Yleiskoira metsästykseen

Kyselyitä

Terveppä terve!

Nyt toivoisin ammattitietoista ja taitoista väkeä kertomaan kokemuksia ja mielipiteitä, miten saisi "yhdessä koirassa kaiken". Eli onko käytännössä mahdollista löytää yleiskoiraa, joka noutaa, ajaa ja haukkuu linnut? Tarinoita olen kuullut, mutta varmaa tietoa ei ole. Olen kuullut tarinoita labbiksista, sekarotuisesta ja saksanseisojista, jotka olisivat toimineet mainioina yleiskoirina, mutta mitenköhän tällaisen löytäisi?

36

8039

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bystärii

      Luultavasti suomenpystäri olisi helpoimmasta päästä koulutettavaksi tuollaisiin yleishommiin. se kun on ihan alunperinkin jalostettu "kaikenviljankoiraksi".

      • eeeeeeeeee

        yleiskoiraa olekkaan, kukapa nyt haluaisi että koira tekee kaiken huonosti, ei kestä vertailua tiettyyn tarkoitukseen jalostetulle rodulle.


    • 1 labbis

      Että noutajaksi voi opettaa "minkä" koiran vain koira minkä saa opetettua uimaan kävisi ainakin siihen jos riistaa suuhun ottaa.Laika parhaillaan haukkuu linnun ja hirven sen kuin saat opetettua uimaan ja kantamaan siinä rotu.Kyllä niin on joka lajille omat rodut jos hyvän haluaa.

      • VAF

        Karjalan karhukoira on varsin sopiva kaiken metsästykseen. Ainakin oma koirani haukkuu sujuvasti hirveä, tappaa supikoiria ja hakee vesilinnutkin. Ainoa pikku virhe on siinä, että vaikka se hakee, niin se ei tuo. Lienee koulutuksessa vikaa.


      • OrginalCheyenne
        VAF kirjoitti:

        Karjalan karhukoira on varsin sopiva kaiken metsästykseen. Ainakin oma koirani haukkuu sujuvasti hirveä, tappaa supikoiria ja hakee vesilinnutkin. Ainoa pikku virhe on siinä, että vaikka se hakee, niin se ei tuo. Lienee koulutuksessa vikaa.

        Ite oon tykännyt noista missä on kahta- kolmea eri rotua.... Koska itselleni on tärkein tuo jäniksen (ja ketun) ajo, niin yksi osa on suomenajokoiraa... Jos yhtenä rotuna on esim. saksanpaimenkoiraa tai labradorin noutajaa, niin on hyvät mahdollisuudet pienelläkin opettamisella saada opetettua uusia asioita ja tottelevaisuutta...(varsinkin siihen noutaja käyttöön). Tällähetkellä itselläni on yksi ajokoira-sakemanni ja yksi ajokoira-karhukoira joista kumpikin ajaa hyvin jänistä ja kettua (ja hyvä kyky löytää silloinkin kun ei ole liikkunut, sillä kumpikin on "ilmavainuisia"). Nyt jo menehtynyt aiempi ajokoira-labradorin noutaja ajoi ja löysi hyvin jäniksiä ja kettuja, sekä olisi mahdollistanut monta kertaa tilaisuuden ampua hirven pysäytyshaukulta. Osasi pitää hirven huomion hyvin itsessään joten pääsi melko helposti kulkemaan 20- 40 metrin päähän hirvestä. Noitten lintujen haukuttamista en juurikaan ole päässyt kokomaan koska ei ole alueellani pahemmin muita kanalintuja kuin pelto- ja metsä-pyitä... Mutta parikymmentävuotta sitten jopa puhdasrotuinen ajokoirakin olisi minulle ahdollistanut silloisen alueeni viimeisem metson ampumisen haukusta...


    • 3544684645

      Tommottii jos kokkeilet, muutamalla tutulla ollu ja haukku ja hakee kyllä kaiken paitti ihmisiä =)

    • paukkuravo

      Itäsiperianlaikan ja venäjänajokoiran risteytys.

    • ja ei...

      Et löydä koiraa, joka on hyvä noissa kaikissa - mahdollisuus on veikkausvoiton luokkaa. Jos yhdistelmä on tuo mitä kysyit eli ajava jäniskoira, puuhun haukkuva lintukoira ja noutaja, niin todennäköisin kompromissi löytyy pystykorvapuolelta.

      Pystyt opettamaan noutamaan minkä vain, mutta pystykorvat eivät tyypillisesti aja kovin pitkään eikä niiden haukkuominaisuudet ajossa ole lähelläkään varsinaisia ajavia koiria. Se, että JOKU yksittäinen koira myös ajaa hyvin ei tee niistä yleisrotua.

      Ajavaa koiraa taas on äärimmäisen vaikeaa saada opetettua lintukoiraksi.

      Jos linnunmetsästys seisojalla kiinnostaa niin samalla saat erinomaisen noutajan. Ajo-ominaisuudet taas eivät ole hyvät, mutta toki monet niistä esim. jänistä seuraavat jos sitä käyttäytymistä vahvistat ampumalla niille jäniksiä.

      Noutajarodut voit unohtaa yleiskoirina vaikka jotain todella harvoja poikkeuksia saattaa löytyä.

      Sekarotuiset voit unohtaa sen takia, että on äärimmäisen vaikeaa ennustaa mitkä ominaisuudet eri puolilta periytyvät. Pääsääntöisesti ei todellakaan käy niin, että sekarotuisen metsästysominaisuudet olisivat nartun ja uroksen ominaisuuksien summa. Ainoa järkevä tapa on ostaa aikuinen sekarotuinen, jonka itse toteat toimivan riittävän hyvin. Pennun ostamalla menet todennäköisesti hakoteille.

      Yleisesti ottaen parhaat yleiskoirat (=monta eri metsästysmuotoa ja riistalajia) löytyvät pystäreistä, saksanseisojista ja mäyräkoirista. Mutta mikään niistä ei siis ihan istu tuohon sinun hakemaasi ominaisuusprofiiliin.

    • metsä-cockeri

      Ainakin meidän cockerspanieli osaa noutaa riistaa maalta ja vedestä, ajaa jäniksiä ja kettuja kohti metsästäjää, jäljestää eri lajeja, haukkua hirveä, ajaa mitä lajeja opastetaan ajamaan, haukkua kanalintuja ym. Oppii mitä opetetaan. Itse en harrasta metsästystä, mutta silti tykkään koulutella koiraa eri metsästysmuotoihin, sillä tunnen paljon metsästäjiä (käyttävät koiraani apunaan) ja se on itsestänikin mielenkiintoista hommaa. Suosittelen cockerspanielia, sillä se oppii (ainakin meidän koira) minkä tahansa metsästysmuodon, eikä sekoita niitä keskenään:-)

      Koko ajan harjoitutan koiraani vain lisää. Se on näyttelylinjainen, rekisteröity narttu;-)

      • ...............

        se on aika hyvä yleiskoira, tosin ei hauku, mutta seisoo linnut ja noutaa sorsat ja hakee pienpedot ja onpa sille ammuttu kauriitakin ja ainakin yhden saksanhirven tiedän ammutun monsterille. Toinen ja kolmas erittäin monipuolinen on suomenpystykorva ja siitä hieman leppoisampi versio, pohjanpystykorva.


    • Tupsukka-92

      Itselläni on labbis ja pakko sanoa, että olin yllättynyt sen ajo ja nouto taidoista.
      Pentuna hän alkoi noutaa JA tuoda leluja jo 8 viikon iässä ilman ongelmia.
      Ilman suostuttelua se onnistui jo 9 viikkoisena ja hän lähti hakemaan lelua vasta, kun omistaja siihen luvan antoi.
      Koirani emo on myös sujuvasti ajanut kettua, mutta saa nähdä miten se onnistuu, koska itse otimme sen pääosin vesilinnuksi riistaa hakemaan.
      Se on myös mainio perhekoira, vaikkakin innokas näykkijä. Sitä tosin ollaan jo karsimassa pois hyppimisen lisäksi.

      Joten itse sanoisin, että Labradorin noutaja on mahtava vaihtoehto, sillä ne ovat luonnostaan hyvin fiksuja ja miellyttämishaluisia. :)

      • M etsästäjä

        Hyvää kaiken viljan koiraa etsivälle tutustumisen arvoinen rotu on myös viiriäiskoira. Kyseinen rotu on ns. lyhytajuri, eli ajaa riistaa 5-20 minuuttia. Ja kaikki riista kelpaa. Samoin kuin noutaminen ja jäljestäminen. Ja luonteeltaan ovat yleensä erittäin mukavia. Linnun metsästyskin onnistuu samalla tavoin kuin muillakin karkottavilla koirilla. Koiran eloisasta ja vilkkaasta luonteesta johtuen koulutukseen tulee panostaa ehkä keskimääräistä enemmän. Itselläni on kokemusta yhdestä omasta viiriäisestä. Omaani olen ollut erittäin tyytyväinen.

        Suomessa näitä koiria ei vielä ole kovin paljoa. Netistä löytyy kuitenkin etsimällä paljon lisätietoa


    • jahtii 000

      minkälainen koira olis hyvä, jos haluaan pienpetoja jahdata. (sekarotuinen)

      • Kyllä käy

        Suomen pystykorva.


      • laika3

        Itä-Siperian laika on ihan paras yleiskoira ja pienpetoihin sopii myös. meillä toiminut hyvin.


      • Latailija...

        Sellanen jonka maavara riittää näädän vauhtiin puolenmetrin hangessa.


    • siitä se lähtee

      Laikaa suosittelen minäkin, kunhan vain ensin perehdyt vähän sukuihin mistä se koira kannattaa ottaa. soittamalla rotujärjestöön niin alkaa hommat skulaamaan. tuosta jäniksen ajosta sen verran, että itälaikankanssa et sitten tarvi asetta, koiruus kyllä juoksee pupun kiinni, oma koirani ei anna ääntä jänisajossa muutakuin vasta sitten kun alkaa jänön häntä olla suussa. Oma narttu itälaika haukkuu vesilinnut veteen ja käy myös hakemassa ne,( kaikki itälaikat ei tosin ole millääntavalla kiinnostuneita vesilinnuista). Metsä linnut haukkuu myös tuo minun koiruus, hirvetkin kiinnostaa muttei vielä hauku niitä kovin pitkään. Niin ja ota sitten narttu laika, ne haukkuu paljontodennäköisemmin pienriistaa ja lintuja kuin urokset. omankoiran kohdalla ensimmäinen "kaato" haukkuun tuli 5kk iässä.(tavi haukku pienellämetsälammella) . Kannattaa tietysti harkita myös pohjanpystykorvaa tai suomenpystykorvaa, hyviä kaikenriistan koiria on niissäkin, tosin sama ongelma kuin laikojenkinkanssa ,että saattaa hirvet alkaa kiinnostaa turhanpaljon vanhemmuuten jolloin muupyynti kärsii. Karhukoira,jämpti ja harmaa kannattaa unohtaa, ovat täysin suurriista koiria, Nuo seisojat ja noutajat toimii myös tietynlaisessa metsästyksessä, puuhunn niistä ei kyllä mikään haukkulintua.
      Mutta kannattaa selata nettiä ja olla yhteyksissä noihin rotujärjestöihin ja sitten miettiä mitä oikeasti haluaa ja mitä ei. ps. otitpa mistärodusta tahansa niin varaudu myös siihen, että kaikista koirista ei metsästyskoiraa tule tekemälläkään rotuun tai sukupuoleen katsomatta.

      • Pohojalaaainen

        Pohjanpystykorva, tutustu! En ole vielä 30.v. urani aikana rotuun pettynyt


    • T: 4v uros saku

      Saksanmetsästysterrieri on kyllä varmasti monipuolinen metsästyskoira, liekö toista rotua joka metsästää maan alla ja päällä ja lintukoiranakin oiva: esim sorsametillä noutajana vedestä, ja kiltti kotona ja kaikkien kamu, mutta vaatii kyllä kovan koulutuksen: kovapäinen kaveri: leikkisesti voisi sanoa että ainoat heikkoudet: ääretön nopeus ja iso ego ei pelkää mitään eikä ketään olkoon vastus minkä kokoinen tahansa..varmasti kävisi vaikka karhun päälle suuttuessaan..siksipä vaatii hyvän koulutuksen että ei tapata itteään, toisaalta ihmisethän on jalostaneet mitään pelkäämättömän koiran ja sitten niitä ominaisuuksia pitää kouluttamalla alkaa hillitseen, onhan siinä kieltämättä ristiriitaisuutta vai mitä mieltä palstan lukijat ? hienoja metsästyskoiria toki on paljon

      • jagdterrier 7v uros

        Totta, tulisieluinen taistelija, varmaan paras luolametsästyskoira mitä löytyy ?, mutta tosiaan monipuolinen: innokas uimari, sorsametillä noutajana, haukkuu kyllä linnut ja ajaa jopa jänistä..kaverilla on suomenpystykorva joka myös mainio ja monipuolinen mutta kun sakun näki metsästyshommissa niin sanoi että onpa äkäinen sissi ja nopea..


      • pötkylä

        Myös mäyräkoira on aivan oivallinen valinta. Toimii maalla, maan alla ja vedessä ja jopa kätevä köllöttely kaverikin on. Itselläni sellainen karkkari jokapaikan koira ja toimii.


    • LAIKASTAJA 4 EVER

      Itä siperianlaika on melko hyvä "yleis" koira, oma laikani (narttu 1,5v)
      haukkuu sorsat ja noutaa ne, haukkuu metsäkana linnut, mutta välissä tekee sen virheen että hyppää puuta vasten ja näin ollen lintu lähtee, mutta kyllä kait se koirakin aikanaa oppii että niin ei saa tehdä :), minkin ja kärpän takia ei rarvitse ruutia kuluttaa, nappaa omatoimisesti, pysyy hyvin näädän jäljillä, vaikka näätä puittaisikin pitemmänkin matkan,
      3 kettua on napannut ja tappanut, ja sitten ainakin 7:lle jänikselle tehnyt saman, mutta ei revi pilalle niitä, vaan syö pään ja tuo loput minulle, patakelpoisena.
      ja lukuisia riekkoja, pyitä, teeriä..jne jne
      tällä yksilöllä on vaan niin kova se saalis vietti että kaiken aikaa pitää olla metsällä, eli mihinkään kaupunki ympäristöön en suosittele hankittavaksi.
      JA aivan tarkoituksella olen "jalostanut" kaikelle riistalle että saa metsästää periaatteessa ympärivuotisesti, ja onhan se aina mukava mennä haukulle, kun ei voi tietää onko siellä näätä vai karhu :)

      • Et sillein

        Laikasi on saanut jo karhun pysäytetyksi ? Vaatii koiralta rohkeutta onhan niitä karhunhaukku koiriakin. Olisi tietenkin parempi et voisi riistan koiralle ampua eikä koiran antaa ottaa eläintä kiinni ja syödä sitä.


    • khyyl vaan

      Pohjanpystykorva, temperamenttinen, riistaverinen ja uskollinen. Tarvitseeko koiralta enää muuta vaatia?!

    • Ylivoimainen kaiken

      Tai suomenpystykorva, haukkuu hiirestä hirveen. Siis kaikki, sanan varsinaisessa merkityksessä.Haukkuu karhut,supit, näädät, jänikset, metsäkanat ja vesilinnut sekä kyyhkyt. Myös ajokoiranvirka kiinnostaa, jos näin vaan haluat. Pystykorvahan aina katsastaa ne paikat josta isäntä oli kiinnostunut, vaikka jäljestä käsin. Haluaa aina tietää siis mistä se isäntäkin pitää ja minkä riistan metsästys kiehtoo sitä kanssakulkijaa. Itselläni reilu 2 vuotias uros pystykorva, joka kiinnostunut aivan kaikesta riistasta sitten, mutta opetettu järjellisistä/isännän toivomuksesta vain tietylle riistalle (Metsäkanat, näätä ja karhu).

    • räyh, räyh, vaan

      Kuka sitten haluaa jatkuvasti kaikkea räkyttävää koiraa ?
      Ei ole mukavaa istua kyyhky- tai sorsajahdissa jos koira haukkua räkyttää lentäviä lintuja, tai käy haukkumassa pudotuksen. Mielummin otan koiran joka noutaa käskystä.

    • Laikutaja

      Itälaikanarttua uskallan suositella yleiskoiraksi. I

    • on kokemusta

      Bretonin ja ajokoran sekoitus .Paljon aikaa kiralle ja metsää .Aikaa saattaa viedä koulutukseen useita vuosia ,mutta jos on tervepäinen oppii moneen.

    • MOI!

      ...kysynpä, Minkä rotuisen koiran hankit? Ihan noin uteliaisuuttani vain..

    • i-s-l

      itäsiperianlaika

    • pohjis1

      Itsellä pohjanpystykorva lintua haukkuu hyvin, jänistä ajaa ilman ääntä kun yllyttää jälelle, kettua yrittää ajaa, muut pienpedot kiinnostaa välillä uskomattoman paljon (sitkeä), hirveä haukkuu ja sorsista ei pidä ei syö lihaa ei nouda, ilmeisesti haisee niin pahalle. Koti koirana yksi parhaimmista toki vaatii paljon liikuntaa, ihmisrakas, hyväksyy metsällä muutkin kaatajaksi, ja vahtii kotia. JA Parasta metsässä ei ole koskaan hiljaista aina jotain kaivaa, jos ei ole kanalintua tarjolla.

    • kötäle

      Beaglen ja Suomen pystykorvan risteytys on paras yhdistelmä kaiken pienriistan metsästykseen. Eikä ole menossa hirvien perään hanakasti.
      Linnut ja jänikset kiinnostaa. Myös pohjan pystykorvan ja beaglen risteytys on erinomainen. Riistaviettiä ei puutu.

    • Tapio_vaan_minä

      Minulla on ciuhuin ja karjalankarhun sekoitus. Hyvä on. Ajaa vesilintua ja panee jänestä. Noutaa akan kapakasta ja nuuskii minun hanuria.

    • Jämthund

      Jämtlanninpystykorva narttu tuntuu toimivan myös aika hyvin kaikelle(tiedän ettei moni usko)

    • Toimivia

      Itälaika narttu tai Pohjanpystykorva kokemusta molemmista .

    • Anonyymi

      Jos haluaa jokapaikanhöylän niin Lapinporokoira, vaikka ei olekaan ns. metsästysrotu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6749
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4380
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2793
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2090
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1653
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1447
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1151
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1124
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1081
    Aihe