Suun hiivatulehdus

tosi kurjaa

Jos täällä on joku, jolla on suussa sitkeä hiivatulehdus, niin kertoisitko miten olet päässyt siitä eroon. Mulla se on sitkeä, ja alkaa jo olla tosi kurjaa, kun suu j kieli koko ajan kipeänä. Kirvelee niin ettei tahdo voida kohta syödäkään mitään.

7

21727

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • valkokieli

      Minulla on pari kertaa ollut kielen hiivatulehdus pitkien antibioottikuurien seurauksena. Kirvelyä ei oikeastaan ollut vaan ongelmana oli makea maku suussa, hengityksen haiseminen ja valkoinen kieli, jossa kasvoi pitkää karvan näköistä sientä, yöks! Oletko varma, että sinulla on sieni kielessäsi? Onko kieli valkoinen? Kai olet näyttänyt sitä jollekin?

      Minulle suositeltiin aina ensin kielen pyyhkimistä sitruunalla tai puolukoiden syömistä. Yhden kerran sainkin sienen vähitellen katoamaan limen viipaleita imeskellen, mutta muina 2-3 kertana olen tarvinnut lääkkeet. Ensimmäisellä kerralla sain semmoista liuosta, jota purskuteltiin, mutta se ei auttanut mitään. Sitten sain suun kautta otettavat sienilääkkeet, joita piti syödä pitkään, muistaakseni jotain 5 viikkoa. Sillä sienet katosivat vähitellen.

      • valkokieli

        Huomasin että sinä kirjoititkin hiivatulehduksesta, se lienee kait eri asia kuin sieni tai sitten ei. En minä tiedä...


      • ap.
        valkokieli kirjoitti:

        Huomasin että sinä kirjoititkin hiivatulehduksesta, se lienee kait eri asia kuin sieni tai sitten ei. En minä tiedä...

        Ihan samasta asiasta on kyse. Hiivasieni se on mutta sehän on sama asia kuin että suussa on tulehdus. Kieli on valkonen, samoin ikeniin kertyy valkoista töhnää. Imeskelytabletteja olen käyttänyt läkärin määräyksestä, mutta ei auta. Nyt alan kokeileen yhtä liousta, jospa siitä olis jotain apua. Minkä nimisen lääkkeen sait tähän vaivaan?


      • valkokieli
        ap. kirjoitti:

        Ihan samasta asiasta on kyse. Hiivasieni se on mutta sehän on sama asia kuin että suussa on tulehdus. Kieli on valkonen, samoin ikeniin kertyy valkoista töhnää. Imeskelytabletteja olen käyttänyt läkärin määräyksestä, mutta ei auta. Nyt alan kokeileen yhtä liousta, jospa siitä olis jotain apua. Minkä nimisen lääkkeen sait tähän vaivaan?

        Kaivoin vanhoja papereitani. Tablettina ottamani sienilääkkeen nimet olivat Diflucan ja Fluconazol, nestemäisestä lääkkeestä en ikävä kyllä ollut säilyttänyt reseptiä. Minulla on sellainen epäilys, että noita sienilääkkeitä ei edes ole kovin monia erilaisia olemassa.

        Miksi sinulle on tullut hiiva/sieniongelma suuhun? Se ei ole sellainen mikä vaan putkahtaa jostain vaan vaatii suun bakteerikannan epätasapainon.

        Minulla tuo sieni tuli aina siitä, kun jouduin syömään useita antibioottikuureja lyhyen ajan sisällä (usein 2-3 kuuria peräkkäin tai aivan lyhyin väliajoin). Säästin reseptit sen tähden, että pystyin vähän seuraamaan kuinka paljon kuureja söinkään. Pahimpana vuotena niitä oli 10. Poskionteloni leikattiin lopulta ja viimeiset vuodet olen tarvinnut enää 0-2 antibioottikuuria vuodessa. Antibioottikuurit ovat kyllä todellista myrkkyä, sain suun sienen lisäksi myös emättimen bakteeritulehduksia ja yhden pahan suolistotulehduksen, kun elimistön bakteerikanta meni ihan sekaisin.


    • saman kokenut

      Mulla oli hiivatulehdus suussa joku kymmenen vuotta sitten. En muista enää lääkkeen nimeä, mutta se oli voidemaista ja sitä laitettiin lusikallinen suuhun ja sitten kielellä levitettiin ympäriinsä. Mulla parani sillä ihan muutamassa päivässä, vaikka oli ollut tosi paha ja kipeä. Sain myös suun puudutusainetta, jota purskutin ennen ruokailua, sillä en olisi muuten kivun vuoksi voinut syödä ollenkaan. Oli outo tunne se puudutusaine suussa ja piti olla varovainen, ettei pure kieltä, mutta oli todella hyvä.

    • eerfadsfa

      Suutulehduksen ilmaantuessa on suun paikallinen lääkehoito aloitettava heti. Siinä käytetään samanaikaisesti kahta lääkettä 4:sti päivässä aterioiden jälkeen ja illalla, kun suu on ensin huuhdottu vedellä. Ensin otetaan suuhun nystatiiniliuosta (Mycostatin®) 1-2 ml pitäen liuos suussa usean minuutin ajan samalla auttaen kielellä sen leviämistä joka puolelle suuhun. Sitten otetaan suuhun amfoterisiini-B (Fungizone®) imeskelytabletti, antaen sen purematta hitaasti liueta suussa. Molemmat lääkkeet tulevat lopulta niellyiksi. Pienille lapsille annetaan vain nystatiiniliuosta esim. pipetillä, jos tablettien imeskely ei onnistu. Näitä lääkityksiä jatketaan tauotta 4-6 viikon ajan, ainakin vielä viikon ajan tulehduksen täysin parannuttua (tämä on hoitoannostelu).
      Tämän jälkeen siirrytään ehkäisyannosteluun seuraten ensiksi pysyykö suu terveenä 3 viikon lääketauon ajan. Jos pysyy, otetaan sitten jompaakumpaa e.m. lääkkeistä samoin annosteltuna viikon ajan, ja jatkossa vuorotellaan 3 viikon taukoa ja viikon lääkitystä. Jos suu ei pysy terveenä 3 viikon tauon ajan, vuorotellaan lääke- ja väliviikkoja. Jos tämäkään ei pidä suuta kunnossa, voidaan nystatiiniliuosta käyttää jatkuvasti ja Fungizone-tabletteja 1-2 viikkona neljästä. Nystatiiniliuoksen ehkäisyannostelussa voidaan siirtyä 3 päiväannokseen lisäten kerta-annos 3 ml:aan.
      Jos suu tulehtuu ehkäisyannostelun aikana, on palattava 4-6 viikon hoitoannosteluun, jonka jälkeen siirrytään runsaampaan ehkäisyannosteluun pitäen ensin viikon tauko, sitten 2 viikon lääkekausi ja 2 viikon tauko jne.
      Jos suu ei näin menetellen ala pysyä kunnossa, on otettava suun hoidosta vastaavaan lääkäriin (yleensä keskussairaalan suusairauksien poliklinikkaan) yhteys sienikannan lääkeherkkyys-määrityksen tekemiseksi, ja sen mukaisen hoidon saamiseksi. Jokaisen potilaan tulee tarkistuttaa suunsa keskussairaalan suusairauksien poliklinikassa ainakin kerran vuodessa.

    • Anonyymi

      Hankalan divertikuliitin jälkeen, antibioottitiputus ja suun kautta. Yleensä mikroveda life on auttanut, nyt sitkeämmässä. Saa terv.kaupoista. Ilmeisesti jotain lääkettä siihenkin haettava. Se etu antibiooteista oli että kurkun polte eli närästys loppui. Ainakin toistaiseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      56
      5431
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3487
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1612
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      198
      1544
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1033
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe