Mistä faktaa taloyhtiön velvoitteista?

tillit

Olemme lapsiperhe ja muutimme nykyiseen kotiimme vuosi sitten. Koti, sen sijainti ja naapurit ovat hyvät ja siksi emme haluaisi poiskaan muuttaa, mutta isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan toiminta (=laiskuus) menee yli ymmärryksen. Eli vinkkejä asioiden edistämiseksi kyselen...

Talohtiö on vanha, talo on rakennettu -85. Pihaan kuuluu hiekkalaatikkokehikko ILMAN HIEKKAA ja pari keinua, jotka näyttävät siltä, että ovat alkuperäisasussaan. Pikkulapsia ei taloyhtiössä ole muilla kuin meillä. Kyselin hallituksen pj:lta, voisikohan näitä leikkipaikkoja jossain vaiheessa kunnostaa, niin vastaus oli, että "tässä taloyhtiössä on ollut tapana että jokainen hankkii itse sen mitä tarvitsee". Aha. Ei ihan vastaa omaa käsitystäni taloyhtiön toiminnasta. Olen ollut siinä luulossa, että taloyhtiöllä olisi jonkinlainen velvoite pitää alueensa kunnossa.
Isännöitsijä ei myöskään ole ollut innokas edistämään asiaa.

Mistä löydän selkeää faktatietoa siihen, että taloyhtiön on huolehdittava alueellaan olevista leikkivälineistä ym.? Kyse ei nyt ole siitä, etteikö meillä ulkoiltaisi lasten kanssa yhdessä, kun ovat kuitenkin sen ikäisiä, että tarvitsevat koko ajan aikuisen valvontaa. Olisi vaan kiva, ettei aina tarvitsisi lähteä puolen kilometrin päässä olevaan puistoon aina siksi, että oman taloyhtiön leikkipaikka on ränsistynyt.

Eli, mistä saan lisätietoa ja miten tästä eteenpäin kannattaa toimia?

27

2986

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • santtu1975

      on lasten laikkipaikka, niin yhtiö on velvollinen pitämään leikkipaikalla olevan välineistön turvallisena.
      Keinut, laittet ja telineet tulee tarkistaa määrä-ajon ja korjata puutteet. Hiekkalaatikossa mikään "laki" ei velvoita hiekkaa pitämään, koska se ei ole turvallisuusriski.
      Ja noiden keinujen yms. kohdallikin on sellainen ikävä homma, että jos niistä löytyy vikaa, niin jos taloyhtiö ei ole innokas niitä korjaamaan/uusimaan, niin mikään ei estä yhtiötä poistamasta niitä käytöstä, eli taloyhtillä ei ole mitään pakkoa ylläpitää leikkipaikkaa, jos yhtiön taholta ei halua siihen löydy.

      Ota asia puheeksi seuraavassa yhtiökokouksessa, siellä te yhdessä päätättä yhtiönne ja senmyötä leikkipaikkanne käyttämisestä ja kehittämisestä.

      Kaikki olettaen että olet yhtiönne osakkenomistaja, jos et ole, vaan vuokralla asunnossa, niin tuskin kauheasti mitään on tehtävissä. Ainoa asia jota voit vuokralaisena vaatia, on se että laikkipaikan leikkivälineet täyttävät nykyiset turvallisuusmääräykset. Mutta kuten sanoin, sitä vaatimalla saattaa käydä niin että yhtiö ei korjaa/uusi välineistöä vaan poistaa vanhat/huonokuntoiset vain käytöstä ja mitään ei tule tilalle.

      • klujkfdsfm,.-.

        Myös puhutaanko yhtiöjärjestyksessä mitään leikkipaikaista.
        Myös kaavamääräyksissä saattaa yhtiöllä olla velvollisuuksia pitää leikkipaikkaa.


      • Hallituksen jäsen

        Vastaan nyt tähän väliin, kun on niin paljon erilaista tekstiä joka puolella.

        1 - Kaikkien yleisten leikkipaikkojen on nykyään täytettävä standardien SFS-EN 1176 ja SFS-EN 1177 vaatimukset. Tämä koskee myös vanhoja leikkipaikkoja ja -välineitä, eli todennäköisesti vanhat leikkivälineet olisi joko vaihdettava uusiin tai poistettava kokonaan. Ja kokemuksesta tiedän, että myös suurten valmistajien välineistä löytyy huomautettavaa tarkastuksissa, vaikka olisivat aivan uusia!

        2 - Vastoin yhden kirjoittajan tekstiä, yleisiä leikkipaikkoja ovat myös taloyhtiöiden leikkipaikat, samoin kuin esim. leirintäalueiden yms. yksityisten tahojen omistamat. Eli em. standardit koskevat myös näitä. Monellako taloyhtiön leikkipaikalla olette muuten nähneet standardin vaatiman infokyltin? Tarkoitan siis jotain tällaista: http://www.merkintakeskus.fi/etusivu/details/70/3/kyltit-ja-opasteet/leikkipaikan-infokyltti

        3 - Jos leikkipaikalla sattuu jokin vahinko, eikä leikkipaikka ole ollut standardien mukainen, voi yhtiö ja yhtiön hallitus joutua vastuuseen asiasta. Jokaisen osakkaan ja erityisesti hallituksen jäsenen etu on, että leikkipaikka on kunnossa. Asia kannattaa ilmoittaa hallitukselle kirjallisesti, eivät voi ainakaan vedota tietämättömyyteen. Ja tuollaisella alkuperäisen kirjoittajan mainitsemalla puheenjohtajan asenteella en ihmettelisi ollenkaan vastuuseen joutumista...

        4 - Yhtiökokouksen käsiteltäväksi saat osakkeenomistajana asian kuin asian, jos riittävän ajoissa vaadit hallitusta ottamaan asian yhtiökokoukseen. Tämä kannattaa jälleen tehdä kirjallisena. Tuo 10% osuuden vaatimus on ainoastaan ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumiseen vaadittava määrä.


    • m2n3b4

      Mutta asiahan on kuitenkin niin, että taloyhtiö päättää laissa säädetyssä järjestyksessä hankinnoistaan tai korjauksistaan. Leikkipaikat eivät usein ole kiirellisyysjärjestyksessä ensimmäisinä, kun kaikki muutkin peruskorjaukset on tekemättä. Voitte viedä hallitukselle esityksen leikkipaikkojen kunnostuksesta ja pyytää, että hallitus vie asian yhtiökokoukseen. Jos hallitus ei vie sitä yhtiökokoukseen, voitte kerätä 10% osakkaista esittämään tuon vaatimimuksen, silloin hallituksen on pakko tuoda se yhtiökokoukseen. Jos yhtiökokous päättää, että asialle ei tehdä mitään, niin se on siinä sitten, enemmistö päättää demokratiassa. Mutta jos leikkipaikan välineet ovat selvästi vaarallisen huonossa kunnossa, niin ne pitää kunnostaa tai vaihtoehtoisesti poistaa. Terveyttä tai henkeä vaarantavia välineitä ei saa olla. Moni luulee, että EU-direktiivit asettavat vaatimuksia taloyhtiöiden leikkipaikoille. Näin ei ole, direktivit koskee julkisia leikkipaikkoja. Mutta jos taloyhtiö uusii leikkivälineitä, niin direktiivit pitää huomioida, mm. suojaetäisyydet ja välineiden turvallisuus.

    • On kanava

      Jos olette osakkaana taloyhtiössä, niin yhtiökokous on kanava, jossa vaikutetaan. Voit tietysti kirjallisesti laittaa asiasta hallitukselle ehdotuksen noista leikkipaikoista. Mutta niiden kunnostaminen yleensä jotain maksaakin, joten hallitus ei välttämättä ole halukas tekemään mitään asian eteen ilman yhtiökokouksen päätöstä.
      Ja voithan pyrkiä taloyhtiön hallitukseen siellä yhtiökokouksessa, jos todella haluat vaikuttaa yhtiön asioihin.

      Edellisissä vastauksissa oli jo selvitetty, mitä laki vaatii.

      Jos taas olette vuokralla asunnossa, niin silloin ette oikeastaan pysty vaikuttamaan mitenkään.

      • upoiuylöklä-ölöä

        saa osallistua yhtiökokoukseen silloin kun käsitellään mm. yleisiä talon alueita ja palveluita.


      • Mutta..
        upoiuylöklä-ölöä kirjoitti:

        saa osallistua yhtiökokoukseen silloin kun käsitellään mm. yleisiä talon alueita ja palveluita.

        Saavat osallistua, mutta heillä ei ole kuin puheoikeus. Päätöksentekoon ei, eli äänestysoikeutta heillä ei ole.


      • re 54y 34y fcg
        Mutta.. kirjoitti:

        Saavat osallistua, mutta heillä ei ole kuin puheoikeus. Päätöksentekoon ei, eli äänestysoikeutta heillä ei ole.

        Vuokralainen on nimenomaan vuokralainen. On äärettömän harvinaista, että vuokralaisella on valtakirja. Silloin kyseessä on mun käsittääkseni aina sukulaisuus osakkeen omistajaan. Ei kukaan ole niin tyhmä, että valtuuttaa vuokralaisen päättämään puolestaan asioista.


    • Olet saanut aivan oikeita vastauksia, mutta eri viesteissä.

      1. leikkipaikkaa ei tarvita ellei kaava siihen velvoita
      2. yhtiökokouksessa voi asiaa käsitellä, mutta rivien välistä luettuna kyseessä on pieni rivariyhtiö, joten ei tule menemään läpi

      Miksi edes itket asiasta jos sinulla on leikkipuisto 5 minuutin kävelymatkan päässä?

      • asukas.

        On se mukavampaa päästä lapset omaan pihaan leikkimään omia aikojaan, jotta itse voi tehdä kotitöitä. ei tarvitse aina lähteä mukaan.

        Itse ehdotin omassa taloyhtiöni kokouksessa, että voitaisiin kunnostaa leikkipaikka. Nämä joilla ei lapsia ollut, eivät innostuneet asiasta. Tarviiko meidän kustantaa lasten lelut? oli vastaus.Kyllä 30.tuhatta euroa saatiin asfalttiin ja grillipaikkaan, jota ei kukaan käytä.
        aloittajalle: Seuraavassa yhtiökokouksessa yrität päästä hallituksen jäseneksi ja sitten hankitte uutta tavaraa leikkipaikkaan. Näin itsekin tein. =)


      • VälittäjäLKV

        Taloyhtiön leikkipaikoista määrätään siis kunnan rakennusjärjestyksessä. Ei kaavassa. Joissain kunnissa edellytetään leikkipaikkaa, kun yhtiöön kuuluu yli x asuntoa. Kaavassa ei ole mainintoja leikkipaikoista.

        Taloyhtiön on huolehdittava leikkivälineistä tuoteturvallisuuslain nojalla. Eli vaikka taloyhtiössä ei asuisi yhtä ainutta lasta. Vaikka kyseessä olisi kuolevien saattokoti.


      • VälittäjäLKV kirjoitti:

        Taloyhtiön leikkipaikoista määrätään siis kunnan rakennusjärjestyksessä. Ei kaavassa. Joissain kunnissa edellytetään leikkipaikkaa, kun yhtiöön kuuluu yli x asuntoa. Kaavassa ei ole mainintoja leikkipaikoista.

        Taloyhtiön on huolehdittava leikkivälineistä tuoteturvallisuuslain nojalla. Eli vaikka taloyhtiössä ei asuisi yhtä ainutta lasta. Vaikka kyseessä olisi kuolevien saattokoti.

        kaavamääräyksissä voidaan määrätä ihan mikä tahansa velvoite, ja jopa siten että se kohdistuu yhteen ainoaan kaava-aluueella sijatsevaan kiinteistöön. Sama koskee kiinteistöä koskevia oikeuksia.

        Ja kun nyt noinkin innokkaasti matkit nikkiäni, eikä sinulla ole munaa rekisteröidä omaa nikkiä, niin kerro minulle mikä sinun mielestäsi on kiinteistö! Jos vastaat oiken, niin yhteiselomme jatkuu rauhan merkeissä, ja muuten...


      • Välittäjä LKV
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        kaavamääräyksissä voidaan määrätä ihan mikä tahansa velvoite, ja jopa siten että se kohdistuu yhteen ainoaan kaava-aluueella sijatsevaan kiinteistöön. Sama koskee kiinteistöä koskevia oikeuksia.

        Ja kun nyt noinkin innokkaasti matkit nikkiäni, eikä sinulla ole munaa rekisteröidä omaa nikkiä, niin kerro minulle mikä sinun mielestäsi on kiinteistö! Jos vastaat oiken, niin yhteiselomme jatkuu rauhan merkeissä, ja muuten...

        ei se mikään oikee välittäjä oo


      • VälittäjäLKV
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        kaavamääräyksissä voidaan määrätä ihan mikä tahansa velvoite, ja jopa siten että se kohdistuu yhteen ainoaan kaava-aluueella sijatsevaan kiinteistöön. Sama koskee kiinteistöä koskevia oikeuksia.

        Ja kun nyt noinkin innokkaasti matkit nikkiäni, eikä sinulla ole munaa rekisteröidä omaa nikkiä, niin kerro minulle mikä sinun mielestäsi on kiinteistö! Jos vastaat oiken, niin yhteiselomme jatkuu rauhan merkeissä, ja muuten...

        rajoiltaan määrätty alue joka on rekisteröity johonkin rekisteriin.

        Edustamallasi alueella edellytetään leikkipaikkojen rakentamista jos rakennuslupa on myönnetty riittävän monelle asunnolle. Noin kuuden asunnon rivitalolle edellytettään leikkipaikkaa HKI-Espoo-Vantaa alueella.

        Tämä siis vaikka kaavassa ei ole mainittu sanallakaan asiasta. Rakennuksilta ja kiinteistöiltä edellytettään myös monia muita asioita jotka määräytyvät muualla kuin (asema)kaavassa. Esim. väestönsuojat.

        Toki asemakaavassa voidaan määrätä maankäyttö- ja rakennuslain puitteissa hyvinkin yksityiskohtaisista asioista.


    • SDF*

      Toimita se isännöitsijälle ja pyydä, että asia käsiteltäisiin yhtiökokouksessa. Käytännössä isännöitsijällä ja hallituksella ei pitäisi olla mitään asian käsittelemistä vastaan. Kun sitten asiaa käsitellään ja jos tuntuu, että remppa ei mene läpi, ehdota sen tekemistä talkoilla. Se tiputtaa hintaa ja siitähän tässäkin on kysymys.

    • pihapiiroksen muutos

      ja siten tarkasti ottaen siitä tulee tehdä rakennusvalvontaan asemapiirroksen, pihapiirroksen muutospiirustus. Ovathan asemapiirustus ja pihapiirustus sopimusasiakirjoja, jotka kuvaavat rakennuskohteen sisältöä asunnon myynnin yhteydessä. Leikkivälineiden ja -alueiden oleellinen muuttaminen tai poistaminen on siten asemapiirroksen muutosasia, joka on käsiteltävä yhtiökokouksessa. Lisäksi leikkivälineiden poistaminen ilman myyntiasiakirjojen muutosta on taas virheellisen tiedon antamista yhtiöstä ja ostajalle taloudellisen korvauksen paikka myyjältä tai isännöitsijältä. Lapsiperheille on erittäin tärkeää, että lapset voivat leikkiä turvallisessa ympäristössä omalla pihalla vanhempiensa ja naapuriensa valvonnan alla. Hyvä leikkipaikka on yksi syy muuttaa yhtiöön muiden syiden ohella.

      Huoltosopimuksen mukaan hiekkalaatikon hiekka tulee uusia vuosittain terveysvaarojen takia. Jos teillä on omatoimihuolto, niin ottakaa kissanpissihiekasta näyte terveystarkastajalle, niin jo yhtiö vaihtaa hiekan tarkasti pohjia myöten alta aikayksikön.

      Lisäksi kannattaa todella mennä mukaan hallintoelimiin vaikuttamaan sisäkautta yhtiön toimintaan. Omaisuutensa arvon säilyttäminen on niin arvokas asia, ettei sitä voi muille luovuttaa. Jos kiinteistön arvoa ei nosteta korjauksilla vaan sen kuntoa pidetään palokuntamaisesti yllä, sen arvo laskee koko ajan. Sijoituksenne arvo halpenee vuosittain ja sitähän te ette halua. Mukaan vaan vaikuttamaan!

      • Rajansa kaikella

        "Jos kiinteistön arvoa ei nosteta korjauksilla vaan sen kuntoa pidetään palokuntamaisesti yllä, sen arvo laskee koko ajan."

        Tuolla tyylillähän se nousee: "ottakaa kissanpissihiekasta näyte terveystarkastajalle, niin jo yhtiö vaihtaa hiekan tarkasti pohjia myöten alta aikayksikön"

        Kylmä totuus on, että kiinteistön reaaliarvo tippuu vaikka siihen kuinka hakkaisi rahaa ja tosiaan päälle tulee rahan menetykset turhista ja yliennakoiduista remonteista. Helpostikin tuolla tyylillä maksaa osakkeensa parissa vuosikymmenessä kahteen kertaan. Lisäksi jos yhtiöllä on kohtuuttomasti korjauslainoja verrattuna alueen muihin vastaaviin as-yhtiöihin tai käy ilmi, että korjattu on oikein urakalla ja isolla rahalla, se saattaa pelottaa ostajan matkoihinsa.


      • viesteihin

        Kiinteistö, jossa piha-alueet ovat nuhruisen näköiset, heinäkasvit valtaavat istutusalueet, puunjuuret
        nostavat pihateiden asvaltin ja sokkelit kuprulle, katot sammaloituvat ja sadevesikourut kasvavat koivuntaimia eikä salaojakaivojen kansia näy, ollee jo normaalien huoltotoimenpiteiden ja kunnossapidon laiminlyönnin takia pitkällä kiinteistön arvon alenemisprosessissa. Kiinteistön kunnossapidon käsite ei ole tuttu edellä kuvatun yhtiön kaltaisten yhtiöiden osakkaille tai hallituksille. Ja mikä kamalinta, niin valitettavasti tällaisia yhtiöitä on runsaasti. Ei siis ihme, että alla olevan nimimerkin "rajansa kaikella" käsitys asuinrakennuksista kannattamattomina sijoituskohteina, on niin yleinen. Miten sitten käy koko Suomen varallisuudelle, kun suurin osa omaisuudesta on kiinni kiinteistöissä, siis tavallisten ihmisten asuinnoissa. Ja nimimerkin mukaan kansakunnan varallisuustaso sen kun vaan laskee, vaikka siihen kuinka hakkaisi rahaa....se on kylmä totuus....

        On sellaisia käsitteitä kuin kiinteistösijoitus ja arvoasunnot. On sellaisia käsitteitä kuin ylläpitokustannukset, kunnossapito ja perusparannus. Suunnitelmallinen kunnossapito ei johda ylisuuriin tai yliennakoituihin remontteihin, vaan kaikki korjaukset tehdään ajallaan ja oikeassa laajuudessaan kuntoarvioiden ja kuntokartoitusten pohjalta hallituksen ja yhtiökokousten päätösten perusteella. Tunnen rouvan, joka oli hallituksen jäsenenä suunnittelemassa toista putkiremonttia kiinteistöönsä eikä hänen kiinteistönsä reaaliarvo ollut lainkaan laskenut päinvastoin arvo oli noussut.

        Hyvin hoidettujen asunto-osakeyhtiöiden arvo säilyy ja se näkyy myös ulospäin. Myös kiinteistön arvoa arvostavat uudet osakkaat valikoituvat tätä kautta kiinteistöön. Kiinteistö saa juuri sellaiset osakkaat kuin se ansaitsee ja seura tekee kaltaisekseen. Hyvässä yhtiössä arvo säilyy ja kasvaa tasonnostojen kautta.

        Heikosti hoidetussa yhtiössä, jossa ei edes tehdä tasonnostoa esim. yhtiön kylpyhuoneremonteissa nykypäivän tasoon, arvon aleneminen jatkuu slummiutumiseen asti. Tämä se vasta pelottaa ostajan matkoihinsa, kun kaikki huoneiston sisällä yhtiön vastuulle kuuluvat remontit teetetään osakkaalla eikä yhtiön PTS-suunnitelmasta ole tietoakaan. Tai yhtiö kiinnostaa vain sijoittajia, jotka laittavat asunnon vuokralle.... ja odottavat sopivia vuokratuottoja.....ja myyntivoittoa peruskorjauksen jälkeen.

        Siis onko niin. että tässäkin toteutuu kirjan sana: se, jolla on, annetaan, ja siltä, jolla ei ole, otetaan pois sekin, mikä on. Ovatko hyvin- ja pahoinvointi kumulatiivisia ominaisuuksia myös asumisessa?


      • LKMNO
        viesteihin kirjoitti:

        Kiinteistö, jossa piha-alueet ovat nuhruisen näköiset, heinäkasvit valtaavat istutusalueet, puunjuuret
        nostavat pihateiden asvaltin ja sokkelit kuprulle, katot sammaloituvat ja sadevesikourut kasvavat koivuntaimia eikä salaojakaivojen kansia näy, ollee jo normaalien huoltotoimenpiteiden ja kunnossapidon laiminlyönnin takia pitkällä kiinteistön arvon alenemisprosessissa. Kiinteistön kunnossapidon käsite ei ole tuttu edellä kuvatun yhtiön kaltaisten yhtiöiden osakkaille tai hallituksille. Ja mikä kamalinta, niin valitettavasti tällaisia yhtiöitä on runsaasti. Ei siis ihme, että alla olevan nimimerkin "rajansa kaikella" käsitys asuinrakennuksista kannattamattomina sijoituskohteina, on niin yleinen. Miten sitten käy koko Suomen varallisuudelle, kun suurin osa omaisuudesta on kiinni kiinteistöissä, siis tavallisten ihmisten asuinnoissa. Ja nimimerkin mukaan kansakunnan varallisuustaso sen kun vaan laskee, vaikka siihen kuinka hakkaisi rahaa....se on kylmä totuus....

        On sellaisia käsitteitä kuin kiinteistösijoitus ja arvoasunnot. On sellaisia käsitteitä kuin ylläpitokustannukset, kunnossapito ja perusparannus. Suunnitelmallinen kunnossapito ei johda ylisuuriin tai yliennakoituihin remontteihin, vaan kaikki korjaukset tehdään ajallaan ja oikeassa laajuudessaan kuntoarvioiden ja kuntokartoitusten pohjalta hallituksen ja yhtiökokousten päätösten perusteella. Tunnen rouvan, joka oli hallituksen jäsenenä suunnittelemassa toista putkiremonttia kiinteistöönsä eikä hänen kiinteistönsä reaaliarvo ollut lainkaan laskenut päinvastoin arvo oli noussut.

        Hyvin hoidettujen asunto-osakeyhtiöiden arvo säilyy ja se näkyy myös ulospäin. Myös kiinteistön arvoa arvostavat uudet osakkaat valikoituvat tätä kautta kiinteistöön. Kiinteistö saa juuri sellaiset osakkaat kuin se ansaitsee ja seura tekee kaltaisekseen. Hyvässä yhtiössä arvo säilyy ja kasvaa tasonnostojen kautta.

        Heikosti hoidetussa yhtiössä, jossa ei edes tehdä tasonnostoa esim. yhtiön kylpyhuoneremonteissa nykypäivän tasoon, arvon aleneminen jatkuu slummiutumiseen asti. Tämä se vasta pelottaa ostajan matkoihinsa, kun kaikki huoneiston sisällä yhtiön vastuulle kuuluvat remontit teetetään osakkaalla eikä yhtiön PTS-suunnitelmasta ole tietoakaan. Tai yhtiö kiinnostaa vain sijoittajia, jotka laittavat asunnon vuokralle.... ja odottavat sopivia vuokratuottoja.....ja myyntivoittoa peruskorjauksen jälkeen.

        Siis onko niin. että tässäkin toteutuu kirjan sana: se, jolla on, annetaan, ja siltä, jolla ei ole, otetaan pois sekin, mikä on. Ovatko hyvin- ja pahoinvointi kumulatiivisia ominaisuuksia myös asumisessa?

        Joka ei kuitenkaan koskaan käytännössä toteudu. Miten muka olisi niin, että yhtiöön valikoituisi "yhtiön näköiset" osakkaat. Ei mitenkään. Sinne tulee juuri sellaiset, jotka sen hetkisen tilanteen mukaan sattuvat sinne syystä tai toisesta tulemaan.
        30 vuoden kokemuksesta ja yli 100 yhtiötä vuosikausia nähneenä voin sanoa, että mitään sen heterogeenisempää yhteisöä, kuin taloyhtiö, ole olemassakaan. Jokaisessa yhtiössä on erisuuntiin vetäviä osakkaita ja ryhmittymiä. Idealistista ajattelua, että osakkaat yhdessä yksimielisesti ajaisivat yhtiön etua ja sen arvon säilytämistä tai nostamista. Juuri sen johdosta korkein valtiovaltakin joutui säätämän uuden lain, UaoyL:n. Sillä pakotetaan yhtiöt huolehtimaan kiinteistönsä kunnosta, kun muuten ei asia hoitunut.


      • ostajahan
        LKMNO kirjoitti:

        Joka ei kuitenkaan koskaan käytännössä toteudu. Miten muka olisi niin, että yhtiöön valikoituisi "yhtiön näköiset" osakkaat. Ei mitenkään. Sinne tulee juuri sellaiset, jotka sen hetkisen tilanteen mukaan sattuvat sinne syystä tai toisesta tulemaan.
        30 vuoden kokemuksesta ja yli 100 yhtiötä vuosikausia nähneenä voin sanoa, että mitään sen heterogeenisempää yhteisöä, kuin taloyhtiö, ole olemassakaan. Jokaisessa yhtiössä on erisuuntiin vetäviä osakkaita ja ryhmittymiä. Idealistista ajattelua, että osakkaat yhdessä yksimielisesti ajaisivat yhtiön etua ja sen arvon säilytämistä tai nostamista. Juuri sen johdosta korkein valtiovaltakin joutui säätämän uuden lain, UaoyL:n. Sillä pakotetaan yhtiöt huolehtimaan kiinteistönsä kunnosta, kun muuten ei asia hoitunut.

        ostaa huoneiston funkkistalosta, ei uusklassisesta tai elementtirakennuksesta. Funkkisihminen hakee taloaan varallisuutensa mukaisesti - rahat riittävät kunnostettavaan funkkistaloon, mutta funkkistaloon kuitenkin. Sama on arvoasuntojen ostajalla, joka hyvinkin tarkkaan valikoi osoitteensa ja kerroksen.

        Etkö ole kuullut alueiden eriarvoistumisesta ja vielä alueiden sisälläkin eriarvoistumisesta? On itä ja länsi kaupunginosat sekä keskusta että reuna-alueet, joita asuttaa aika homogeeninen asujaimisto. Vertaa esim. kaupunginosien tulorakenteita toisiinsa esim. jokakoti-sivujen tai esim. vaalien jälkeen tehtyjen äänijakaumakarttojen avulla. Keskiluokka elää keskiluokkaisesti kehyskunnissa tai Hesan keskustan vuokra-asunnoissa, ylempi keskiluokka sinnittelee jossain Marjaniemessä ja Espoon rannikolla tai muutamissa pisteissä kehyskunnissa, ja harmaan asuinrakennusmassan täyttää alempi keskiluokka ja niin edelleen. Ei ole tainnut mahtua sosiologiasta tai talousmaantieteestä aiheita silmiisi 30-vuotisen urasi aikana ja tai sitten olet tehnyt koko isännöintiurasi samoissa piireissä, jotta olisit havainnut alueiden sisällä ja välillä erilaistumista ja eriarvoistumista. "Asuinalueiden segregaatio toteutuu asuntojen hintojen kautta. Ne alueet, joissa on vähän vuokra-asuntoja, asunnot ovat kalliita" oli lainaus toiseksi tulleesta viestistä sanalla "segregaatio".

        Voi kun on kurjaa, kun meidän taloyhtiössämme on viisi toimitusjohtajaa, neljä lääkäriä, kaksi tekniikan lisensiaattia ja yksi juristi. On se vaan niin heterogeenistä kuin olla voi ja taloyhtiön asiat hoituvat kuin pestävät pyykit! Meillä on ollut jo vuosikymmeniä hallituksen PTS-esitys yhtiökokouksissa vuosittain tarkennettuna ja korjaukset ovat olleet ajallaan paikallaan. Toisin on muilla, joita varten lakikin piti säätää.


      • HGLK
        ostajahan kirjoitti:

        ostaa huoneiston funkkistalosta, ei uusklassisesta tai elementtirakennuksesta. Funkkisihminen hakee taloaan varallisuutensa mukaisesti - rahat riittävät kunnostettavaan funkkistaloon, mutta funkkistaloon kuitenkin. Sama on arvoasuntojen ostajalla, joka hyvinkin tarkkaan valikoi osoitteensa ja kerroksen.

        Etkö ole kuullut alueiden eriarvoistumisesta ja vielä alueiden sisälläkin eriarvoistumisesta? On itä ja länsi kaupunginosat sekä keskusta että reuna-alueet, joita asuttaa aika homogeeninen asujaimisto. Vertaa esim. kaupunginosien tulorakenteita toisiinsa esim. jokakoti-sivujen tai esim. vaalien jälkeen tehtyjen äänijakaumakarttojen avulla. Keskiluokka elää keskiluokkaisesti kehyskunnissa tai Hesan keskustan vuokra-asunnoissa, ylempi keskiluokka sinnittelee jossain Marjaniemessä ja Espoon rannikolla tai muutamissa pisteissä kehyskunnissa, ja harmaan asuinrakennusmassan täyttää alempi keskiluokka ja niin edelleen. Ei ole tainnut mahtua sosiologiasta tai talousmaantieteestä aiheita silmiisi 30-vuotisen urasi aikana ja tai sitten olet tehnyt koko isännöintiurasi samoissa piireissä, jotta olisit havainnut alueiden sisällä ja välillä erilaistumista ja eriarvoistumista. "Asuinalueiden segregaatio toteutuu asuntojen hintojen kautta. Ne alueet, joissa on vähän vuokra-asuntoja, asunnot ovat kalliita" oli lainaus toiseksi tulleesta viestistä sanalla "segregaatio".

        Voi kun on kurjaa, kun meidän taloyhtiössämme on viisi toimitusjohtajaa, neljä lääkäriä, kaksi tekniikan lisensiaattia ja yksi juristi. On se vaan niin heterogeenistä kuin olla voi ja taloyhtiön asiat hoituvat kuin pestävät pyykit! Meillä on ollut jo vuosikymmeniä hallituksen PTS-esitys yhtiökokouksissa vuosittain tarkennettuna ja korjaukset ovat olleet ajallaan paikallaan. Toisin on muilla, joita varten lakikin piti säätää.

        .. tai mikä hyvänsä, sillä ei ole väliä. Mutta siitä huolimatta taloon ei ole pesiytynyt yhteen suntaan vetäviä osakkaita. Asukkaiden ikärakenne, varallisuustilanne, asumisen aikajänne yms. tekijät johtavat kuitenkin siihen, että mielipiteet eroavat rankasti esim. peruskorjauksista päätettäessä. Eläkeläiset herkästi ajattelee, että ei enää minun eilinaikana putkiremontia tai muuta isoa peruskorjausta, kyllä talo elinaikani kestää. Usein on niinkin, että tuo eläkeläinen on leski, usein naispuolinen (äijät kuolee nuorempana) ja leskellä on pieni eläke, vaikka varallisuutta onkin asunnossa. Myös monet nuoret haihattelijat on korviaan myöten asuntoveloissa, jotta ovat päässeet kiinni funkkistaloon. Pelivaraa ei ole yhtään peruskorjausten rahoittamiseen, kun ovat maksaneet järjettömän hinnan neliöistään.
        Olkaa onnellisia, jos Teillä ei ole näitä eläkeläisiä tai nuoria.
        ps. ne Teidän juristit, lääkärit tai toimitusjohtajat eivät ymmärrä kiinteistönpidosta hevon peetä. Näitä on nähty riittämiin. Mutta jos rahaa piisaa, niin on varaa ryssiäkin.


    • talkoilla apua?

      Oletkohan tulkinnut saamasi vastauksen nyt väärin? Meillä nimittäin pienessä yhtiössämme on nimenomaan sovittu, että se jota jokin asia häiritsee hoitaa myös asian ja kuittia vastaan voi hakea rahansa takaisin. Tietysti isot, rahakkaat hankkeet ovat toinen juttu, mutta esim. hiekkakuorman tilaaminen sinun toimestasi tuskin on kauhean vaativaa tarttuessasi luuriin ja tehdessäsi hintavertailuja aina paikan päälle kuljetukseen asti.Oletan luvan sinulle heltiävän hallitukselta, koska kirjoitit naapureittesi kuitenkin olevan mukavia.

      On tietysti hienoa, että noudatat kuuliaisesti yhtiönne hierarkiaa ja osoitat ongelmakohtia, mutta hyvin useasti "laiskan" pj:n ja isännöitsijän takana voi piillä silkka tympääntyminen siihen että asioita kovasti vaaditaan osallistumatta itse työhön. Jos hiukankin mietit leikkialuettanne, niin sen kunnostus on kuvauksesi perusteella talkootyöllä onnistuvaa ja jos vielä enemmän mietit mitä työn teettäminen ulkopuolisella maksaisi osakasta kohden, oivallat nopeasti mitä sinun kannattaa tehdä. Siis olla oma-aloitteinen ja kääriä hihasi ylös. Hae maalia ja sutaise keinuihin uusi pinta, kiristä ruuvit ja öljyä kitisevät kohdat. Siisti leikkialue rikkaruohoista ja muusta sotkusta samoin kuin tartu lapioon kaivaaksesi vanhan hiekan pois. Hae lautaa kaupasta ja nikkaroi suojakansi hiekkalaatikolle, niin uusi hiekka pysyy puhtaampana jne. Jos et itse osaa, pyydä talkooapua ja ota vastuu siitä uudistuksista. Saatat yllättyä pj:n ja isännöitsijän asenteiden muutoksista sinua kohtaan.

      • Varmista, varmista

        ei missään nimessä omin päin ostamaan ellei hallitukselta ole lupaa. Ainoa poikkeus on ruohonleikkuriin bensaa. Yhtiöltä on turha hakea rahaa kuittia vastaan jos omin päin menet maalaamaan/korjaamaan jotakin mikä ei ole "hätäkorjaus".
        Jos jossakin kokouksessa on SOVITTU että pieniä korjauksia saa tehdä, niin siitä vaan, kunhan sopimuksesta on pöytäkirjoissa merkintä. On aivan liian paljon yhtiöitä joissa esim. hallituksen jäsenet ostelee yhtiön laskuun mukavia kaluja itselleen.


      • hg b yguo uyh

        Voihan sitä tilata hiekkakuorman ja maksaa siitä. Ja sen perään tulee lasku taloyhtiöltä kun ovat joutuneet poistamaan ilman lupaa laitetut hiekat.

        Yhtiö on yhtiö, ei omakotitalo.


    • tillit

      Ap kiittää vastauksista!
      Pitänee ottaa asia puheeksi uudemman kerran ja nyt taloyhtiön kokouksessa. Jospa siellä saisi kannattajia hankkeelle, tai sitten ei. ;) Puheeksi asia kuitenkin.

      Iloista joulun odotusta!

      • ojkg ojlk öjl öjl

        Yhtiökokouksissa voidaan kyllä päättää asioista. Mutta asia on oltava esityslistalla, että se todella käsitellään ja päätetään virallisesti. Osastolla "muut asiat" on sitten muita asioita, lähinnä keskustelua. Vaadi, että aisia on kokouskutsussa, sitten se käsitellään ja päätös on virallinen ja pöytäkirjaan kirjoitettu.

        Kannattaa lukea osakeyhtiölaki, yhtiön järjestusssääntö.


      • ojkg ojlk öjl öjl kirjoitti:

        Yhtiökokouksissa voidaan kyllä päättää asioista. Mutta asia on oltava esityslistalla, että se todella käsitellään ja päätetään virallisesti. Osastolla "muut asiat" on sitten muita asioita, lähinnä keskustelua. Vaadi, että aisia on kokouskutsussa, sitten se käsitellään ja päätös on virallinen ja pöytäkirjaan kirjoitettu.

        Kannattaa lukea osakeyhtiölaki, yhtiön järjestusssääntö.

        Että kannattaa lukea asunto-osakeyhtiölaki ja yhtiöjärjestys :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      161
      2746
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe