkä oli sitkeä puremaan ja sain oikein kiskoa että sain sen jalasta irti.

      • lude tai luteen poikasvaihe

        Muutamat pienet luteet tai niiden poikasvaiheet saattaa purra aika kipeästi. Purema kutisee päiväkausia.

        Otukset ovat aika kapeita ja muutaman millin mittaisia.


    • mieleen jääneitä

      Pienten kirkkaankeltaisten/mustaraidallisten "ampparien" pisto (mikäköhän lie nimeltään...). Kaikki paarman puremat (nostattaa allergisena kivuliaan ja kauan kestävän patin sattuu prkleesti).
      Vaikkei purevia olekaan(?), niin mieleenpainuvia ovat aina tukkimiehentäit napsaistessaan jostain kohti kiinni. Ja kusiaisten puremat ovat aina yhtä "kivoja". Auts.
      Mielenkiintoinen lista sinulla, tosin olisi varmaan ollut kivempi olla tietämättä mitä kaikkea tuolla liikkuu pistelemässä ja puremassa ;)

      • paivisantala

        Jep. Minä kans muistan lapsuudesta kun äiti varoitti tästä tukkimiehentäistä (nimeä emme silloin tienneet). Äiti otti esimerkkinä heinän, käänsi tukkimiehentäin sillä nurin ja laittoi heinän sen alle. Tukkimiehentäi rutisti varren tiukasti jalkoihinsa, vaikka pienempikin voimankäyttö olisi riittänyt.

        Täältä muuten löytyy kuva mm. tukkimiehentäistä:

        http://www.kolumbus.fi/ahosen.perhe/kuvat07/luonto/kuoriaiset.htm

        sekä muistakin kuoriaisista.


      • nuoovathyviäeläimiä

        Tukkimiehentäit ovat hyviä eläimiä.

        Kun ne ovat selällään laittaa sormen mahan päälle niin ne ottavat kiinni.


      • nuoovathyviäeläimiä
        nuoovathyviäeläimiä kirjoitti:

        Tukkimiehentäit ovat hyviä eläimiä.

        Kun ne ovat selällään laittaa sormen mahan päälle niin ne ottavat kiinni.

        Sarvijaakko on kanssa "hyvä" eläin on pitkät raidalliset viikset.


      • Anonyymi

        makasin sängyssä viltin alla,
        nii yhtäkkiä pisti samaan aikaa kädestä ja reidestä. reidessä on hyttysen pistoksen näkönen mutta suurempi ja sen ympärystö on ihan täynnä verenpunasii pisteitä. kädessä on pienempi ku hyttysen pistos ja yks pieni punane piste vieres? tulin juuri kaverin mökiltä, oisko voinu lude tarttua matkaa??


    • ötökkäfriikki

      Mulla taitaa olla vähän sama juttu, aina lapsena otin kaikki ötökät käteen ja eikös vaan usein käynyt huonosti.

      Pari erikoisempaa amppareiden kusiaisten ja paarmojen lisäksi:
      -puuntuhoojan toukka. Karmeat leuat joilla nipistää ilkeästi. Varsinkin kun sattui nappaamaan otteen kämmenselästä. auts.
      -Sirppipistiäinen. Viimeksi eilen, kun luulin sitä illalla vaaksiaiseksi ja tapoin ottamalla käteen ja puristamalla. vei yöunet, mokoma.

    • hjkghk

      Uudehko Gummeruksen kirja Pikkuötökät luettelee 34 pistävää tai purevaa otusta (lajia tai isompaa ryhmää), eikä luettelo sisällä lainkaan esim toukkia. Luettelossa on mm ripsiäiset, on myös Suomessa esiintymättömiä mm jättilyhytsiipi.

      En edes muista mitkä kaikki ödet ovat ihoani purreet, mm joku toukka.

      Eivätkös eliön tärkeimmät toiminnot ole syöminen, puolustautuminen/pakeneminen ja lisääntyminen? Pistäminen/pureminen voi siis edustaa 2/3 tärkeimmistä toiminnoista, vai?

    • on ollut

      monenlaisia, mutta aiheen aloittajalta haluaisin kysyä kommenttia seuraavaan. 8-vuotias ötökkäharrastaja oli poiminut kestopäällystetyltä tieltä noin 8-senttisen lähes mustan hyvin karvaisen, mielestäni jonkun kiitäjän toukan. Tapansa mukaan tarkastelija oli sitä pidellyt käsissään ja pannut sen johonkin toukkapurkkiinsa.
      Muutama aika toukan koskettelun jälkeen oli käsiin tullut polttava kipu ja kämmenet olivat täyttyneet suurista vesikellukoista. Lääkärissä oli saatu kortisonia injektiona ja suun kautta, mutta eiliseen mennessä oireet olivat jatkuneet jo viisi vrk. Kädet olivat paksut ja turpeat, kipu esiintyi silloin tällöin.

      Lähistöllä asuvalle aikuiselle oli toukka pudonnut kaulalle, jossa oli ilmennyt samanlaisia oireita. Kuulemma kolmaskin tapaus oli samalla kylällä.

      Ovatko toukat todella noin tuhteja aineita erittäviä? Lapsen koskeman toukan pinnassa oli ollut "jotain ainetta", mahdollisesti toukka oli valmis koteloitumaan. Minkähän perhosen toukka tuossa olisi voinut olla kyseessä. Minä sen toukan näinkin, mutta enpäs tajunnut kaivaa kameraani esille.

      • Heinähukka

        2,5-vuotias luonnosta innostunut taaperomme piteli muutaman minuutin verran kuvaamaasi isoa perhostoukkaa (ruskea, pörröinen, oranssia renkaina) myös kädessään. Oireet: punainen, ärtynyt, kipeä, turvonnut ja rakkuloinut käsi. Olemme menossa lääkäriin nyt 2. päivänä. Kotihoidossa annettu Pantysonia (kortisolvoide) ja pidetty vedessä. hiukan helpottanut. Olen tutkinut kirjoja ja nettiä, ja tullut siihen tulokseen, että heinähukan toukka on kyseessä. kummallista on, että hän on ennenkin pidellyt ko. toukkalajia ilman oireita. Lapsella ei ole mitään allergioita. Pelkään nyt pysyviä vaurioita esim. tuntoaistissa tms.


    • kipa

      kiva kuulla et hämähäkki puree kun just epäilin et oon hulluks tullu ku hämähäkki näykkäs.susihämähäkki tais olla ku niitä mein pihas vilisee.

      • Aarja.

        Lähelläni olevalla lammella käyn kesäisin paljon uimassa ja olen huomannut siellä tänä kesänä sellaisia todella pieniä ötököitä, mitäköhän ne olisivat?
        Eli ne näyttivät viihtyvän veden äärellä ja pakkautuivat sellaiselle laiturille..Ja purevat ärsyttäväsi! Muodoltaan ne olivat sellasia soikeita, vähän niinkuin koppakuoriaisia ja lentäviä, mutta todellakin pieniä!
        Tänä aamuna kun heräsin oli silmäkulmassa ilkeä punainen jälki ja ihan turvoksissa; pitäis saada perjantaihin kuntoon! Olisikohan jotain neuvoja; esim. että mitä voiteita kannattaisi käyttää ym..


      • Ötö1
        Aarja. kirjoitti:

        Lähelläni olevalla lammella käyn kesäisin paljon uimassa ja olen huomannut siellä tänä kesänä sellaisia todella pieniä ötököitä, mitäköhän ne olisivat?
        Eli ne näyttivät viihtyvän veden äärellä ja pakkautuivat sellaiselle laiturille..Ja purevat ärsyttäväsi! Muodoltaan ne olivat sellasia soikeita, vähän niinkuin koppakuoriaisia ja lentäviä, mutta todellakin pieniä!
        Tänä aamuna kun heräsin oli silmäkulmassa ilkeä punainen jälki ja ihan turvoksissa; pitäis saada perjantaihin kuntoon! Olisikohan jotain neuvoja; esim. että mitä voiteita kannattaisi käyttää ym..

        Mäkäräisiähän ne.


    • Autsch!

      Mutta mikä on tämä pistävä otus? Se on noin sentin mittainen, 1-2 mm leveä, päistä suippo, liikkuvainen luikero. Väri on harmaan ruskean vihertävä ja otus on hiukan raidallinen pituussuunnassa. Ei siipiä. En tiedä mistä niitä aina ilmestyy, putoaako puista?

      Tunnistaako joku?

      ihmettelee Autsch

    • pelästynyt

      Juuri äsken tupakkatauolla tunsin piston jalassani ja huomasin siinä olen pikkuruisen vaalean raidallisen toukan. Toukka oli parin millin pituinen enkä osannut tunnistaa sitä. Näppäisin sen pois ja jalassa alkoi miltei heti tuntua kutinaa ja pientä kipua puraisun kohdalta. Nyt kipu on jo lähtenyt, mutta alue on vaaleampi kuin muu iho. Pelkään ötököitä (etenkin sellaisia joista en tiedä mitään) ja pelästyin aikalailla...

    • Charlottiina

      Minua puri muutamia vuosia sitten sudenkorento vatsaan, kun olin rannalla aurinkoa ottamassa. Se vain laskeutui vatsalleni ja ennen kuin ehdin pois hätistää, haukkasi ihan mojovasti vatsanahasta. En uskoisi ellei itselleni olisi tapahtunut...

      Toinen kumma juttu oli kun nukuin kellarikerroksessa patjalla lattialla huoneessa, jossa oli takka ja takan vieressä vasta ulkoa tuotuja takkapuita. Heräsin yöllä sormessa tuntuvaan pistokseen, ja siinä olikin joku noin kolme senttiä pitkä vaalea toukka (muistaakseni sen pää oli tummempi). Oletin että joku mäntypistiäisen toukka oli kyseessä, mutta enpä tiennyt että toukatkin harrastavat pistämistä...

      • Muistaja2222

        Itse pyydystin lapsena eri sudenkorentolajeja perhoshaavilla ja sitten kun sitä otti "pyrstöstä" kiinni, niin iso pää tuli nopeasti sormille isot leuat käyden. Tuli usein kiusattua niitä, mutta kerran ehti puremaan ja ihan mukavasti tuntui.


    • hemuliinihetkutin

      Minulla on joku ihme hämähäkki,mikä oli vadelmapuskissa ja on iso mutta kaunis
      Se puri aluksi mutta nyt ei. Löysin kaverin sille ja vauvoja on tulossa.Ja terraarioon vaan hedelmiä ne kerää pikkukärpäsiä,ja tämä häkkinen syö niitä.Sillä on joku valkoinen kuvio selässä mustalla pohjalla.Erittäin kaunis.Ja metsästä löytyi.En tiedä mikä on.

    • retkimania

      Pienenä oli ihmetyksen aiheena sellainen vihreä toukka, jolla oli valkoisia ja ruskeita viiruja kyljessä. Lisäksi takana törötti jonkin sortin "pistin". Kepillä kun kosketti (kuitenkin toukkaa satuttamatta) toukkaa selkäpuolelle niin koitti sillä käyrällä piikillä tuikkasta keppiä. Kädellä en koskaan koskenut, piikki oli iso ja vaarallisen näkönen. Mutta tietääkö joku onko tuo pistin "aito" ja erittääkö jotain myrkkyä? Hassua että perhosen (?) toukalla on sellainen piikki persuksissa.

      Noista pistosta tulee vielä mieleen että jokin oli näykkäissyt pikkusiskoa tänä kesänä jalkaan. Todisteeksi siitä jäi n. 4-5cm halkaisijaltaan oleva punainen, hieman turvonnut alue ihossa. Mikähän ötykkä aiheuttaa noin suuren turvotusalueen?

      • Ei ole myrkkyä

        Todennäköisesti kyseessä oli syreenikiitäjän toukka. Kiitäjien peräpiikissä ei ole myrkkyä eikä piikki ole edes niin kova ja terävä, että sillä voisi pistää. Pelkkä uhkailu väline siis. Matkisiko vaarallisempia pistäjiä.

        Noi reaktiot ötököiden pistoihin riippuvat piston saajan herkkyydestä pistäjän erittämille aineille. Niinpä on mahdotonta arvailla, että mikä siskoasi puri tai pisti. Tai että pistikö mikään vai oliko siinä vaikka tikun naarmuun tullut tulehdusreaktio.


    • malluaiskammo

      Joo itse sain toissakesänä kokea varsin "miellyttävän" uintireissun.
      Kaverini pihassa on semmoinen keskikokoinen lampi. Tiesimme jo ennestään, että lampi kuhisi malluaisia.
      Noh, lämmitettiin kaverin kanssa sauna ja ajateltiin sitten käydä pulahtamassa lammessa.
      Polskuteltiin siinä ihan rauhassa, kun tunsin jonkin nipistävän takapuoltani. Ajattelin, että se oli varmaankin vain joku pieni öttiäinen, ja paskat! Se pisti pian uudelleen ja kahta kovemmin.
      Uin vaivihkaa lammen toiseen päähän, koska en halunnut enää yhtään tuikkausta ihooni. Sillä hetkellä kun pysähdyin tajusin, että se mokoma oli tunkenut itsensä bikineideni yläosan sisään. Aloin kirkua täyttä kurkkua ja varmasti herätin kaikki talossa nukkuneet ihmiset. Pelästyin niin kamalasti, kun sellainen otus ryömi ulos bikineistäni. Tämän jälkeen en ole uinut siinä lammessa kertaakaan enkä aio uida!

    • mizca75

      Onhan noita ötököiden puremia ja pistoja kertynyt itsellekin tässä vuosien varrella ja ilmeisesti eritoten siitäkin syystä, että jo naperosta lähtien ollut kiinnostunut kaikenmaailman öttiäisistä ja hyönteismaailmasta. :) Jätän nyt itsekin mainitsematta ne yleisimmät, eli ampiaiset, kimalaiset, kekomuurahaiset, paarmat, hyttyset sun muut, joiden tekoset lienevät tuttuja todella monelle, eli niissä ei sinällään mitään mainitsemisen arvoista tässä yhteydessä.

      Mutta sitten kun lähdetään luettelemaan niitä "harvinaisempia" otuksia, jotka meikäläistä ovat puraisseet tahi pistäneet, niin mieleeni ovat jääneet ainakin seuraavat :

      Pistokärpänen (Stomoxys calcitrans)
      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Stomoxys_calcitrans_on_aloe_vera.jpg
      Näitä pörräilee yleensä navetoissa ja lehmien läheisyydessä. Imevät karjasta verta ja joskus "erehtyvät" tuikkaamaan ihmistäkin. Tuntemuksena jotakin paarman- ja hyttysenpiston välimaastosta. Eli vihlaiseehan se hiukan. Itseäni tuikannut useampaan kertaan kun penskana tykkäsin käydä naapurin navetassa. :)

      Kyhmykiitäjäinen (Carabus cancellatus)
      http://www.kerbtier.de/Pages/Fotos/FotoLarge/Carabidae/Carabus cancellatus.jpg
      Komean värinen koppis ja komeasti myös puraisee. Siitä sain itse omakohtaisen kokemuksen kun otin kämmenelleni ja turhan varomattomasti käsittelin. Kyllä tuntui!

      Ruskojuoksiainen (Lithobius forficatus)
      http://www.biopix.com/Temp/Lithobius forficatus 00072.jpg
      Nämä veijarit näykkäiseet myös useita kertoja kun olen esim. onkimatoja etsiskellyt kivien alta tai muuten vain käännellyt kiviä. Purema ei sinällään satu - ennemminkin vain hiukan nipistää. Ei paha.

      Suursukeltajan toukka (Dysticus marginalis)
      http://www.umd.umich.edu/eic/aquatic_insecta/coleoptera/dytiscidae/dytiscus/dytiscus_larva_22.jpg
      Tämän purema yksi niistä epämiellyttävimmistä. Nappasi sormeen kiinni kun kääntelin kiviä rantavedessä. Puraisu todellakin tuntui, eikä sitäpaitsi meinannut päästä irti millään kun kerran sai leukansa upotettua sormeeni. Ei auttanut ravistelu, vaan oli pakko sormin repiä irti. Auts!

      Hevosmuurahainen (Camponotus herculeanus)
      http://tiny.cc/fuw06
      Siinä missä normi kekomuurahainen vain "nipistelee" leuoillaan, niin tämän Goljatin purema todellakin jo tuntuu...

      Ristihämähäkki (Araneus diadematus)
      http://tiny.cc/h86o1
      Tämä pirulainen käytti myös hanakasti leukojaan etusormeeni kun "nohevana" ajattelin ripustaa hämylle ruokaa verkkoon elävänä pyydystämäni kärpäsen muodossa. Taisin tunkea sormeni hämyn mielestä ärsyttävän lähelle ja puraisuhan sieltä tuli kiitokseksi. Aika mojovasti kirpaisi - vertaisin ampiaisen pistoon - ja mukavanlainen patti nousi sormeen.

      Leijonahämähäkki (Alopecosa inquilina)
      http://www.bkmakro.de/Makro/images/Spinnen/Alopecosa inquilina.jpg
      Tämä susihämähäkkien heimoon kuuluva "karvaturri" ei taasen arvostanut pelastusyritystäni kun ajattelin kiikuttaa sen tulitikkuaskissa eteisestäni takaisin pihamaalle... Nurkkaan "ahdistettuna" antoi ikävän muistutuksen siitä, että kuuluu niihin harvoihin suomalaisiin hämähäkkilajeihin joiden purukalusto riittää kirpaisemaan ihmistäkin.

      Niittyhepokatti (Decticus verrucivorus)
      http://zoology.fns.uniba.sk/poznavacka/images/i12a_Decticus_verrucivorus.jpg
      Tämän purema myös yksi mieleenpainuvimmista. Ottaa nimittäin oikeasti kipeää ja sai aikaan jopa verta vuotavan pureman. Tässä(kin) toki syynä oma varomattomuuteni käsittelyssä, mutta enpä ole sen koommin ko. sirittäjää kädelleni ottanut ja tuskin tulen ottamaan. Ei lainkaan miellyttävä kokemus.

      Isomalluainen (Notonecta glauca)
      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/Notonecta_glauca01.jpg
      Tämä jo muidenkin mainitsema veden elävä on antanut kipeitä pistoja myös minulle. Pieni ja suht. huomaamaton, kunnes tuikkaa kärsällään ihoon.

      Suosirkka (Stethophyma grossum)
      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Stethophyma_grossum_m_11441.jpg
      Niin viattomalta kuin heinäsirkat vaikuttavatkin, niin nämä suuremmat heinäsirkat osaavat kyllä tarvittaessa antaa kipeän muistutuksen siitä, että leuat soveltuvat muuhukin kuin vain kasvien järsimiseen.
      Nimimerkillä: kokemusta on.

      Ruskoukonkorento (Aeshna grandis)
      http://www.natur-server.de/Bilder/MZ/001/mz00073-braune-Mosaikjungfer.jpg
      Tällainen minikokoinen "lohikäärme" laskeutui kerran kädelle kun istuskelin hissukseen rantakivikolla ja vaistomainen reaktio oli kädenhuitaisu... Sitä EI olisi pitänyt tehdä, koska antoi kunnon "tällin" purukalustollaan käsivarteen.

      Siinäpä nuo omat kokemukseni, jotka jääneet mieleen.

      • ei lepakko

        Tänään on minua purrut huom! toimistossa, sisätiloissa 3 kertaa joku ötökkä mitä en nähnyt. Huomasin vain kovan kutinan ja aloin raapimaan, jälki on 2 pisto jälkeä vierekkäin, väliä noilla on noin 2 milliä ja nousee kuitenkin patti joka on n. 1 cm laajuudeltaan. 2 pisto tuli käteen jä yksi jalkaan....

        Kutina on kuin hyttysen pistosta, mutta niin tiukassa, että tuli iho raavittua rikki. Aika kaukaa kiertää työkaverit minut :D


      • Hyyhhyh hyi
        ei lepakko kirjoitti:

        Tänään on minua purrut huom! toimistossa, sisätiloissa 3 kertaa joku ötökkä mitä en nähnyt. Huomasin vain kovan kutinan ja aloin raapimaan, jälki on 2 pisto jälkeä vierekkäin, väliä noilla on noin 2 milliä ja nousee kuitenkin patti joka on n. 1 cm laajuudeltaan. 2 pisto tuli käteen jä yksi jalkaan....

        Kutina on kuin hyttysen pistosta, mutta niin tiukassa, että tuli iho raavittua rikki. Aika kaukaa kiertää työkaverit minut :D

        koska nuo vaikuttavat hyvinkin luteen puremilta.


      • hämis?
        Hyyhhyh hyi kirjoitti:

        koska nuo vaikuttavat hyvinkin luteen puremilta.

        Oon kohdannut vähän samaa. Tuota kutinaa ja punaista paukamaa. Ensin se tapahtui kerran, sitten monen viikon kuluttua seuraavan kerran ja sitten taas reilu kuukausi siitä uudestaan. Olin lopulta varma, että meillä on pakko olla luteita. Olen kääntänyt kaiken ympäri ja etsinyt merkkejä moisesta. Joka taholta mistä olen kysellyt, on sanottu, että kyllä ne jättää jälkiä. Mutta jälkiä ei vain ole löytynyt.

        Tässä yhtenä iltana sitten silmiin sattui pieni, ehkä 2 mm, ruskeanpunertava hämähäkki. En ole koskaan sen väristä nähnyt. Mustia kylläkin. Löysin sen paikasta, jossa yleensä miellän puremia saaneeni. Laitoin sen purkkiin nähdäkseni loppuvatko puremat siihen. Sen jälkeen en ole puremia saanut. Mutta voisiko tuo pieni otus olla syynä puremiin? En tiedä. Se voisi olla matkatuliaisiakin, ei siis välttämättä suomalainen alkuperältään.


      • paivisantala
        hämis? kirjoitti:

        Oon kohdannut vähän samaa. Tuota kutinaa ja punaista paukamaa. Ensin se tapahtui kerran, sitten monen viikon kuluttua seuraavan kerran ja sitten taas reilu kuukausi siitä uudestaan. Olin lopulta varma, että meillä on pakko olla luteita. Olen kääntänyt kaiken ympäri ja etsinyt merkkejä moisesta. Joka taholta mistä olen kysellyt, on sanottu, että kyllä ne jättää jälkiä. Mutta jälkiä ei vain ole löytynyt.

        Tässä yhtenä iltana sitten silmiin sattui pieni, ehkä 2 mm, ruskeanpunertava hämähäkki. En ole koskaan sen väristä nähnyt. Mustia kylläkin. Löysin sen paikasta, jossa yleensä miellän puremia saaneeni. Laitoin sen purkkiin nähdäkseni loppuvatko puremat siihen. Sen jälkeen en ole puremia saanut. Mutta voisiko tuo pieni otus olla syynä puremiin? En tiedä. Se voisi olla matkatuliaisiakin, ei siis välttämättä suomalainen alkuperältään.

        Olen minäkin nähnyt näitä punaisia pieniä hämähäkkiä. Niitä on yleensä kukissa. Meilläpäin viihtyy erityisesti siellä missä on paljon voikukkia.


    • paivisantala

      Keltainen leppäkerttu, oikealta nimeltään ilmeisesti ahopirkko. Sellainen pissasi kerran kädelle, ja ainakin mun kättä se poltti kuin muurahaisen pissa.

      Tässä kuvan linkki:
      http://www.cartinafinland.fi/fi/picture/82780/Ahopirkko,22-pistepirkko.html

      Tunnetaan siis myös nimellä 22-pistepirkko.

    • pelkäänötököitä_96

      Taida olla onnekas ku lueskelen näitä teijän juttuja; nimittäin mua ei ole puraissut/pistänyt ku hyttyset ja mäkäräiset, joskus ehkä paarma :D ja sitten jotai pieniä pistoja johonki jalkapohjaan kun on kävelly kesällä ilman kenkiä. Tuolla aiemmin puhuttiin että luteet puree 2 vierekkäin. Mulla on kahdessa kohtaa tollaset hyttysen puremia muistuttavaa 2vierekkäistä puremaa. Nissää on väliä noin sentti. Mut neki taitaa olla ihan mäkäräisen tekosia, riparilla ku niitä oli aikalailla :D Mutta nii, ällöttäviä kaikenlaisia. Pelkään ötököitä ihan kauheesti s;

      Ja nii mäki oon nähny pienenä sellasen vihreän jonkun perhosen ym toukan jolla on semmonen jättimäinen piikki persuksissa, tosi "viehättävä" otus o.O

    • summersnowball

      Yritin kattoa oliko joku muu jo kysynyt tätä, mutta en ainakaan nähnyt. Eli tuossa parvekkeella parin päivän aikana alkanut lentelee sellanen vähän niinkun iso hyttysen (sääsken) näköinen otus, jolla on takapuolessa sellanen hirmu ohut "pistin". Näyttää tuo koko ötökkä niin heiveröiseltä, ettei varmasti pistä. Olis kiva tietää mikäs se mahtaa olla! :)

      • Vadelmahillo

        Olisko kirsisääski, ne ei oo ainakaan itteä koskaan pistäny☺


    • TietäMätöNNN

      Mikäköhän pistävä ötökkä se semmonen on joka on pituudeltaan n. 1 cm. Se on suippo tai soikee tai puikula ja se lentää. Se on väriltään harmaa suurimmaksi osaksi, mutta oli siinä muutakin väriä. Sen piston suntee tosi selkeesti ja sattuu niin pirusti! Mua pisti semmonen ötökkä yyterissä tossa pari viikkoo sitten ja tuli iso punainen paukura ja se ei ole lähtenyt vaikka rasvaan sitä kortisoonilla joka päivä. KUULOSTAAKO KENESTÄKÄÄN TUTULTÄ?! Olis kiva tietää, että mikä ötökkä se mua on pistäny. :)

      • Anonyymi

        Mun äiti sanoi myös että heillä on Kainuussa mökillä samoja eikä hän tiedä mikä se on. Kapeaksi harmaaksi perhoseksi kuvasi.


    • Sirppipistiäinen

      summersnowball: Saattaa olla Sirppipistiäinen. Se on sellanen ruskea,sääsken näkönen ötökkä jolla on pistin persuksissa ja se hakeutuu asuntoihin missä on valoa,yleensä öisin. Sellanen pisti minua,se tuntu niinku olis joku polttanu. Ei siis hyvä kokemus.

    • yvmv

      Minua söi joku juhannuksena jalasta, tai söi ja söi tai pisti. Jalassa on vieläkin patti, noin herneen kokoinen kiinteä, ei arista eikä ole "irtonainen".
      Pitääkö siitä huolestua, mökillä on mm. joitain erilai pistiäisiä, joiden aloittaja viestissään kertoo voivan erehdyksissään munia myös ihmiseen???

      Tartteeko tuota käydä näyttämässä, vai antaa olla vaan?

    • pihtiperse

      Pistoja en ole kuin paarmoilta ja ilmeisesti kirpuilta saanut, varovaisuuden vuoksi. Ikäviä sinänsä kokemukset noiden karvaisten (hiuksenohuita neuloja) kantavien perhostoukkien kanssa, itse tiennyt pienestä pitäen että karvaiset toukat ärsyttävät, ja käsittely vain varovasti vatsapuolelta. Ristihämähäkin leuoilta on myös vältytty ihan vain jo silkasta ihailusta ja kunnioituksesta luontokappaletta kohtaan, samoin kuin muilta hämähäkeiltä.
      Inhokkejani ovat malluaiset/suursukeltajat ja muut veden hyönteispedot.

    • fhjftghjfgjdtryjvvbn

      Mua on pistäny kusiainen eikä se oikee tunnu missään.

      Hyttysen pistoa ei edes aina huomaa mutta joskus kirpasee vähän ku hermoon osuu.

      Sit on jotain random ötököitä ja kuoriasia minkä pureman huomaa mutta ei satu yhtään.(laita sormi semmosen suun eteen ni puree pari kertaa ja kyllästyy)

      Pikku linnun nokkasu nipistää vähän mutta ei satu. (nappaa semmonen ja laita sormi se nokan eteen ni se yrittää haukata ja nokkia)

      Kissan raapasu. Usein helppo ennakoida ja kirpasee jonkin verran. Parasta käyttää antibakteerista tän jälkee.

      Koiran näykkäsy. Varsin ikävä jos kulma hammas osuu siihen kohdalle mutta muuten tulee vaan vähän punasia pisteitä ja pikku haavoja(koiran ja kissan noi jutut on helppo ennakoida ja väistää jos haluaa)

      Tässä nää mitä mulle tulee mieleen omista kokemuksista eläinten kanssa

    • äääkkkkkk

      Minuakin pistänyt navetassa pistokärpänen,kun monesti auttelen kesäisin kaveriani heidän maitotilallaan.

    • ..

      Oiskohan jokin ötökkä yöllä pistänyt kun nukuttiin "hieman" sotkuisessa paikassa. Selässä tuntuu parissa kohdassa poltetta, joka tuntuu aivan auringon polttamalta. Syynä ei oikein voi olla aurinko kun selkä sai aurinkoa vain muutaman minuutin kokoviikonloppuna.
      Olo ei ole kehuttava tällä hetkellä kun selän polton lisäksi järjettömät allergia oireet heinästä..

    • tuplapisto

      Tietääköhän kukaan, mikä ötökkä mahtaa olla kyseessä. Ampiaisen näköinen, mutta silmien "ruudutus" oli musta-oranssia. Pääsin katsomaan todella läheltä, koska se käpötteli olkapäälläni jonnin aikaa. Tuloksena sain olkapäähäni kaksi reikää, joista toisesta vuoti verta, eli ilmeisesti kyseinen ötökkä on sekä pistänyt että purrut. Yritin googlettaa moista otusta, mutta en löytänyt mitään sinne päinkään.

    • johan napsahti

      Ai saatana, että napautti pahasti jalkaan. Kertokaa mihin palveluun voin laittaa kuvan jakoon, niin näette.

    • ötökkä kammoinen

      mikä ötökkä tämä on sillä oli
      punertavan oranssit jalat,
      iso pistin,
      se oli iso,
      se oli muuten musta
      ja se mistä se tuli
      niin rannalta kun käytimme koiria
      uimassa lapissa niin tulin sisälle
      tunsin että jokin pisti minua.
      Enkä tiennyt mikä se oli.
      Osaisiko joku sanoa onko se myrkyllinen
      tai mikä se on?!

    • mikämahtaaollaHÄN13

      Ötökkäinen kummallisuus lähestyy rinteestä anteeksiantamatonta nopeutta?

      Kuka osaa tunnistaa, jos uskaltaa kurkistaa, ei tarvitse silmiä ummistaa.

    • ötökkävimma

      osaako kukaan kertoo mikä oli miun huoneessa tänään? se oli kuin hyttynen mutta 2 kertaa ismopija oli hirmu vahvannäköiset jalat ja ei niin isoa kärsää. puras kyllä aika ilkeesti:(

    • ötökkäkammoinentypy

      Onko kenelläkään tietoa ötökästä joka pisti minua tänään..

      Pieni, ehkä noin pikkurillin kärjestä ensimmäiseen niveleen kokoinen, hopeinen siivekäs. Siivet olivat pitkulaiset ja hopeiset, juuresta kapeammat ja levenivät kärkiä kohti.
      Lensi nilkkaan kun ratsastin pellon viertä ja sukan läpi tunsin piston. Huitasin ötökän pois ja muutama tunti sen jälkeen alkoi pahoinvointi joka on nyt kestänyt melkein 12 tuntia.
      En löytänyt netistä, mutta olen törmännyt samanlaiseen ötökkään ennenkin.

      • Annillaari

        tietääkö kukaan mikä on sellainen musta, pari kultaista täplää selässä. Kuusi jalkaa ja kaksi piikkiä takapäässä?


    • ITIKKAÖTÖKKÄ

      Tietääkö kukaan mikä on sellanen ötökkä mikä on musta ja sillä on punainen vatsa tai no mikä onkaan ja sillä on iha jäätävä 4 cm piikki? Sillä ne tulee aina pörräämään ympärille ja ärsyttämään ja pelottaa aika paljon et pistääkö se. Juoksen aina niit itikoi karkuun ihan täysillä ja jossain kohtaa saan sen pois kimpusta. Nii mikä ötökkä sellane ois?

    • heinähukka

      mulla on purkissa heinähukan toukka mulle ei siitä mitään punaisia jälkiä tule eikä se pure ollenkaan

      • karvatoukka

        Heinähukan toukalla jo monilla muilla karvaisilla perhostoukilla on ärsyttäviä nimenomaan nuo karvat: jos ärsytyskarvat ovat toukasta jo irronneet/katkenneet käsittelyn seurauksena, tai jos iho on melko paksu, ei toukan hypelöinti tunnu välttämättä missään, mutta ohut, herkkä iho, voi reagoida hanakammin.

        Linnut tietävät karvaisten toukkien puolustusmekanismin ja siksi ne karvatoukkia hakkaavat , hankaavat ja muuten käsittelevät paljon sileitä toukkia enemmän ennen nielemistä.


    • Grzegorz Lato

      Kaikista ötököistä jotka mua on purru kovin purema
      on selvästi Keltalaitasukeltajan toukalla. Pahin on kun
      ne ui ne näyttää pieniltä kaloilta.

      Myöhemmin niistä tulee siis kuoriaisia mutta niitten puremasta en oo varma.

    • Apua4

      Olin torstaina kävelyllä ja joku käväisi otsalla alko kauhee kutina sit turpos otsa ja silmä kulma nyt turvotus laski mutta paukamat jäljellä minkäköhän oli siinä kohtaa
      Oli kuusiaitaa yleensä en reagoi näin voimakkaasti mihinkään paukamat jäljellä isot?? Olis kiva jos joku tietää

    • Mustikkametsässä Es-

      poossa ranteessa oli pistemäisen pieni musta jokin,
      pyyhkäisin pois, mutta se oli ehtinyt jo pistää,
      tuli uudelleen ja sitten nyt seuraavana päivänä
      on punaisia kutiavia paukamia,
      läpimitta noin 0.5 cm ranteessa neljä.
      Mikä öttiäinen mahtoi olla?
      Noita paukamia kutisee ja polttaa.

      • Jatkan pienestä pis-

        tävästä , jolta sain taas käytyäni siellä metsässä täysin ettävästi pukeutuneena, sain vasempaan käteeni piston, tunsin sen, en nähnyt mitään siinä, mutta nyt polttaa ja se punainen pläntti taas, siis vasta seuraavana päivänä, ihan samanlainen kuin ne edelliset, joiden jälki ei vieläkään ole täysin häipynyt.
        Mikä se voi olla?


    • Mummeli 45

      Kun kastelen illalla puutarhaa, pienenpieniä, agressiivisia hyönteisiä lentää silmiin ja kasvoihin. Joskus ne pistävät - eilen illalla sain piston silmäkulmaan ja kaksi korvan taakse ja kolmannen korvansuulle. Tuntui kuin inisevä ötökkä olisi yrittänyt ryömiä korvakäytävään. Koetin saada sitä sieltä pois Ceridal-öljyllä kostutetulla korvapuikolla. Hetken päästä kuulin kun se taas inisi ja tuntui lentäneen pois. Otin Apis-(homeopatia)pillerereitä, myöhemmin illalla allergiatabletin. Nyt aamulla korvakäytävä on ilmeisesti turvoksissa, koska kuulo on hiukan toispuolinen. Samanlainen ötökkö lienee pistänyt myös käteen ja osunut verisuoneen. Aluetta kuumotti illalla, kuten korvaakin, ja nyt siinä on turvonnut, punertava, lämmin kohta.
      Polttiainenko puutarhassa?

    • Kimalaisetko pistää?

      Olen aina käsitellyt öttiäisiä niin kiltisti, etteivät ole siitä syystä kyllä koskaan purreet. Olin lapsena niistä todella kiinnostunut (ja yhä), mutta en ollut niin rohkea/hullu, että olisin paljaaseen käteen ottanut mitään muuta kuin sokerimurkkuja :)

      Kepin päälle otin ja tutkin tai sitten purkkiin. Ainoa mitä olen varmomattomamminkin käsitellyt on kimalainen, josta olin kuullut, ettei se pistä. Aikuisena olin TODELLA yllättynyt, että se muka pistää ja piti ihan tieteellisistä artikkeleista asti katsoa, että asia todella oli niin. Jos joku kaveri väitti kimalaisen pistäneen niin nauroin aina mielessäni, että mehiläiseen sekoitti tai jotain, eiväthän kimalaiset pistä...

      Pidin lapsena nimittäin niitä kädessä, paijailin ja silittelin. Tökinkin. Uhkailivat kyllä (nostivat jalkojaan ylös ja osoittelivat niillä, kimalaiset tekevät sitä uhattuna) ja nostivat peräpäätä, mutta koskaan eivät pistäneet. Eivät myöskään syöksyneet kimppuuni kostoksi, kun päästin menemään. Onko jotakuta täällä muka varnasti pistänyt kimalainen ja mitäköhän lajia (oliko keltamusta, takapää valkoinen vai sitten mustaoranssi)? Tuliko rändömisti kimppuun ilmahyökkäyksenä vai astuitko/istuitko päälle? Minua ei ole myöskään ampiainen koskaan tullut rändömisti pistämään vaan aina olen päälle astunut ensin. Eli paniikissa pisti pakosta, että lähden pois. Tänä kesänä paijailin kukassa istuvaa mehiläistä. Suuttui, nosti peräpäätä ja ihan kuin olisi jotain piikkiäkin siinä esitellyt (?) Ei kuitenkaan lentänyt kimppuuni tai tuikannut käteen piikillä. Surisi vain. Kimalaiset taitaa kuitenkin olla aika säyseitä? Ei ne ainakaan raivohulluja ole... Eivätkä todellakaan tee kostohyökkäyksiä lennosta.

      Äidillä oli muuten kivulias keino ampiaisenpistoihin. Keitti kiehuvaa vettä ja kastoi sinne nenäliinaa ja pumpulia. Sitten painoi niillä tai tulessa poltetulla neullalla haavaa. Juma**** se sattui! Monta kertaa enemmän kuin pisto itse. Mutta kipu ei kestänyt kauaa ja pisto parani nopeasti. Kuulemma estää myrkyn leviämisen pistokohdasta tuo polttavilla asioilla haavan sorkkiminen :D Uskoo ken tahtoo...

      • Kimalaisetko pistää?

        "Tänä kesänä paijailin kukassa istuvaa mehiläistä"... Korjaus: piti siis kirjoittaa, että KIMALAISTA paijailin. Olisi kiva tietää erityisesti onko jotakuta kimalainen pistänyt syyttä. Siis vain lentänyt kimppuun.

        Paarmat tykkäävät minusta paljon (ja ne kyllä lentävät kimppuun). Aina on kymmeniä ympärillä eivätkä muiden kimppuun lähde, eivät sitten millään, vaikka olisi hyttysverkko päässä ja niin paksut vaatteet etteivät voi minua pistää minnekään. Yritys on kova ja puolialasti liikkuvat kaverit saavat olla rauhassa aina kun olen mukana. Epäreilua! Olen etenkin näiden pirujen suosiossa:

        http://www.google.fi/search?q=suppupaarma&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=owf0UdWvCofh4QSOyIEo&sqi=2&ved=0CCwQsAQ&biw=1178&bih=702

        Suppupaarma...


      • kimalainen1

        Kyllä on kimalainen pistänyt kun olin lapsi, mun koko oikea käsi turposi palloksi oli niin vahva pistos enkä ole edes allerginen pistoksille. Se tosin oli mun oma moka kun pidin sitä kädessä ja törkkäsin liian lujaa niin se päätti tuikata sitten tuntomerkit on keltainen karvoitus tukevassa ruumiissa ja valkoinen karva takapuolella koko keho on paksu. Kyllä se kimalainen pistää myös!


    • koppis1

      Minua pisti mummolassa puuliiterissä koppis niskaan.
      sattu niin vietävästi. Oli pitkulainen kirjava punasta ja mustaa.
      sanoivat,että se oli tukkimiehentäi, mutta se ei mielestäni näyttänyt
      siltä.
      No meni noin 4 vuotta samaan kohtaan tuli mätäpaise. Niska oli
      jäykkä ei leuka liikkunut. Lääkäri anto antibioottikuurin ja paise puhkesi
      ja parani. Meni kaksi vuotta ja taas samajuttu. Taas meni kaksi vuotta
      kerroin lääkärille missä mennään. Lekuri puhkasi paiseen ja määräsi sairaalaan
      tarkempiin tutkimuksiin. Sairaalassa niskaa ronkittiin oikein kunnolla.
      Niskakan rauhasesta löytyi bakteeri.

    • ann12

      Voiko eläinkaupasta ostettu heinäsirkka munia ihmisen limakalvon läpi.

    • polo84

      Ei voi elukkakaupan sirkat munii kostaan maahan.

    • ihmeissään???

      Jokin pieni punainen/oranssi/vaaleanpunainen, hämähäkkimäisen näköinen puri äsken ja imi verta. Nyt puremakohtaa jomottaa ja polttelee. Tietääkö kukaan mikä otus oli? Minä en tiedä.

      • Myös ihmeissään

        Täällä kohtalotoveri. Juuri tuota pientä, punaista/ oranssia hämähäkinnäköistä aloin etsiä itsekin. Sellainen puraisi eilen nilkkaan ja edelleen oireilee. Tietääkö kukaan mikä se voisi olla?


      • araneus diadematus

        aitoristihämähäkki


    • IhMeTtelijä

      Minua ja vaimoa pisti tai puraisi sellainen pieni hieman sääsken mallinen vihreä ötökkä ja setuntui kirvelynä hetken ehkä n.5s. Ikinä en ole ennen Oulussa tavannut. Onko kenelläkään hajuakaan mikä voisi olla. Ötökkä oli vadelma ja mustaviinimarja pensaiden läheisyydessä.

    • poimija1

      Kun koetin käydä vadelmassa kohdassa, jossa on ympärillä hiekkaista maata, tulivat pienet musta muurahaiset vauhdilla vartaloon kiinni. Purivat paljaaseen ihoon!

    • köpis lahest
    • ötökänpurema

      mitä "elukoita"ovat viinimarjapensaissa olevat erittäin pienet oranssin väriset hyttyset?(silmäneulan kären kokoisia) pistävät erittäin kutittavasti ja saavat kyllä veren irtoamaan, ainakin yhtä ruma jälki kuin mäkärän aiheuttama

    • pisti mokoma

      Tänään pisti tai puri mato.
      Se oli noin 1,5 cm pitkä ja beigen värinen.
      Alkuperä voi olla mistä vain, koska olen osallistunut eri puutarhoissa ravintolapäivään ja käynyt rannoilla.

    • skuupiduu

      Mua puri tai pisti joku toissapäivänä.

      Ensin näin vaan purema/pistojäljet kädessä. Sitten koko käsivarsi turpos ihan sikana, kuumeni ja muuttui punaiseksi. Seuraavanapäivänä oli turvotus laskenut mutta särky tuli kuvaan mukaan. Nyt kolmantena päivänä ei enää särje, muttapaukamat ovat edelleen voimissaan.

      Onneks ei kutise, ei missään vaiheessa kutissu, joten sikäli ihan sama, kiinnostais vaan että muniko joku prkki mun ihooni pikkuörkkejä?

    • mikätämäon

      Heräsin aamulla ja kokeilin olkapäätä nii siihen oli yön aikana pistänyt joku en tiedä mikä mutta se jälki on punainen paukana ja kipeä.

    • Naucoridae
    • Kzldo

      Onko sammaleessa jokin pistiäinen? Sillä minua on muutaman kerran pistänyt mutten ole nähnyt että mikä. Siitä jaa jälki, valkoinen paukama ja punaiset reunat ja ihan keskellä tumma pienen pieni piste.

    • Anonyymi

      Aunuksen Karjalassa harrastetaan sitä, että otetaan kiinni hepokatteja ja puristetaan niiden suusta ulos valuvaa rasvamaista ainetta. Sitä käytetään haavojen parantamiseen. Hepokattia kutsutaankin siellä nimellä rasvakatti.

    • Anonyymi

      Oko

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3377
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1945
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1261
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe