Kari Loimun kirjassa: Yhdistystoiminnan käsikirja
Kerrotaan hallituksen jäsenistä seuraavaa: Joskus yhdistyksen säännöissä on määrätty , että määrätyt ehdot täyttäviä henkilöitä ei voida valita hallitukseen. Tällaisia ehtoja saattavat olla esimerkiksi yhtäjaksoinen hallituksessa toimiminen välittömästi ennen valintamenettelyä(esim; Sama henkilö ei voi olla hallituksen jäsenenä yli viittä kauttayhtäjaksoisesti) tai sitten jäsenen saavuttama korkea ikä ( esim. Hallituksen jäsenen tulee häntä valittaessa olla iältään alle 65-vuotias)
Moniko yhdistys toimii edellä mainitulla tavalla ?
Hallituksen jäsenten yli-ikäraja
18
3180
Vastaukset
- eetu
En tiedä määriä, mutta olen törmännyt yhdistyksiin, joissa hallituksen porukassa on pakkovaihtuvuutta. Eli kun toimikausien määrä tulee täyteen, ei kyseinen henkilö saa jatkaa enää hallituksessa. Ikään perustuvaa kieltoa en ole tavannut missään. Luulisi, että se on ristiriidassa syrjinnän kieltävän lain kanssa.
- Olisi
Kari Loimu olisi kyllä maininnut opaskirjassaan jos se olisi syrjintää.
- ympyrät
Pienet on yhdistystoiminnan ympyrät jos ei ole törmännyt ikärajoitukseen, härskeintä mielestäni on aloittaa yhdistystoiminta 65 - 70 vuotiaana täysin "vihreänä", siinä saattaa saada sydärin kun kuulee erilaisen mielipiteen, ja jos yhdistyksen toimintatavoista ei ole hajuakaan, on törmäyskurssi väistämätön.
Valistuneemmat yhdistykset ovat tämän tiedostaneet ja sääntöjä "rukatessaan" ovat sen kirjanneet rajoituksena päästä hallitukseen.
Toiset yhdistykset ovat tämän asian ratkaisseet kirjaamalla sääntöihin ettei hallituksessa saa olla yhtäaikaa yli 65 v kuin yksi henkilö.
Tämä siksi ettei esim yhdistyksessä jonka jäsenistö koostuu "vauvasta-vaariin", ettei koko hallitus muodostu eläkeläisistä, miten silloin saa nuoria mukaan toimintaa. - kirjoittamaa
Yhdistyslain vastaisia eivät ole hallituksen jäsenille asetettavat ylä-ja alaikärajat.
On pikemminkin yleisen yhdistyskäytännön mukaista kuin sen vastaista, että noin 70 vuoden iässä hallituksen jäsenet jättävät paikkansa nuoremmille. Mikään ei estä heitä tämänkin jälkeen antamasta panosta yhdistyksen toimintaan, mutta heidän arvovaltansa riippuu ennen kaikkea toiminnasta yhdistyksessä eikä asemasta hallituksessa.
- heppu
Aloittajan tarkoittama yläikäraja on käytössä esimerkiksi MTK:n alaisissa tuottajayhdistyksissä. Tällä turvataan se, että hallituksissa istuu aktiiviviljelijöitä, ei eläkeläisiä. Muitakin vastaavia yhdistyksiä löytynee useita.
- Toinen rivijäsen
Eräs Joensuussa toimiva vammaisjärjestöön kuuluva yhdistyksen hallitus kirjoitti v.2005 jäsenkirjeessään seuraavaa: "Syyskokouksessa esiintyneestä ikärasismista haluamme myös kansalaisjärjestönä ja demokratian puolestapuhujana sanoutua jyrkästi irti. Kokouksessa eräs henkilö esitti sääntöihin yhdistyksen jäsenille 70 vuoden ikärajaa. Ellei esitys ole yhdistyslain vastainen , ainakin se on tasa-arvolain hengen vastainen".
Asian laita olikin aivan toinen, kyseinen henkilö esitti yhdistyksen sääntöihin hallituksen jäsenille 70 vuoden yläikärajaa.
Esitys ei ollut saanut kannatusta,
Oli tapahtunut selvästikin kuullun puheen ymmärtämisvaikeus, tulisiko silloin kyseisen yhdistyksen harkita esitystä uudelleen koska, jäsenkirje paljastaa selvästi ettei yhdistyslaki ole hallinnassa vaikka siihen vedotaankin , ainakin kannattaisi tutustua yhdistystoiminnasta julkaistuun kirjallisuuteen.- Demokratiaa
Edellä kerrotulla hallituksella ei ole oikeaa käsitystä demokratiasta.
- tekstiä
Ompa todella typerä jäsenkirjeen sisältö, varmaankin yksi mies tehnyt päätöksen ja muut olleet kahvilla.
Eikä sihteerikään ole ollut asioista perillä kun suostuu kirjoittamaan tuollaista tekstiä.
Esim jos porukka haluaa perustaa 40-luvulla syntyneiden yhdistyksen, niin varmaankin joku tästä porukasta kirjoittaa sen olevan yhdistyslain vastaisen ja vetoa demokratiaan.
Mitä me tästä opimme (tai mitä heidän pitäisi tästä oppia), "natsat" ei yhdistystoiminnassa ole voimassa. - edelliseen
tekstiä kirjoitti:
Ompa todella typerä jäsenkirjeen sisältö, varmaankin yksi mies tehnyt päätöksen ja muut olleet kahvilla.
Eikä sihteerikään ole ollut asioista perillä kun suostuu kirjoittamaan tuollaista tekstiä.
Esim jos porukka haluaa perustaa 40-luvulla syntyneiden yhdistyksen, niin varmaankin joku tästä porukasta kirjoittaa sen olevan yhdistyslain vastaisen ja vetoa demokratiaan.
Mitä me tästä opimme (tai mitä heidän pitäisi tästä oppia), "natsat" ei yhdistystoiminnassa ole voimassa."natsoista" ei ole hyötyä yhdistystoiminassa, päinvastoin.
Eli yhdistystoiminnan ammattilaiseksi tullaan "töppäilemällä" yhdistystoiminnassa, eikä siviili ammatista (eikä sotilasarvosta) ole suurtakaan apua jos ei hallitse yhdistystoimintaa ja ihmissuhteita.
Eräs silmälääkärikin on sanonut, "hyväksi silmälääkäriksi tullaan vain, pilaamalla sankollisen silmiä" tämä pitänee paikkansa, samoin yhdistystoiminnassa pilaa hyviä ihmissuhteita ellei ole sitten synnynnäinen lahjakkuus.
Harjoittelu kannattaa aloittaa nuorempana kuin vasta 70 vuotiaana. - entinen agtivi
Kaikki kunnioitus vanhoille ihmisille kun ovat olleet aktiiveja hoitamaan meidän yhteisiä asioita mutta, tälläisia asioita ei tulisi jäsenkirjeessä käsitellä.
Jäsenkirjeen laatijat koulutukseen, aiheena "mitä jäsenkirje tulee sisältää" - vielä kaikki
Samaisessa kirjeessä suositeltiin esityksen tehneen jäsenen erota jäsenyydestä.
Kysynkin mitä demokratiaa se on jos jäsen ei saa kokouksessa esittää hallituksen linjasta poikkeavaa.
Viittaa hallituksen linja olevan lähempänä Saddamin aikaista hallintaa. - tulkinta
Tasa-arvolaki, haluaisin tietää mikä on kohta josta se löytyy.
Varmaankin lakia tulkinneet voisivat kertoa mistä se löytyy.
- yhdistyksissä mukana ollut ...
Olen samaa mieltä asiasta. Epäilen että monessakaan yhdistyksessä ei toimita yhdistystoimunnan käsikirjan mukaan. Monestihan ns. vahva yhdistyksen puheenjohtaja "hallitsee" yhdistystä mielensä mukaan ja manipuloi mieleisiään henkilöitä hallitukseen että voi pyörittää toimintaa näiden kustannuksella omaksi edukseen. Hissukat on vaan hiljaa ja myöntelee ja antavat puheenjohtajan velloa hommaa vuodesta toiseen......
- edelleen
Näin ne vallanhaluiset johtajat vaan toimivat, luulisi omaatuntoa kolkuttavan moiset kirjoittelut demokratiasta.
- Miipu
Ei kai monessakaan yhdistyksessä ole tuota ikärajaa, mutta ehkä joissakin.
Esim. joissakin nuorten yhdistyksissä saattaisi olla että yli 35 v tai eläkeläiset eivät kelpaa jäseniksi tai hallituksen jäseniksi. - *nainen*
Olen itse ollut yhdistystoiminnassa mukana jo vuosia. Ollut perustamassa kolmea ja kahdessa toimin aktiivina edelleen.
Koskaan ei ole tullut ikärajaa vastaan hallituksen jäsenille.
On tietysti siitäkin paljon kiinni, minkä alan yhdistyksistä on kyse.
Ei ole myöskään meillä ollut pakkovaihduntaa hallituksissa. Miksi vaihtaa esim pj, jos hän on hyvä ja osaa toimia objektiivisesti asiassa kuin asiassa.
Toki syyskokouksessa / vuosikokouksessa on suoritettava pakolliset valinnat aina uudelleen, mutta ei ole ollut tarvetta vaihtaa. Tosin on vaihtuvuutta tietysti ollut jonkinverran, ettei sama hallitus ole ollut vuodesta toiseen. Mutta se on tapahtunut aina silloisen hallituksen jäsenen omasta halusta.- Vastine
Ei kukaan ole niin hyvä puheenjohtaja etteikö hänen kannata harkita eroa puheenjohtajan tehtävästä 70 vuoden ikäisenä.
65 - 70 vuoden ikäisen puheenjohtajan kannattaa jo kouluttaa seuraajaansa ja siirtyä sivuun puheenjohtajan tehtävistä. - *nainen*
Vastine kirjoitti:
Ei kukaan ole niin hyvä puheenjohtaja etteikö hänen kannata harkita eroa puheenjohtajan tehtävästä 70 vuoden ikäisenä.
65 - 70 vuoden ikäisen puheenjohtajan kannattaa jo kouluttaa seuraajaansa ja siirtyä sivuun puheenjohtajan tehtävistä.Olen ihan samaa mieltä tuosta, mutta yhdistykset missä toimin ovat henkilö iältään vielä hyvin kaukana siitä. Toisessa yhdistyksessä missä toimin on pj 21v ja toisessa 35v joten ei ole tullut vastaan ikä asiat ;))
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1713548
Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä
En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m851568Miksi ihmeessä?
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek251289- 1581232
Pitääkö penkeillä hypätä Martina?
Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit1941003- 35981
Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut16963Kuinka kauan
Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?58852Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä
Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk92804- 62765