Kuorma-auton ajaminen

minäminäminävaan

Hei! Pikku kysymys koskien kuorma-autolla ajamista. Tiistaina oli inssi ja en päässyt läpi,koska vaihteiden käyttö ei ollut ihan hanskassa. Ajamassani autossa on sekä jakaja-että aluevaihteisto. Kysymys kuuluukin siis,missä vaiheessa vaihdan pienemmälle esim 6-vaihteelta risteystä lähestyessä? Kierroslukumittarin neulan ollessa harmaan alueen puolessa välissä vai? Tämä ei tullut selväksi opettajan kanssa, joten toivottavasti apua tulee täältä ja uusi inssi menee läpi :)

9

7893

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käyttöä ei

      opita kirjekurssilla. Ilmeisesti sait lisätunteja. Pane opettaja lujille. Hänen on neuvottava.

    • Pelko pois

      Yleensä Kuorma-autojen kierroslukumittareissa on ns. vihreä alue.
      Kun vaihtelet vaihteita aina sillä tavoin että tuo jenkapuntarin viisari on tällä vihreällä alueella niin varmasti et reppaa inssiä vaihteiden käytön takia.

    • LKJKmm

      Moi, vai että koko autokoulun aikana vaihteiden käyttö ei tullut selväksi. Joopa joo. Ei tullut mieleen kysyä opettajalta ajotunneilla, niitä kun muutamia on takana? Kunhan muuten maksat itsesi kipeäksi opetuksesta mutta suutasi et auki saa.

      No, tässä tulos; maksat lisää ja oikein sinulle.

    • siihen osua

      Joo. Joku jo aikaisemmin sanoi tuosta vihreästä alueesta kierroslukumittarissa. Siellä kuormiksen kierroslukumittarissa jos on niitä eri värejä, niin koitat osua sinne vihreälle alueelle niistä, vaihteita vaihdat sillein. Itse kun kuorkkiskorttia ajoin, niin opetettiin, että vihreän alueen alareunaan osua ne kierrokset, niin ois hyvä.

    • minäminäminävaan

      Vähän siis lisäselvennystä tohon tilanteeseen. Tosiaan 2 kk väliä viimeisen ajokerran ja inssin välillä, joten paniikkia tuppas vähän pintaan ku inssiä ajoin. Ois kai pitänyt kysyä opettajalta, mutta kun open kanssa ajoin, niin kaikki meni silloin ihan hyvin... Kysymys on siis kai enemmän omista hermoista ja uskosta omaan osaamiseen. Tiedän kyllä että isommalle vaihdettaessa alueen täytyy olla vihreällä. Joten siis kun vaihdan isolta vaihteelta pienemmälle, niin tietenkin jarrutan ensin ja hidastan vauhtia, mutta siis sen alueen täytyy olla sillon siis vihreän alueen alareunalla? Ja en kaipaa mitään "ihan oikein ettet päässyt läpi"-juttuja, tulin kysymään vain neuvoa, en kuuntelemaan morkkausta... Muutenkin harmittaa ihan tarpeeksi. Mutta kiitos kaikille asiallisesti vastanneille :)

      • selli

        Tyhjällä autolla ajaessa puolittajaan ei tarvi käytännössä koskea. Alueen pudotat pienelle risteyksen lähellä ja laitat tilanteeseen sopivan vaihteen silmään. Leveämmät risteykset menee helposti isokin puoli päällä. Ei vaihteiden käyttöä voi oikein kirjoittamalla neuvoa kuin perusteet.


      • miepä

        Joko pääsit ajokokeesta läpi?


    • rekkaspede

      Kun lähestyt risteystä, voit vaihtaa pienemmälle vaihteelle kierroslukumittarin ollessa vihreän alueen alaosassa,eli voit selata vaikka kaikki vaihteet läpi. Tyhjällä autolla ei tarvitse käyttää edes jalkajarrua paljoakaan, koska moottori jarruttaa, varsinkin jos käyttää pakokaasujarrua. Puolittajaa ei tarvitse käyttää kuin viimeisellä vaihteella, eikä silläkään välttämättä, mutta opeteltavaha se on.

    • täällä

      Kierroslukumittarissahan vihreällä alueella osoitetaan moottorin parasta vääntöaluetta. Moottorilla jarruttaessa sen sijaan paras teho pakokaasujarrusta saadaan kun kierrokset ovat vihreän ja punaisen alueen välissä. Esimerkiksi vanhan mallin FH-Volvoissa tämä moottorijarrutusalue on merkitty sinisellä.

      Risteystä lähestyttäessä vaihdetaan siis pienempää siten, että kierrokset eivät pääse punaiselle alueelle asti ja niin, että ne ovat vihreällä alueella silloin kun uudelleen aletaan kiihdyttää. Nopeutta hidastettaessa pitäisi vaihtaa pienemmälle vaihteelle viimeistään silloin kun kierrokset ovat vihreän alueen alareunassa.

      Kun kuorma ei ole kovin painava, tai painavemmallakin kuormalla alamäkeen, voi kiihdyttäessä myös huoletta ylittää hieman sitä vihreää aluetta, jolloin voi hieman hyppiä vaihteita yli. Esim paikoiltaan lähtiessä voi pari ensimmäistä vaihtoa vaihtaa puolitoista vaihdetta kerralla. Tämä on polttoaineen kulutuksen kannaltakin parempi tapa kuin orjallisesti pitää koko kiihdytyksen ajan kierrokset vihreällä alueella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1625
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1066
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe