Kun yhdistyksen puheenjohtajalla on nimenkirjoitusoikeus ja hän näin edustaa yhdistystään. Kuitenkaan häntä ei päästetä äänestämään kokouksessa jossa hänen edustamansa yhdistys on jäsenenä.
Puheenjohtaja voi allekirjoittaa yhdistyksensä puolesta valtakirjan ja antaa sen jollekkin toiselle, tämä kelpaa kokouksessa. Miksei tämä sama puheenjohtaja kelpaa äänestämään vaikka hänen allekirjoituksensa riittää antamaan saman äänioikeuden kelle tahansa muulle.
Meidän säännöissämme ei mainita erikseen että syyskokouksessa valittaisiin kokousedustajia.
Voidaanko puheenjohtajaltamme vaatia valtakirjaa, vai riittääkö kun hän todistaa olevansa kyseisen yhdistyksen puheenjohtaja tässä kokouksessa?
Puheenjohtajan kokousvaltakirja
3
755
Vastaukset
- siltikin
valita kokouksessanne edustajat ,jotka edustavat yhdistystänne, vaikka ei säännöissänne sitä mainita.
Tehkää siitä pykälä pöytäkirjaanne, ja siitä ote mukaan, kun lähtee eteenpäin edustamaan.
Kaikkein selkeintä on, kun on mustaa valkoisella. - pee-jii
Se, että on nimekirjoitusoikeus yhdistyksen puolesta ei tarkoita, että se olisi kaikissa paikoissa automaattisesti.
Kokousedustajalta voidaan esim. edellyttää valtakirjaa aina ja kaikissa tapauksissa ja niin yleensä kaikissa vähäkin isommissa yhdistyksissa/liitoissa menetellään.
Tämä siksi, että yhdistyksellä on mahdollisuus valtuuttaa kuka tahansa käyttämään yhdistyksen ääntä. Se ei ole sidottu puheenjohtajuuteen. Vrt. Yhdistyksen puheenjohtaja nimenkirjoitusoikeuden perusteella ilmoittaa olevansa yhdistyksen edustaja kokouksessa ja samaten joku jäsenistä lyö valtakirjan pöytään. Kumpi silloin käyttää äänioikeutta??? - Rahattomuudenhoit.
Tässä asiassa voi auttaa asioiden jopa lapsellinen konkretisointi: nimenkirjoitusoikeus tarkoittaa leimasinta, jossa on yhdistyksen nimi ja joka annetaan tarvittaessa eri luottamushenkilöille. Tällä leimasimella vahvistetut asiakirjat ovat yhdistystä sitovia. Edustusoikeus taasen on purppuraviitta, joka annetaan sellaiselle henkilölle, jolla on oikeus puhua yhdistyksen suulla ja tehdä päätöksiä yhdistyksen puolesta. Kyseessä ovat kaksi hieman eri asiaa.
Yhdistyslain ja useimmiten sääntöjenkin mukaan yhdistyksen (siis hallituksen) puheenjohtajalla on nimenkirjoitusoikeus (leimasin) suoraan, mutta lakisääteinen edustusoikeus kuuluu koko hallitukselle yhdessä. Se, kenelle yksittäiselle henkilölle "purppuraviitta" annetaan lainaksi, pitää päättää muodollisesti joko yhdistyksen kokouksessa tai hallituksen kokouksessa, ja tästä päätöksestä annetaan todistus (valtakirja) vahvistettuna "leimasimella".
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde232692Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän292292- 1482254
Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.532170Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti211782Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3891642Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään961576- 2931461
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm131409- 1331408