Yliampuvaa monikulttuurisuutta

minä

Toista maata -ohjelman juontajan Aram Aflatunin isä on iranilainen ja äiti suomalainen. Aram Aflatuni osaa persian kieltä, farsia, mutta hän ei ole koskaan käynyt Iranissa.

Aram Aflatuni on naimisissa suomalaisen Hanna-Marin kanssa. Perheellä on kaksi lasta, Onni ja Adla. Aram Aflatuni aikoo opettaa myös lapsilleen farsin kielen.

Mitä järkeä on opettaa farsin kieli lapsille, jotka ovat 1/4 iranilaisia? Ja varsinkin, kun edes isäkään ei ole koskaan käynyt Iranissa. Olen muuten täysin kyllästynyt Aram Aflatunin ilmeisiin Toista maata -sarjassa. Välillä silmät pullistuu vastausten jälkeen päästä ja on myös sellaista ihmekuikuilua. Myös ääni on hieman naismainen.

19

9681

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aziza

      minä olen 3/4 Iranilainen, syntynyt suomessa ja asunut suurimman osaa elämästäni täällä.
      Minua harmittaa ihan hirveästi, ettei vanhempani puhuneet enemmän farsia kotona suomen opittuaan/englantia käytännönsyistä enemmän puhuessaan. Omalle lapselleni tahdon opettaa farsin kielen,vaikka hänenkin isänsä on suomalainen, koska olen ylpeä juuristani ja haluan hänenkin tutustuvan äitinsä puoleisiin sukujuuriin,kulttuuriin ja kieleen, siinä kuin isänsäkin. Minusta se on rikkaus,pelkästään, eikä mistään pois vaan avaa uusia mahdollisuuksia hänelle.

      • pinja

        Azizalle...olen täysin sama mieltä sun kanssasi, lapsille pitäisi opettaa äidin/isän kieltä, monikulttuurisuus ja vieraat kielet on vain rikkautta!


    • Lynne

      Kielitaito on vain eduksi! Jos tämän Aramin isä on iranilainen, niin Onnin ja Adlan toiset isovanhemmat ovat farsinkielisiä... Vaikkei maassa vierailtaisikaan, kielitaito on AINA vain eduksi, puhui sitten vaikka siansaksaa. Opettelevathan ihmiset monia vieraita kieliä ihan vain kiinnostuksen vuoksi, omaamatta mitään siteitä kyseiseen kieleen. Mitä pahaa siinä on, että side on ohut?

      • Monet.hetket.yhdessä

        Tunnen Onnin ja Aldan henkilökohtaisesti. Ja se on muuten Alda eikä Adla😌😂


    • anpiliivaböl

      Kaksi sanaa: Käännä kanavaa!

    • annu

      Useamman kielen hallinta lisää käsityskykyä ja rikastuttaa elämää, varsinkin jos ne oppii jo pienestä pitäen, jolloin se on helppoa!

      Jokainen taaplaa tyylillään.

      • Hoitaja

        On erittäin hyvä, jos mies opetaa lapsilleen farsin kielen. Suomessa asuu nykyään paljon farsia äidinkielenään puhuvia. Jos tälläinen henkilö joutuu esim. sairaalaan, virastoon tms., hän tarvitsee itselleen sekä suomea että farsia puhuvan tulkin. Jos lapsille opetetaan molempien vanhempien kieli, se on suuri välittämisenosoitus.


    • Aramin entinen ope

      Minusta Aramista on kasvanut hurmaava nuori mies, joka osaa olla sopivasti pehmeä ja empaattinen vieraitaan kohtaan. Kaunis taito. Hän oli hyvinkasvatettu koululainen jo silloin, kun olin hänen opettajansa.

      Kahden tai useamman kielen osaamisesta on ihmiselle vain etua. On hienoa, että Aram ei vaimonsa kanssa sulje pois lapsiltaan sitä mahdollisuutta, että he voisivat olla yhteydessä -niin halutessaan - Iranin sukulaisiinsa heidän omalla kielellään.

    • maija

      mita ihmeen pahaa on siina etta isa haluaa puhua lapsille toista aidinkieltaan?

      sehan on pelkastaan rikkaus, etta saa lapsena mahdollisuuden oppia helposti kaksi kielta. Ei tarvitse isompana pantata....

      Kielen kautta myos isan kulttuuritausta aukenee ihan eri tavalla kuin vain muiden kielten kautta.

      Olen keskustelun avaajan kanssa eri mielta. Asia on muutenkin tuon perheen oma asia, miksi sita paivitella ja tuomita netissa... jos et tykkaa kyseistesta TV-kasvosta niin ei ole pakko katsoa. Ja TV-roolit on aina eri asia kuin tosielama...

    • Näinse0n

      Pennut voi huutaa jihadia ädinkielellä.

      • Maria

        ja sitten vasta hutkitaan! Kuulehan Näinse0n: Toista maata -ohjelman haastattelija Aram on uskonnoltaan bahai. Joten se siitä pyhästä sodasta.

        Monet bahai-uskontoa harjoittavat ovat joutuneet lähtemaan maanpakoon Iranista, siellä eivät islamistit suvaitse heitä. Tunnen yhden perheen henkilökohtaisesti.

        Sivistä itseäsi ja hae lisätietoa kyseistä uskonnosta esim tästä linkistä:

        http://www.evl.fi/kkh/kuo/klk/uu/bahai.htm

        ja lisää löytyy varmasti!


    • Tessa

      Mieheni on Turusta kotoisin, itse olen Savosta. Mennessäni mieheni kanssa naimisiin, olin tottunut leppoisiin ihmisiin. Miehelläni on kova ääni ja hän huitoo käsillään puhuessaan. Myös hänen sukulaisillaan on kova ääni.

      Jälkikasvullamme on myös hyvät äänenlahjat.

    • Lilyskowich

      Tytön nimi on ALDA ei Adla.

      Kyllä sitä ihmiset osaa valittaa vaikka mistä! Lapsille Farsin opetteleminen on varmasti tärkeää! Näin he voivat olla yhteydessä sukulaisiinsa ja varmasti Aramin isäkin pitäisi jos lapsenlapset puhuvat farsia (eii siinä etteikö Aramin isä osaa sujuvaa suomea)
      Monikielisyys/kulttuurisuus on lahja.

      Jatka samaan malliin Aram!

    • haittaa on kielitaidosta

      Haloo, onko ketään kotona?
      Miksi meille sitten opetetaan englantia, ruotsia, saksaa sun muita kieliä kun suurin osa suomalaisista on edelleenkin 100% suomalaisia? En ole koskaan käynyt Ranskassa, mutta piti sitäkin kieltä opetella.

      • mutta ei hätiä

        vaikka hukkaan luulit menneen franskan opinnot. Pohjois-Karjalassa asuvat Suomen frankomaanit, vaihdat vaan lääniä kotomaassa.


    • isä, äiti ja ipana 4kk

      Kyllä meillä ainakin opetetaan lapselle suomenkielen lisäksi isän puolelta 2 hänen kotikieltään kun hän on kaksikielisestä perheestä. Lisäksi tulee vielä englanti, jota mieheni kanssa puhutaan keskenämme.

    • Eettuu

      Onni on minun lapsen kaveri

    • Myllqvisd

      Tyypillinen kysymys yksikieliseltä. Ei sillä ole väliä vaikka maailmassa olisi vain kaksi henkilöä jotka puhuvat kyseistä kieltä, sinä ja toinen vanhempasi. Se on SINUN kielesi. Se on osa identiteettiä ja kullttuuria. Se auttaa välillä ajattelemaan ja näkemään asioita mitä muut eivät ajattele tai näe. Sitä paitsi ihmiseen mahtuu monta asiaa ja ihminen on aina 100% se henkilö mikä on, ei 1/4 sitä ja 50% tätä. Ihminen ei ole algoritmi. Tämä n.k. "hyötyajattelu" mitä tulee kieliin on usein hyvin yksiulotteinen yksikielisessä piirissä. Hyötyä voi saada monella eri tavalla, myös tunteellisesti. Yksikieliset luulevat usein myös olevansa normi tässä maailmassa, mikä ei tietenkään ole totta. Normi on olla monikielinen. Pitkästi yli 50% maailman ihmisistä puhuvat enemmän kuin yhtä ainutta kieltä.

    • Anonyymi

      kielten osaaminen näkyy tilipussissa. Kielten osaaminen laajentaa kykyä
      ymmärtää maailmaa. Pelkkä suomi englanti kieliyhdistelmä
      ei paljoa lisäarvoa itselle anna. Siihen kun pystyy jokainen jeppe ja sanna.
      Bisneksen teossa (vienti/tuoni) ihan ylivertainen juttu puhua
      samaa kieltä kuin liikekumppani puhuu äidinkielenänsä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2696
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1796
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe