32-bit / >= 4 Gt RAM ?

debiankäyttäjä

Miten on: Kun PC:ssä on RAM -muistia 4 binääristä gigatavua ja käyttöjärjestelmänä debian lenny 32-bit versio, niin oletuksenahan on tilanne, jossa osa RAM -muistista jää kokonaan käyttämättä, kun mm. näytönohjaimen muistialue ottaa osansa tuosta 32 bitin mahdollistamasta 4 GiTavun mustialueesta.

Mutta: teoriassahan pitäisi olla mahdollista tehdä 32 -bittiseen käyttöjärjestelmään ajuri, joka osaa tilapäisesti kytkeä CPU:n 64 -bit tilaan tai käsitellä loogisen ja fyysisen muistiosoituksen taulukkoa siten, että vaikka 32 -bittisessä ohjelmassa EI voikaan kerralla näkyä yli 4 Gt muistia, niin:

a) kun ajetaan useita ohjelmia, voi kukinohjelma saada oman 4 Gt virtuaalisen muistialueen

ja

b) yksikin ohjelma voisi periaatteessa käyttää yli 4 Gt muistia, jos ohjelmaan on koodattu mahdollisuus tähän. Vertaa vanhaa MS-DOS -aikaan, jossa EMS oli vastaavasti tapa saada käyttöön yli 1 Mt muistialue MS-DOS -ohjelmassa, jotka eivät voi suoraan nähdä yli 1 Mt muistialuetta.

Tämä herättää muutamia kysymyksiä:

1) saako debian lennyyn sellaista kernel -ajuria tms. joka tekisi juuri tuon, eli osaisi käyttää kaiken muistin hyödyksi varaamalla määrätyn ohjelmien näkemän muistiosoitealueen "ikkunaksi" todellisiin muistiosoitteisiin, jotka ovat esim. yli 4 Gt rajan tai jotka normaalisti jäisivät "peittoon" kun esim. näytönohjaimen videomuisti varaa saman osoitealueen.

2) kannattaako samasta syystä asentaa levylle swap -osio vaikka RAMmia onkin 4 Gt ?

3) Jos kohdan 1 kuvaama ajuri löytyy ja sen saa helposti otettua käyttöön, osaako ko. ajuri hyödyntää enemmänkin muistia eli kannattaako laajentaa esim 8 tai 16 Gt:uun ?

4) entä vastaavat ajurit uusille, tuleville käyttöjärjestelmäversioille, tehdäänkö niitä ?

64 -bit -käyttöjärjestelmäversiota en ole toistaiseksi uskaltanut asentaa, koska:

5) yhteensopivuus 32 -bit ohjelmien kanssa, voiko niitä ajaa ?

6) yhteensopivuus 32 -bit laiteohjaimien kanssa, voiko niitä käyttää ? Jos ei, voi moni oheislaite jäädä toimimatta, ja tuo on tilanne, jota ei voi kertakaikkiaan hyväksyä !

1

553

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lxwzWm7G4J

      a) Kaikkien ohjelmien käytössä on 3/1 gigan osoiteavaruus.
      b) Kerneli hallitsee muistia. Ohjelmilla ei sen sorkkimiseen ole asiaa.

      1) Tähän käytetään prosessorin PAE-laajennusta, jolloin muistia voidaan osoittaa 64 gigaan asti. Debianissa pitää ottaa bigmem-kerneli käyttöön. Laitteiden muistin peittäminen hoidetaan kuten 64-bittisessäkin. Bios asetuksella 2-4 gigan muisti siirretään 4 gigan yläpuolelle.

      2) Swap ei muutenkaan ole pakollinen. Koneen mennessä lepotilaan tarpeellinen koska muisti säilötään swappiin. Lisäksi levytila on halpaa.

      3) Bigmem kernelillä raja on 64 gigaa mikäli emolevy sen sallii. Ohjelma käytössä on kuitenkin aina 3/1 gigan osoiteavaruus. Se ei suurene vaikka muistia olisi kuinka paljon. Testien mukaan 64-bittisessä systeemissä ohjelmat pyörivät hieman vikkelämmin.

      4) Jokaisen kernelin mukana tulee aina omat modulit. Eri arkkitehtuurit käännetään samoista sorsista.

      5) 32-bittisiä ohjelmia voi ajaa melko rajoitetusti. Toisaalta kaikki amd64 jakelussa olevat ohjelmat ovat 64-bittisiä. Ongelma tuleekin lähinnä kaupallisten ohjelmien kanssa, joista on saatavilla vain 32-bittiset binäärit. Samoin joitain videokoodekkeja on vain 32 bittisenä.

      6) Laiteajurit tulevat jakelun mukana. Mikäli laitteelle on 32-bittinen ajuri niin sille löytyy ajuri myös 64-bittisessä jakelussa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1017
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      581
      1008
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      910
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe