unirytmi 6kk

emppu

Kuinka saan muutettua 6kk ikäisen lapsen unirytmiä, kun tämä menee nukkuun vasta 24-02 välillä? Ilta kitinät alkaa jo 22-23 aikaan.
Lapsi herää 8:30-10 syömään ja jatkaa nukua sen jälkeen 1-1,5h ja taas syö ja seurustelee 11-12 ja sitten syödään ja mennään päivä unille 12:30-13. Nukutaan 1-2,5h ja taas syödään ja seurustellaan 16-17 mennään päiväunille taas. Nukkuu 1-3h sitten taas syödään ja seurustellaan kunnes iltaunet 8-9 välillä noin 1h.
Sitten valvotaan sinne 24 asti välillä enemmän itkien ja välillä vähemmän itkien.
Lapsi syönyt soseita jo 3kk mutta lihaa eikä viljaa lukuunottamatta riisiä ole syöty.
Ekat hampaat tuli 4kk iässä eikä lisää ole vielä tullut. Ei siitä luulisi itkujen johtuvan ainakaan.
Mistä mahtaa jostua iltaitkut kun pitäisi mennä nukkuun ja kuinka nukuttaa lasta aikaisemmin???

Kiitos vastanneille!

11

5535

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Dr tina

      Vauva ei pystu säätelemään omaa unirytmiään. Varhaisen unirytmin, kuten ilta- tai aamu-unisuuden tai nukahtamishelppouden, määrää synnynnäinen temperamentti.

      Aikuinen kykenee keksimään keinot, miten sopeutua odotuksiin ja elää synnynnäisen unirytmin kanssa, mutta vauva ei siihen vielä kykene.

      Lapsen unirytmin muuttaminen niin että se ei aiheuta lapselle ahdistusta ja turvattomuutta, kysyy aikuiselta aikaa ja vaivaa. Aluksi on hyväksyttävä lapsen yksilöllisyys. Sitten lapsi voidaan toteuttaa tiettyihin asioihin, esimerkiksi siihen, että joskus kukaan ei nouse hänen kanssaan leikkimään.

      Äiti voisi nukkua jossain rauhassa välillä, joku muu pitäisi huolta vauvan unesta. Lapsen täytyy kuitenkin yöllä herätessään tavoittaa tutut ja turvalliset maamerkit -tuttu ympäristö, sänky, tuttu ja turvallinen aikuinen, joka rauhoittelee häntä, ei jätä yksin itkemään. Vaan laittaa heränneen lapsen kärsivällisesti aina uudelleen nukkumaan. Näin voi unirytmin odottaa muuttuvan, ei pakolla, ei itkun kanssa, vaan turvallisesti aikuisen ohjauksessa, ajan kanssa. Joskus on myös vain hyväksyttävä ajatus, että kaikkia lapsia ei koskaan saa nukkumaan niinkuin aikuinen toivoisi.

      Tässä oli otteita Liisa Keltikangas-Järvisen kirjasta Tunne itsesi, suomalainen. Toivottavasti niistä on apua sinulle.

    • 3:n äiti

      Kannattaisikohan alkaa "purkamaan" ongelmaa siitä päästä, että et antaisi lapsen nukahtaa aamulla ensimmäisen heräämisen jälkeen heti vaan yrittäisit pitää 1/2-2 tuntia hereillä ennen ekoja päiväunia. Se ei kyllä välttämättä onnistu vielä noin pienelle. Jos se kuitenkin onnistuu, varaudu siihen, että koko päivärytmi hakee jonkin aikaa uutta muotoaan.

      Toisaalta, lapsesi nukkuu kuitenkin sieltä puolilta öin melkeen puolille päivin vain yhdellä heräämisellä. Eli ihan kunnon yöunet paitsi että ei ihan tavanomaiseen aikaan.

    • Mielikki

      Ootko kokeillu sitä et "nukutat" vauvan aikaisemmin ap:llä tai esim. illlalla viimesillä nokosilla ennen yöunia aikaisemmin mitä ois vauvan rytmi. Eli jos vauva nukahtaisi vaunuihin työntäen illalla n. 17- 18 ni jaksaisko sit illan ja sit alkais yöunille 21-22( mikä vois olla ehkä parempi, riippuu tietysti mikä susta ois hyvä).
      Mä oon kokeillu tätä keinoa aina silloin ku näyttää et rytmi menee ihan pipariksi muuten ja meillä on toiminu.
      Tsemppiä, vauvojen kaa kokeilemalla oppii taas uutta ja ehkä menee paremmin.

    • siideri

      Meidän 2kk tyttö nukkui päivät ja valvoi yöt. Kävi meille aika raskaaksi. Vyöhyketerapiassa meille neuvottiin tällainen rytmitys. Aamulla neiti herätettiin klo n.klo 7. Syöttövälit kolme tuntia (jos nukkuu,niin herätetään) ja joka kerta syönnin yhteydessä vähintään yksi tunti hereillä.Yhtään yli kolmen tunnin päiväunia ei saa antaa ottaa. Alkuillasta imevien lasten syöttövälit tihenee,lapsi tankkaa yötä vasten. Iltakitinät johtuu siitä että haluaa tissiä paljon! Julmaa vai? Se tuntuu aluksi kun pitää herätellä kesken unien ja pitää väkisin hereillä mutta on se sen arvoista. Meidän neiti käy nyt yöunille klo 20 ja nukkuu 10-12h. Aamupäivällä tunnin pikkutirsat,päivällä päiväunet 2-3h.Rytmitystä täytyy noudattaa kellontarkasti,vaatii sitoutumista. Mutta kannattaa yrittää.

      • Dr tina

        Toivottavasti ei aiheuttanut lapsellesi ahdistusta ja turvattomuuden tunnetta. Ymmärrän kyllä toisaalta on raskasta teille vanemmille. Mutta hänhän on vasta 2kk:ta vanha... aikamoiset odotukset teillä. Ja aikamoinen rytmin kääntötemppu noin pienelle. Kukin tavallaan, tietysti.


      • siideri
        Dr tina kirjoitti:

        Toivottavasti ei aiheuttanut lapsellesi ahdistusta ja turvattomuuden tunnetta. Ymmärrän kyllä toisaalta on raskasta teille vanemmille. Mutta hänhän on vasta 2kk:ta vanha... aikamoiset odotukset teillä. Ja aikamoinen rytmin kääntötemppu noin pienelle. Kukin tavallaan, tietysti.

        Aina löytyy näitä arvostelijoita. Eipä ole tyttöni näyttänyt kärsineen rytminvaihdoksesta Ja ei ollut mitään odotuksia,mutta vaan toimi meillä ja nyt nukutaan yöt. Mutta mun puolesta saavat äidit valvoa ja valittaa keskustelupalstoilla väsymystä ja masennusta.Mun ei tarvitse. Oonkin varmaan huono äiti ainakin tän "doktorin" mielestä.


      • huono äiti!
        siideri kirjoitti:

        Aina löytyy näitä arvostelijoita. Eipä ole tyttöni näyttänyt kärsineen rytminvaihdoksesta Ja ei ollut mitään odotuksia,mutta vaan toimi meillä ja nyt nukutaan yöt. Mutta mun puolesta saavat äidit valvoa ja valittaa keskustelupalstoilla väsymystä ja masennusta.Mun ei tarvitse. Oonkin varmaan huono äiti ainakin tän "doktorin" mielestä.

        tottakai vauvasi sopeutuu, mitä muuta hän voi. Se Aiheuttiko se hänelle ahdistusta, ilmenee vasta ajan kuluessa. Teet itse ratkaisusi. Ota vastaan silti kaikenlaista tietoa ilman turhia itsesyytöksiä.

        T. Tina


      • siideri
        huono äiti! kirjoitti:

        tottakai vauvasi sopeutuu, mitä muuta hän voi. Se Aiheuttiko se hänelle ahdistusta, ilmenee vasta ajan kuluessa. Teet itse ratkaisusi. Ota vastaan silti kaikenlaista tietoa ilman turhia itsesyytöksiä.

        T. Tina

        Minä en itseäni syyttele. Totesin vaan että sun mielestä voin olla huono äiti. Meidän perhe voi hyvin,jopa lapsikin. Meillä nukutaan,jaksaa tehdä muutakin kun valittaa.


    • nukkuu näin

      Aamulla herätään n.7.00 pidämme elämää sen verran että lapsi herää.Syödään puuroa ja maito.

      Noin klo 9 saattaa ottaa pienet unet 1/2 h.Jos meinaa nukkua kauemmin niin taas pidetään mökää että herää.

      10.30 on ruokaprk:n ja hedelmäsoseen vuoro ja ulos nukkumaan 11.30-12.00.Nukkuu n.3h

      Klo 15 syödään hedelmäsosetta ja maitoa.Valvoo noin klo 17.30 jolloin saa 1/2 tunnin torkut.

      Yö unille menee n.klo 20.00 syötyään ensin puuroa tai velliä. Yöt nukkuu hyvin, jos kitisee niin tutti suuhun riittää.

      Öisin ei kannata enää maitoa tuon ikäiselle antaa.Jos illalla syö tukevasti niin ei nälkä ole yöllä.

      Lapsi kitisee myös pitkästymistään ,kun ei pääse vielä liikkumaan vaikka ehkä mieli tekisi. Paljon leikkimistä ja virikkeitä niin ei ehkä nukutakaan niin paljon päiväs aikaan ja ehdottoman säännöllinen rytmi. Sen uskoisin myös auttavan.

      • Äiti

        Meillä 6kk herää aamulla n.klo 7.30, syö puuroa ja maitoa. Aamupäikkäreille n.klo 11.

        Hän nukkuu n.1,5 tuntia. Herättyään konttaa ja istuu ja kävelee puita pitkin ym.ym syödään ja toisille päikkäreille mennään joskus 16.30.

        Nukutaan n.1,5-2 tuntia.

        Yöunille poika menee yhdeksältä ja yöllä herää 1-3 kertaa.Saa maitoa yöllä pullosta. Ollaan koitettu olla antamatta,mutta toisella on kova nälkä,joten ei viitsi nälässä pitää.

        Siis miten teidän vauvat nukkuu noin paljon?? Olen aivan ihmeissäni...???


    • äitee77

      Heissan!
      Meillä oli kanssa monta kuukautta sama homma,tyttö nukahti yöunille 24-01 aikoihin.Nukkui kyllä aamulla sitten vähintään puoli 11, mutta illat alkoi tosiaan väsyttää mua.Siispä rupesin herätteleen häntä aamulla noin tuntia aikaisemmin ja iltapäivän pitliltä 4 tunnin päikkäreiltä kanssa tuntia aikaisemmin, jolloin hän nukkui ne toiset päikkäritkin noin 6-7 välillä.Niin kyllä sitten on iltaunikin maittanut viimeistään 10-11 maissa ja aamulla hän kimminkin nukkuu noin puol 10.Tähän rytmiin olen tyytyväinen samoin tyttö,vähemmän on nyt noita iltakitinöitä.Ai niin hän on siis nyt 4,5kk. vanha.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3544
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2022
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1968
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1598
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1435
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1129
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      101
      1093
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      874
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe