Kun yhdistyksen puheenjohtajalla on nimenkirjoitusoikeus ja hän näin edustaa yhdistystään. Kuitenkaan häntä ei päästetä äänestämään kokouksessa jossa hänen edustamansa yhdistys on jäsenenä.
Puheenjohtaja voi allekirjoittaa yhdistyksensä puolesta valtakirjan ja antaa sen jollekkin toiselle, tämä kelpaa kokouksessa. Miksei tämä sama puheenjohtaja kelpaa äänestämään vaikka hänen allekirjoituksensa riittää antamaan saman äänioikeuden kelle tahansa muulle.
Meidän säännöissämme ei mainita erikseen että syyskokouksessa valittaisiin kokousedustajia.
Voidaanko puheenjohtajaltamme vaatia valtakirjaa, vai riittääkö kun hän todistaa olevansa kyseisen yhdistyksen puheenjohtaja tässä kokouksessa?
Puheenjohtajan kokousvaltakirja
3
824
Vastaukset
- siltikin
valita kokouksessanne edustajat ,jotka edustavat yhdistystänne, vaikka ei säännöissänne sitä mainita.
Tehkää siitä pykälä pöytäkirjaanne, ja siitä ote mukaan, kun lähtee eteenpäin edustamaan.
Kaikkein selkeintä on, kun on mustaa valkoisella. - pee-jii
Se, että on nimekirjoitusoikeus yhdistyksen puolesta ei tarkoita, että se olisi kaikissa paikoissa automaattisesti.
Kokousedustajalta voidaan esim. edellyttää valtakirjaa aina ja kaikissa tapauksissa ja niin yleensä kaikissa vähäkin isommissa yhdistyksissa/liitoissa menetellään.
Tämä siksi, että yhdistyksellä on mahdollisuus valtuuttaa kuka tahansa käyttämään yhdistyksen ääntä. Se ei ole sidottu puheenjohtajuuteen. Vrt. Yhdistyksen puheenjohtaja nimenkirjoitusoikeuden perusteella ilmoittaa olevansa yhdistyksen edustaja kokouksessa ja samaten joku jäsenistä lyö valtakirjan pöytään. Kumpi silloin käyttää äänioikeutta??? - Rahattomuudenhoit.
Tässä asiassa voi auttaa asioiden jopa lapsellinen konkretisointi: nimenkirjoitusoikeus tarkoittaa leimasinta, jossa on yhdistyksen nimi ja joka annetaan tarvittaessa eri luottamushenkilöille. Tällä leimasimella vahvistetut asiakirjat ovat yhdistystä sitovia. Edustusoikeus taasen on purppuraviitta, joka annetaan sellaiselle henkilölle, jolla on oikeus puhua yhdistyksen suulla ja tehdä päätöksiä yhdistyksen puolesta. Kyseessä ovat kaksi hieman eri asiaa.
Yhdistyslain ja useimmiten sääntöjenkin mukaan yhdistyksen (siis hallituksen) puheenjohtajalla on nimenkirjoitusoikeus (leimasin) suoraan, mutta lakisääteinen edustusoikeus kuuluu koko hallitukselle yhdessä. Se, kenelle yksittäiselle henkilölle "purppuraviitta" annetaan lainaksi, pitää päättää muodollisesti joko yhdistyksen kokouksessa tai hallituksen kokouksessa, ja tästä päätöksestä annetaan todistus (valtakirja) vahvistettuna "leimasimella".
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne1137378Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista705901- 955064
- 524335
Kyllä se taitaa olla nyt näin
Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee494146- 2233996
Odotan että sanot
Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san283778- 433644
- 552972
- 422467