Määritelkää luonnevikainen koira

Sleepyhollow

Eli, kysymys on simppeli. Mikä teidän mielestä tekee luonnevikaisen koiran? Sama onko se sekarotuinen tai puhdas.

Itse en koko sanaan "luonnevikainen" usko koirien kohdalla. Ihmiset ovat luonnevikaisia.

Tässä pari kysymystä, joita mä olen pohtinut.

Sinulla on koiranpentu. Se on pienenä suloinen ja pörröinen pallo, joten tietenkin annat sen telmiä miten vain, onhan se kiva katsella kun se kaatuilee ja kompuroi repiessään tyynyä, kun ei siitä jälkiäkään jää niistä pienistä naskalihampaista. Sitten kuluu aikaa, sanotaan vaikka puoli vuotta. Tulet kotiin muutaman tunnin poissaolon jälkeen, löydän kämpän täynnä vanua ja revittyjä vaatteita, tyynyjä, päiväpeittokin on kärsinyt yms. Onko koira luonnevikainen? ( Oma vastaus: ei, vika on omistajan, koska ei antanut pennusta asti johdonmukaista koulutusta. )

Otat vanhemman koiran toisesta kodista, jossa sitä ei voitu pitää. ( Oli syynä sitten pitovaikeudet, allergiat, mitkä tahansa ) Olet sille täysin vieras olento ja se sinulle. Olet ottamassa koiran tyhjää ruokakippoa maasta tai kävelet sen ohitse sen syödessä luuta ja se murahtaa, voi jopa räsähtää. Onko koirasi luonnevikainen? ( Ei, koska se ei tiedä sinua, ei luota sinuun, joten kuvittelee sinun olevan varkasilla. )

On vielä monia muita esimerkkikysymyksiä haukkumisen, tottelemattomuuden suhteen, mutten jaksa pistää niitä nyt järkeviksi lauseiksi enkä halua piilkunviilaajia kimppuuni huonon muotoilun vuoksi. Nuo esimerkit on tapahtumia/kysymyksiä/puheenaiheita joita kohdalleni on sattunut. Tapaukset ei ole omakohtaisia, mutta koirat, joille noin on käynyt, on olleet aina "luonnevikaisia". Luonnevika on kyllä aina omistajasta kiinni. Ellei sitten koiralla ole saurautta. ( Pieni tikku ikenissäkin voi aiheuttaa vihamielisyyttä lempeimmällekin luonteelle kipeyden takia. Oletteko itse oikeita päivänsäteitä jos hammasta särkee? )

Tässä on hyvä omakohtainen esimerkki. Asuin vielä kotona, missä elelee vieläkin isäni, äitini ja 8-vuotias kultainennoutajani Topi. Äiti pitää Topia tottelemattomana koirana, minusta se on viisas. Syyt tähän; jos vaikka Topi on innoissaan kun meille tulee vieraita ja alkaa intoilla ihan villinä, häntä huiskii kuin ruoska ja se hyppii kaikkea vasten, äiti alkaa huutaa ja huitoa käsiään - kuka koira sellaisesta tajuaa mitään kun ei edes snaoista saa selvää? Minän sanon sille yksinkertaisesti, Topi, rauhotu ja mene pois ja se menee omalle pedilleen ja rauhoittuu siellä nopeasti taas palaten kilttinä. Koirat oikeasti ymmärtää mitä niille puhuu, mutta kannattaa katsoa mitä sanoo. Taas esimerkki äidistäni. Koira on kettiössä kyttäämässä ja äiti haluaa sen pois sieltä. Tässä käskylause: "Ei, mene pois, ei tule tänne". Ei tuota koirat ymmärrä, käskyt ja kiellot samassa, koirat ei kuuntele pilkkuja joten Topihan ei tajua mitään kun kuulee sen luultavammin "ei" "mene pois" "ei" "tule tänne". Tästä haluan paljon vastauksia, olenko ihan väärässä? Eikö koirille pidäkin puhua ns. alkukantaista palikkakieltä? Ei ne tajua sanamuotoja, ellei koko elämänsä ajan ole tottunut niihin.. Puhe on niille vain äänteitä, selkeät sanat erottuu paremmin. Vai?

Hyvin olen Gassunkin kanssa pärjännyt, vaikka se on välillä yksi hulivili. Tehtiin siis kompromissi, jonka se ylläri kyllä tajusi nopeammin kuin Topi aikanaan. Kun leikitään, Gassu saa repiä ja purra miten lystää, vaikka sitten minua ( rakastan painimista varmaan yhtä paljon kuin se ), mutta heti kun sanotaan "nyt rauhotutaan, leikki loppu" ja aletaan silitellä rauhallisesti, Gassukin ymmärtää, että taas pitää käyttäytyä. Näin sen on alistunut siihen, että kun on vieraita, ollaan kiltisti ja "mamin" ja "isin" kaa sitten riehutaan myöhemmin. Topillekin opetin tuon niin, että kun leikitään, niin se ei tarvitse antaa mulle palloa ( Topi rakastaa rohmuta sen ) vaan saa repiä sitä mun käsistä miten vain, mutta kun taas on leikin aika loppu, pallo annetaan pois. Tosin, joskus Topi on niin innoissaan, että saa parikin kertaa käskeä sen irrottaa ennen kuin se tottelee, mutta sitä ei voi sanoa paheeksi, kyllähän ihmisetkin oikuttelee.

Taisin tässä hukata jo oleellisimman pointtini, kun aloin tarinoida, mutta otsikko määrittelee sen kai.. HUOM! En siis tosiaan esitä mitään sanomaani faktoina, en ole mikään koiraekspertti, en ole käynyt kuin peruskoulun ja puhun vain ja ainoastaan omien kokemuksieni perusteella. Joten älkää nyt tulko heti huutamaan minun olevan väärässä, saatan yleisesti ollakin, murtta en noissa mainitsemissani asioissa, noiden koirien suhteen. Eksyin vähän kirjoittelemaan omille teilleni, mutta kuitenkin haluan keskustella kyseisestä aiheesta/aiheista, joten jos ootte tähän asti jaksanu lukea, heittäkää jotain itekin. :)

25

5542

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Dreamer

      Kyllä koirissakin niitä luonnevikaisia on. Ihan yhtälailla kun on meissä ihmisissäkin mieletään sairaita.

      Mielestäni koiran luonnevikaisuus tarkoittaa täysin selittämätöntä, yllättävää, yleensä agressiivista käyttäytymistä.

      Valitettava tosiasia on kylläkin se, että niin moni luonnevikaiseksi luokiteltu koira on lähtöisin ihmiseltä, joka voitaisiin aivan yhtälailla luokitella mieleltään epästabiiliksi. Näistä ihmisistä hyvänä esimerkkinä ihmiset, jotka tahtovat koirastaan pelottavan pedon, pönkittääkseen koiran avulla omaa heikkoa itsetuntoaan. Koulutus on yleensä koira silmitöntä hakkamista ja pahoinpitelyä -tällä aikaansaadaan ainoastaan kaikkea pelkäävä koira. Ja mikään ei ole arvaamattomampi kuin eläin, joka pelkää henkensä edestä.

      • Sleepyhollow

        "Mielestäni koiran luonnevikaisuus tarkoittaa täysin selittämätöntä, yllättävää, yleensä agressiivista käyttäytymistä."

        Jopa tuollainen voi johtua jostain omistajan itsensä tietämättään aiheuttamasta pelosta, joka koiraan on iskostunut. Ja myös kivut voi aiheuttaa noita tilanteita, isän työkaveri lopetti suomenajokoiransa kun se ei antanut yhtäkkiä enää koskea itseensä, yritti pyrra ja murisi, edes eläinlääkäri ei päässyt sen lähelle. Koira oli vanha, joten ne ajatteli sen olevan jokin iän mukana tuoma luonnevika, että koiralla alkoi vaan keittää. Piikin jälkeen, kun koira oli jo nukkunut pois, huomattiin että sen takajalan anturaan oli uponnut lasinsiru. Pieni ja terävä, mutta verta ei vuotanut. =/

        Ja onhan ihmisilläkin mitä omituimpia pelkoja, hämähäkeistä ahtaisiin paikkoihin ja vaikka mitä, kuka tietää mitä kaikkea koira, joka ymmärtää ihmisten maailmasta loppujen lopuksi helvetin vähän, saattaakaan pelätä?

        On toki koirillakin ns. mielisairauksia, jolloin mitään ei ole tehtävissä, siihen en sano yhtään vastaan. :)


    • Riva

      mikä on sen määritys???mielisairas ihminen on holhouksen alainen,vaarallinen itselleen ja ympäristölle,koiran luonnevika on huomattavasti vaikeampi määritellä koska koirat ovat aina holhouksen alla,eli koira mikä on vaaralinen itselleen ja ympäristölle on luonnevikainen.

      Luonnevika on yleisnimi huonosti käyttäytyvälle koiralle,todellisia luonnevikaisi on (toivon mukaan) todella vähän.Ja ne häviää vähin äänin toiseen ulottuvuuteen.

      Kysyit mikä tekee luonnevian,geenivirhe,ei mikään muu. Luonne vika on korjattavissa koulutuksella ja hyvällä hoidolla,mutta luonnevialle ei voi tehdä mitään.

      Geenibiologia on todella mielenkiintoista ja ihmisten pitäsi enemmän kyseenalaistaa ja kysyä MIKSI?

      Sun kysymys oli hyvä,toivottavasti tulee muitakin mukaan tähän.

      • Sleepyhollow

        ..geenivioista mitään, kun en ole aiheeseen tutustunut. Mutt ihmistenkin mielenvikoja voi parantaa hoidolla, miksei koirienkin? Tai siis tietenkin voi, mutta kun sanotaan, että pahasti aggressiivinen koira on avun ulottumattomissa. Mistä sen voi tietää jos ei kokeile IHAN kaikkea? Eläimen olosuhteissa, sen lähellä olevien ihmisten käyttäytymisessä, missä tahansa voi olla se jokin ihan pienikin asia mikä laukaisee pelkokäyttäytymisen. Mutta huono puoli on siinä, että suurin osa ihmisistä osaa kertoa mikä on hätänä, koira ei. Silti pitäisi aina viimeiseen asti yritää, ennen kuin lähettää sen "raivohullun lapsentappajan" piikille. Eikö?


      • Kamu
        Sleepyhollow kirjoitti:

        ..geenivioista mitään, kun en ole aiheeseen tutustunut. Mutt ihmistenkin mielenvikoja voi parantaa hoidolla, miksei koirienkin? Tai siis tietenkin voi, mutta kun sanotaan, että pahasti aggressiivinen koira on avun ulottumattomissa. Mistä sen voi tietää jos ei kokeile IHAN kaikkea? Eläimen olosuhteissa, sen lähellä olevien ihmisten käyttäytymisessä, missä tahansa voi olla se jokin ihan pienikin asia mikä laukaisee pelkokäyttäytymisen. Mutta huono puoli on siinä, että suurin osa ihmisistä osaa kertoa mikä on hätänä, koira ei. Silti pitäisi aina viimeiseen asti yritää, ennen kuin lähettää sen "raivohullun lapsentappajan" piikille. Eikö?

        Työkaverin suuri koira alkoi 5-vuotiaana käyttäytyä aggressiivisesti. Kaveri kokeili vaikka mitä, koulutusta, ehdollistamista, mitä vaan. Eläinlääkäri ei löytänyt koirasta mitään vikaa. Kouluttajat eivät mahtaneet mitään. Sitä jättiläistä ei naisihminen meinannut jaksaa pidellä, lenkit piti sen kanssa tehdä melkein keskellä yötä, jo kaukaa näkyvä toinen koira tai ihminen sai koiran raivon valtaan.

        Vuoden verran työkaveri yritti pärjätä koiransa kanssa. ERäänä yönä hän heräsi siihen, että hänen oma koiransa tuijotti häntä silmiin ja murisi hampaat irvessä. Rähähti heti kun omistaja yritti liikahtaa. Hyvin, hyvin varovaisesti hän pääsi makuuhuoneesta pois ja telkesi koiran sinne.

        Parin tunnin päästä koira käyttäytyi kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mutta omistajalle se oli viimeinen piste.

        Koira lopetettiin ja sille tehtiin ruumiinavaus. Sillä oli jo kookkaaksi kasvanut aivokasvain, jota ei oltu huomattu normaaleissa tarkastuksissa.

        Joten ei se aggressiivisuus ole aina omistajastakaan kiinni eikä mitään synnynnäistä pelkoaggressiota. Tässä tapauksessa kyse oli ihan orgaanisesta sairaudesta.

        Nyt työkaverilla on koira, jonka säkä on noin 30 cm, isoa ei enää uskalla ottaa, vaikka tapaus olikin harvinainen.


      • Riva
        Sleepyhollow kirjoitti:

        ..geenivioista mitään, kun en ole aiheeseen tutustunut. Mutt ihmistenkin mielenvikoja voi parantaa hoidolla, miksei koirienkin? Tai siis tietenkin voi, mutta kun sanotaan, että pahasti aggressiivinen koira on avun ulottumattomissa. Mistä sen voi tietää jos ei kokeile IHAN kaikkea? Eläimen olosuhteissa, sen lähellä olevien ihmisten käyttäytymisessä, missä tahansa voi olla se jokin ihan pienikin asia mikä laukaisee pelkokäyttäytymisen. Mutta huono puoli on siinä, että suurin osa ihmisistä osaa kertoa mikä on hätänä, koira ei. Silti pitäisi aina viimeiseen asti yritää, ennen kuin lähettää sen "raivohullun lapsentappajan" piikille. Eikö?

        koostuu monista geeneistä jotka ovat tuhansia vuosia vanhoja geenejä,jokaikisessä koirassa on muistustus menneisyydestä,siksi on vaikea ymmärtää kun se oma lutu käyttäytyy agresiivisesti yllättäen,koiralle se tilanne ei välttämättä ole yllätys,vaan monen tekijän yhteistulos aiheuttaa,esim. sen että tappaa vasta- syntyneen lapsen.Ihmisen silmissä se on luonnevikainen koira,,nämä todella ikävät tapaukset johtuu monimutkaisen prosessin takia mikä tapahtuu koiran aivoissa.
        Minä uskon että todella luonnevikainen pentu kuolee jo kohtuun tai heti syntymän jälkeen,muut luonneviaksi määritellyt tapaukset johtuu siitä kun me ei osata lukea koiraa ja unohdetaa se nukkuva esi-isä.

        Ihmisen kyvyt luontoa vastaan ovat rajalliset,eli olen sitä mieltä että jos on agressiivinen koira mikä on purrut ihmisiä, on parempi lopettaa se kun alkaa ymmärtää asiaa mistä meillä ei ole hajuakaan.


      • Sleepyhollow
        Kamu kirjoitti:

        Työkaverin suuri koira alkoi 5-vuotiaana käyttäytyä aggressiivisesti. Kaveri kokeili vaikka mitä, koulutusta, ehdollistamista, mitä vaan. Eläinlääkäri ei löytänyt koirasta mitään vikaa. Kouluttajat eivät mahtaneet mitään. Sitä jättiläistä ei naisihminen meinannut jaksaa pidellä, lenkit piti sen kanssa tehdä melkein keskellä yötä, jo kaukaa näkyvä toinen koira tai ihminen sai koiran raivon valtaan.

        Vuoden verran työkaveri yritti pärjätä koiransa kanssa. ERäänä yönä hän heräsi siihen, että hänen oma koiransa tuijotti häntä silmiin ja murisi hampaat irvessä. Rähähti heti kun omistaja yritti liikahtaa. Hyvin, hyvin varovaisesti hän pääsi makuuhuoneesta pois ja telkesi koiran sinne.

        Parin tunnin päästä koira käyttäytyi kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mutta omistajalle se oli viimeinen piste.

        Koira lopetettiin ja sille tehtiin ruumiinavaus. Sillä oli jo kookkaaksi kasvanut aivokasvain, jota ei oltu huomattu normaaleissa tarkastuksissa.

        Joten ei se aggressiivisuus ole aina omistajastakaan kiinni eikä mitään synnynnäistä pelkoaggressiota. Tässä tapauksessa kyse oli ihan orgaanisesta sairaudesta.

        Nyt työkaverilla on koira, jonka säkä on noin 30 cm, isoa ei enää uskalla ottaa, vaikka tapaus olikin harvinainen.

        Silti tuossakin oli kyse sairaudesta, joka tuon käytöksen aiheutti. Ei koiran omasta luonteesta.


      • Sleepyhollow
        Riva kirjoitti:

        koostuu monista geeneistä jotka ovat tuhansia vuosia vanhoja geenejä,jokaikisessä koirassa on muistustus menneisyydestä,siksi on vaikea ymmärtää kun se oma lutu käyttäytyy agresiivisesti yllättäen,koiralle se tilanne ei välttämättä ole yllätys,vaan monen tekijän yhteistulos aiheuttaa,esim. sen että tappaa vasta- syntyneen lapsen.Ihmisen silmissä se on luonnevikainen koira,,nämä todella ikävät tapaukset johtuu monimutkaisen prosessin takia mikä tapahtuu koiran aivoissa.
        Minä uskon että todella luonnevikainen pentu kuolee jo kohtuun tai heti syntymän jälkeen,muut luonneviaksi määritellyt tapaukset johtuu siitä kun me ei osata lukea koiraa ja unohdetaa se nukkuva esi-isä.

        Ihmisen kyvyt luontoa vastaan ovat rajalliset,eli olen sitä mieltä että jos on agressiivinen koira mikä on purrut ihmisiä, on parempi lopettaa se kun alkaa ymmärtää asiaa mistä meillä ei ole hajuakaan.

        Nyt ymmärrän ainakin tuostakin enemmän, geeneistä siis. Kiitos. :) Mutta, jos todellakin jokin sieltä koiran vaistojen perukoilta, esi-isiltä lähtöisin on iskostanut koiraan vaikka juuri tuon taipumuksen yrittää hyökätä vastasyntyneeseen lapseen tai muuten vauvaan, onko siinä mitään tehtävissä? Onhan koirat kuitenkin älykkäitä, luulisi niidenkin osaavan hillitä itseään jo todella selkeästi tekee selväksi, että sellainen käytös ei ole hyväksyttävää. Jos ne osaavat arvostaa hyvää kotiaan ja ovat oikein kiintyneitä ihmisiin, niin jos ( siis tosiaan, johdonmukaisesti ja selkeästi, ei väkivallalla ) ne tajuavat mikä on kiellettyä, luulisi niiden yrittävän hillitä itseään? Tosin, varsinkin jos on kyseessä oma lapsi, harva omistaja haluaa ottaa sitä riskiä, että katsoisi jonkin aikaa jos se koira ymmärtää. Onhan noissa lapsitilanteissa joskus kyse mustasukkaisuudestakin, silloin se koira kyllä tekeekin ne hyökkäyksen yms ihan tahdonmukaisesti. Vaikea juttu. Sekoitin itseni juuri.


      • eläimen ehdoilla
        Sleepyhollow kirjoitti:

        Nyt ymmärrän ainakin tuostakin enemmän, geeneistä siis. Kiitos. :) Mutta, jos todellakin jokin sieltä koiran vaistojen perukoilta, esi-isiltä lähtöisin on iskostanut koiraan vaikka juuri tuon taipumuksen yrittää hyökätä vastasyntyneeseen lapseen tai muuten vauvaan, onko siinä mitään tehtävissä? Onhan koirat kuitenkin älykkäitä, luulisi niidenkin osaavan hillitä itseään jo todella selkeästi tekee selväksi, että sellainen käytös ei ole hyväksyttävää. Jos ne osaavat arvostaa hyvää kotiaan ja ovat oikein kiintyneitä ihmisiin, niin jos ( siis tosiaan, johdonmukaisesti ja selkeästi, ei väkivallalla ) ne tajuavat mikä on kiellettyä, luulisi niiden yrittävän hillitä itseään? Tosin, varsinkin jos on kyseessä oma lapsi, harva omistaja haluaa ottaa sitä riskiä, että katsoisi jonkin aikaa jos se koira ymmärtää. Onhan noissa lapsitilanteissa joskus kyse mustasukkaisuudestakin, silloin se koira kyllä tekeekin ne hyökkäyksen yms ihan tahdonmukaisesti. Vaikea juttu. Sekoitin itseni juuri.

        "Jos ne osaavat arvostaa hyvää kotiaan ja ovat oikein kiintyneitä ihmisiin, niin jos ( siis tosiaan, johdonmukaisesti ja selkeästi, ei väkivallalla ) ne tajuavat mikä on kiellettyä, luulisi niiden yrittävän hillitä itseään? "

        Sorry. Koira on valitettavasti eläin, jolla ei ole tajua syyn ja seurauksen laista, ei moraalia, ei käsitystä menneestä tai tulevasta tai kuolemasta tai elämästä eikä mielikuvitusta samalla tavalla kuin mitä meillä ihmisillä on.

        Sen vuoksi nimenomaan ihmisen pitää tajuta koiran elämää, koska koira ei voi koskaan tajuta ihmistä siinä mittakaavassa kuin mitä ehkä haluaisimme (siksi koira ei ole "karvainen lapsi" vaan geeniensä kautta toimiva eläin). Me voimme "vajota" koiran tasolle, ts. ymmärtää alkukantaisia signaaleja, meillä on siihen kyky ja toivottavasti myös hyvää tahtoa opiskella sitä, mutta koirahan tajuaa ne ihmiseltä yleensä väärin. Esim. hymyileminen on ihmisille niin normaalia ettemme kiinnitä siihen juurikaan edes huomiota, mutta koiralle se on uhkaava ele. Riippuu koiran omasta hermotuksesta, miten se hymyilevää ihmistä käsittelee (yleensä koiranpennuille hymyillään paljonkin ja se tottuu tähän sille muuten pelottavaankin ihmisen eleeseen).


      • Sleepyhollow
        eläimen ehdoilla kirjoitti:

        "Jos ne osaavat arvostaa hyvää kotiaan ja ovat oikein kiintyneitä ihmisiin, niin jos ( siis tosiaan, johdonmukaisesti ja selkeästi, ei väkivallalla ) ne tajuavat mikä on kiellettyä, luulisi niiden yrittävän hillitä itseään? "

        Sorry. Koira on valitettavasti eläin, jolla ei ole tajua syyn ja seurauksen laista, ei moraalia, ei käsitystä menneestä tai tulevasta tai kuolemasta tai elämästä eikä mielikuvitusta samalla tavalla kuin mitä meillä ihmisillä on.

        Sen vuoksi nimenomaan ihmisen pitää tajuta koiran elämää, koska koira ei voi koskaan tajuta ihmistä siinä mittakaavassa kuin mitä ehkä haluaisimme (siksi koira ei ole "karvainen lapsi" vaan geeniensä kautta toimiva eläin). Me voimme "vajota" koiran tasolle, ts. ymmärtää alkukantaisia signaaleja, meillä on siihen kyky ja toivottavasti myös hyvää tahtoa opiskella sitä, mutta koirahan tajuaa ne ihmiseltä yleensä väärin. Esim. hymyileminen on ihmisille niin normaalia ettemme kiinnitä siihen juurikaan edes huomiota, mutta koiralle se on uhkaava ele. Riippuu koiran omasta hermotuksesta, miten se hymyilevää ihmistä käsittelee (yleensä koiranpennuille hymyillään paljonkin ja se tottuu tähän sille muuten pelottavaankin ihmisen eleeseen).

        Tuon hymyjutun tiesinkin, ne on näitä pieniä tärkeitä eleitä.

        Mutta, sanoit tosiaan selkeästi ja järkevästi sen mitä yritin hakea. Eli jos me "laskeudumme" koirien tasolle, saamme ne kyllä ymmärtämään.

        "Koira on valitettavasti eläin, jolla ei ole tajua syyn ja seurauksen laista, ei moraalia, ei käsitystä menneestä tai tulevasta tai kuolemasta tai elämästä eikä mielikuvitusta samalla tavalla kuin mitä meillä ihmisillä on."

        Tuota en ikävä kyllä täysin voi uskoa. Juu, ei koiralla varmaan moraalia ole, eikä mikään muukaan noista ole samankaltaista kuin ihmisillä, mutta sekin asia on vain sellainen, missä pitääö oppia ymmärtään. Kyllähän siis koirat ymmärtävät kuoleman, ehkeivät samalla tavalla kuin ihmiset, mutta kun ihminen lähtee lopullisesti, koira kyllä tietää sen. Ja nekin koirat, jotka joudutaan lopettamaan, monesti vaistoavat sen niistä ihmisten pikkueleistä, jotka kuvastavat pahaa oloa ja hermostuneisuutta. Syy ja seuraus taas, uskon, että moni koira ymmärtää sen. Gassu ainakin, se tekee pahaa, koska se on sillä vaistoissa ( siis, ei nyt _pahaa_, mutta repii vessapaperirullia jos ne on jätetty sen ulottuville, silpoo muovikassit joskus jne. ) ja kun tullaan kotiin, se kyyhöttää jo valmiiksi katuvana korvat luimussa täristen ulko-ovella. Vaikka me ei olla ikinä kuritettu sitä muuta kuin kieltämällä, mutten tiedä mitä sille on aiemmin pahanteosta tehty. Hyvänä esimerkkinä se, että kun Gassulla oli vatsa kuralla, se oli kakkinut sisälle kolmet kasat ja oksentanut kaksi kertaa ja yrittänyt sitten peittää tekosiaan vessapaperilla. Siltä se ainakin kotiin tullessä näytti - jokainen kasa oli yritetty peittää vessapaperisilpulla. Se pisti vähän miettimään sen pojan älynlahjoja.


      • Dober
        Sleepyhollow kirjoitti:

        ..geenivioista mitään, kun en ole aiheeseen tutustunut. Mutt ihmistenkin mielenvikoja voi parantaa hoidolla, miksei koirienkin? Tai siis tietenkin voi, mutta kun sanotaan, että pahasti aggressiivinen koira on avun ulottumattomissa. Mistä sen voi tietää jos ei kokeile IHAN kaikkea? Eläimen olosuhteissa, sen lähellä olevien ihmisten käyttäytymisessä, missä tahansa voi olla se jokin ihan pienikin asia mikä laukaisee pelkokäyttäytymisen. Mutta huono puoli on siinä, että suurin osa ihmisistä osaa kertoa mikä on hätänä, koira ei. Silti pitäisi aina viimeiseen asti yritää, ennen kuin lähettää sen "raivohullun lapsentappajan" piikille. Eikö?

        "Silti pitäisi aina viimeiseen asti yritää, ennen kuin lähettää sen "raivohullun lapsentappajan" piikille. Eikö?"

        Tähän voin kertoa oman koirani tarinan.

        Se tuli minule viime syksynä, siis tämä dobermanni. Se oli silloin vajaa 1,5 vuotta vanha. Sattumalta sain tietää tästä koirasta. Netissä oli eräällä keskustelufoorumilla juttua ongelmakoirasta joka lähtee neljän päivän päästä lopetettavaksi. Koira oli todella agressiivinen ja omistaja ei enää uskaltanut mennä kerrostalonsa parvekkeelle, koira oli siellä pissoineen ja kakkoineen. Ikkunasta sai ruokaa.

        lähdin sitten erään tuttavani kanssa, joka on myös koiraihminen, katsomaan tätä ongelmakoiraa seuraavana päivänä, ajatuksena hakea se sieltä parvekkeelta tuttavani ulkotarhaan siihen asti että se lopetetaan (omistaja ei siis uskaltanut itse mennä koiraa parvekkeelta hakemaan jotta olisi voinut viedä lääkäriin silloin 4 päivän päästä).
        Ajoimme vanhalla, romulla autolla 240 km koiraa hakemaan. Perillä odotti täysin mielipuolisesti käyttäytyvä koira kerrostaloasunnon parvekkeella. Hyvä ettei ikkunasta läpi tullut. Kumma kyllä, minua ei pelottanut mennä parvekkeelle. Kun menin sinne niin koira tuli suoraan päälle. Puri olkapäähän niin että luu murtui. Koiran siinä purressa minua laitoin hohnan kiinni sen kaulassa olevaan pantaan ja kun koira irrotti otteensa olkapäästäni niin tuttavani kanssa yhteistyöllä, verisellä sellaisella saatiin koiralle kuonokoppa. Omistaja oli paennut asuntonsa vessaan, jättänyt koiran paperit oven eteen lattialle.
        Lähdimme, laitoimme koiran autoon takapaksiin häkkiin riehumaan.
        Kun pääsimme tuttavani pihalle, oli koira täysin muuttunut. Se oli häntä koipien välissä, ei merkkejäkään agressiivisuudesta, ei yrittänytkään purra. Koiralle oli varattu lopetusaika oman kotikaupunkimme eläinlääkäriin kahden päivän päähän.
        Siinä koiraa katsellessani sanoin tuttvalle että laitetaan koira takaisin autoon, vien sen kotiin. Meille kotiin kun päästiin niin ja oltiin oltu vartti kahdestaan niin päätin että tätä ei lopeteta. Koira oli erittäin nöyrä, alistunut jne.
        Lopetusaika kun oli niin vein koiran lääkäriin tarkastukseen ja rokotettavaksi.
        Nyt koira on ollut mulla vajaan vuoden ja ei ole yhtäkään ihmistä sen jälkeen purrut kun minua puri. Ei ole osoittanut agressiivisuutta muita koiria kohtaan. ainoastaan agressiivisuus ilmeni kun edellinen omistaja kävi koiraa katsomassa. Samantien kun koira edellisen omistajan näki niin se muuttui täysin. siitä tuli "luinnevikainen". Taas, kun edellinen omistaja katosi näköpiiristä niin koira oli oma itsensä.

        Olenko parantanut luonnevikaisen koiran vai onko sillä edes luonnevikaa ollut?

        Koira oli täysin kouluttamaton minulle tullessaan. ei osannut kävellä hihnassa, ei istua, ei mitään. se tuhosi asuntoni, hyppi pöydillä, varasi ruokaa. silti en vaihtaisi ja olen tidella onnellinen että tämän "uonnevikaisen" sieltä parvekkeelta hain - muuten olisi tyttö lopetettu ja minulla ei olisi näin ihanaa ja täydellistä harrastuskaveria. Koira on todella innokas oppimaan, pikkuhiljaa aloitettiin koulutus ihan niistä asioista mitä pennulle opetetaan. Nyt on BH-koe edessä ja en edes epäile että meneekö läpi, puhdas suoritus tulee ellen minä mokaa. Koira ei mokaa, minä olen se joka tekee mahdolliset virheet.

        tässä tämä minun elämäni koiran tarina. Kertokaa mulle että oliko vika koirassa vai edellisessä omistajassa?

        Koiran koulutus oli todellakin helppoa, se ei ole kertaakaan laittanut vastaan, ei osoittanut agressiivisuuden merkkejä. Hermorakenne on suojeluharrastajien mielestä keskivertotoopea parempi.

        Vielä hiukan toisesta asiasta... Eihän ihmisillä ole synnynnäisesti mielenterveysongelmia, elämä tuo ne tullessaan. Miksi siis koirilla olisi synnynnäisesti näitä vastaavia ongelmia?

        Mielenterveysongelma ja luonnevika kun ovat mun käsityksen mukaan melkolailla sama asia, eri termit vaan. Vai miltäs kuulostaisi jos sanoo ihmistä luonnevikaiseksi ja koiraa mielenterveysongelmaiseksi :D


      • Ymmärtävät eläimet jotain...
        eläimen ehdoilla kirjoitti:

        "Jos ne osaavat arvostaa hyvää kotiaan ja ovat oikein kiintyneitä ihmisiin, niin jos ( siis tosiaan, johdonmukaisesti ja selkeästi, ei väkivallalla ) ne tajuavat mikä on kiellettyä, luulisi niiden yrittävän hillitä itseään? "

        Sorry. Koira on valitettavasti eläin, jolla ei ole tajua syyn ja seurauksen laista, ei moraalia, ei käsitystä menneestä tai tulevasta tai kuolemasta tai elämästä eikä mielikuvitusta samalla tavalla kuin mitä meillä ihmisillä on.

        Sen vuoksi nimenomaan ihmisen pitää tajuta koiran elämää, koska koira ei voi koskaan tajuta ihmistä siinä mittakaavassa kuin mitä ehkä haluaisimme (siksi koira ei ole "karvainen lapsi" vaan geeniensä kautta toimiva eläin). Me voimme "vajota" koiran tasolle, ts. ymmärtää alkukantaisia signaaleja, meillä on siihen kyky ja toivottavasti myös hyvää tahtoa opiskella sitä, mutta koirahan tajuaa ne ihmiseltä yleensä väärin. Esim. hymyileminen on ihmisille niin normaalia ettemme kiinnitä siihen juurikaan edes huomiota, mutta koiralle se on uhkaava ele. Riippuu koiran omasta hermotuksesta, miten se hymyilevää ihmistä käsittelee (yleensä koiranpennuille hymyillään paljonkin ja se tottuu tähän sille muuten pelottavaankin ihmisen eleeseen).

        Tuttuni sairastui syöpään ja ennusteeksi annettiin puolesta vuodesta vuotaan elinaikaa.
        Luonnollisesti hoitojaksojen alettua alkoi tuttuni kunto heikentyä askel kerrallaan. Tutullani oli keski-ikäinen koira, joka oli aina ollut tämän kyseisen tuttavaperheen, juuri tämän syöpään sairastuneen henkilön perään. Lenkillä kävivät yhdessä ja koira nukkui aina sängyn vieressä tämän kyseisen henkilön puolella.

        Se mikä oli mielestäni aivan uskomatonta, oli koirassa tapahtunut muutos tämän tuttavani kunnon heikkenemisen myötä!

        Aluksi koira vain tuntui masentuvan. Sitten kunnon yhä heiketessä, koira ei enää halunnut lähteä lenkille kenenkään muun kanssa, nukkui vain tämän sairaan sängyn vieressä.
        Kun kunto oli heikentynyt niin paljon, että alettiin puhua tutun siirtämisestä sairaalahoitoon, ei kulunutkaan enää montaa päivää kun tämä koira kuoli.

        Kyllä tämä ainakin allekirjoittaneelle jotain kertoi siitä, että koira on monessa mielessä hyvin älykäs ja tunteillaan elävä! Enkä kyllä enää tuon jälkeen ole sanonut, ettei koirilla olisi mitään tajua esim. kuolemasta...


      • mutta
        Ymmärtävät eläimet jotain... kirjoitti:

        Tuttuni sairastui syöpään ja ennusteeksi annettiin puolesta vuodesta vuotaan elinaikaa.
        Luonnollisesti hoitojaksojen alettua alkoi tuttuni kunto heikentyä askel kerrallaan. Tutullani oli keski-ikäinen koira, joka oli aina ollut tämän kyseisen tuttavaperheen, juuri tämän syöpään sairastuneen henkilön perään. Lenkillä kävivät yhdessä ja koira nukkui aina sängyn vieressä tämän kyseisen henkilön puolella.

        Se mikä oli mielestäni aivan uskomatonta, oli koirassa tapahtunut muutos tämän tuttavani kunnon heikkenemisen myötä!

        Aluksi koira vain tuntui masentuvan. Sitten kunnon yhä heiketessä, koira ei enää halunnut lähteä lenkille kenenkään muun kanssa, nukkui vain tämän sairaan sängyn vieressä.
        Kun kunto oli heikentynyt niin paljon, että alettiin puhua tutun siirtämisestä sairaalahoitoon, ei kulunutkaan enää montaa päivää kun tämä koira kuoli.

        Kyllä tämä ainakin allekirjoittaneelle jotain kertoi siitä, että koira on monessa mielessä hyvin älykäs ja tunteillaan elävä! Enkä kyllä enää tuon jälkeen ole sanonut, ettei koirilla olisi mitään tajua esim. kuolemasta...

        ... moni koira vaistoaa läheisen ihmisen pahoinvoinnin, sairastumisen ja kuoleman. Mutta ei se koira tajua kuolemaa käsitteenä.

        Susilaumassakin pahasti vahingoittunut tai kuoleva lauman jäsen vetäytyy pois laumasta. Se tietää, ettei se pysy enää lauman toimissa mukana, mutta ei se funtsi "kohta mä kuolen".

        Samalla tavalla ei kuolevan ihmisen lähellä oleva koira tajua itse kuolemaan, vaan että jokin on pahasti vialla. Ja kun myötätuntoinen, herkkä koira tällaisen vaistoaa, tottakai sen käytös muuttuu, toisilla jopa äärimmäisyyksiin, mutta ei sillä ole mitään tekemistä ihmisen järkeilyn kanssa.

        Myös minun tuttavapiirissäni kuolleen miehen koira kuoli itsekin muutaman viikon päästä, tavallaan ilman syytä. Koiralta meni elämänhalu. Ei se silti kerro, että koira tajuaa isännän kuolleen vaan että jokin oli vialla ja sitten isäntä oli pois ja kaikki muut ihmiset ympärillä olivat onnettomia. Onhan se tunnettu juttu, että koira elää isännän kanssa "symbioosissa", varsinkin kun kahdestaan elivät.

        Ja Doberille pikku juttu: Kyllä ihmisiäkin syntyy valmiiksi mielisairaina. Esimerkiksi skitsofrenia on tällainen perinnöllinen sairaus eikä siitä edes koskaan parane, loppuikä menee lääkkeiden kanssa. Samaten taipumus erilaisiin bipolaarisiin häiriöihin (maanis-depressiivisyys) on monesti perinnöllistä.


      • sama
        mutta kirjoitti:

        ... moni koira vaistoaa läheisen ihmisen pahoinvoinnin, sairastumisen ja kuoleman. Mutta ei se koira tajua kuolemaa käsitteenä.

        Susilaumassakin pahasti vahingoittunut tai kuoleva lauman jäsen vetäytyy pois laumasta. Se tietää, ettei se pysy enää lauman toimissa mukana, mutta ei se funtsi "kohta mä kuolen".

        Samalla tavalla ei kuolevan ihmisen lähellä oleva koira tajua itse kuolemaan, vaan että jokin on pahasti vialla. Ja kun myötätuntoinen, herkkä koira tällaisen vaistoaa, tottakai sen käytös muuttuu, toisilla jopa äärimmäisyyksiin, mutta ei sillä ole mitään tekemistä ihmisen järkeilyn kanssa.

        Myös minun tuttavapiirissäni kuolleen miehen koira kuoli itsekin muutaman viikon päästä, tavallaan ilman syytä. Koiralta meni elämänhalu. Ei se silti kerro, että koira tajuaa isännän kuolleen vaan että jokin oli vialla ja sitten isäntä oli pois ja kaikki muut ihmiset ympärillä olivat onnettomia. Onhan se tunnettu juttu, että koira elää isännän kanssa "symbioosissa", varsinkin kun kahdestaan elivät.

        Ja Doberille pikku juttu: Kyllä ihmisiäkin syntyy valmiiksi mielisairaina. Esimerkiksi skitsofrenia on tällainen perinnöllinen sairaus eikä siitä edes koskaan parane, loppuikä menee lääkkeiden kanssa. Samaten taipumus erilaisiin bipolaarisiin häiriöihin (maanis-depressiivisyys) on monesti perinnöllistä.

        koira elää hetkessä "tässä ja nyt". Tottakai se muodostaa maailmankuvaansa opittujen mallien mukaan, mutta sille ei ole inhimillisen mittapuun mukaan eilistä tai huomista eikä siis kuoleman odotusta. Jos koira voi omaisen poismenon johdosta huonosti tänään, niin se on tänään, ja se todennäköisesti voi huonosti myös huomenna, koska se omainen ei tule takaisin.

        Silti se kaikki tapahtuu "tässä ja nyt". Se vaan toistuu päivästä toiseen, jolloin koirakin "kärsii".


      • Sleepyhollow
        Dober kirjoitti:

        "Silti pitäisi aina viimeiseen asti yritää, ennen kuin lähettää sen "raivohullun lapsentappajan" piikille. Eikö?"

        Tähän voin kertoa oman koirani tarinan.

        Se tuli minule viime syksynä, siis tämä dobermanni. Se oli silloin vajaa 1,5 vuotta vanha. Sattumalta sain tietää tästä koirasta. Netissä oli eräällä keskustelufoorumilla juttua ongelmakoirasta joka lähtee neljän päivän päästä lopetettavaksi. Koira oli todella agressiivinen ja omistaja ei enää uskaltanut mennä kerrostalonsa parvekkeelle, koira oli siellä pissoineen ja kakkoineen. Ikkunasta sai ruokaa.

        lähdin sitten erään tuttavani kanssa, joka on myös koiraihminen, katsomaan tätä ongelmakoiraa seuraavana päivänä, ajatuksena hakea se sieltä parvekkeelta tuttavani ulkotarhaan siihen asti että se lopetetaan (omistaja ei siis uskaltanut itse mennä koiraa parvekkeelta hakemaan jotta olisi voinut viedä lääkäriin silloin 4 päivän päästä).
        Ajoimme vanhalla, romulla autolla 240 km koiraa hakemaan. Perillä odotti täysin mielipuolisesti käyttäytyvä koira kerrostaloasunnon parvekkeella. Hyvä ettei ikkunasta läpi tullut. Kumma kyllä, minua ei pelottanut mennä parvekkeelle. Kun menin sinne niin koira tuli suoraan päälle. Puri olkapäähän niin että luu murtui. Koiran siinä purressa minua laitoin hohnan kiinni sen kaulassa olevaan pantaan ja kun koira irrotti otteensa olkapäästäni niin tuttavani kanssa yhteistyöllä, verisellä sellaisella saatiin koiralle kuonokoppa. Omistaja oli paennut asuntonsa vessaan, jättänyt koiran paperit oven eteen lattialle.
        Lähdimme, laitoimme koiran autoon takapaksiin häkkiin riehumaan.
        Kun pääsimme tuttavani pihalle, oli koira täysin muuttunut. Se oli häntä koipien välissä, ei merkkejäkään agressiivisuudesta, ei yrittänytkään purra. Koiralle oli varattu lopetusaika oman kotikaupunkimme eläinlääkäriin kahden päivän päähän.
        Siinä koiraa katsellessani sanoin tuttvalle että laitetaan koira takaisin autoon, vien sen kotiin. Meille kotiin kun päästiin niin ja oltiin oltu vartti kahdestaan niin päätin että tätä ei lopeteta. Koira oli erittäin nöyrä, alistunut jne.
        Lopetusaika kun oli niin vein koiran lääkäriin tarkastukseen ja rokotettavaksi.
        Nyt koira on ollut mulla vajaan vuoden ja ei ole yhtäkään ihmistä sen jälkeen purrut kun minua puri. Ei ole osoittanut agressiivisuutta muita koiria kohtaan. ainoastaan agressiivisuus ilmeni kun edellinen omistaja kävi koiraa katsomassa. Samantien kun koira edellisen omistajan näki niin se muuttui täysin. siitä tuli "luinnevikainen". Taas, kun edellinen omistaja katosi näköpiiristä niin koira oli oma itsensä.

        Olenko parantanut luonnevikaisen koiran vai onko sillä edes luonnevikaa ollut?

        Koira oli täysin kouluttamaton minulle tullessaan. ei osannut kävellä hihnassa, ei istua, ei mitään. se tuhosi asuntoni, hyppi pöydillä, varasi ruokaa. silti en vaihtaisi ja olen tidella onnellinen että tämän "uonnevikaisen" sieltä parvekkeelta hain - muuten olisi tyttö lopetettu ja minulla ei olisi näin ihanaa ja täydellistä harrastuskaveria. Koira on todella innokas oppimaan, pikkuhiljaa aloitettiin koulutus ihan niistä asioista mitä pennulle opetetaan. Nyt on BH-koe edessä ja en edes epäile että meneekö läpi, puhdas suoritus tulee ellen minä mokaa. Koira ei mokaa, minä olen se joka tekee mahdolliset virheet.

        tässä tämä minun elämäni koiran tarina. Kertokaa mulle että oliko vika koirassa vai edellisessä omistajassa?

        Koiran koulutus oli todellakin helppoa, se ei ole kertaakaan laittanut vastaan, ei osoittanut agressiivisuuden merkkejä. Hermorakenne on suojeluharrastajien mielestä keskivertotoopea parempi.

        Vielä hiukan toisesta asiasta... Eihän ihmisillä ole synnynnäisesti mielenterveysongelmia, elämä tuo ne tullessaan. Miksi siis koirilla olisi synnynnäisesti näitä vastaavia ongelmia?

        Mielenterveysongelma ja luonnevika kun ovat mun käsityksen mukaan melkolailla sama asia, eri termit vaan. Vai miltäs kuulostaisi jos sanoo ihmistä luonnevikaiseksi ja koiraa mielenterveysongelmaiseksi :D

        Tarinasi perusteella se oli jotain siinä aiemmassa omistajassa, joka aiehutti sen käytöksen, jos se vielkä myöhemminkin alkoi sen läsnä riehua. Tiedätkö omistajasta mitään? Mikä meni vikaan koiran kanssa? Voihan se olla niinkin, että kun dobermannin on aika isoja ja joidenkin mielestä pelottavia, se omistaja pelkäsi sitä koiraa kun se kasvoi ja koirasi vain vaistosi sen pelon, ei sitä mihin se kohdistuu. En tiedä..

        Minua surettaa vieläkin kamalasti meidän ensimmäisen koiran kohtalo. Sillä oli myös "luonnevika". Oikeasti sillä oli vain helvetin voimakas suojelusvietti ( suomenajokoira ) ja se puri erästä pikkupoikaa ja jouduttiin lopettaan se. Tämä on kyllä tänäkin päivänä minun mielestäni sen pojan vikaa, sanoi mitä tahansa. Ensinnäkin, Täplä, koiramme, makasi suljetun oven takana - kaikkia kavereitani ja muita varoitettiin mennä sinne, koska Täplä hyökkäsi vieraiden kimppuun - tämä poika avasi oven, Täplä NUKKUI OMALLA paikallaan sängyn päädyssä lattialla ja tuo poika meni kämmen edellä ( koirasta katsottuna se varmasti luuli pojan lyövän sitä ) silittämään sitä päähän. Siis kioran nukkuessa. Ei varmaan tarvitse kertoa mitä kaikkea tuossa teki väärin? Kuitenkin, Täplä pelästyi ja puri sitä poikaa kasvoihin ja paria päivää myöhemmin koira joutui taivaaseen. En ole vieläkään täysin antanut sitä isälle anteeksi, enkä usko että sekään on itselleen. Täplä oli isän mielestä se "paras koira". Uskomattoman hyvä metsästyskoira, tassut kesti sään kuin sään ja se totteli joka sanaa.

        Eniten mua harmittaa kyllä se, että minä 9v. en mahtanut asioille mitään. Nyt olisinkin voinut mahtaa. Itken vieläkin usein Täplää. On niin perkeleen ikävä sitä karvaturria.


      • Tunafish
        Sleepyhollow kirjoitti:

        Tarinasi perusteella se oli jotain siinä aiemmassa omistajassa, joka aiehutti sen käytöksen, jos se vielkä myöhemminkin alkoi sen läsnä riehua. Tiedätkö omistajasta mitään? Mikä meni vikaan koiran kanssa? Voihan se olla niinkin, että kun dobermannin on aika isoja ja joidenkin mielestä pelottavia, se omistaja pelkäsi sitä koiraa kun se kasvoi ja koirasi vain vaistosi sen pelon, ei sitä mihin se kohdistuu. En tiedä..

        Minua surettaa vieläkin kamalasti meidän ensimmäisen koiran kohtalo. Sillä oli myös "luonnevika". Oikeasti sillä oli vain helvetin voimakas suojelusvietti ( suomenajokoira ) ja se puri erästä pikkupoikaa ja jouduttiin lopettaan se. Tämä on kyllä tänäkin päivänä minun mielestäni sen pojan vikaa, sanoi mitä tahansa. Ensinnäkin, Täplä, koiramme, makasi suljetun oven takana - kaikkia kavereitani ja muita varoitettiin mennä sinne, koska Täplä hyökkäsi vieraiden kimppuun - tämä poika avasi oven, Täplä NUKKUI OMALLA paikallaan sängyn päädyssä lattialla ja tuo poika meni kämmen edellä ( koirasta katsottuna se varmasti luuli pojan lyövän sitä ) silittämään sitä päähän. Siis kioran nukkuessa. Ei varmaan tarvitse kertoa mitä kaikkea tuossa teki väärin? Kuitenkin, Täplä pelästyi ja puri sitä poikaa kasvoihin ja paria päivää myöhemmin koira joutui taivaaseen. En ole vieläkään täysin antanut sitä isälle anteeksi, enkä usko että sekään on itselleen. Täplä oli isän mielestä se "paras koira". Uskomattoman hyvä metsästyskoira, tassut kesti sään kuin sään ja se totteli joka sanaa.

        Eniten mua harmittaa kyllä se, että minä 9v. en mahtanut asioille mitään. Nyt olisinkin voinut mahtaa. Itken vieläkin usein Täplää. On niin perkeleen ikävä sitä karvaturria.

        Mitenkään Täplän surulliseen kohtaloon puuttumatta, pieni huomautus, joka esiintyi myös kertomassasi tarinassa, eli YLISUOJELEVA/SUOJELUSVIETTI.

        Kaikenlainen käytös, jonka eteen liitetään sana "yli" on aina se, joka tekee koirasta luonnevikaisen. Sehän siis menee YLI normaalin käytöksen.

        Ihan samalla lailla se tapahtuu ihmisillä. On YLIseksuaalisia ihmisiä jne., jotka pahimmassa tapauksessa raiskaavat tms., ja seuraukset ovat sitten vankila/mielisairaanhoito. Ihmisiä kun ei niin vaan lopeteta.

        Tällainen yli-käytös ei johdu mistään. Se on myötäsyntyistä, valitettavasti, eikä tällainen eläin tai ihminen juurikaan sopeudu sosiaaliseen elämään. Toisilla vaan menee "yli" syntymästään saakka, ja se on se luonnevika EIKÄ se yleensä ole parannettavissa.


      • Dober
        Tunafish kirjoitti:

        Mitenkään Täplän surulliseen kohtaloon puuttumatta, pieni huomautus, joka esiintyi myös kertomassasi tarinassa, eli YLISUOJELEVA/SUOJELUSVIETTI.

        Kaikenlainen käytös, jonka eteen liitetään sana "yli" on aina se, joka tekee koirasta luonnevikaisen. Sehän siis menee YLI normaalin käytöksen.

        Ihan samalla lailla se tapahtuu ihmisillä. On YLIseksuaalisia ihmisiä jne., jotka pahimmassa tapauksessa raiskaavat tms., ja seuraukset ovat sitten vankila/mielisairaanhoito. Ihmisiä kun ei niin vaan lopeteta.

        Tällainen yli-käytös ei johdu mistään. Se on myötäsyntyistä, valitettavasti, eikä tällainen eläin tai ihminen juurikaan sopeudu sosiaaliseen elämään. Toisilla vaan menee "yli" syntymästään saakka, ja se on se luonnevika EIKÄ se yleensä ole parannettavissa.

        Ylisuojelevan koiran vietti on hallittavissa. Tosin, sen halintaan saaminen ei onnistu ihan keneltä tahansa mutta hallittavissa kuitenkin.

        Ihmistä ja koiraa on tässä turha verrata toisiinsa. Ihminen vastaa itse teoitaan, pystyy tajuamaan rajat mutta koira ei. Koiran omistaja on vastuussa koirastaan, itsensä lisäksi.

        Pointti on se että jos ihminen on yliseksuaalinen niin sille sinä et voi tehdä mitään. mutta jos koira on ylisuojelevainen niin sille voit tehdä, paljonkin.

        Tää ei nyt ollut tarkoitettu siihen ajokoirajuttuun. Ikävä juttu, sekin olisi ollut vältettävissä jos poika olidi totellut. Ikävää että koira jouduttiin lopettamaan pojan tottelemattomuuden takia.


      • Tunafish
        Dober kirjoitti:

        Ylisuojelevan koiran vietti on hallittavissa. Tosin, sen halintaan saaminen ei onnistu ihan keneltä tahansa mutta hallittavissa kuitenkin.

        Ihmistä ja koiraa on tässä turha verrata toisiinsa. Ihminen vastaa itse teoitaan, pystyy tajuamaan rajat mutta koira ei. Koiran omistaja on vastuussa koirastaan, itsensä lisäksi.

        Pointti on se että jos ihminen on yliseksuaalinen niin sille sinä et voi tehdä mitään. mutta jos koira on ylisuojelevainen niin sille voit tehdä, paljonkin.

        Tää ei nyt ollut tarkoitettu siihen ajokoirajuttuun. Ikävä juttu, sekin olisi ollut vältettävissä jos poika olidi totellut. Ikävää että koira jouduttiin lopettamaan pojan tottelemattomuuden takia.

        Koirakouluttajana ja ihmissairauksien kanssa työskentelevänä kommentin kommentti:

        Sairas ihminen EI pysty tajuamaan rajojaan. Siksi hän juuri onkin sairas. Hän ei pysty vastaamaan sairaana teoistaan. Jo oikeuslääketiede tietää tämän ("täyttä ymmärrystä vailla"-tuomiot).

        Koira on vaistojensa mukaan elävä eläin, joten koira ei pysty vastaamaan teoistaan senkään vertaa. Ylisuojeleva vietti on "hallittavissa"... hmmm... toisin sanoen sitä koiraa on vain varottava ja pidettävä tiukassa valvonnassa. Yli-käytöksellisyyttä ei saa koskaan siltä kitkettyä kokonaan pois, ja siksi yllätyksiä sattuu. Valitettavasti.

        Mitä tehdään yliseksuaalisille uroskoirille? Nakataan pallit roskikseen. Onhan se jonkunlainen ongelmanratkaisu, mutta siihen tarvitaan lääkäriä, ei käyttäytymisterapeuttia.


      • nipottaja
        Dober kirjoitti:

        "Silti pitäisi aina viimeiseen asti yritää, ennen kuin lähettää sen "raivohullun lapsentappajan" piikille. Eikö?"

        Tähän voin kertoa oman koirani tarinan.

        Se tuli minule viime syksynä, siis tämä dobermanni. Se oli silloin vajaa 1,5 vuotta vanha. Sattumalta sain tietää tästä koirasta. Netissä oli eräällä keskustelufoorumilla juttua ongelmakoirasta joka lähtee neljän päivän päästä lopetettavaksi. Koira oli todella agressiivinen ja omistaja ei enää uskaltanut mennä kerrostalonsa parvekkeelle, koira oli siellä pissoineen ja kakkoineen. Ikkunasta sai ruokaa.

        lähdin sitten erään tuttavani kanssa, joka on myös koiraihminen, katsomaan tätä ongelmakoiraa seuraavana päivänä, ajatuksena hakea se sieltä parvekkeelta tuttavani ulkotarhaan siihen asti että se lopetetaan (omistaja ei siis uskaltanut itse mennä koiraa parvekkeelta hakemaan jotta olisi voinut viedä lääkäriin silloin 4 päivän päästä).
        Ajoimme vanhalla, romulla autolla 240 km koiraa hakemaan. Perillä odotti täysin mielipuolisesti käyttäytyvä koira kerrostaloasunnon parvekkeella. Hyvä ettei ikkunasta läpi tullut. Kumma kyllä, minua ei pelottanut mennä parvekkeelle. Kun menin sinne niin koira tuli suoraan päälle. Puri olkapäähän niin että luu murtui. Koiran siinä purressa minua laitoin hohnan kiinni sen kaulassa olevaan pantaan ja kun koira irrotti otteensa olkapäästäni niin tuttavani kanssa yhteistyöllä, verisellä sellaisella saatiin koiralle kuonokoppa. Omistaja oli paennut asuntonsa vessaan, jättänyt koiran paperit oven eteen lattialle.
        Lähdimme, laitoimme koiran autoon takapaksiin häkkiin riehumaan.
        Kun pääsimme tuttavani pihalle, oli koira täysin muuttunut. Se oli häntä koipien välissä, ei merkkejäkään agressiivisuudesta, ei yrittänytkään purra. Koiralle oli varattu lopetusaika oman kotikaupunkimme eläinlääkäriin kahden päivän päähän.
        Siinä koiraa katsellessani sanoin tuttvalle että laitetaan koira takaisin autoon, vien sen kotiin. Meille kotiin kun päästiin niin ja oltiin oltu vartti kahdestaan niin päätin että tätä ei lopeteta. Koira oli erittäin nöyrä, alistunut jne.
        Lopetusaika kun oli niin vein koiran lääkäriin tarkastukseen ja rokotettavaksi.
        Nyt koira on ollut mulla vajaan vuoden ja ei ole yhtäkään ihmistä sen jälkeen purrut kun minua puri. Ei ole osoittanut agressiivisuutta muita koiria kohtaan. ainoastaan agressiivisuus ilmeni kun edellinen omistaja kävi koiraa katsomassa. Samantien kun koira edellisen omistajan näki niin se muuttui täysin. siitä tuli "luinnevikainen". Taas, kun edellinen omistaja katosi näköpiiristä niin koira oli oma itsensä.

        Olenko parantanut luonnevikaisen koiran vai onko sillä edes luonnevikaa ollut?

        Koira oli täysin kouluttamaton minulle tullessaan. ei osannut kävellä hihnassa, ei istua, ei mitään. se tuhosi asuntoni, hyppi pöydillä, varasi ruokaa. silti en vaihtaisi ja olen tidella onnellinen että tämän "uonnevikaisen" sieltä parvekkeelta hain - muuten olisi tyttö lopetettu ja minulla ei olisi näin ihanaa ja täydellistä harrastuskaveria. Koira on todella innokas oppimaan, pikkuhiljaa aloitettiin koulutus ihan niistä asioista mitä pennulle opetetaan. Nyt on BH-koe edessä ja en edes epäile että meneekö läpi, puhdas suoritus tulee ellen minä mokaa. Koira ei mokaa, minä olen se joka tekee mahdolliset virheet.

        tässä tämä minun elämäni koiran tarina. Kertokaa mulle että oliko vika koirassa vai edellisessä omistajassa?

        Koiran koulutus oli todellakin helppoa, se ei ole kertaakaan laittanut vastaan, ei osoittanut agressiivisuuden merkkejä. Hermorakenne on suojeluharrastajien mielestä keskivertotoopea parempi.

        Vielä hiukan toisesta asiasta... Eihän ihmisillä ole synnynnäisesti mielenterveysongelmia, elämä tuo ne tullessaan. Miksi siis koirilla olisi synnynnäisesti näitä vastaavia ongelmia?

        Mielenterveysongelma ja luonnevika kun ovat mun käsityksen mukaan melkolailla sama asia, eri termit vaan. Vai miltäs kuulostaisi jos sanoo ihmistä luonnevikaiseksi ja koiraa mielenterveysongelmaiseksi :D

        Psykan puolen sairaanhoitajana tarkentaisin ( tai nipottaisin kummin vain =)) hiukan, vaikkei se juuri tähän asiaan kuulukaan. Hoitoalan termistössä mielenterveysongelma ja luonnevika ei ole sama asia. Mielenterveysongelma on yleiskäsite ihmisten psyykkisten häiriöille, joiden yhtenä osa-alueena on luonnevika jota ihmisistä puhuttaessa ennemminkin persoonallisuushäiriöksi kutsutaan.


      • Sasu
        Sleepyhollow kirjoitti:

        Tarinasi perusteella se oli jotain siinä aiemmassa omistajassa, joka aiehutti sen käytöksen, jos se vielkä myöhemminkin alkoi sen läsnä riehua. Tiedätkö omistajasta mitään? Mikä meni vikaan koiran kanssa? Voihan se olla niinkin, että kun dobermannin on aika isoja ja joidenkin mielestä pelottavia, se omistaja pelkäsi sitä koiraa kun se kasvoi ja koirasi vain vaistosi sen pelon, ei sitä mihin se kohdistuu. En tiedä..

        Minua surettaa vieläkin kamalasti meidän ensimmäisen koiran kohtalo. Sillä oli myös "luonnevika". Oikeasti sillä oli vain helvetin voimakas suojelusvietti ( suomenajokoira ) ja se puri erästä pikkupoikaa ja jouduttiin lopettaan se. Tämä on kyllä tänäkin päivänä minun mielestäni sen pojan vikaa, sanoi mitä tahansa. Ensinnäkin, Täplä, koiramme, makasi suljetun oven takana - kaikkia kavereitani ja muita varoitettiin mennä sinne, koska Täplä hyökkäsi vieraiden kimppuun - tämä poika avasi oven, Täplä NUKKUI OMALLA paikallaan sängyn päädyssä lattialla ja tuo poika meni kämmen edellä ( koirasta katsottuna se varmasti luuli pojan lyövän sitä ) silittämään sitä päähän. Siis kioran nukkuessa. Ei varmaan tarvitse kertoa mitä kaikkea tuossa teki väärin? Kuitenkin, Täplä pelästyi ja puri sitä poikaa kasvoihin ja paria päivää myöhemmin koira joutui taivaaseen. En ole vieläkään täysin antanut sitä isälle anteeksi, enkä usko että sekään on itselleen. Täplä oli isän mielestä se "paras koira". Uskomattoman hyvä metsästyskoira, tassut kesti sään kuin sään ja se totteli joka sanaa.

        Eniten mua harmittaa kyllä se, että minä 9v. en mahtanut asioille mitään. Nyt olisinkin voinut mahtaa. Itken vieläkin usein Täplää. On niin perkeleen ikävä sitä karvaturria.

        Tulee ihan tippa linssiin kun luin Täplästä.
        Munkin mielestä ihan pojan oma vika jos on mennyt pelästyttämään koiran. Tuollaiset asiat pitäisi kotona vanhemmat opettaa lapsille.

        Ei ole elämä oikeudenmukaista ei.


    • Nappis

      Luonnevikainen koira on sellainen joka esim. käytäytyy arvaamattomasti agressiivisesti tilanteissa, joissa siihen ei pystytä osoittamaan olevan mitään järjellistä (esim. kipu) syytä. Koira saattaa vaikka haistella ihmistä ja sitten yhtäkkiä hyökätä ja näykkäistä. Joku koira voi heiluttaa häntäänsä näyttäen ystävälliseltä ja siinä samassa muuttua hyökkääväksi. Luonnevikainen koira voi olla äärettömän arka ja hermostunut vaikka sitä olisi kohdeltu oikein ja se olisi sosiaalistettu taidolla pennusta asti. Luonnevikainen koira ei välttämättä pysty rauhoittumaan ja olemaan aloillaan eikä se pysty ottamaan vastaan käskyjä tai kuuntelemaan.

      Tiedän koiria, joilla todella on/oli luonnevika. Omistajassa ei ollut vikaa ja saman omistajan muut koirat käyttäytyivät normaalisti.

    • Jei

      Eräs koiraterapeutti sanoi minulle kerran, että luonnevikaisia koiria ei hirveän montaa löydy.
      Jos koiralla on "käyttäytymishäiriöitä" ne johtuu yleensä kommunikointiongelmista ja väärästä tavasta toimia koiran kanssa.
      Ensisijaisesti AINA näin. Jos todellakaan mikään ei tunnu auttavan, voidaan miettiä onko koira luonnevikainen.
      Eli jos koira puree yms., se ei heti missään nimessä tarkoita, että ongelma löytyisi itse koirasta vaan usein juuri omistajasta.
      Ja juuri kuten joku aikaisemmin kirjoitti niin ihmisen viisaampana luonnonkappaleena täytyy muuttaa omaa viestintäänsä koiralle ymmärrettäväksi. Ja oikeasti tutustua koiran tapaan kommunikoida.

      • Börre

        ..yhdyn kanssasi kommenttiin, että paljon ei luonnevikaisia koiria löydy. Täytyy sanoa kuitenkin, että aina EI vika kuitenkaan ole omistajassa, vaan myös koirassa saattaa toisinaan vikaa olla. Tämä saattaa olla hiukan älytön vertaus, mutta laitampa sen kuitenkin tähän. Eli niin ihmisellä, koiralla, lampaalla, lehmällä ym. saattaa olla heti synnyttyään vikaa aivoissa, jota ei pystytä selvittämään, koska aivojen toimintaa ei ole vielä "kunnolla" pystytty tutkimaan. Esim. lapsi on pienestä pitäen väkivaltainen muita kohtaan, vaikka kasvatuksessa ei vikaa olisikaan, tai geeneissä. Sama pätee koiriin. Sitten vielä keskusteluja sivusta seuranneena olen hyvin iloinen, että täällä on tällä kertaa pystytty keskustelemaan asiallisesti ketään harjaamatta :)


      • Jei
        Börre kirjoitti:

        ..yhdyn kanssasi kommenttiin, että paljon ei luonnevikaisia koiria löydy. Täytyy sanoa kuitenkin, että aina EI vika kuitenkaan ole omistajassa, vaan myös koirassa saattaa toisinaan vikaa olla. Tämä saattaa olla hiukan älytön vertaus, mutta laitampa sen kuitenkin tähän. Eli niin ihmisellä, koiralla, lampaalla, lehmällä ym. saattaa olla heti synnyttyään vikaa aivoissa, jota ei pystytä selvittämään, koska aivojen toimintaa ei ole vielä "kunnolla" pystytty tutkimaan. Esim. lapsi on pienestä pitäen väkivaltainen muita kohtaan, vaikka kasvatuksessa ei vikaa olisikaan, tai geeneissä. Sama pätee koiriin. Sitten vielä keskusteluja sivusta seuranneena olen hyvin iloinen, että täällä on tällä kertaa pystytty keskustelemaan asiallisesti ketään harjaamatta :)

        Mutta niinhän mä juuri tarkoitin :o)
        Eli koiran käyttäytyminen HYVIN usein kiinni ihmisten kohtelusta.
        HYVIN harvoin luonnevika.(Muttei tarkoita ettei KOSKAAN!)


    • rough collie

      Valitettavasti oma uskoni ja näkemykseni on, että kaikista eläimistä löytyy prosentuaalisesti minimaalinen osa joka on syntymästään luonnevikaisia. Eri asia on sitten voidaanko määritellä mikä luonteen kieroutuman aiheuttaa. Ehkä se eläimillä on sama asia kuin ihmisillä mielenterveyden häiriöt, joissa tietyissä tapauksissa voidaan sanoa jonkinlaisen alttiuden olevan olemassa jo syntymävaiheessa.

      Tässä yhteydessä kysyn myös että onko kukaan palstan käyttäjistä törmännyt koirien ns. raivosyndroomaan? Tällaista termia käytetään ainakin Nicholas Dodmanin kirjassa Koira joka rakasti liikaa. Siinä raivosyndrooma määritellään silmittömäksi lyhytaikaiseksi aggressiivisuudeksi jonka laukaisee mitätön syy. Tosiasiallinen vika sijaitsee aivotoiminnoissa eli kyse on fyysisestä sairaudesta, ei luonneviasta tai käyttäytymishäiriöstä.

      Itselläni oli -valitettavasti- collie joka kärsi tämän tyyppisestä oireilusta. Muuten erittäin älykäs, tottelevainen ja kertakaikkisen upea koira. Joskus sillä vain "naksahti" ja se tuli silmittömänä joko ihmisen tai perheen toisen koiran päälle. Onneksi collie puree "tikkaavalla" tyylillä, joten mustelmia tai pieniä ihorikkoja pahempia vaurioita ei tuloksena ollut. Mitään eläinlääkärin tutkimuksia ei koirallemme tehty, koska häpeäksi täytyy myöntää, emme me eikä muutkaan koiraihmiset ympärillämme tajunneet että kyse voisi olla sairaudesta. Me leimasimme koiramme silloin luonnevikaiseksi. Törmäsin raivosyndrooma-termiin vasta muutama vuosi sitten ensi kerran.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pysy kaukana musta

      Ja kaikista mun läheisistä. Oon tosissani.
      Ikävä
      105
      6358
    2. Kuvaile kaivattusi

      ulkonäköä. 💡
      Ikävä
      222
      3575
    3. Näin susta unta

      Teit siinä temppuja ja kurkit huomaanko. Niinkuin sun tarttis sitä epäillä. Öitä tuimalle!
      Ikävä
      18
      3405
    4. Toiselle puolikkaalleni

      Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j
      Ikävä
      66
      3328
    5. Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään

      Kaikkosen erityis­avustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po
      Maailman menoa
      33
      2721
    6. Niin voimakkaat tunteet

      Että ajattelin hänen olevan se elämän rakkaus. Silmien edessä vikitteli toista ja hyvästelemättä hylkäs niin tyhjyys jäi
      Ikävä
      16
      2555
    7. Nainen, sinä viisas ja ymmärtäväinen

      sekä hyvällä huumorintajulla varustettu. Kun kaikki muut ovat kaikonneet, vain sinä olet jäljellä. Ellet kestä kirjoituk
      Ikävä
      24
      2524
    8. Katu täyttyy askelista...

      Hyvää sunnuntaita ja hyvää jatkoa jos näin...Vettä sataa, mutta hyvä vaan, ainakin kasveille.
      Ikävä
      28
      2373
    9. Onko 172cm lyhyt?

      Pitääkö miehen olla pidempi kuin 172cm?
      Sinkut
      274
      2181
    10. Puhe on halpaa

      Katso mitä hän tekee.Teot kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.Uskokaa punaisia lippuja.Hyvää yötä.
      Ikävä
      44
      1786
    Aihe