Niin kauan, kuin kansa ei tiennyt, mitä tarkoittaa makkaroiden sisällysluetteloissa sana "kamara", myynnissä oli vain B-luokan makkaroita, ja kansa osti niitä hyvällä halulla. Sitten kun selvisi, että kamara on eläinten nahkaa, kansa alkoi vaatia kamarattomia A-luokan makkaroita myyntiin, ja myös sai niitä.
Nyt, useissa B-makkaroissa on sisällysluettelossa mainittu "lihan kaltaiset ainekset". Kun kansalle selviää, että tämä tarkoittaa eläinten sukupuolielimiä, peniksiä, kiveksiä ja emättimiä, A-luokan makkaroiden myynti kasvaa taas...
Mitä makkara sisältää?
18
4585
Vastaukset
- jj
Itse lopetin teini-ikäisenä makkaroiden syönnin kokonaan, kun kuulin mitä niissä on. Nykyään pystyn niitä syömään, mutta suosikkiruokiini ne eivät kuulu.
Joissakin maissahan näitä eläinten sukupuolieläimiä syödään ihan tieten tahtoen. Madventures-ohjelmassa olen nähnyt Riku Rantalankin syövän ja esittelevän eri eläinten peniksia, en muista missä maassa se oli. Neitsytporsaan kohtuakin hänelle muistaakseni tarjottiin. - sitten siinä
"Niin kauan, kuin kansa ei tiennyt, mitä tarkoittaa makkaroiden sisällysluetteloissa sana "kamara", myynnissä oli vain B-luokan makkaroita, ja kansa osti niitä hyvällä halulla"
kamarassa on niin paha asia?
Oletko koskaan maistanut rapeaksi paistettu possunkamaraa? Siinä on sipsi, joka voittaa kaikki peruna- & jauhosipsit!
Tuota kamaraa - samoin kuin sisäelimiä - säikkyvät yleensä ne, joilla on kaikkein suppein maku ja joilla ei ole hajuakaan ruokakulttuurista. Oikeissa kulinaristimaissa osataan käyttää lähes kaikki eläimen osat - ja lopputulos on herkullista.- ei konelihaa
Sisäelimillä on varmaan paljonkin käyttöä, mutta käytetäänkö ruokakulttuurimaissa makkarantekoon koneellisesti erotettua lihamassaa? Paljonko ruokakulttuurimakkaroihin kuuluu lisätä fosfaatteja?
Ei raaka-aineen nimikään kaikkea ratkaise vaan valmistustavallakin on väliä: tuskinpa suomimakkaraan jauhetaan kamaraa rapeaksi paahdettuna? >>Tuota kamaraa - samoin kuin sisäelimiä - säikkyvät yleensä ne, joilla on kaikkein suppein maku ja joilla ei ole hajuakaan ruokakulttuurista. Oikeissa kulinaristimaissa osataan käyttää lähes kaikki eläimen osat - ja lopputulos on herkullista.
- sitä vaikka
vetabix_nro1 kirjoitti:
>>Tuota kamaraa - samoin kuin sisäelimiä - säikkyvät yleensä ne, joilla on kaikkein suppein maku ja joilla ei ole hajuakaan ruokakulttuurista. Oikeissa kulinaristimaissa osataan käyttää lähes kaikki eläimen osat - ja lopputulos on herkullista.
makkaran valmistajilta!
Et tainnut tajuta kirjoitukseni pointtia? - siellä missä
ei konelihaa kirjoitti:
Sisäelimillä on varmaan paljonkin käyttöä, mutta käytetäänkö ruokakulttuurimaissa makkarantekoon koneellisesti erotettua lihamassaa? Paljonko ruokakulttuurimakkaroihin kuuluu lisätä fosfaatteja?
Ei raaka-aineen nimikään kaikkea ratkaise vaan valmistustavallakin on väliä: tuskinpa suomimakkaraan jauhetaan kamaraa rapeaksi paahdettuna?"Sisäelimillä on varmaan paljonkin käyttöä, mutta käytetäänkö ruokakulttuurimaissa makkarantekoon koneellisesti erotettua lihamassaa? Paljonko ruokakulttuurimakkaroihin kuuluu lisätä fosfaatteja?"
tehdään teollisesti - kuten HK ja Atria - erotella samalla tavoin koneellisesti. Halpamakkaran teossa ei ole vara käyttää käsityötä.
Laatumakkarat - käsin huippuraaka-aineista - ovat eri asia. Sellaisia saa Suomessakin, esim. kauppahalleista.
"Ei raaka-aineen nimikään kaikkea ratkaise vaan valmistustavallakin on väliä: tuskinpa suomimakkaraan jauhetaan kamaraa rapeaksi paahdettuna?"
Mikäs siinä kamarassa nyt oli niin paha asia?
- levittelet
"Nyt, useissa B-makkaroissa on sisällysluettelossa mainittu "lihan kaltaiset ainekset". Kun kansalle selviää, että tämä tarkoittaa eläinten sukupuolielimiä, peniksiä, kiveksiä ja emättimiä"
myös valheita! Noita osia ei käytetä ihmisten elintarvikkeisiin.
Mistä sinun "tietosi" ovat peräisin? Todennäköisesti jostain huuhaavegaanien propaganda- eli valhemyllystä!- jj
Osaatko sanoa, miksi juuri nuo osat jätetään käyttämättä? Ovatko ne terveydelle haitallisia tms.?
jj kirjoitti:
Osaatko sanoa, miksi juuri nuo osat jätetään käyttämättä? Ovatko ne terveydelle haitallisia tms.?
>>Osaatko sanoa, miksi juuri nuo osat jätetään käyttämättä?
- on sinulle
jj kirjoitti:
Osaatko sanoa, miksi juuri nuo osat jätetään käyttämättä? Ovatko ne terveydelle haitallisia tms.?
miettimistä, pelle!
- Vanha kokki
on sinulle kirjoitti:
miettimistä, pelle!
Skotlantilaisesta hyvin suositusta ruokalajista "Haggis", joka vastaa hyvin vanhaa suomalaista perinneruokaa nimeltä "Pylsy".
Tuskin skottien elintaso on merkittävästi meidän elitasoamme alempi, mutta siellä suurta herkkua ovat
kuitenkin haggis ja siihen olennaisesti kuuluvat sisäelimet kuten sydän, keuhkot, maksa ja rasvaksi aitoa ihraa. Nämä ja sipulit mausteiden kanssa jauhettuna, lisättynä paahdettuja kauranjyviä-tai ohrasuurimoita. Kaikki tämä pakataan elukan mahalaukkuun, josta muotoillaan eräänlaisia pallukoita jotka sitten keitetään ja nautitaan.
Ei tarvitse olla pula-aika, että on pakko käyttää kaikki ruhonosat, se voi olla myös järkevää!
Mitä taas tulee eläinten sukuelinten käyttöön, se käsitys on ilmeisesti saanut siivet noista amerikkalaisten reality TV ohjelmista kuten tuo hölmö Pelkokerroin!
Ehkä jossain päin eksoottisissa paikoissa noita elimiä nautitaan riittimielessä, tuskin juurikaan muuten. Suomalaisesta makkarasta niitä ei todellakaan löydy, sian kamaraa kylläkin ja peruna tai vehnäjauhoja! - jj
vetabix_nro1 kirjoitti:
>>Osaatko sanoa, miksi juuri nuo osat jätetään käyttämättä?
En todellakaan tarkoittanut, että niitä pitäisi käyttää. Ajattelin vain, että kun makkaraan muutenkin laitetaan sitä sun tätä koneellisesti erotettuna niin kiinnitetäänkö makkaratehtaalla erityistä huomiota siihen, ettei makkaraan livahda koneellisesti erotettuna vähän sukuelintäkin.
Voisiko joku, joka tietää, nyt sitten oikaista aloittajan väitteen kertomalla, mitä ne "lihaan verrattavat valmistuaineet" oikeasti ovat? - kyse.
jj kirjoitti:
En todellakaan tarkoittanut, että niitä pitäisi käyttää. Ajattelin vain, että kun makkaraan muutenkin laitetaan sitä sun tätä koneellisesti erotettuna niin kiinnitetäänkö makkaratehtaalla erityistä huomiota siihen, ettei makkaraan livahda koneellisesti erotettuna vähän sukuelintäkin.
Voisiko joku, joka tietää, nyt sitten oikaista aloittajan väitteen kertomalla, mitä ne "lihaan verrattavat valmistuaineet" oikeasti ovat?"Mitä ihmettä tämä tarkoittaa?? Siis lihapitoisuus 50% ja lihaa ja lihaan verrattavat osat yhteensä 64%... mitä ne 14% tässä tuotteessa ovat?
Joko se on lihaa tai ei.. ei oikeen mee jakeluun
Nahka,sisäelimet, utareet / nisät / sukuelimet, suolet ja jänteet ym. jos haluat välttämättä tietää ettei vain menisi ruokahalu.
Lisäksi luut on vedellä painepuhallettu jotta kaikki jäljellä oleva "liha" ja luuydin tulisi käyttöön.
TÄMÄ on sitä 14%:ttia."
http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/archive/index.php/t-174754.html - ei konelihaa
jj kirjoitti:
En todellakaan tarkoittanut, että niitä pitäisi käyttää. Ajattelin vain, että kun makkaraan muutenkin laitetaan sitä sun tätä koneellisesti erotettuna niin kiinnitetäänkö makkaratehtaalla erityistä huomiota siihen, ettei makkaraan livahda koneellisesti erotettuna vähän sukuelintäkin.
Voisiko joku, joka tietää, nyt sitten oikaista aloittajan väitteen kertomalla, mitä ne "lihaan verrattavat valmistuaineet" oikeasti ovat?Mitähän mahdat tarkoittaa tuolla 'koneellisesti eroteltuna'?
Koneellisesti erotettu liha on mössöä, joka saadaan ruhosta erotettua mekaanisin menetelmin, kun kaikki veitsellä leikattava liha on jo poistettu. Googlaamalla 'mechanically separated meat' löytää lisämateriaalia. Massan joukkoon joutuu kaikkea muutakin mitä luista vielä irtoaa, mm. hermokudosta. Kokonaisia elimiä massa ei sen sijaan sisältäne. Miksi tämmöistä sitten käytetään? Tietty siksi, kun se on 'blinding cheap' - halpaa kuin saippua.
Laatumakkaraa voidaan tehdä ihan teollisesti kunnon raaka-aineista, jos niin halutaan. Kulinarismin kehdossa, eli Englannissa :-) on ruokakaupan hyllystä löytynyt esim. possusta tehtyjä tuoremakkaroita, joiden väitetään sisältävän esim. 95% 'prime pork cuts' ja tuoreita yrttejä, ym. Kun hinta oli siinä 6-7 puntaa kilo, niin en oikein usko käsityön kovin suureen osuuteen.
Mutta joo, kun kuluttajille kerran maistuu Suomessa perunajauholla ja fosfaateilla stabiloidut teurasjätepötkylät, niin miksipä makkaraa pitäisi lihasta tehdä?
- tuollaiset
kamarat haittaa, kunhan vaan jättäisivät ne jauhot pois. Jauhot kuuluu leipään ja pullaan.
- makkaraa ja sinappia
Eipä kauheasti väliä mitä elimiä sinne makkaraan laitetaan lihan lisäksi. Kun ne vain on puhdistettu niin kaikki ovat syötävää. Minulle riittää että maistuu hyvältä ja nälkä lähtee.
- Makkaramestari!
makkaraa ja sinappia kirjoitti:
Eipä kauheasti väliä mitä elimiä sinne makkaraan laitetaan lihan lisäksi. Kun ne vain on puhdistettu niin kaikki ovat syötävää. Minulle riittää että maistuu hyvältä ja nälkä lähtee.
Lehmän mahalaukusta tehty keitto. Turkkilaisten herkku kokoretsia, tehdään pelkästään lampaan suolista!
Suomessa makkaraan ei käytetä minkään eläimen sukupuolielimiä, ei peniksiä, kiveksiä, eikä emättimiä! - madridinkävijä
Makkaramestari! kirjoitti:
Lehmän mahalaukusta tehty keitto. Turkkilaisten herkku kokoretsia, tehdään pelkästään lampaan suolista!
Suomessa makkaraan ei käytetä minkään eläimen sukupuolielimiä, ei peniksiä, kiveksiä, eikä emättimiä!"Lehmän mahalaukusta tehty keitto."
Madridissa tuota olen syönyt parikin kertaa haarukalla - leipää saattoi kastaa voimakkaasti maustettuun, herkulliseen soossiin:
http://www.flickr.com/photos/weareneverfull/2220363391/
Sattumat olivat hieman sitkeitä, mutta hyvää oli. Suosittelen!
P.S. Nimi on ymmärtääkseni oikein kirjoitettuna kuten otsikossa eli toisin kuin linkin sivulla.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Korjaa toki jos...
Koet että ymmärsin sinut kuitenkin aivan väärin. Jännittäminen on täyttä puppua kun et muitakaan miehiä näköjään jännitä313767- 1371569
Ellen Jokikunnas paljasti somessa ison perheuutisen - Ralph-poika elämänmuutoksen edessä!
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask sekä Ralph-poika ovat uuden edessä. Tsemppiä koko perheelle ja erityisesti Ralphille! Lu111441Nainen, jos kuuntelet ja tottelet, niin sinulle on hyvä osa
Ominpäin toimiessasi olet jo nähnyt mihin se on johtanut. Olen jo edeltä sen sinulle kertonut ja näen sen asian ja totuu1931101- 711088
- 581051
olet kaiken rakkauden arvoinen
Olisinpa kertonut kuinka rakastuin sinuun. Kuinka hyvältä tunnuit siinä lähelläni, kunpa en olisi väistänyt vastapäätyy26997Olisi kiva
Tietää, mitä oikein ajattelet minusta tai meistä? Mitä meidän välillä on? Salattua tykkäämistä, halua, himoa? Onhan tämä38971Mikä koirarotu muistuttaa kaivattuasi eniten?
Koirien piirteet muistuttavat usein ihmisten ja omistajiensa piirteitä.67950Oot mun koko maailma
Ei ole koskaan ollut ketään, joka olisi niin täydellinen minulle kuin sinä mies ❤️ Ikävöin sua🥹78915