Merkitseekö 'torpata' nykyään ihan

mitä vain?

Poliisi torppasi pyöräilijän kumoon - katso video
29.07.2008 19:50   

22-vuotias poliisi on joutunut luovuttamaan virkamerkkinsä ja aseensa torpattuaan pyöräilijän New Yorkin Times squarella. -- jne.

Tuo on saksittu Ilta-Sanomista.

En ymmärrä koko verbiä missään yhteydessä saati tuossa. Eikö sen sijaan voisi käyttää käsitettävämpiä verbejä taklata tai tyrmätä yms.? Mistä ihmeestä koko sana tulee?

14

1386

Vastaukset

 • Kyllähän tuo "tuupata" -verbi olisi noissa yhteyksissä ollut omiaan ja normaalia kieltä. Sen sijaan kyseisiin yhteyksiin olisi sopinut huonosti toisen kommentoijan ehdottama "tyrmätä".
  Mutta jotenkin pistää silmään, että molemmissa toisistaan riippumattomisa esimerkeissä nimenoman pyöräilijä oli joutunut "torppauksen" kohteeksi. Liekö tuosta sanasta sukeutunut rikkaaseen suomenkieleemme ilmaus, joka kuvaa pyöräiljän kaatamista? Kyllähän tuo "R"-kirjain antaa onomatopoeettisesti tietyn mielikuvan tilanteesta, jossa pyörä hiukan rymisee, verrattuna "tuppaamiseen", jossa pitäisi kuulua vain "tupsis".

 • ole väännös verbistä "torpedoida"?

  • ... muistelen minäkin kuulleeni.


  • Entä kun Pietarin m-setä lähettää torpedon torppaamaan maksuhaluttoman velallisen?


 • Olen samaa mieltä kuin edellinen. En tosiaan tajua, mistä nää ns muotisanat aina tupsahtaa ihmisten puheisiin ja jos niitä käytettäisiin oikein, mutta kun????? Olen intohimoinen suomenkielen kannattaja ja kärsin hirveästi, kun esim. toimittajat TV:ssä puhuu ihan miten sattuu, murre on sitten toinen juttu, se kuulostaa kivalta.

  • "Olen intohimoinen suomenkielen kannattaja ja kärsin hirveästi, kun esim. toimittajat TV:ssä puhuu (=puhuvat) ihan miten sattuu,"

   Ai jaa... Etkö lainkaan kärsi siitä, että näille foorumeille kirjoittavat kirjoittelevat ihan miten sattuu? Suomen kielestäkin he saavat suomenkielen ja paljon muuta kummallista!


 • Vaikka ketju on vanha, jatketaan aihetta. Muotisanaa "uupua" näkee lehtiotsikoissa tyyliin "poliisilta uupuu 200 työntekijää". Kyse ei ole uupuneista poliiseista vaan puuttuvista poliiseista. Miksi käytetään lasten- tai puhekielistä ilmaisua, kun tarkoituksen täsmällisesti ilmaiseva sana on olemassa?

  Vastaava lapsellisuus on kyseessä, kun puhutaan junaradasta tai juna-asemasta. Aiempi rautatie-etuliite on lähestulkoon häipynyt käytöstä. No, minulla oli lapsena junarata. Sitä säilytettiin öisin sängyn alla.

  • junarata vähän lapsellisen kuuloinen, mutta sanotaanhan myös metrorata ja raitiotie. Asemallekin mennään junalle, eikä rautatietä katsomaan.

   Uupua ei kuulosta todellakaan hyvälle puuttumisen korvaajana.


 • "Mainitsitte ohjelmassanne urheilun yhteydessä torpata-sanan. Se on merimiesslangia ja tarkoittaa siivoamista. Minun ensimmäisiä laivatöitäni oli ottaa levanki ja pytsi ja torpata alakongin skotit ja turkki. Laivatöissä ollut urheiluselostaja Raimo "Höyry" Häyrinen toi sanan jääkiekkopeleihin, missä torpattiin eli siivottiin vaikkapa maalinedustaa. Maakravut sitten luulivat sanan tarkoittavan kaikenlaista tappelua, mitä pelin aikana tehdään. Vastaavanlainen merenkulkutermin väärinymmärrys on reivata suuntaa. Reivaaminenhan tarkoittaa purjepinta-alan pienentämistä vaikkapa kovassa kelissä, ja se vaikuttaa laivan nopeuteen."

  http://yle.fi/radio1/kulttuuri/aristoteleen_kantapaa/viikon_sitaattivihje/pasi_heikura_torppauspaiva_35800.html

  • selitys, mutta minusta kävisi tuo torppa siinäkin alkuperäksi. Torpparit joutuivat tekemään pakkotöitä isännilleen, kuten laivalla alemmat ylemmille. Laivalla ahtaiden? tilojen siivoaminen ja torpatkin oli ahtaita.

   Isännät pilasi torppareiden suunnitelmat, kuten kyttä pyöräilijän. Ei tuo video kyllä enää näy.

   Torpata = lopettaa toiminta, pilata suunnitelmat


 • No nyt on torpprivapautksen aika !

  t: Torppien pojat oyj.

 • Tien päällä vaaria pitänyt patrulli yhytti kaupungin avoimella paikalla torpparin, joka oli polkenut jalkarattaalla huimasti kovemmin kuin asetukset myöntävät.

  Torppari seisotettiin patrullin toimesta, mutta kun oli tämä ruvennut vallattomaksi, oli patrulli kumonnut ajokalun, pippuroinut torpparin sekä toimittanut pukarin kamarille vetämään sakkoa.

  Olipa torpparia myös tästlähin käsketty käyttäytymään siivosti, jotta ei joutuisi enempi torpattavaksi.

 • Toimituskuntaan on pesiytynyt liikaa kaikenlaisia juntteja jotka ei osaa muuta kuin savolaismurteita.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  116
  4820
 2. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  123
  668
 3. Mistä Trumpia syytetään?

  Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
  Maailman menoa
  80
  539
 4. Martinan virheelliset ravitsemusneuvot

  Tänään antaa vinkkejä sitruunavedestä, jonka teksti "lainattu" mtv3-sivulta, jossa sentään on mainittu lähde(toisin kun Martinalla) Toisekseen sitruun
  37
  488
 5. Näytit väsyneeltä tänään

  Väsyneeltä, totiselta, kiireiseltä ja hiljaiselta. Näytät siltä, että kukaan ei pidä sinusta huolta En tiedä edes nimeäsi. Ehkä minun ei ole tarkoit
  Ikävä
  19
  446