"sokkona" Japaniin?

jeps

Japanin reissu olisi mielessä, mutta käytännön toteutuksessa kaipaisin hiukan teidän apuanne arvon asiantuntijat.

Tarkoitus olisi lähteä sen tarkemmin suunnittelematta "sokkona" Japania ristiinrastiin seikkailemaan, eli mitään pakettimatkoja ei tueta.

Homman ideana olisi siis pöllähtää paikalle ja vasta sitten alkaa miettimään, että mitäs nyt tehdään, mutta muutama asia kylläkin tässä hommassa arveluttaa.
Ensinnäkin onko kokemattoman reissaajan helppo löytää yösijaa paikanpäältä määräämättömäksi ajaksi ilman, että varaa etukäteen?
Entäs onko junalla reissaaminen helppoa? Eniten arveluttaa, että jos kaikki on japaniksi niin miten osaa mennä oikeaan junaan tai miten ylipäätään löytää minnekkään kun ei mistään saa selvää?
Entä mitä voi tehdä jos tulee niinsanotusti kusi sukkaan eli jotain odottamatonta tapahtuu? Perus etelänmatkoilla on aina suomea puhuva opas langan päässä mutta omatoimireissulla ei sitten taida olla mitään tukea olemassa?
Kaikki neuvot ja vinkit ovat tietysti tervetulleita ja reissaamista helpottavaa kirjallisuutta saa tietysti suositella. Mites muuten toi matkabudjetti? Varmaan saa rahaa menemään niin paljon kuin jaksaa kantaa, mutta pärjääkö esim. 100 eurolla päivässä ilman että tarvitsee penniä venyttää?

4

1619

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiedottaja X

      Junalla reissaaminen lienee luontevin ja helpoin tapa edetä Japanissa paikasta toiseen. Junaverkko on melko kattava. Matkaliput ovat kuitekin Japanissa suht kalliita. Sinun kannattaakin hankkia jo Suomesta Japan Rail Pass, jolla voit matkustaa ilmaiseksi JR:n junissa ja busseissa. Yhden viikon lippu maksaa n. 200 euroa, 2 viikon n. 350 euroa ja kolmen viikon n. 450 euroa. Jos matkustat paljon, kuten ilmeisesti aiot, säästö on melkoinen.

      Asemien nimet on kirjoitettu paikallisten kirjoitusmerkkien lisäksi myös aakkosilla ja lisäksi junissa on kuulutus, joka usein on kuitenkin aika epäselvä. Shinkansen-luotijunissa kuulutetaan myös englanniksi. Mutta etköhän sinä osaa jäädä pois oikealla asemalla, ainakin jos seuraat matkan edistymistä jostain opaskartasta.

      Juna-asemat ovat Japanissa selkeitä tai sekavia, riippuen ihan aseman koosta. Siellä norkoilee kuitenkin porteilla paljon henkilökuntaa tarkastamassa lippuja, joilta voit kysyä apua. Hyvin suurella todennäköisyydellä virkailija ei osaa sanaakaan englantia, mutta elekielellä ja näyttämällä lipusta junan ja/tai määränpääsi nimeä onnistut kyllä.

      Majoitusta löytyy melko helpolla, varsinkin jos et ole liikkeellä juhlapyhien aikaan (jolloin liikkeellä on koko japanin satamiljoonainen väestö). Pahimmat ruuhka-ajat ovat Uusi Vuosi (31.12-3.1), ns. "Golden Week" (29.4-5.5) ja Obon (13-15.8). Sään kannalta on miellyttävintä matkustaa keväällä (maalis-huhtikuussa) tai syksyllä (loka-marraskuussa).

      Edullisin -ja myös varsin mukava- tapa majoittua on "minshuku" eli paikallinen Bed&Breakfast. Isäntäväki puhuu tuskin muuta kuin japania, mutta on useimmiten sitäkin vieraanvaraisempaa. Ainakin mikäli muistat noudattaa käyttäytymissääntöjä. (Ei kenkiä sisällä jne... Näistä voit lukea etukäteen erilaisista oppaista). Ruoka on yleensä hyvää, jotakin paikallista erikoisuutta, ja sisältyy usein hintaan. Hinnat minshukuissa vaihtelevat ollen n. 30-80 euroa yö. Kalleimmat sisältävät aina hyvän illallisen.

      Hieman vastaava majoitustapa on ryokan, perinteinen majatalo. Ne ovat usein hieman kalliimpia kuin minshukut ja sisältävät usein illallisen ja aamiaisen sekä mukavan kylvyn. Hinnat vaihtelevat n. 40-250 euron välillä. Kalleimmissa on usein luonnonkylpy jne mukavuuksia.

      Hotelleja löytyy niin ikään eri hintaluokissa. Halvimmat hotellihuoneet (n. 40 euroa) ovat ahtaita (vaikkakin siistejä) ja häviävät selkeästi minshukujen ja ryokaneiden tarjonnalle ja viihtyisyydelle.

      Yksi edullinen (joskin outo) vaihtoehto on humalaisten liikemiesten suosima Capsule Hotel, jossa nukutaan ahtaasti muumioarkkua muistuttavassa "kapselissa". Yleiset tilat ovat kuitenkin usein mukavat ja siistit ja hotellin yhteydessä on usein myös sauna ja uima-allas-osasto joka on asiakkaiden vapaasti käytettävissä. Hinnat vaihtelevat n. 25-40 euron välillä. Kapselihotelleja löytyy usein asemien läheltä.

      Halvemmallakin voi majoittua hostellissa usean hengen huoneissa (n. 10-20 euroa), mutta ne on usein varattu täyteen etukäteen.

      www.pallontallaajat.net

      Ravintoloita löytyy myös joka lähtöön. Halvimmin syöt seisovassa pöydässä (baikin) niin paljon kuin jaksat, jopa alle 10 eurolla. Izakaya-olutravintoloista saa oluen kyytipojaksi erilaisia kiehtovia ruoka-annoksia n. 3-5 eurolla. Tilaaminen onnistuu helposti, sillä ruokalistoissa on kuvat annoksista. Osoitat vain haluamiasi ruokia tarjoilijalle ja homma pelaa vaikka et osaisi sanaakaan japania. Samoin useissa ravintoloissa on näyteikkunassa sisäänkäynnin luona muovisia malleja ruoka-annoksista, joita voit näyttää tarjoilijalle. Useiden tavaratalojen ylimmässä kerroksessa on ravintolamaailma, joissa on edullisia pikkuravintoloita. Kokeile lounasaikaan jotakin teishoku-ateriakokonaisuutta joka sisältää aina paistettua lihaa tai kalaa, keittoa, riisiä ja pikkelssivihanneksia ja maksaa usein vain viitisen euroa.

      Eli satasen päiväbudjetti riittää ihan hyvin, kunhan vältät kalleimpia houkutuksia.

      Suosittelisin, että opettelisit kuitenkin edes hiukkasen japania ennen matkaa. Saat siten reissustasi paljon enemmän irti. Ja japsit tykkäävät kun osaat heittää niille jotain peruskohteliaisuuksia. Monissa matkaoppaissa on mukana perussanasto. Lisäksi olisi hyödyllistä osata japanilaiset kana-tavumerkit (niitä ei ole kuin 46 kappaletta). Siten tienviittojen yms lukeminen helpottuu kummasti.

      Liikkumista voi hankaloittaa se, että Japanissa ei yleensä ole tien nimiä, teiden varsilla olevien rakennusten numerointi menee miten sattuu ja kartoissa monet paikat on merkitty vain japanilaisin kirjainmerkein. Suunnistaminen tapahtuu lähinnä tunnettujen maamerkkien perusteella. Eli kun liikut kaupungilla, paina reitti ja sen varrella olevat tutut liikkeet jne mieleesi. Toisaalta eksyminen ja harhaileminenkin voi olla hauskaa, jos sinulla ei ole erityinen kiire mihinkään. Voit löytää jotakin yllättävää ja jännittävää!

      Japani on siisti ja turvallinen maa, jossa kaikki toimii kuten pitääkin (junat kulkevat sekunnilleen ajallaan jne) ja ihmiset ovat kohteliaita, ystävällisiä ja yleensä avuliaita, vaikka he eivät puhukaan yleensä muuta kuin japania. Joko eivät osaa tai ovat liian ujoja puhumaan englantia. Mutta kuten sanottu, elekielellä ja ystävällisyydellä pärjää pitkälle.

      Suositeltavaa lukemista ovat mm. Tapani Jussilan kirjoittama "Tokio Passi" (aivan ehdoton!), Juhani Lompolon "Joustavasti Japanissa" ja "Junalla Japanissa" ja Hannu Kärkkäisen "Tokion ja Japanin matkaopas", sekä tietysti Lonely Planetin japanin matkaopas.

    • Janskali

      Olen asunut Japanissa kolmisen vuotta ja matkustellut ristiin rastiin tuona aikana. Jos haluat nauttia ns kunnon japanilaisista aterioista ja kulttuurista tuo 100e/pvä on ehkä aika nafti sillä ruokapuoli ja liikkuminen tulee nopeasti kalliiksi, varsinkin jos haluaa edes vähän parempaa ruokaa tai vastaavaa. Lisäksi esim. temppeleiden, puutarhojen ja muiden nähtävyyksien sisäänpääsymaksut on yllättävn korkeita ja vie rahaa. Nuo junaliput on kätevä vaihtoehto, jos tiesi vie vaikkapa esim Kiotoon kannattaa hankkia Kioto lippu jolla voi matkailla ristiin rastiin busseilla ja junilla ja nähdä paikkoja. Sillä säästää pitkän pennin. Sekä junien sijasta night bus on edullinen ja ihan kätevä vaihtoehto jos matkustaa pitkiä välejä. Jos matkustat kaksin, voi edullisemmaksi joskus tulla yöpyä love hotellissa. Paikasta riippuen ovat melko mukavia, shampoot ja hammasharjat jne löytyy plus isot mukavat sängyt ja vessat. Ko hotelleja löytyy tod paljon ja hintoja kannattaa vertailla. Mutta yksin tai kaksi samaa sukupuolta olevat eivät aina pääse sisälle. Myös business hotellit ovat käypä vaihtoehto usein monta kertaa halvempia kuin normi hotellit. Kesällä ei ehkä kannata matkustaa, ainakaan kuumimpaan aikaan ellei halua hikoilla ja läkähtyä. Sekä juomiin saa pitkän pennin menemään kesäisin. Maalis huhtikuu on mielestäni mukavin vuodenaika, ei liaan kylmä eikä kuuma ja sakurat kukkii (mikä tosin tarkoittaa että myös japanilaiset ovat liikkeellä ja tungosta riittää katselu paikoilla)

      Yleensä ottaen englannilla ei aina pärjää, itse kieltäosaavana olen tullut hyvin toimeen. Mutta japanilaiset ovat kärsivällisiä ja sydämmellisiä ja ymmärtävät kuitenkin ns katakana englantia että kun aikansa sönkkää niin ymmärrys tapahtuu. Tai sitten voi pysäyttää silmiin osuvan ulkomaalaisen apuun kääntämään. Poliisit ovat ystävällisiä ja auttavat varmasti jos jotain odottamatonta tapahtuu. Poliisi asemia löytyy yleensä jokaisen junaaseman läheisyydestä. Jos et eksy pahoille seuduille missä kuhisee paikallisen mafian edustajia, en usko että ongelmia tulee olemaan sillä japani on viel suht turvallinen maa.

      toivon hyvää ja miellyttävää japanin matkaa!

    • Tiinu

      Heip, itsekin olen lähdössä Japaniin keväällä 2006. Olen tullut siihen käsitykseen, että varsinkin maalis-huhti-toukokuussa KAIKKI hostellit ovat melki täyteen buukattuja (ainakin tokio ja kioto). Kannattaa ottaa asia huomioon. Onnea matkaan :)

    • sasae

      Itse kun olin eka kertaa Japanissa kielitaidottomana silloin muinoin, otin Japan Rail Passin ja Lonely Planetin oppaan mukaan, ja niiden avulla kiertelin ympäriinsä.

      Jos sattuu jotain, mene vaikka kobaniin eli poliisikoppiin. Ovat yleensä auttavaisia. Neuvovat myös tietä, jos et tiedä minne suunnistaa asemalta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 20e Riskitön veto 20e talletuksella VB:lle

      Pssst! Vinkki viis rotvallinreunalla eläjille. VB tarjoaa 20 euron riskittömän vedon ensitallettajille vedonlyöntiin.
      5
      2452
    2. Pilasit mun

      Elämän. Sitäkö halusit?
      Ikävä
      116
      1617
    3. Viiimeinen viesti

      Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill
      Suhteet
      36
      1356
    4. Analyysiä: Kiuru-keissi oli ja meni - demarit hävisi tässäkin

      Tapauksen tultua julki alkoi demarit ja muu vasemmisto selittään, että tämä oli poliittista väkivaltaa, siis ennen kuin
      Maailman menoa
      156
      1181
    5. Lasse Peltonen on kunnanjohtaja

      18/21 ääntä 1 Stoor ja 2 Vauhkonen
      Sysmä
      52
      1095
    6. Mikä olisi sinun ja kaivattusi

      Tarinan kertovan elokuvan nimi?
      Ikävä
      113
      1082
    7. Suomessa on valittava 2 lucia neitoa...

      Maahanmuuttajille oma lucia neito ja Suomalaisille oma SUOMALAINEN Lucia neito....sama juttu on tehtävä miss Suomi kisoi
      Maailman menoa
      105
      1044
    8. Syntymäpäivä

      Milloin on kaipaamasi henkilön syntymäpäivä!? Hänellä miehellä on tammikuussa.
      Ikävä
      57
      1041
    9. Olet tärkeä

      mutta tunnen jotain enemmän ja syvempää. Jos voisinkin kertoa sinulle... Olen lähinnä epätoivoinen ja surullinen.
      Ikävä
      46
      919
    10. Vaikutat mukavalta ja

      hyväsydämiseltä ihmiseltä. Oltais oltu hyvät kaverit. ❤️
      Ikävä
      60
      882
    Aihe