Kertopaaka kokemuksia te jotka OLETTE eristäneet kylmän käyttöullakon finnfoamilla. Tuliko lämmin ? Mitä eristepaksuutta käytitte ? Usein kuulee, että SPU on aino/oikea tähän hommaan kun yritetään säästää korkeutta, eikä villoitus tule kyseeseen.
FINNFOAMILLA ERISTÄNEET
35
35026
Vastaukset
- Hetki sitten
Finnfoamilla saa höyrysulun samalla villaan verrattuna. Eristävyydessä SPU on noin 1,5 kertaa parempi. Itselläni ei ollut parista sentistä homma kiinni.
Hyvä tuli. Helppo asentaa jne.
Laitoin 10cm. Isompi määrä olisi maksanut ja rakenteet olisivat vaatineet muuten muutoksia paljon. Lämmintä alaa tuli yhden huoneen verran. Lämmityskuluissa ei ole ollut eroa kahden talven aikana vanhaan verrattuna. - Kalliimpaa
Työläämpi asentaa HYVIN kuin villa, mutta Finnfoamilla on mahdollista saada parempi eristys. Työtä on paljon enemmän.
- Hetki sitten
Heh. Menipä aivan ristiin teikäläisen näkemykset omastani.
Onhan Finnfoami työläämpää asentaa, jos sitä vertaa villaan, mutta höyrysulun voi jättää pois, jolloin tuo jää pois. Urskapullosta vain ponttiin ruuttaus, niin levyt saa tiiviisti toisiinsa kiinni. Kosteus menee paremmin läpi tuosta kuin SPUsta, mutta huomattavan vähän muualla talossa olevaan pahviin verrattuna ja sekin toiminut toistaiseksi.
Finnfoam eristää saman verran kuin villa, joten tuossa ei eroa käytännössä ole. Ilmavuodot kuitenkin jäävät pois, joten paremmuus tulee tuosta.
Siitä samaa mieltä, että huomattavasti kalliimpaa tuo on kuin villa.
Ehkä sellainen bonus vielä, että työstäminen huomattavan mukavaa kun ei pölise ja kutise.
- hölmöjen hommaa
ei oikein sovi vanhojen talojen vinttien eristykseen....
ei eristä ääntä yhtään ja ei päästä kosteutta pois, joten täytyy asentaa koneellinen ilmanvaihto, lisäksi vielä ihan älyttömän kallistaKannattaa muistaa että nuo "finfoam" tyyppiset eristeet kutistuvat hieman eli saumata ja nurkat kannattaa tiivistää uretaanilla tai jollakin vastaavalla massalla.
- E-villa
Onhan tuo ekovilla, itse harkitsen sitä, kun alan lisäeristämään tätä 50-luvun purueristeistä taloani.
Onko Ekovillasta kokemuksia? - .....
E-villa kirjoitti:
Onhan tuo ekovilla, itse harkitsen sitä, kun alan lisäeristämään tätä 50-luvun purueristeistä taloani.
Onko Ekovillasta kokemuksia?Lisäeristätkö sisä-, vai ulkopuolelta? Jätätkö purut seiniin? Jne.
- Tee_se_itse_mies
Rintamamies talon yläpohja eristettiin ko. tuotteella 10 cm levyjä laitettiin limittäin 4 päällekäin eli 40 cm. Nyt tarkenee! :)
- Finnparta
Finnfoam on hyvä eriste. Levyjen väliin pitää käyttää ns. joustavaa uretaania koska
vanha talo elää ja repii eristeitä irti. Tarkoitus on saada samalla ilmatiivis ja kosteusteknisesti tiivis rakenne joten normiuretaani ei ole hyvä. Millin sauma vuotaa ilmaa ja kosteutta. Finnfoam on helpompi ja varmepi asentaa kuin villa. Mittatarkuutta ei tarvitse koska saumat tiivistetään polyuretaanilla(enkä tarkoita mitään 5 viiden sentin saumoja). Polyuretaanivaahtopullo maksaa!!! Vaan riittää hyvin sen 10 mm puolelleen, tumpelokin osaa leikata niin tarkasti.
Soveltuu erinomaisesti vanhaan rakenteeseen lämpimälle puolelle. Ilmatiiveys on melkein suurempi etu kuin lämmöneristävyys vanhassa talossa.
Itse eristin yläerran makuuhuoneen 26 m2(siis 26 m2) ja vähensin vesikiertopatteritehoa 50% pois, eriste 75 mm finnfoam sisäpintaan. Säästö suoraan 50 %!!!! Huoneessa oli kaksi patteria ja poistin surutta toisen ja nyt ollaan jo kolmatta vuotta menty ilman toista patteria. Tarkoitus on eristää sillä
vähitellen kaikki yläkerran sisäpinnat jahka ehdin.
Miksikö sitten valitsin finfoamin enkä uretaania. Olen ammattilainen ja pystyin
laskemaan aika helposti kumpi kannattaa. Minulle lyhytaikainen takaisinmaksu
aika on tärkeämpi eli alle 5 vuotta kuin 20 vuotta koska tilanteet muuttuvat kokoajan ja energian verotus, palkkataso yms vaikuttavat enemmän kuin vuotuinen 20 vuoden takaisinmaksu. Finnfoam on kustannustehokkain. Työmäärä pienempi kuin villassa joka vaatii myös höyrynsulun asentamisen.
Miten eristän nurkat joissa höyrynsulku liittyy mm.puuhun, polyuretaanilla. MIten eristän epämääräiset paikat mm. lattianiskojen läpimenot höyrynsulun läpi kantavaan runkoon, polyuretaanilla, miten eristän epämääräiset läpivientien paikat kunnolla, polyuretaanilla. Joten finnfoam sopii hyvin polyuretaanin kanssa yhteen mutta villa ja polyuretaani ovat kaksi erityyppistä tekniikkaa, ja niiden yhdistämisessä tulee olla tarkka varsinkin höyrynsukumuovin sekä uretaanitiivistysrajakohdan kanssa.
Kysymyksiin jäikö purut seiniin on selvästi kyllä, puruseinään ei tarvitse tehdä muutosta kuin siäspintaan josta pitää poistaa tiivis kerros pois. Kiinnitin mekaanisesti levyt vanhoihin vaakalautoihin jotka olin kiinnittänyt uudelleen naulapyssyllä ja takonut vanhat ylösnousseet naulankannat alas. Saumat ja nurkat niin alapuolella ja katonrajassa tiivistin joustavalla polyuretaanilla.
Helppo työstää kevyt kantaa, ei pölise, hukkaa 0%, tai tietenkin sahauspurut. Ja viimeisen levyn viimeinen pala.- mooonis
Ihan tulee mieleen kun vanhaa taloon laitetaan höyrysulku, niin eikös se vanhan taloon tarkoitettu hengittävä rakenne silloin häviä? Eihän siellä kuitenkaan koneellista ilmastointia ole. Otetaanko tällöin korvausilma ikkunoiden raosta, vaikö?
- eläköön 70-luku
mooonis kirjoitti:
Ihan tulee mieleen kun vanhaa taloon laitetaan höyrysulku, niin eikös se vanhan taloon tarkoitettu hengittävä rakenne silloin häviä? Eihän siellä kuitenkaan koneellista ilmastointia ole. Otetaanko tällöin korvausilma ikkunoiden raosta, vaikö?
Mitäköhän hengittävällä rakenteella ja koneellisella ilmanvaihdolla on keskenään?
Ah. Tässä tarkoitettiin hengittävällä rakenteella vuotavaa rakennetta?
Ei kai tuossakaan korvausilmaa oteta katosta?
Mielenkiintoista, että on ihmisiä, jotka vaihtavat ilmaa seinän läpi. - puuaines
No jep,. tollasia ammattailaisia sitä Suomen ei pimeillä rakennusmarkkinoilla riittää. Ei ole ihme, jotta talot homehtuu. Vielä kun keksisi miten niiden bisnekset sais alas ajettua. Ittelleen jokainen voi rakentaa millasen muovilaatikon haluaa, mutta kun toisten taloja pilaavat, niin kyllä nyppii.
- weex
finfoam on routaeriste!!!
- 50luku
Itselläni on 50- lukuinen talo ja suhtaudun pienellä varauksella tuohon finnfoamiin. En väitä etteikö se sopisi vanhaan taloon. Suurin "virhe" vanhojen talojen tiivistyksessä on käsittääkseni tehty ulkopuolella. Eli uloin eristyskerros ei päästä sisältä tulevaa höyryä haihtumaa. Juuri siksi se höyryn sulku kuuluukin sinne talon sisäpuolelle ja usein tuo sulku on vanhoissa taloissa puutteellinen. Siksi sen seinän ULKOPINNAN tulisi hengittää. Näin ollen ei voi perustella miksi finnfoamia ei voisi käyttää vanhassa talossa.
Vanhoissa taloissa ilman vaihto hoituu painovoimalla eli korvausilma otetaan ikkunoiden välistä, (aiheesta enemmän googlettamalla...) ja poisto savupiipun ilmahormeista. Kun ikkunatiivisteet ovat oikein asennettu ei vetoa muodostu eivätkä lasit mene huuruun. Itse tiivistin eka syksynä ikkunat tiiviiksi ja sen kyllä huomas miksi ne pätkät tiivisteestä kuuluu puuttua. Eipä päässy naapurit kurkiin ikkunoista kun olivat yli asti huurussa... Ensi kesänä on tarkoitus vaihtaa ikkunat ja tilalle tulee säädettävällä korvausilma venttiilillä varustetut ikkunat juuri tämän ilman vaihtumisen vuoksi.- rytoksia lisää
Olenpa törmännyt sellaiseenkin rintamamiestaloon joka on lisäeristetty ulkopuolelta laudoituksen päälle asennetulla 50mm styroxilla, pikaisella tarkastelulla ei talosta löytynyt vikoja sekä lämmistyskustannukset olivat kohtuulliset mutta enpä ikinä tekisi itselle moista saatika suosittelisi muillekkaan...
- Eioleainoataoikeata
Kyllä tulee vielä aikanaan olemaan mielenkiintoista nähdä, että mitä tämä valtaisa kosteutta läpäisemättömien eristeiden käyttäminen tulee tuloksenaan tuottamaan. Voi sitä parkua. Ehkä. Mutta ketäpä kiinnostaa asia tässä hetkessä. Kun puiset tukirakenteet leivotaan eristeiden väleihin ja sisuksiin. Vaikkakin pullovaahto (polyuretaani) vissiin ns. avosoluisena läpäisee kosteutta jonkin verran, toisin kuin levytavara (polyuretaani) umpisoluisena. Eiköhän sama kosteusominaisuus päde Finnfoamiin, vaikka onkin raaka-aineeltaan hieman eri tavaraa. Ja eipä juuri myöskään käydä keskustelua siitä, että kuinka paljon kalliista eristeestä ns. haihtuu vuosikymmenten aikana taivaan tuuliin. Kyseisetkin eristeet elävät. Ja eristämiskyky heikkenee vuosikymmenten myötä. Kuten tosin purullakin ja villoilla. Mutta siitäpäs en olekaan nähnyt ikinä vertailua, että kuinka nopeasti milläkin eristemateriaalilla per eristepaksuuden millimetri.
- Hohhoijjaa.
Tulipa paljon huuhaata.
Noita höyrynläpäisyvastuksia löytyy aivan netistäkin kuukkelin avulla, kuten muistakin mitä yllä satuilet.
EPS ja urska ollut jo käytössä vuosikymmeniä. Esim. vanhempieni talo 50 vuotta vanha ja tuosta löytyy kumpaakin tavaraa. Eiköhän sitä tuossa ajassa jotain kokemusta ole jo löytynyt. - Anonyymi
No nyt tiedät! Muovieristeet kestää isätä pojalle, mutta näitä homekoulun villoja vaihdetaan joka kylässä jatkuvasti. Mitä enemmän talossa on muovia, niin sitä ekologisempi se on. Kestävä kehitys vaatii kestäviä rakenteita ja materiaaleja.
- Fiinparta
Nyrkkisääntö joka pätee aina!!!!! Tiivis eriste lämpimälle puolelle ja harva ulkopuolelle. Tätä sääntöä pitää noudattaa poikkeuksetta vanhoissa puurunkoisissa taloissa.
Finnfoam, polyuretaani, stryrox jne vastaavat eristeet siis sisäpuolelle ja kivivillat, lasivillat, selluvillat ja vastaavat ulkopuolelle. Tälläinen rakenne on kosteusteknisesti OIKEIN Suomen ilmastossa(puurakenteisissa taloissa).
Miksikö näin. Lämmin sisäilma sitoo vettä ilmakuutioita kohti enenmmän(lähes aina Suomessa, joitakin harvoja päiviä lukuunottamatta)kuin viileä ulkoilmakuutio. Tästä seuraa tilanne jossa lämpimässä sisätilassa olevan esim 500 m3:n talon ilmamäärää saattaa sisältää 5 kg vettä kun taas vastaavasti ulkoilman vastaava ilmamäärä sisältää vain esim 2,5 kg vettä. Kaikille on varmaan selvää miten käy kun yhdistät kaksi ämpäriä joissa toisessa on 5 litraa ja toisessa 2,5 litraa, putkella alapuolelta. Veden pinnat tasoittuvat.
Eli, jotta hallitsemme sen veden siirtymisen sinne vajaampaan astiaan teemme ulkopinnasta kyllin harvaa jolloin se virtaa tasaisesti tiivistymättä kylmiin ulkopintoihin tai/ja sallimme sen tiivistyä sellaisiin pintoihin tai rakenteisiin joissa se ei aiheuta vahinkoa . Tai estämme veden kulun kokonaan pitäen ne erillään toisistaan.
Tässä karkea oppitunti kosteustekniikasta rakentamisessa. Noudattamalla tätä
et tee sutta ja sekundaa. - minä vaan
Itse olen finnfoamilla lisäeristänyt vuonna -29 rakennettua kaksikerroksista hirsitaloani. suurin etu tuosta oli yläkerran sisäkatossa, mutta parivuotta myöhemmin eristin remontin yhteydessä myös muita tiloja seinistä.. Hirsitaloon varsinkin helppoa asennettavaa.. poistin pintalevytyksen hirsien päältä ja laitoin pikkunauloilla 50mm villan seinille. jonka päälle ruuvasin ruuveilla finnfoamit suoraan levyn läpi ja saumasin uretaanilla. villan laitoin väliin siksi että sain tasoitettua hirsiseinän pintaa finnfoamia varten, sekä foami oli helppo "koolata" suoraan kiinnitysruuvien kireyttä säätämällä. sekä samalla tiiviin eristekerroksen ansiosta mahdollinen ilman liikkuminen eristeissä tuli estettyä.Foamin päälle ruuvasin 4" laudat jonka päälle levytys. Nykypäivänä pienessä kommuunissamme noin 130m2 "mummonmökki, sekä hirsitalomme 2*125m2 asuintilaa 2 kerroksessa syö öljyä yhteensä noin 3000 litraa vuodessa. vuoden 85 kirjanpidonmukaan öljyä meni noin 6000l/vuosi, joten jotakin hyötyä tuosta on ollut. suoraan vertausta ei voi tehdä, koska matkanvarrrella myös kattila on vaihtunut kertaalleen.
- Fiinparta
Oikein tehty. Eli käytit maalaisjärkeä ja poistit hirren ja fiinfoamin väliin mahdollisesti jäävät ilmatilat villalla. Älykäs ja oivallinen ratkaisu.
Nyt seuraavaksi ilmanvaihdon nykyaikaistamiseen. Koska höyryn ja ilmanläpäisevyys on eri luokkaa kuin levy/hirsirakenne, tarvitset hallittua ilmanvaihtoa. Hallittu ilmanvaihto tarkoittaa koneellista ilmanvaihtoa. - minä vaan
Siksipä en olekaan eristänyt joka seinää finnfoamilla. Luonnollinen hengittäminen pitäisi tapahtua vieläkin talossani, enkä ole ainakaan huomannut minkäänlaista muutosta sisäilmanlaadussa. (tuollainen 60cm korkeista hirsistä rakennettu seinä hoitaa tehokkaasti tuota kosteuden tasapainotusta), sekä silloin tällöin takan polttaminen auttaa ilmanvaihdossa. Ilmanvaihtoon myös auttaa talomme korkea piippu, joka nousee noinn 11m korkeuteen. (talvella rajoitettava)
- Fiinparta
Olen hieman kade, 60 cm korkeat hirret ovat sellaista tavaraa...
Joo, kosteuden hallinta on vaikeaa, kokemus, tuntemuksetkin ovat yhtä tärkeitä kuin
tiedekin vanhoissa taloissa. Kosteuden aiheuttama paine kohdistuu, luulisin, juri niihin avoimiin hirsiseiniin. Pientä pienta-alaa on helppo seurata. Rajakohdat ovat myös seurattavien listalla. Eli siellä missä uusi ja vanha yhdistyvät. Lämmön/kosteuden siirtymät saattavat olla kymmeniä senttejä. AInakin tieteellisesti, U-arvoon perustuen. Eli vesi vuotaa vain astian reunoilta ei keskeltä....- Fiinparta
Niin tietenkin piti sanoman, ett- se hirsiseinä toimiii myös siivilänä eli päästää kosteuden läpi mutta pitää ne "riisit", tässä tapauksessa lämmön. sisällä. Kokemukseeni vedoten pidän rakennetta hyvänä.
- Ei kivikautinen
Fiinparta kirjoitti:
Niin tietenkin piti sanoman, ett- se hirsiseinä toimiii myös siivilänä eli päästää kosteuden läpi mutta pitää ne "riisit", tässä tapauksessa lämmön. sisällä. Kokemukseeni vedoten pidän rakennetta hyvänä.
Oliskohan juuri päinvastoin. Kovasti kun tuulee, niin lämpö menee vikkelään ulos ja samalla kun sataa, niin vesi tulee sisään.
Kokemukseeni vedoten pidän rakennetta mökkeihin sopivana.
- Lattiaprobleemi
Hei viisaat rakentajat, ongelmani on pieni: siirtolapuutarhamökin kylmän kuistin lattia pitäisi eristää. Tällä hekellä lattia on eristämätön. Lattia siis pitäis rakentaa kokonaan uudelleen. Mökki on käytössä huhti-lokakuun, lopun aikaa kylmillään.
Mutta mikä eriste: mökkikylässämme on kaksi koulukuntaa: perinteinen ja finnfoamjengi.
Finnfoamiin puolustajat perustelevat ratkaisua sillä, että asentaminen nopeampaa ja kätevämää kun perinteisen monet kerrokset, lämmöneristävyys parempi. Sen vastustajat sanovat foamista: vähemmän paloturvallinen, vaikea asentaa, kosteusongelmaa voi tulla, kun foam ei läpäise sisällä syntyvää kosteutta.
Kiitos vinkeistä!- wqeqwwqdqwdqdqdwwq
ei kyllä lattiassa haittaa. se kosteus kyllä pyrkii menemään lämmön vaikutuksesa enenmmän seinien ja yläpohjan kautta pois. foamilla estyy maasta nouseva kosteus.
Olen mökillä yhden aitan eristänyt f-foamilla (tai vastaavalla).
Asentaminen oli erittäin helppoa. Vielä helpommaksi sen olisi saanut, kun olisi pistänyt muutaman riman lattian alle, joiden varaan nuo levyt olisi voinut heittää. Nyt tuin ne alhaalta päin, urstasin kiinni ja poistin tuet. Hyvänä puolena rakenne on helppo korjata/uusia, jos tulee ongelmia...
Sisäpuoleinen kosteus poistuu ilmanvaihtokanavista. Jos ei poistu, niin kanavat ovat liian pienet. Tuossa kun ei ole saunaa, suihkua tai vessaa, niin kosteusrasite koostuu lähinnä hengitysilman sisätämästä kosteudesta ja satunnaisesti lattialle kaatuvasta nesteestä...
Tulipalotilanteessa tuo saattaa sitten kärähtää. Tosin, jos palo pääsee eristeisiin asti, niin aika menetetty tuo mökki olisi luultavasti muutenkin.
- PUeristäjä
Finnfoamin eristävyys on huonompi kuin villalla. Sitä pitää asentaa enemmän. Ja on todella hengenvaarallinen palotilanteessa, ei ehdi palon alta karkuun
- Joopasei
PUeristäjä oletko ihan varma kommentistasi. Että finnfoamin eristävyys heikompi kun villalla???
- samapa_se
Onko "Joopasei" sytytys myöhäisellä kun vastaa kolme vuotta vanhaan kysymykseen kuusi vuotta vanhassa ketjussa ??
- yuyuyyiyiyi
mit'ä eroa on finnfoamilla ja sillä spu levyllä mitennoita voi käyttää jos on purueristetty talo ja noital aittas sisäpuolele ai miten
- routaeriste
finfoam on suulakepuristettua styroxia, eli polystyreeniä ja eristävyys villan luokkaa.
Äläkä kuuntele suu vaahdossa sen eristyskykyä kehuvia remppamiehiä, koska he uskoivat 1990- luvun finfoamin myyntimiesten satupuheita kuin raamattua.
Spu tai oikealta nimeltään polyuretaani taas on se tehokkaampi lämmöneriste paksuuden suhteen, noin 1,5 kertaisesti perinteisiä lasi/kivivillaeristeitä parempia. Ilmantiiveys korostaa sitä ja ilmanvaihdon riittävyyden tarkistaminen silloin tarpeellista tarkistaa.
Purueristeiseen taloon voi laittaa sisäpuolelle mitä eristettä haluaa, vain kosteussulku tai tiivis tapetti kannattaa rei-ittää levyn takana paksuuden ylittäessä 50mm ja laittaa villaeristeisiin uusi kosteussulku sisäpintaan. - NickNailer
routaeriste kirjoitti:
finfoam on suulakepuristettua styroxia, eli polystyreeniä ja eristävyys villan luokkaa.
Äläkä kuuntele suu vaahdossa sen eristyskykyä kehuvia remppamiehiä, koska he uskoivat 1990- luvun finfoamin myyntimiesten satupuheita kuin raamattua.
Spu tai oikealta nimeltään polyuretaani taas on se tehokkaampi lämmöneriste paksuuden suhteen, noin 1,5 kertaisesti perinteisiä lasi/kivivillaeristeitä parempia. Ilmantiiveys korostaa sitä ja ilmanvaihdon riittävyyden tarkistaminen silloin tarpeellista tarkistaa.
Purueristeiseen taloon voi laittaa sisäpuolelle mitä eristettä haluaa, vain kosteussulku tai tiivis tapetti kannattaa rei-ittää levyn takana paksuuden ylittäessä 50mm ja laittaa villaeristeisiin uusi kosteussulku sisäpintaan.Paitsi, että osa PU-levyistä onkin PIR (polyisosyanyraatti) -levyjä, koska niillä on mm. paremmat palosuojaominaisuudet. EI30 tasolle pääsee laittamalla yhden kipsilevyn eristeen päälle.
- Anonyymi
routaeriste kirjoitti:
finfoam on suulakepuristettua styroxia, eli polystyreeniä ja eristävyys villan luokkaa.
Äläkä kuuntele suu vaahdossa sen eristyskykyä kehuvia remppamiehiä, koska he uskoivat 1990- luvun finfoamin myyntimiesten satupuheita kuin raamattua.
Spu tai oikealta nimeltään polyuretaani taas on se tehokkaampi lämmöneriste paksuuden suhteen, noin 1,5 kertaisesti perinteisiä lasi/kivivillaeristeitä parempia. Ilmantiiveys korostaa sitä ja ilmanvaihdon riittävyyden tarkistaminen silloin tarpeellista tarkistaa.
Purueristeiseen taloon voi laittaa sisäpuolelle mitä eristettä haluaa, vain kosteussulku tai tiivis tapetti kannattaa rei-ittää levyn takana paksuuden ylittäessä 50mm ja laittaa villaeristeisiin uusi kosteussulku sisäpintaan.Lambda declare on ihan eri asia kuin todellinen lambda design. Villat ovat pääasiassa aina yli 50% huonompia eristeitä kuin ns. kovat eristeet. Villoissa tapahtuu aina ns. sisäistä ilmavirtausta (lämmin ilma nousee ylös ja kylmä menee alas), joka romahduttaa rakenteen todellisen eristyskyvyn. Sama pätee, kun eriste vettyy eli siihen tulee kosteutta - ei muuten eristeä ainakaan lämpöä!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa216605Malmin tapaus on järkyttävä
Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi5562275- 1471857
- 841245
HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa971032- 72970
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.82927Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E10833- 32830
Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon147757