Enemmistö poistaisi koululaisjumalanpalvelukset

Humanitisesti

Enemmistö vaalikoneeseen vatanneissta ehdokkaista poistaisi koululaisjumalanpalvelukset
http://www.uskonnonvapaus.fi/vaalit/eduskunta2015/

SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreän liiton ehdokkaista yli puolet sanoo, ettei peruskoulun pidä järjestää jumalanpalveluksia. RKP:n riveissä tätä kannattaa liki puolet, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten ehdokkaista vajaa kolmannes. Vahvimmin jumalanpalveluksia kannattaa odotetusti Kristillisdemokraatit.

Tiedot ovat uskonnonvapaus.fi-sivuston vaalikoneesta. Vapaa-ajattelijoiden ylläpitämään koneeseen on vastannut yli 600 ehdokasta.

- Kuva muuttuu, kun vastaukset painotetaan vaalien 2011 paikkamäärien suhteessa, muistuttaa tiedottaja Jori Mäntysalo. Näin laskien Eduskunnassa 80 edustajaa äänestäisi jumalanpalvelusten poistamisen puolesta.

Vaihtoehdottomalle uskonnonopetukselle selvä ei

Uskonnonopetus on nyt pakollinen kirkon jäsenille; he eivät voi valita elämänkatsomustietoa (ET). Nykyisen tilanteen jatkamista kannattaa neljännes kaikista ehdokkaista. Vahvin tuki tälle on Keskustan ja Kristillisdemokraattien parissa.

Katsomusaineiden lopettamista kannatti melko harva. Kaikille yhteinen katsomusaine sen sijaan keräsi enemmän kannatusta, Vasemmistoliiton ja vihreiden keskuudessa jopa yli 70% oli tätä mieltä.

ET-opetuksen rajaaminen kirkkoon pois kuuluvilta oppilaita näyttäisi jäävän selvästi vähemmistön kannaksi. Muutosta tilanteeseen halutaan myös suurissa puolueissa, vaikka voimakkain muutostahto on vasemmistoliitossa ja vihreissä, summaa tiedottaja Jori Mäntysalo.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Humanistisesti

      Asiasta on julkaistu ihan lupaavia tutkimustuloksia:
      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015040319466064_uu.shtml

      Enemmistö voisi vihdoin jo ryhdistäytyä ja luopua mukautumasta uskonnollisen vähemmistön tahtoon. Koulun ja päiväkodin lakisääteisiin tehtäviin ei edes kuulu jumalanpalvelukset ja hartaustilaisuudet. Rehtoritkin voisivat vapauttaa itsensä kirkonpalvelijan roolista.

      • hjkkpö

        Enemmistö ei ole vapaa-ajattelijoita.


    • Humanisti-vapari

      Nuorten ”ei-uskonnollisuus” lisääntynyt
      Nuorisobarometri 2014 kertoo myös syrjinnästä

      Uudessa, vuoden 2014 Nuorisobarometrissa nuorten kokema syrjintä paljastuu niin yleiseksi, että syrjintä leimaa nuorten arkea. Syrjintäkokemuksia liittyy myös uskontoon tai vakaumukseen. Tieto antaa perustetta puuttua ongelmiin. https://tietoanuorista.fi/wp-content/uploads/2015/03/Nuorisobarometri_2014_web.pdf
      Tutkimus kertoo uskonnottomien näkökulmasta myös positiivisia uutisia. Nuorten ”ei-uskonnollisuus” on lisääntynyt ja ”uskonnollisuus” vähentynyt reippaasti neljän vuoden aikana. Vuonna 2014 (suluissa vuoden 2010 lukema) ”ei-uskonnollisten” määrä on yhteensä 53 % (47 %) ja ”uskonnollisten” 23 % (35 %). Haastatellut ovat siis 15-29 -vuotiaita.
      Syrjintäkokemukset liittyvät myös vakaumukseen
      Nuorista 27 % katsoo itsensä vähemmistöön kuuluvaksi uskonnollisen tai uskonnottoman vakaumuksen vuoksi.
      Pojista 23 % ja tytöistä 24 % pitää syrjintänä sitä, että koulun uskonnonopetus on pakollista evankelisluterilaisen kirkon jäsenille. Pojista 18 % ja tytöistä 19 % pitää syrjintänä sitä, että koulun yhteisissä juhlissa on uskonnollisia osuuksia. (Kuvio 4, s. 30.) Lukemat kertovat myös siitä, että nuorten ihmisoikeuskasvatuksessa on kehittämistarvetta, että syrjinnän tunnistaminen sekä tietoisuus uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden kaikista ulottuvuuksista on vajavaista.
      Nuorista yhdeksän prosenttia (9 %) oli kokenut syrjintää uskontoon tai vakaumukseen liittyen (kuvio 9, s. 38). Lukemat ilmentänevät yksilöllisiä kokemuksia, ei niinkään rakenteellista syrjintää. Vähemmistön ihmisoikeusnäkökulmasta yhdeksän prosentin syrjintäkokemus koko väestöstä laskettuna on huolestuttavan suuri lukema.
      Yksi kysymys unohtui
      Tässä kohtaa on harmittavasti jäänyt kysymättä nuorten mielipide kokonaan tunnustuksellisiin uskonnollisiin tilaisuuksiin, kuten (koulupäivään liitetty) jumalanpalvelus tai hartaustilaisuus. Sehän on eri asia kuin koulun yhteisten juhlien uskonnollinen osuus (esimerkiksi Suvivirsi kevätjuhlassa).
      Kevätjuhlan Suvivirren kannatus myös nuorten keskuudessa on suurempi kuin koulupäivään liitetyn jumalanpalveluksen kirkossa. Eihän jumalanpalveluksiin osallistuminen kirkossa kuulu kovin monien kotien katsomukselliseen tapakulttuuriin.
      Opetushallituksen (www.oph.fi) vanhoissa ja uusissa (syksy 2014) ohjeissa uskonnon asemasta kouluissa on eritelty kolme erillistä asiaa, 1) opetus, joka on tunnustuksetonta, 2) koulun yhteiset juhlat ja niiden yksittäinen virsi ("sallittu") sekä 3) tunnustuksellinen uskonnollinen tilaisuus (kuten koululaisjumalanpalvelus tai aamuhartaus). Kohdasta 3 ei siis nyt Nuorisobarometrissa valitettavasti kysytty.
      Kaikkinensa tämä vuosittain julkaistava, noin 2000 hengen kyselyyn perustuva tutkimus antaa tänäkin vuonna paljon hyödyllistä tietoa nuorten asioista kiinnostuneille, niin ammattilaisille kuin muille ihmisoikeustoimijoille.

      • paitsiettä

        Ei-uskonnollinen ei ole sama asia, kuin uskonnoton. Syrjimistä taas kokenee uskonnottomia enemmän ääriuskonnolliset. Tämä ainakin oman näkemäni mukaan.


      • Humanisti-vapari

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2505
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2193
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1867
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1631
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1596
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1585
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1538
    8. 73
      1446
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      100
      1355
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe