Oma yhdistys

Erutti

Viime päivien lööppien jälkeen olen pohtinut seuraavaa:

1.Voiko rekisteröity aatteellinen, yleishyödyllinen yhdistys..pidättäytyä ottamasta jäseniä ? Niin että yhdistyksessä olisi aina vain perustamisessa tarvittavat kolme henkilöä -tai siis vähin mahdollinen määrä pyörittämiseen.. Ja näin ollen hallitus ja päätösvalta pysyisi "omissa puikoissa?"

2.Onko mitään suoranaista eturistiriitaa sillä jos vaikka yhdistyksen puheenjohtajalla on oma erillinen yritys, vaikkapa toiminimi. Ja jolta yhdistys sitten ostaa palveluita?

4

558

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rahaa_on_rah_rah

      kysyt ilmeisen ylivoimaista älyllistä kysymystä joka ei varsinaisesti ole menestynyt täällä Suomi24:ssä.

      Tottakai laki on eri asia kuin mielipide siitä. Lakia nyt selaamatta heitän joitain pointteja. Voit sitä selata itsekin tai kysyä ohjeita vaikka Patentti- ja Rekisterihallitukselta (PRH) johon yhdistykset rekisteröidään.
      1. Tuntuu merkilliseltä jos laki vaatii yhdistyksen aktiivisesti kalastavan jäseniä. Varsinkaan jos yhdistys asuu pöytälaatikossa ja PRH:n rekisterissä ilman että kukaan älyää alkamaan vaatia pääsyä jäseneksi. Muistaakseni kuitenkaan yhdistyksen sääntöihin ei saa kirjata syrjiviä ehtoja jäsenyyteen...varmaan ymmärrät mitä tällä tarkoitetaan. Mutta ymmärrätkö mitä "yleishyödyllinen" voisi tarkoittaa, ja olisiko toiminta sellaista? Osaatko perustella tämän kaiken kuulleelle kyyniselle virkamiehelle?

      2. tämä kohta voi olla eturistiriita joista haetaan käräjillä ratkaisua. Paistaa läpi yhdistyksen mahdollinen päätarkoitus ja haiskahtaa ikävältä joka tapauksessa. Suomessa on yksi asia noudattaa lakeja, ja toinen noudattaa tapoja ja moraalia. Aika herkästi joku itkee ja nillittää jos naapuri tekee (tai mahdollisesti tekee) jotakin kummallista vaikka lakia juuri ja juuri noudattaisikin. Kyttääjän tarmosta riippuen voi kerjätä ongelmia ja taas käräjöidään, vaikkakin suotta. Ehkä.

      Tähän kohtaan voi PRH alkaa nostella kulmakarvojaan. Minusta tuntuu tässäkin ettei PRH saa oman olemassaolonsa oikeuttamiseksi päästää rekisteriin laittomuuksiin pyrkiviä yhdistyksiä, niin että jos sinne pääsee on kai joku vastuu silläkin instanssilla. Toinen homma on sitten jos yhdistys alkaa sen jälkeen toimimaan vastoin omia sääntöjään, mikä voi olla puheenjohtajalle vaikeaa puolustaa raastuvassa.

      Valitettavasti minusta tuntuu myös siltä että havittelet vain hienompaa autoa kuin mihin sinulla olisi oikeasti varaa.

    • jokuvaanjoku

      Yhdistys yhdistys

    • jokuvaanjoku

      Yhdistys yhdistää

    • Väyrys-Paavon Kansalaispuolueelle kävi silleensä, että vähälukuisen vaikuttajajoukon "omat" kaappasivat tuoreen puoluekehitelmän ja heittivät Paavon itsensä ulos porukasta. Kun puolestaan Perussuomalaisten puoluekokouksessa kaikki ovista ja ikkunoista sisään tallustelleet otettiin jäseniksi ja päästettiin äänestämään, niin "nuivat halla-aholaiset" kaappasivat puolueen. Soini itse lienee kylläkin puoluekokoukseen osallistumisen ja äänivaltaisuuden säännöt laatinut tai ainakin ne säännöt hyväksynyt. Tilaisuus vallankaappaukselle oli ylivoimaisen houkuttelevan suuri. Kun meidän sosialidemokraattimme v. 1993 järjestivät "jäsenäänestyksen" presidenttiehdokkaan valinnasta, niin siinäkin tilanteessa annettiin kaikelle sdp-jäsenistön ulkopuoliselle kansalle mahdollisuus osallistua puolueen jäsenäänestykseen ja äänestämäänhän lappasi Kalevi Sorsan syrjäyttämishaluista porukkaa kaikilta mahdollisilta tahoilta Kokoomusta myöten. Niinpä Martti Ahtisaari valittiin presidenttiehdokkaaksi ja sitten v:n 1994 alun vaaleissa myös tasavallan presidentiksi.

      Uuden yhdistyksen sääntöihin kuuluu kirjata yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja toisena kohtana tarkoituksen toteuttamista edistäviä toimenpiteitä. Sillä tavalla voidaan siis rajata sitä pilttuuta, jonka puitteissa niin perustajajäsenten kuin mahdollisesti mukaan otettavien uusienkin jäsenten täytyy toimia. Yksittäisten jäsenten mahdollinen sääntöjen vastainen toiminta voidaan tulkita yhdistyksestä erottamisen perusteeksi. Sääntöjen mukaisen suhtautumisen hyväksyntä olisi viisainta selvittää siinä vaiheessa, kun yhdistykseen joku henkilö jäseneksi otetaan. Mm. joissain yhdistyksissä on käytännön menettelynä, että esim. kahden jo yhdistyksessä toimivan jäsenen on haastateltava uudeksi jäseneksi pyrkivää henkilöä ja häntä jäseneksi suositeltava tai sitten jätettävä suosittelemasta. Semmoinen menettely on täysin laillinen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      374
      3361
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      164
      1386
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      62
      1208
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      144
      1092
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      843
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      159
      774
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      115
      772
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      772
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      747
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      719
    Aihe