Vapaa kuvaus

Harrastuksena www-suunnittelu, ristikoiden ratkonta ja kuntoliikunta. Digipiirtämistäkin pitäisi ehtiä harrastamaan, mutta se on jäänyt.

Aloituksia

268

Kommenttia

7703

  1. Mutta eihän monista asioista kukaan muukaan saa kirjoittaa. Kun tämän säikeen aihe on ylipäätänsä tabu, ei kannata enää tämän säikeen kenenkään Ekin foorumissa nostaa esille. Kun se on siellä mahdotonta, keskitytään nyt vain aiheen asialliseen keskusteluun täällä. Yritetäön keskustella niin, että EV:n fooruminkin jäsenet voisivat olla mukana.
  2. 2023-12-02 08:07:49

    "Siis esitit perusteettoman luulottelusi totuutena."

    Oletin tyylin perusteella väärin. Tyypillisen vektorigrafikkaohjelmalla luotujen kuvien etu on se, että ne skaalautuvat paremmin. Mutta niillä luodut kuvat ovat pikselipohjaisiin ohjelmiin verrattuna usein varsin kökköjä.

    Vektorigrafiikalla luodut kuvat ovat usein kömpelöitä, väritys on joko yksiväristä, usein erittäin keinotekoisen oloista liukuvärjäystä tai keinotekoisen oloista täytekuvioiden käyttöä. Jos vektorigrafiikalla yrittää varjoja, niistä tulee tarkkarajaisia, epäluonnollisia ja kulmikkaita. Tavanomaisella vektorigrafiikkaohjelmalla ei saa käsinpiirretyn oloista lopputulosta, mikä näkyy AV:n kuvituksessa. Kuvitus on käyttökelpoista, mutta ei erityisen kaunista.

    Tekoälyllä saa edullisesti ja nopeasti kauniimpaa ristikkokuvitusta kuin käyttäisi leikekirjastoja eli clip art -kokoelmia tai loisi kuvia tavanomaisella vektorigrafiikkaohjelmalla.

    Tekoäly voittaa mielestäni kauneusarvoissa Heli Kärkkäisen kuvituksen. Ongelmana tekoälyllä kuten Heli Kärkkäisellä on se, että pieneen tilaan tulee helposti liian pienipiirteistä kuvaa. Periaatteessa tekoäly voi korvata Heli Kärkkäisen piirrokset lähes täysin hoitamalla homman nopeammin, luoden kauniimpaa jälkeä ja ollen kustannustehokkaampaa. Kuvittajien työn suhteen tekoäly on suurin vaara nimenomaisesti Heli Kärkkäiselle. Kärkkäisen piirrokset ovat ihan OK, mutta ne eivät erityisen persoonallisen oloisia. Tekoäly voi tuottaa jopa selvästi persoonallisemman oloista grafiikkaa.

    Tekoälyllä lisämääreillä logo, icon ja silhoutte saa nopeasti myös pieneen tilaan soveltuvaa grafiikkaa.

    Verrattuna Heli Kärkkäisen kuvitukseen, tekoälyn kanssa tyylillisen yhteneväisyyden luominen on haastavaa. Kaikki yksittäiset kuvat voivat olla viimeisen päälle huippulaatuisia, mutta kokonaisuus voi olla sillisalaattia. Vaatii tosi paljon testaamista, että löytää suhteellisen yhtenäisen oloisen omaan makuun sopivan tyylin.

    Valitettavasti tekoälyllä ei aina saa juuri sitä, mitä pitäisi saada. Silloin pitää tehdä itse kasaustyötä tekoälyn luomista yksittäisistä kuvista. Kasattu lopputulos näyttää helposti kasatulta, jos ei jollakin ohjelmalla häivytä reunoja. Reunojen nätti häivytys vaatii osaamista. Itse osaan häivyttää, mutta homma on aikaa vievää, jos haluaa lopputuloksen, joka ei näytä kasatulta.

    Toivottavasti Helsingin Sanomat löytää tulevaisuudessa laatijan, jolla on tietotekniikka hallussaan. Tekoälyn käytön osaavalta sanataiturilta voisi syntyä silmät päästä pudottavia häikäisevän upeita ristikoita. Pahin este häikäisevään lopputulokseen on sanomalehtipaperin laatu. Ristikot olisivat upean näköisiä vain digimuodossa. Vain digiratkonnassa voisi kunnolla nauttia tekoälyn luomasta häikäisevän kauniista ristikkokuvituksesta. Ero tekoälyn kanssa luodun digiristikon ja paperille tuotetun Lehdon ristikoihin olisi visuaalisessa mielessä niin suuri, että sitä on vaikea edes kuvitella - ero on "miljoonia valovuosia".

    Tekoälyn käytöllä tai sen käyttämättä jättämisellä on ratkojille merkitystä. Haluavatko ratkojat tyytyä epäselviin suttuisiin ristikkokuviin vai haluavatko he kaunista, persoonallisen oloista ja huippulaatuista ristikkokuvitusta. Tekoälyllä tällaista kuvitusta voidaan tehdä hyvin kustannustehokkaasti. Tekoälyllä saa niin hienoa kuvitusta, että kukaan kustantaja ei voisi kenellekään piirtäjälle maksaa nijn paljon, että joku tekisi ilman tekoälyä vastaavan tason kuvituksen.

    ekoälyn kanssa kauneusarvojen kanssa ei tarvitse tehdä mitään kompromisseja. Tekoälyn käyttö voisi periaatteessa nostaa keskimääräisen ristikkokuvituksen tason nykyisestä aivan eri luokkaan. Ei ole mitään rajoja sille, kuinka kaunista ristikkokuvitus voi olla, sillä maksimaalisen kauniin kuvituksen luominen ei ole juuri sen kalliimpaa kuin peruskuvituksen luominen. Tosin edellyttää kyllä sitä, että tekoäly tekee sen, mitä siltä pyydetään. Nyt tämän asian kanssa on vielä parannettavaa.