Valikko
Etsi

Liharuoka

Pihvit, kyljykset, paistit ja makkarat. Keskustele liharuokien valmistuksesta.

ALOITA UUSI KESKUSTELU

Keskustelut

29.08.2015
Mekaanisesti erotellun naudanlihan laillisuus?
Lihapullat kun on olleet viime aikoina tapetilla, niin Jalostajan säilykepurkkilihapullien tuoteselosteesta pisti silmään koneellisesti erotettu naudanliha. http://www.jalostaja.fi/tuotteet/sailykkeet/jalostaja-herkkulihapullat-kastikkeessa-400-g/ "Aineosat: Vesi, naudanliha, muunnettu maissitärkkelys, koneellisesti erotettu naudanliha, sianliha, kamara, naudan sydän, rasvajauhe (palmu)... jne" Olen kuitenkin ollut siinä uskossa, että BSE-riskin vuoksi naudasta koneellisesti erotettua lihaa ei saisi käyttää. https://www.oivahymy.fi/attachments/elintarvikkeet/lomakkeet_ja_ohjeet/16011_1_fi.pdf "Nautaeläimiä, lampaita tai vuohia ei saa teurastaa vaurioittamalla keskushermostokudosta tainnutuksen jälkeen kallon sisään pistettävällä esineellä, eikä nautaeläimen, vuohen tai lampaan luita saa käyttää mekaanisesti erotetun lihan tuotantoon." http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=URISERV:f83001 "Ne jäsenvaltiot, joissa BSE-riski on merkityksettömän alhainen, ovat edelleen velvollisia poistamaan erikseen määritellyn riskiaineksen. Niissä maissa, joissa BSE-riski on hallinnassa tai joissa sitä ei ole määritelty, nautojen, lampaiden ja vuohien luita ei saa käyttää mekaanisesti erotetun lihan tuotantoon. Yli 30 kuukauden ikäisten nautojen päänliha ja selkärangat sekä kaikenikäisten nautojen kielet poistetaan erityismenetelmillä." http://www.ett.fi/tarttuvat_taudit/nautojen_tarttuvat_taudit/bse "Nautaeläinten, lampaiden ja vuohien luita ei saa käyttää mekaanisesti erotetun lihan tuotannossa." Onko määräykset muuttuneet, vai toimiiko Jalostaja asetusten vastaisesti käyttämällä koneellisesti eroteltua naudanlihaa valmisteissaan?
16
 

Sivu /102