Viime päivien lööppien jälkeen olen pohtinut seuraavaa:
1.Voiko rekisteröity aatteellinen, yleishyödyllinen yhdistys..pidättäytyä ottamasta jäseniä ? Niin että yhdistyksessä olisi aina vain perustamisessa tarvittavat kolme henkilöä -tai siis vähin mahdollinen määrä pyörittämiseen.. Ja näin ollen hallitus ja päätösvalta pysyisi "omissa puikoissa?"
2.Onko mitään suoranaista eturistiriitaa sillä jos vaikka yhdistyksen puheenjohtajalla on oma erillinen yritys, vaikkapa toiminimi. Ja jolta yhdistys sitten ostaa palveluita?
Oma yhdistys
4
607
Vastaukset
- Rahaa_on_rah_rah
kysyt ilmeisen ylivoimaista älyllistä kysymystä joka ei varsinaisesti ole menestynyt täällä Suomi24:ssä.
Tottakai laki on eri asia kuin mielipide siitä. Lakia nyt selaamatta heitän joitain pointteja. Voit sitä selata itsekin tai kysyä ohjeita vaikka Patentti- ja Rekisterihallitukselta (PRH) johon yhdistykset rekisteröidään.
1. Tuntuu merkilliseltä jos laki vaatii yhdistyksen aktiivisesti kalastavan jäseniä. Varsinkaan jos yhdistys asuu pöytälaatikossa ja PRH:n rekisterissä ilman että kukaan älyää alkamaan vaatia pääsyä jäseneksi. Muistaakseni kuitenkaan yhdistyksen sääntöihin ei saa kirjata syrjiviä ehtoja jäsenyyteen...varmaan ymmärrät mitä tällä tarkoitetaan. Mutta ymmärrätkö mitä "yleishyödyllinen" voisi tarkoittaa, ja olisiko toiminta sellaista? Osaatko perustella tämän kaiken kuulleelle kyyniselle virkamiehelle?
2. tämä kohta voi olla eturistiriita joista haetaan käräjillä ratkaisua. Paistaa läpi yhdistyksen mahdollinen päätarkoitus ja haiskahtaa ikävältä joka tapauksessa. Suomessa on yksi asia noudattaa lakeja, ja toinen noudattaa tapoja ja moraalia. Aika herkästi joku itkee ja nillittää jos naapuri tekee (tai mahdollisesti tekee) jotakin kummallista vaikka lakia juuri ja juuri noudattaisikin. Kyttääjän tarmosta riippuen voi kerjätä ongelmia ja taas käräjöidään, vaikkakin suotta. Ehkä.
Tähän kohtaan voi PRH alkaa nostella kulmakarvojaan. Minusta tuntuu tässäkin ettei PRH saa oman olemassaolonsa oikeuttamiseksi päästää rekisteriin laittomuuksiin pyrkiviä yhdistyksiä, niin että jos sinne pääsee on kai joku vastuu silläkin instanssilla. Toinen homma on sitten jos yhdistys alkaa sen jälkeen toimimaan vastoin omia sääntöjään, mikä voi olla puheenjohtajalle vaikeaa puolustaa raastuvassa.
Valitettavasti minusta tuntuu myös siltä että havittelet vain hienompaa autoa kuin mihin sinulla olisi oikeasti varaa. - jokuvaanjoku
Yhdistys yhdistys
- jokuvaanjoku
Yhdistys yhdistää
Väyrys-Paavon Kansalaispuolueelle kävi silleensä, että vähälukuisen vaikuttajajoukon "omat" kaappasivat tuoreen puoluekehitelmän ja heittivät Paavon itsensä ulos porukasta. Kun puolestaan Perussuomalaisten puoluekokouksessa kaikki ovista ja ikkunoista sisään tallustelleet otettiin jäseniksi ja päästettiin äänestämään, niin "nuivat halla-aholaiset" kaappasivat puolueen. Soini itse lienee kylläkin puoluekokoukseen osallistumisen ja äänivaltaisuuden säännöt laatinut tai ainakin ne säännöt hyväksynyt. Tilaisuus vallankaappaukselle oli ylivoimaisen houkuttelevan suuri. Kun meidän sosialidemokraattimme v. 1993 järjestivät "jäsenäänestyksen" presidenttiehdokkaan valinnasta, niin siinäkin tilanteessa annettiin kaikelle sdp-jäsenistön ulkopuoliselle kansalle mahdollisuus osallistua puolueen jäsenäänestykseen ja äänestämäänhän lappasi Kalevi Sorsan syrjäyttämishaluista porukkaa kaikilta mahdollisilta tahoilta Kokoomusta myöten. Niinpä Martti Ahtisaari valittiin presidenttiehdokkaaksi ja sitten v:n 1994 alun vaaleissa myös tasavallan presidentiksi.
Uuden yhdistyksen sääntöihin kuuluu kirjata yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja toisena kohtana tarkoituksen toteuttamista edistäviä toimenpiteitä. Sillä tavalla voidaan siis rajata sitä pilttuuta, jonka puitteissa niin perustajajäsenten kuin mahdollisesti mukaan otettavien uusienkin jäsenten täytyy toimia. Yksittäisten jäsenten mahdollinen sääntöjen vastainen toiminta voidaan tulkita yhdistyksestä erottamisen perusteeksi. Sääntöjen mukaisen suhtautumisen hyväksyntä olisi viisainta selvittää siinä vaiheessa, kun yhdistykseen joku henkilö jäseneksi otetaan. Mm. joissain yhdistyksissä on käytännön menettelynä, että esim. kahden jo yhdistyksessä toimivan jäsenen on haastateltava uudeksi jäseneksi pyrkivää henkilöä ja häntä jäseneksi suositeltava tai sitten jätettävä suosittelemasta. Semmoinen menettely on täysin laillinen.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1631483Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä261348Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on701298Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2161170- 1271096
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk3201031Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️2271027- 42959
Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että281942IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel306934