Vuoropäivähoito

Huolestunut

Hei!

Olen vielä äitiyslomalla 4kk poikani kanssa, mutta silti jo ahdistus hoitoon viemisestä puskee päälle. Meillä on se tilanne, että minun on pakko mennä töihin heti äitiysloman jälkeen. Taloudellisesti täysi mahdottomuus jäädä hoitovapaalle.
Teen kolmivuorotyötä ja mieheni kaksivuorotyötä. Meillä on se onni, että mieheni äiti on eläkkeellä ja on luvannut hoitaa mahdollisuuksien mukaan poikaa. Haluaisin tietää vastaavanlaisista kokemuksista - miten vuorotyöläiset ovat järjestäneet pienen lapsen hoidon ja miten se on toiminut käytännössä? Kiitos jo etukäteen.. =)

26

4637

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KELTOT

      Älä ole huolissasi vaan nauti vielä pitkään olostasi yhdessä lapsen kanssa. Teidän päivähoitomuotonne olisi vuoropäiväkoti auki 24/7 tai ryhmis jollette tarvitse hoitoa viikonloppuisin. Koska teette molemmat vuorotyötä, poikasenne on onnellisessa asemassa, koska silloinhan hoitopäiviä ja hoitotunteja tulee vähemmän kuin että olisitte molemmat päivätyössä.
      Ja jos mummo on käytettävissä, voisiko ajatella, että hän hakisi aiemmin esim. kun olette molemmat iltavuorossa.Ja tähän voisi vielä rohkeasti ehdottaa, että jos lapsi saisi olla osittain mummon hoivissa kunnes täyttää 1v. Nuo alle vuoden ikäiset ovat niin kovin kovin pieniä päivähoitoon/vuorohoitoon.

      • voisitko tehdä

        nelipäiväistä työviikkoa tai voiko mies tehdä? Osittaiseen hoitovapaaseen on oikeus.(se voi tietenkin olla 6 h päivässä ellei työnantaja suostu nelipäiväiseen viikkoon).Itse en kyllä veisi alle 3 v lasta vuoropäiväkotiin mistään hinnasta.Kai tiedät että voit lainasta(jos on asuntolaina) myös korkoja maksaa hetken aikaa,jos auttaisi tilanteeseen.


    • pilttipiiri

      Miksi alle 3-vuotias lapsi ei voi olla vuoropäiväkodissa?

      • näin on

        Koska liian rankkaa näin pienelle.


    • mikätahansa

      Jos kysyjän perheelle vuorohoito ja hoito ylipäänsä on äitiysloman jälkeen ainut mahdollisuus niin vaikea ymmärtää miten vuoropäiväkoti olisi liian rankkaa.
      Vanhempien ollessa molempien vuorotyössä lapselle tulee hoitopäiviä sekä hoitotunteja huomattavasti vähemmän kuin lapselle jonka vanhemmat tekevät päivätyötä esim 8-16, jolloin lapsen hoitopäivä saattaa olla 7-17.
      Samoin normaali päiväkodeissa lapsia on KoKo päivän yleensä se väh. 12 kpl pienten puolella mutta vuoropäiväkodeissa "ruuhkaa" ei ole aamusta iltaan. Vaan toisinaan saattaa olla jopa väljempää.
      Kukaan tuskin kiistää sitä etteikö päivähoidon aloitus ole kelle tahansa noin pienelle rankkaa, oli hoitomuoto mikä tahansa.

      • ehkäpä sen

        takia rankkaa että pienelle on vaikeaa ettei ole säännöllistä rytmiä 8- 16 päiväkodissa vaan joutuu olemaan iltoja ja öitä siellä.Ei se nyt ihan sama pienelle ole missä nukkuu.


      • ....
        ehkäpä sen kirjoitti:

        takia rankkaa että pienelle on vaikeaa ettei ole säännöllistä rytmiä 8- 16 päiväkodissa vaan joutuu olemaan iltoja ja öitä siellä.Ei se nyt ihan sama pienelle ole missä nukkuu.

        Ja vielä tärkeämpi stressitekijä on että aikuiset vaihtuvat työvuorojenkin takia tiheämpään. Tärkein turvallisuus tekijä on läheinen luotettava suhde tuttuun aikuiseen. Tämän mahdollistaminen vuoropäiväkodissa on melkein mahdottomuus. Mitä pienemmästä lapsesta kyse sen suurempi on myös riski lapsen hyvinvoinnille.

        Ei ole helppoa tehdäpäivähoitovalintoja kaikkein pienimpien kohdalla. Ehkä kannattaisi kuitenkin ihan nyrkkisääntönä pitää , mitä pienempi lapsi sitä vähemmän hoitajia korvaamassa vanhempia.


    • vaikkanäin

      ...Lapsen elämässä voi olla aivan säännöllinen rytmi vaikka ei rytmi muodostuisikaan päivähoidossa vietetystä ajasta.
      Ja kuten jo aiemmin joku tuossa kirjoitti, näillä lapsilla joilla molemmat tekevät vuorotyötä, ei tule hoitopäiviä ja tunteja kovinkaan paljon.
      Ja jos tässä oli vielä mahdollisuus mummon apuun, niitä öitä tai myöhäisiä iltoja ei edes tule.

      • no mihin

        sitten koko vuoropäiväkotia edes tarvitaan jos aloittajan lapselle ei iltoja tai öitä hoidossa tule..


    • no siihen vaikka

      .. no vaikka siihen että tarvitsee hoitoa lauantaisin ja sunnuntaisin...

      • jos tekee

        tavallista vuorotyötä eikä katkeamatonta niin ei siinä viikonloppuisin töissä olla.


      • 3+4
        jos tekee kirjoitti:

        tavallista vuorotyötä eikä katkeamatonta niin ei siinä viikonloppuisin töissä olla.

        En ole kuullutkaan katkeamattomasta työstä.
        Kyllä vuorotyössä tulee silloin tällöin viikonloppuvuoroja/iltavuoroja väistämättäkin.


      • riippuu riippuu
        3+4 kirjoitti:

        En ole kuullutkaan katkeamattomasta työstä.
        Kyllä vuorotyössä tulee silloin tällöin viikonloppuvuoroja/iltavuoroja väistämättäkin.

        Mieheni tekee kolmivuoroa eikä ole koskaan viikonloppuisin töissä(ellei tietty ylitöitä).Ymmärtääkseni katkeamaton kolmivuoro on sitä missä viikonloppunakin ollaan töissä ja vapaat voivat osua mihin päivään vaan.


      • Kolmessa vuorossa
        riippuu riippuu kirjoitti:

        Mieheni tekee kolmivuoroa eikä ole koskaan viikonloppuisin töissä(ellei tietty ylitöitä).Ymmärtääkseni katkeamaton kolmivuoro on sitä missä viikonloppunakin ollaan töissä ja vapaat voivat osua mihin päivään vaan.

        Minä teen katkeamatonta kolmivuoroa. Rytmissä 2 aamua, 2 iltaa, 2 yötä, 4 vapaata. Ja näin mennään läpi vuoden, arjet ja pyhät. Lomat tietenkin katkaisevat rytmin, mutta loman jälkeen hypätään mukaan jossain kohtaa kiertoa ja taas mennään.


    • Ihanaisten äiti

      Äitinä voisin vastata aloittajan kysymyksiin. Meidän nuorimmainen aloitti vuoropäiväkodissa ollessaan 2-vuotias.
      Alkuun satsattiin todella paljon; kävimme pk:n pihalla leikkimässä usein, pieniä hetkiä lapsi alkoi tutustua sitten itsekseen. Omahoitaja kävi meillä kotona vierailulla. Ja ihmeeksemme oli joka aamu viikon ajan lastamme vastaanottamassa. Välit päiväkodin henkilökuntaan olivat välittömät. Toiveita kuultiin puolin ja toisin. Leppoisa ja kodinomainen oli tunnelma iltaisin hakiessa kun eri ikäiset lapset sulassa sovussa touhusivat keskenään. Rankkaa oli toki, varsinkin alussa ja varsinkin äidille. Lapsella näytti olevan alusta asti turvallinen ja luottavainen olo. Kiitos hoitajien!
      Meillä oli sopimuspäiviä 12 (todellisia käyttöpäiviä ehkä 10). Itse tein kaksi vuorotyötä ( päivystystä 2-4pvä/kk), miehelläni kolmivuorotyö.
      Tästä voi sitten päätellä, että vapaita oli myös viikolla. Kun joku ihmetteli tuossa aiemmin mihin sitä iltahoitoa sitten tarvitaan...meillä myös isovanhemmat oli apuna, ja tarvittaessa hakivat lapset aiemmin esim klo 18 kotiin jos harvoin meillä oli iltavuoro yhtäaikaa. Mutta aina se ei käynyt heille, joten tässä kohtaa vuoropäiväkoti oli juuri oikea paikka. Olimme myös siinä suhteen onnekkaita , että pystyimme itse vaikuttamaan työvuoroihimme..
      Vuorohoidosta ei siis pahaa sanottavaa. Lämmöllä muistelee koko perhe tuota päiväkotia.
      Meillä tilanne muuttunut siten, että esikoisen aloitettua koulun, siirryin itse kokonaan päivätyöhön.
      Vuoropk:ssa lapsilla oli melko lyhyt myös päivittäinen hoitoaika, molempien tehdessä vuorotyötä.

    • näinkin

      Todella mukava lukea tällaisesta kokemuksesta vuorohoidossa. Valitettavan usein totuus on kuitenkin karumpi. Yksinhuoltaja äidillä on harvoin mahdollisuutta lyhentää lapsen hoitoaikaa. Ja nykysuuntaus valitettavasti on sellainen, että lapset ovat hoidossa äidin vuorojen mukaan, koska iseillä on omia hommia ja harrastuksia, joihin on pakko päästä.

      • onkohan?

        Miten niin nykysuuntaus on sellainen, että lapset ovat hoidossa äidin vuorojen mukaan, koska iseillä on omia hommia ja harrastuksia, joihin on pakko päästä? Nykysuuntaus? Onko josku ollut erilaista? Käsitykseni mukaan isä osallistuvat aiempia sukupolvia enemmän lasten hoitoon ja hakevat lapsiaan myös enenmmän hoidosta? Onko sulla jotain erilaista tietoa? Tietysti on yksittäisiä poikkeuksia, mutta että isät hakisivat lapsia hoidosta jotenkin nykyään vähemmän?


    • gegege

      Paras näköalapaikka nykymenolle on, kun on töissä vuorohoitoa tarjoavassa yksikössä.

    • hoitajaaaa

      Mä olen ollut viimeiset 18-vuotta ja tosiaan on sanottava, että isien osuus lasten tuomisessa ja hakemisessa on lisääntynyt tänä aikana paljon.

    • Huolestunut

      Kiitos, mukavaa että tästä syntyi keskustelua! Tiedän, että lainan lyhennyksistä voisi keskustella pankin kanssa, mutta meidän tilanne on siinä mielessä kurja, että ei sekään auttaisi =( Joten kun poika on 10kk on hoitoon vieminen pakollista. Helpottavaa kuulla vielä siitä, että oikeasti vuorotyöläisenä lapsi on loppujen lopuksi enemmän kotona kuin hoidossa. Ja näinhän se on, kun viikossa hoitopäiviä ei välttämättä tule täyttä 5 päivää. Itse teen kolmivuorotyötä, enimmäkseen iltaa. Miehellä aamu- ja iltaviikot, viikonloput vapaana. Se helpottaa myös, että viikonloput on miehellä vapaana.

      Se mitä miesten hakemisiin ja viemisiin, niin olemme yksi esimerkki perheestä, jossa miehen harrastukset jatkuivat normaalisti lapsen syntymän jälkeen (treenejä kolmena iltana viikossa ottelut viikonloppuisin..). Joten se arjen pyörittäminen on pitkälti äidin vastuulla.. No, ehkäpä käymme harrastuskeskustelut läpi uudelleen sitten kun aloitan työt.. ettei hoito ole lähes täysin mamman vastuulla, kun olen töissä.

      Millaisia ne ryhmikset on? Onko sekin 8-16 hoitoa? Itselläni alkaa aamuvuorot klo 7 ja miehellä klo 6. Eli hoitoon pitäisi viedä jo 6.30 - varmasti paikkakuntakohtaista, mutta onko teillä tietoa ryhmiksestä/perhepäivähoidosta, jonne voisi viedä jo niin aikaisin?

      • ----------

        Meillä on lapset ryhmiksessä ja ensimmäinen lapsi menee sinne klo 6, toinen 6.30. Hakeminen on viiteen mennessä, jolloin ryhmis menee kiinni.


    • päivähoito-oikeudest

      Subjektiivinen päivähoito-oikeus ei koske vuorohoitoa. Vuorohoitoa tarjotaan vanhempien työvuorojen mukaan. Kumpi menee myöhemmin vie lapsen, kumpi pääsee aiemmin hakee lapsen hoidosta. (miehen harrastusten takia vuorohoitoa ei tarjota)

    • isä täällä

      ...lisäys edelliseen; eli lapsenne ei voi olla hoidossa klo 17 jälkeen mikäli vanhemmat eivät ole työssä. Samoin viikonloppuisin ei ole oikeutta hoitoon,
      ainoastaan vanhempien työn vuoksi voi lapsi olla hoidossa. Tämäkin hyvä tietää ja keskustella etukäteen. Ei siis tosiaankaan isän harrastuksen takia voi olla hoidossa.

      • jfidofjt

        Mites ne siellä päiväkodissa tietää milloin vanhemmilla on töitä ja vapaata? ihmiset kun voivat valehdella..


      • iiyuitt
        jfidofjt kirjoitti:

        Mites ne siellä päiväkodissa tietää milloin vanhemmilla on töitä ja vapaata? ihmiset kun voivat valehdella..

        Joo. Ihmiset voivat valehdella työajoistaan ja päiväkodin johtajalla sekä perhepäivähoidon ohjaajalla on oikeus tarkistaa työvuorot vanhempien työpaikoilta/esimieheltä. Näin on välillä tehtykin.


    • huolestunut

      Korjausta edelliseen viestiini - emme vie lasta miehen harrastusten takia hoitoon, vaan siinä kohtaa mamma hoitaisi poikaa, jos itse olen töissä. Ja se lisäisi isovanhemman "vastuuta" hoitamisesta, jos itse olen iltavuorossa ja miehellä aamuvuoron jälkeen vielä treenit. Sen vuoksi täytyy käydä keskustelua harrastuksista..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      136
      7659
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1903
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      25
      1880
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      91
      1613
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      179
      1545
    6. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      104
      978
    7. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      49
      910
    8. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      810
    9. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      4
      799
    10. Mahabharata oli ensimmäinen maailmansota

      Toinen maailmansota oli oli vuosina 1914–1918
      Hindulaisuus
      241
      767
    Aihe