refluksi .....ja ääni katoaa

mitä teen*

Mitä kuuluu tehdä, kun olen reilin kuukauden syönyt refluksiin lääkkeitä,vatsaoireet ovat helpottaneet, mutta äänen menetys vaan pahenee.
Työni vuoksi joudun puhumaan paljon, ehkä 1/3 /8 tunnin työpäivästä.
Vaurioituuko äänihuulet pysyvästi?????

11

6895

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • R.potilas

      Minä lopetin lääkkeet aika äkkiä kun huomasin, että sairaalasta saatu ruokavalio teki mun massun paremmaksi, maha siis kärsi monesta ruuasta ja juomasta.

      Juu, kyllä äänenkäheys kuuluu asiaan. Mulla käheentyy yleensä silloin jos olen illalla syönyt jotain ja aamulla pitäisi puhua, niin ääni menee käheeksi. Hapot kun nousee ylös nukkuessa ja voi mennä myös henkitorveen kuten minulla välillä johtuen palleatyrästä.

      En osaa sanoa vaurioituuko sinulla, minulla ei ainkaan.

      Minä yleensä höpöttelen aika paljon ja äänenkäheys ei ole jatkuvaa, vain silloin tällöin.

    • Laryngo

      pikaisesti kurkkulääkärillä (yksityisellä n 50-60e/työterveys ??) - varsinkin kun työvälineesi on ääni!! Kurkkulääkäriltä saat nopeasti perustiedon kurkkusi tilasta.
      Tämä pitäisi olla listalla perustutkimuksia, jos sairastaa kurkunpään refluksia, sillä kurkku on se, joka on huomattavasti (!!) herkempi kuin ruokatorvi.

      Kurkkulääkäri osaa sanoa miltä kurkun ja äänihuulten
      alue näyttää. Minimitutkimuksena tämä on sillä pienellä kurkkupeilillä katsominen, seuraava pienenpieni
      nenäletku (kutittaa mutta ei muuta), jolla näkymä on parempi. Foniatri (kurkkulääkäristä "ylempi") voi tehdä tähystyksen myös jäykällä skoopilla
      (pieni nielupuudutus, putki ei koske seinämiä).
      Äänihuulten liike voidaan myös videoida, jotta nähdään onko toiminta normaali (sulkeutuvatko äänihuulet symmetrisesti). Puheterapeutti auttaa antamalla käytännön harjoitteita, joilla voit vahvistaa ja rentouttaa alueen lihaksia. Hän opettaa myös vox lax tekniikan, jos et sitä vielä osaa (jonot pitkiä mutta korosta, että työkykysi asiasta kiinni ja tarvitset apua).

      Esim käheys, äänen voimattomuus, katkeilu ja äänen madaltuminen, äänialojen supistuminen ovat tyypillisiä kurkun refluksin vaivoja. Ne voivat aiheutua myös esim väärästä puhetekniikasta. Pitkäaikaiset vauriot äänihuuliin (esim polyypit, granulooma jne) vaativat useimmiten pitkäikaisemman ajan muodostuakseen. Useimmiten kurkun alueelta kurkun refluksista kärsivillä löytyy eriasteista punoitusta/tulehdusta (limakalvomuutokset) eri alueilla. Itsellä esim kannusrustojen alueella ongelmaa mutta äänihuulet ok - vähän verisuonipunotusta taskuissa (joka voi olla myös luonnollinen piirre). Ääni madaltunut neljän vuoden sisällä
      (tai tietoinen puhuminen matalammalta koska helpompaa tulehtuneella kurkulla). Tulehduksen takia kurkku kompensoi nopeasti ja tästä voi seurata lihasten "väärinkäyttöä" (=vääriä puhetekniikoita= erilaisia äänioireita ym).

      Jos olet puhetyöläinen, teillä on varmaan
      ollut töissä edes jotain peruskuviota äänen säästämiseksi?? Eli kertoisitko mitä sinä teet päivittäin fyysisesti/konkreettisesti kurkkusi/äänen kunnon ylläpitämiseksi? Vettä (ä-huulten kosteutus), harjoitusliikkeet, puheympäristö, ....pyritkö
      säästämään ääntäsi mitenkään??

      Näillä kaikilla voi vaikuttaa paljon ääneen
      ja tukea kurkun toimintaa mutta ne eivät tietenkään poista sitä perimmäistä limakalvoärsytyksen syytä.

      • Laryngo

        Käsikauppalääkkettä "Gavisconia" apteekista voi tietenkin yrittää kokeilla h-salpaajien kanssa. Se ei imeydy kuten h-salpaajat vaan muodostaa fyysisesti "lautan" mahaan, jolloin ylösnousu vaikeutuu/loppuu. Kesto useita tunteja.

        Ensin kannattaa varmistaa apteekista farmaseutilta
        voiko sitä ottaa sun h-salpaajan ( muut lääkkeet muut taudit) kanssa.

        Kurkkulääkärille menisin joka tapauksessa.

        Tsemppiä niiden viheliäiden kurkkuoireiden kanssa!


    • Lare25

      Äänen kärsiminen osaa olla todella rasittava oire kurkkurefluksissa. Itselläni refluksin ensimmäisiä merkkejä oli juuri äänihäiriöt, mitään muuta en alkuvaiheessa tuntenut. Tilanne paheni entisestään ja minulle tuli n. vuosi sitten pahoja kurkkuoireita ja ääni meni niin kehnoksi, että minun oli vaikea tuottaa normaalia puhetta edes parin lauseen verran. Käheys, äänen kiristyminen, "kukkoäänet", krahina jne., kaikki olivat mukana kuvioissa. Puhumisen liittyi stressi ja sen seurauksena oli puhuessa tyypillisesti fyysinen väsymys. Lääke (Zolt) vaihtui silloin nexiumiin ja otin 80mg päivä. Ei auttanut juurikaan ja sitten päädyin leikkaukseen. Leikkauksen kautta sain ääneni taas kohtalaiselle tasolle. Entisestään tilanne parani kun aloitin Gastronel -nimisen proobiottituotteen käytön. Siinä vaiheessa alkoi selvitä, että suolistojärjestelmä oli huonossa kunnossa, mikä oli vaikuttanut esim. stressivatsaan ja liman nousuun kurkkuun. Nykyään noudatan myös refluksia provosoimatonta ruokavaliota ja panostan ylipäätään tärkeisiin kehon ravinteisiin. Yksi hyvä ohjenuora rokavaliolle on esim. Paula Heinosen kirja "Vihdoinkin hyvä olo". Nexiumia käytän 20mg-40mg/päivä ja gavisconia isompien ruokailujen ja nukkumaanmenon yhteydessä.

      Näillä keinoin minun refluksi on kutakuinkin hallinnassa. Ääni on parhaimmillaan lähellä normaalia, mutta edelleen krahina hieman vaivaa, varsinkin syömisen jälkeen. Ääniala on myös hieman normaalia kapeampi ja sellainen joustavuus ja notkeus ei oikein luonnista. Mikäli olen puhunut kovaa, on vaikeaa puhua heti sen jälkeen hiljaisemmin. Käheys ikään kuin syö sanoista paloja pois.

      Hyvin herkkä alue kurkunpää todella on. Mullakin on äänihuulet ihan terveessä kunnossa, mutta se pienenpienikin turvotus/tulehdus estää äänihuulia toimimaan normaalisti. Kurkunpään punaisuudella yhteydestä etenkin käheyteen on hieman eriäviä näkemyksiä. Tästä aiheesta löytyy ihan mielenkiintoista juttua Dr. James Thomasin toimesta:

      http://www.youtube.com/watch?v=s3NpwHK2REg

      http://www.voicedoctor.net/therapy/reflux.html

      • Laryngo

        oikein, että kyseisen linkin lääkäri ei
        nähnyt yhteyttä käheyden ja varsinaisen
        ylösnousevan nesteen/ihomuutosten välillä? Käheyden
        hän kuitenkin liitti refluksiin (mutta siis
        lihastoiminnan häiriön kautta -niinkuin ainakin puheviestinnän puolen asiantuntijoista liittää
        yleensäkin)?


      • Lare25
        Laryngo kirjoitti:

        oikein, että kyseisen linkin lääkäri ei
        nähnyt yhteyttä käheyden ja varsinaisen
        ylösnousevan nesteen/ihomuutosten välillä? Käheyden
        hän kuitenkin liitti refluksiin (mutta siis
        lihastoiminnan häiriön kautta -niinkuin ainakin puheviestinnän puolen asiantuntijoista liittää
        yleensäkin)?

        Thomasin näkemyksen mukaan käheys ei liity kurkunpäänalueen punaisuuteen, vaan ongelma löytyy äänihuulista ja niiden rakenteesta. Tämä ympäröivä alue kun ei edes mitenkään värähtele. Käheyden osalta kyse on siitä, että ilmaa virtaa tarpeettomasti läpi. Tuossa videossa oli korostettu:

        Hoarseness is air leak not color.

        Hän määrittelee kolme perusongelmaa äänihuulissa (taisi olla muutakin):

        1. Nystyrät, polyypit (nodules, polyps) :vaikuttaa korkealla äänen tasolla
        2. Heikot äänihuulet, halvaus (paralysis): vaikuttaa matalalla äänen tasolla
        3. Tulehdus (infection): aiheuttaa jäykkyyttä

        Hän jatkaa, että kuvauksessa tulisi päästä hyvin lähelle äänihuulia, ja yksitysikohtaisella tarkastelulla seurata ilman vuotoa. Rakenteelliset ongelmat saattavat myös olla melko minimaalisia, joita ei perinteisesti oteta huomioon. Käsittääkseni hän ei puhu missään vaiheessa huonosta lihastoiminnasta vaan nimenomaan äänihuulista. Hänen sivuiltaan löytyy mm. video leikkaustoimenpiteestä, jossa äänihuulia vahvistetaan.

        Kannattaa katsoa erityisesti tuon videon loppu, n. 7min kohdalta eteenpäin. Siinä niitä hänen pointteja tulee.

        Jos oikein olen ymmärtänyt, ainakin useimmissa tapauksissa lääkkeiden syöminen tai niiden pois jättäminen ei Thomasin mukaan pitäisi vaikuttaa äänen osalta puoleen eikä toiseen. Ainakin oma kokemukseni kyllä on, että refluksi aiheuttaa suoraan äänioireita, mutta onko se sitten käheyden aiheuttaja yksinään, se on kieltämättä mielenkiintoista. Jatkeena vielä ote Thomasin kirjoituksesta. Toisen kappaleen viimeisessä lauseessa hänen ydinsanomansa korostuu.


        Which brings me to a third point. I have seen over 5000 voice patients and I have attributed the cause of the hoarseness to esophageal reflux induced laryngitis in only two cases. There may be problems with my assumption. First almost every patient that I see is already being treated for reflux with a medication called a proton pump inhibitor {eg: Omeprazole (brand names: Losec®, Prilosec®) Lansoprazole (brand names: Prevacid®, Zoton®, Inhibitol®) Esomeprazole (brand names: Nexium®) Pantoprazole (brand names: Protonix®, Somac®, Pantoloc®) Rabeprazole (brand names: Rabecid®, Aciphex®, Pariet®)} so perhaps everyone who would get better on the medication has already done so, they don't see me and I only see the failures (I really don't believe this).

        On the other hand I have never encountered an audible and visible vocal cord lesion that would resolve on the above medication and then recur when the medication stopped and resolve again when the medication was resumed – much as Koch’s postulates are utilized to determine whether a specific agent is truly the cause of a disease. Additionally, I nearly always find some other reasonable explanation for hoarseness or the change in the voice and upon treatment, the hoarseness resolves, convincing me that reflux is not the etiology of almost all voice disorders. Additionally, I have never seen a physician proponent of the reflux explanation of hoarseness ever stand up at a meeting, show me a video of a "red" larynx before treatment with a hoarse quality and then show me an after video of a "non-red" larynx without hoarseness.

        So, if you have been diagnosed with reflux as the cause of your vocal disorder and especially if you are not improving, it is not likely that you need more of the medication or that you need an anti-reflux surgery to fix your hoarse voice. It is quite likely that you need a more precise diagnosis.


      • R.potilas

        Moi vaan !

        Muistan hyvin kun töissä ruokatauon jälkeen ääni käheentyi niin pahasti, että monet kysyi käykö kipeästi kurkkuusi kun on tollanen ääni.

        Mä olin välillä kuin riikinkukko ja toisinaan ääni ei tullut ollenkaan.

        Menin lääkäriin ja lääkäri ihmetteli että missä on vika, kun peilauksessakaan ei oikein näkynyt muuta kuin rasittuneet äänihuulet.

        No lääkäri määräsi astmalääkkeet ja töissä piti ottaa astmapiipusta "höyryt". Kyllä se ääni tuli sillä esille, mutta sitä vaikutusta ei kestänyt kauaa ja lääkäri määräsi tähystykseen.

        Tähystyksessä todettiin palleatyrä, heliko ja refluksia.

        Mun pakki oli kauan ollut jo aika sekaisin, kunnes tähystyksen jälkeen söin ison annoksen antibiootteja helikon pois ajamiseen.

        Lisäksi sain sairaalasta ruokavalion ja nexium -lääkeet. Sain sairaalasta ilmaiset lääkkeet n. kuukauden ajaksi ellei pidemmäksikin.

        Söin aikani lääkkeitä ja tuntui ettei niistä ollut apua, joten keskityin ruokavalioon oikein kunnolla ja oloni on parempi. Syön vähän ja usein päiväs aikaan.

        Välillä kuitenkin sorrun ja turhaa on valitella maha kivuista, kun tietää mitä saa syödä ja miten.

        Palleatyrä on taas toinen juttu. ;D


      • Laryngo
        Lare25 kirjoitti:

        Thomasin näkemyksen mukaan käheys ei liity kurkunpäänalueen punaisuuteen, vaan ongelma löytyy äänihuulista ja niiden rakenteesta. Tämä ympäröivä alue kun ei edes mitenkään värähtele. Käheyden osalta kyse on siitä, että ilmaa virtaa tarpeettomasti läpi. Tuossa videossa oli korostettu:

        Hoarseness is air leak not color.

        Hän määrittelee kolme perusongelmaa äänihuulissa (taisi olla muutakin):

        1. Nystyrät, polyypit (nodules, polyps) :vaikuttaa korkealla äänen tasolla
        2. Heikot äänihuulet, halvaus (paralysis): vaikuttaa matalalla äänen tasolla
        3. Tulehdus (infection): aiheuttaa jäykkyyttä

        Hän jatkaa, että kuvauksessa tulisi päästä hyvin lähelle äänihuulia, ja yksitysikohtaisella tarkastelulla seurata ilman vuotoa. Rakenteelliset ongelmat saattavat myös olla melko minimaalisia, joita ei perinteisesti oteta huomioon. Käsittääkseni hän ei puhu missään vaiheessa huonosta lihastoiminnasta vaan nimenomaan äänihuulista. Hänen sivuiltaan löytyy mm. video leikkaustoimenpiteestä, jossa äänihuulia vahvistetaan.

        Kannattaa katsoa erityisesti tuon videon loppu, n. 7min kohdalta eteenpäin. Siinä niitä hänen pointteja tulee.

        Jos oikein olen ymmärtänyt, ainakin useimmissa tapauksissa lääkkeiden syöminen tai niiden pois jättäminen ei Thomasin mukaan pitäisi vaikuttaa äänen osalta puoleen eikä toiseen. Ainakin oma kokemukseni kyllä on, että refluksi aiheuttaa suoraan äänioireita, mutta onko se sitten käheyden aiheuttaja yksinään, se on kieltämättä mielenkiintoista. Jatkeena vielä ote Thomasin kirjoituksesta. Toisen kappaleen viimeisessä lauseessa hänen ydinsanomansa korostuu.


        Which brings me to a third point. I have seen over 5000 voice patients and I have attributed the cause of the hoarseness to esophageal reflux induced laryngitis in only two cases. There may be problems with my assumption. First almost every patient that I see is already being treated for reflux with a medication called a proton pump inhibitor {eg: Omeprazole (brand names: Losec®, Prilosec®) Lansoprazole (brand names: Prevacid®, Zoton®, Inhibitol®) Esomeprazole (brand names: Nexium®) Pantoprazole (brand names: Protonix®, Somac®, Pantoloc®) Rabeprazole (brand names: Rabecid®, Aciphex®, Pariet®)} so perhaps everyone who would get better on the medication has already done so, they don't see me and I only see the failures (I really don't believe this).

        On the other hand I have never encountered an audible and visible vocal cord lesion that would resolve on the above medication and then recur when the medication stopped and resolve again when the medication was resumed – much as Koch’s postulates are utilized to determine whether a specific agent is truly the cause of a disease. Additionally, I nearly always find some other reasonable explanation for hoarseness or the change in the voice and upon treatment, the hoarseness resolves, convincing me that reflux is not the etiology of almost all voice disorders. Additionally, I have never seen a physician proponent of the reflux explanation of hoarseness ever stand up at a meeting, show me a video of a "red" larynx before treatment with a hoarse quality and then show me an after video of a "non-red" larynx without hoarseness.

        So, if you have been diagnosed with reflux as the cause of your vocal disorder and especially if you are not improving, it is not likely that you need more of the medication or that you need an anti-reflux surgery to fix your hoarse voice. It is quite likely that you need a more precise diagnosis.

        ... kiitos lainauksesta!


    • IhmetteleeHän

      Mutta miksi ääni käheytyy lähes heti ruokailun jälkeen? On minulla ollut kurkkurefluksia ennenkin, mutta ei äänen käheytymistä ruokailun jälkeen, vaan nukkumisen jälkeen. Siihen auttoi sängynpäädyn nosto 20cm.

      Koska nyt ääni käheytyy myös syömisen jälkeen, niin onkohan vatsassani palleatyrä, vai mistä voi olla kyse?

      Jos otan jotain happoa neutralisoivaa, niin saan niistä ilmavaivoja, eli ruoansulatus ei toimi kunnolla. Tulee myös hiivaa kieleen. Mitä ihmettä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5118
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3347
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1482
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1317
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1026
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      928
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe