Kilpauimarin juoksuharjoittelu

12+17

Millaiset juoksuharjotteet sopivat SM-tason kilpauimarille, ettei kehittyminen uimisessa kärsi?

Esitän kysymykseni juoksuvalmentajana, joka ei tiedä kilpauimavalmentamisesta yhtään mitään, jolle nuori huippu-uimari esitti kysymyksiä juoksuvalmennuksesa.
En siis kaipaa "kaikki harjoittelu tukee kehittymistä"-tyylisiä vastauksia, vaan vastauksia kv-areenoille tähtäävä uimaria silmällä pitäen. Oma varovainen alkuarvaukseni on, että hyvin kevyt hölkkä pieninä määrin toimii vaihteluna uimiselle. Hieman rohkeampana kokeiluna voisin kehittää maksimaalista hapenottoa lyhyillä toistoilla hyvin lyhyellä palautuksella, jolloin juoksutekniikka ja kestävyys ei nouse niin suureen rooliin. Miten isossa roolissa tällainen pannuhuoneen kehittäminen uinnissa on ja onko siinä järkeä?

kiitos etukäteen!

4

232

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uinnin lajiharjoittelun huonona puolena on, että oikeastaan mitään todella nopeata ei vedessä pysty tekemään vastuksen takia, eli näin amatöörivalmentajan silmin tuota voisi paikata kuivilla. Kestävyysominaisuudet uimarilla vaihtelevat todennäköisesti matkan suhteen. Kaikista helpoin lienee varmaankin ottaa yhteyttä uinnin lajivalmentajaan ja katsoa, löytyykö yhteistä säveltä. Osa altaan laidalla huutajista tosin on keskittynyt melko pitkälle uintiin, mutta yhä suurempi osa sitten tietää asioista laajemminkin. Nykyään isommista ja vähän pienemmistäkin seuroista löytyy taustalta valmentajan ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa.

      Viime aikoina oma treeni on jäänyt melko heikolle, junnuvuosina haettiin kestävyysominaisuuksia kuivilla kuntopyörän avulla. Mikäli palautumisajat riittävät, niin en näe mitään estettä miksei vaikkapa aerobista kapasiteettiä voisi hakea myös kuivalta maalta.

      Uinnissa lajiharjoittelun määrä voimantuottotavasta riippumatta on yleensä todella suurta verrattuna useisiin muihin urheilulajeihin. Eniten harjoittelevien matkurien _kovimmat_ treeniviikot vastaavat (ammattiuimarilla) karkeasti kahden maratonin juoksemista päivässä joka arkipäivä (2 x 10 km uinti) ja kuivatreenit päälle. (Kilpailumatka 1500m vapaauinti ~15 - 17 min/miehet ja ~16 - 20 min/naiset.) "Sprintterillä" tosin määrällisesti ei päästä ihan noihin lukemiin. (Päämatkan kesto siinä 40 - 60 sekuntia, juoksupuolella ei varmaan ~400m matkalla enää puhuta sprintistä...) Avoveteen keskittyviä uimareita Suomessa ei liene kovinkaan montaa eli varsinaista maraton- ja ultrapuolta ei vastaan tule ihan heti muuten, kuin triatlonseurasta.

    • Alkupee

      Luin juuri erään tutkimuksen, jonka mukaan maksimaalinen hapenotto ja maksimi laktaattitasot on huippuuimareilla lähes huippujuoksijoiden tasolla. Tällöin MK-NK ominaisuuksien kehittäminen on erittäin oleellista. Huippu-uimarit, 90-luvun opeilla tekivät kuivaharjoittelua n. 20% uimaharjoittelun määrästä kovimpina vuosinaan. Olisi opettavaa tietää mistä tämä 200h/vuosi kuivaa muodostui kun samaan aikaan treenattiin 1000h/vuosi märkänä. (sievinen,kasvio).
      Ylilyönneille ei ole varaa tällaisella volyymilla.

      • rwtneytmyr

        Sanoisin että kovimmilla uimareilla laktaattitasot ja hapenottokyvyt on kovempia kuin juoksijoilla. Esim. jere hårdilla laktaattitaso 26!


      • rwtneytmyr kirjoitti:

        Sanoisin että kovimmilla uimareilla laktaattitasot ja hapenottokyvyt on kovempia kuin juoksijoilla. Esim. jere hårdilla laktaattitaso 26!

        Jere on vähän huono esimerkki happojen suhteen, kun nuo olivat melko poikkeuksellisissa lukemissa. Mutta varsinkin lyhyemmillä matkoilla kilpailu on äärimmäisen kovaa (ja maailman tasolla joka matkalla), joten minkään ominaisuuden kannalta ei ole varaa antaa periksi.

        Mitä tulee lepoaikojen laskemiseen, niin yksi tapa on suunnitella harjoitukset siten, että eri lihastyypeille suunnataan harjoituksia vuorotellen, jolloin saadaan tasattua kuormaa, eli yksinkertaisimmillaan vuorotellen aerobista ja anaerobista treeniä. Vuodessa ei huipulle pyrkivillä tule lomaa kuin yksittäisiä viikkoja (esim. yksi tai jopa kaksi kesällä ja ehkä yksi kevättalvesta). Jos tähtäin on vaikkapa olympialaisissa, niin edellisten olympialaisten jälkeen rakennetaan pohjaa pari vuotta että pystytään treenaamaan kunnolla ja sitten olympiadin loppupuoli tähdätään kisoihin. (Tästä syystä sairastelut ovat hankalia ammattiuimareille: Enemmän kuin pari viikkoa sivussa tarkoittaa, että treeniohjelma voi ottaa vuoden takapakkia.)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe