Mitä hyvää tai huonoa perhepäivähoidossa. Opas.

Kukkuuuuu

Olen perhepäivähoitaja ja suunnitellut kirjoittavani pienen "oppaan" uusille perheille pph:n hyvistä ja huonoista puolista hoitomuotona. Sellaisia ajattelumurusia jotka auttavat sujuvaan alkuun ja lasten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin (hoito ja vapaa täydentämässä toisiaan). Saisinko teemoja teiltä? Lähinnä pph ja pk eroja lapsen arjen ja kehityksen kannalta.
Oletko harkinnut perhepäivähoitoa? Miksi/miksi ei?
Jos lapsesi olisi perhepäivähoidossa mitä hyviä puolia odottaisit?
Entä mitkä tärkeät asiat ovat sellaisia joiden et uskoisi toteutuvan pph:ssa?

12

1273

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aluksi

      Valtakunnallisen vasun kaikki orientaatiot pitäisi toteutua kaikissa hoitomuodoissa ja ne pitäisi kirjata niin, että mitä todellisuudessa konkreettisesti teet, että esim. luonnontieteellinen tai historiallis-yhteiskunnallinen orientaatio toteutuu. Päivärytmi, viikkosuunnitelma, liikuntasuunnitelma. Kasvatuskumppanuus. miten vanhemmat voivat vaikuttaa lapsensa hoitoon ja toimintaan jne.

    • !!!

      Pphn hyvät puolet:

      - Lasta hoitaa yksi ja sama aikuinen johon sekä vanhemmat että lapsi tavallisesti tutustuvat läheisesti. Näin mahdollisttuu oikeanlainen merkitsevä dialogi vanhempien ja hoitajan välillä.

      - ryhmä pieni ja stressiä vähemmän.

      Pphoon liittyvät ?-merkit

      - Varahoito päiväkodissa ei ole hyvä ratkaisu lapselle, etenkin jos pieni. Harvalla pphlla ja varahoitopäiväkodilla selkeää suunnitelma varahoitoa varten.

      - Pphoitajat eivät valitettavasti riittävästi ymmärrä miten tärkeä kiinteä yhteistyö vanhemman kanssa on. Liian usein hoitaja ryhtyy " paremmaksi äidiksi". En toisaalta tiedä mikä lapsen kannalta huonompi tilanne, se että äiti jossain periferiassa ja useat hoitajat hoitavat ilman läheistä suhdetta kehenkään tai sitten merkitsevä suhde hoitajaan joka sulkee pois vanhemmat?

      • lapseni pph

        - Lasta hoitaa yksi hoitaja, paitsi vuosilomat, tasausvapaat, koulutuspäivät ja sairaslomat. Varahoitopaikka vaihtelee ja hoitopaikkoja voi olla vaikka kuinka monta ja tulla äkillisesti (hoitajan sairastuessa) paikka johon ei ehdi edes tutustua. Lapseni pph:lla oli viime vuonna 38 vuosilomapäivää (7,5 viikkoa) ja noin 4 viikkoa tasausvapaita, 3-4 koulutuspäivää ja joitakin sairauslomia vaihdellen 3 pv:stä 30 pv:ään. Lapseni oli viime vuonna seitsemässä eri hoitopaikassa.


        Lapseni menee hoitajalle aina mielellään. Välit ovat avoimet eikä vanhempia ylitetä, vaikka lapset ovatkin kiintyneitä hoitajaan. Hoitaja kertoo aina avoimesti kaikki päivän tapahtumat, ne haasteellisetkin (= lapsen tekemät pahat asiat "rangaistukset") tapahtumat, joita lapseni kokee päivissään. Joten voimme pitää samaa yhtäläistä linjaa lapsen asioissa niin hoidossa kuin kotonakin. Käytännöistä voimme neuvotella.

        Hoitaja on joustava. En aina niin ole täsmällinen tuonti- tai hakuajoissa, mutta hoitaja joustaa ja ymmärtää että työaikani on vaihteleva ja yllätyksiä voi tulla arkiaamuunkin.


    • .......

      Edellä tuli hyviä plussia. Miinuksina kuitenkin, että jos lapsi ja hoitaja välinen vuorovaikutus ei toimi, henkilökemiat ei pelaa niin ei ketään muutakaan hoitajaa sen katon alla jonka kanssa voisi toimia. Päiväkodissa samaa ongelmaa harvemmin tulee, koska hoitajia on enemmän ja yleensä jonkun hoitajan kanssa löytyy lapsellakin sama kemia.

      Toinen iso miinus on, että jos pph ei tee työtään kunnolla, ei ole ketään joka korjaisi hänen tekemättömän työnsä tehdyksi. Päiväkodin paras etu on että työn ja vastuun lapsen hyvinvoinnista jakaa useampi ihminen, silloinkin kun joku jättää sen tekemättä. Harvoin kaikki laiminlyö tehtäviään.

      Sanon tämän entisenä päiväkotityöläisenä ja perhepäivähoitajana, varakotitätinä. Eli kokemuksen pohjalta koen näin.

      Pieni ryhmä on hyvä ja intiimi, tullaan tutuiksi. Joillekin kuitenkin enempi ihmisiä ympärillä on parempi.

    • Pph minäkin

      Eli jätitkö työsi tekemättä kun olit perhepäivähoitajana?? Kuule ei sitä työtä voi mitenkään jättää tekemättä. Kaikki tarvittavat osioit täyttyvät kyllä hoitopäivän aikana. Ja monena saat olla. Rankka duuni, pienellä palkalla!

      • ...........

        Missä kohtaa puhuin itsestäni? En missään, eli tulkitset ja paljastat ajattelevasi likinäkoisesti jopa liian hyväuskoisesti kollegoistasi.. Totuus nyt vain on, että kaikilla pph:llakaan ei ole työmotivaatiota ja näitä on tavattu.


      • ........

        Voinhan sulle tietämättömälle kertoa, että eräskin syötti koko päivän vain puuroa lapsille. Yksi sulki oikuttelevan lapsen yksin leikkimään eristyksiin, kun ei muulla saa kuriin kuin eristämällä. Kuka valvoo että pph tekee kaiken tarvittavan oikeasti jokaisen lapsen kohdalla? Ei kukaan ja lapsen sanaan ei anneta uskoa. Lapsi valehtelee, jos kertoo ongelmista on hyvin usein aikuisen puolustus.

        Pikkasen pph minäkin voisi ajatella, ettei kakki ole kuten sinä. Eikä naivisti uskoa vain hyvää jokaisesta, kun totuus on luuloja karumpaa. Työtä ei tehdä kunnolla, jos yksikin lapsi laiminlyödään tavalla tai toisella.


      • Asiaaa
        ........ kirjoitti:

        Voinhan sulle tietämättömälle kertoa, että eräskin syötti koko päivän vain puuroa lapsille. Yksi sulki oikuttelevan lapsen yksin leikkimään eristyksiin, kun ei muulla saa kuriin kuin eristämällä. Kuka valvoo että pph tekee kaiken tarvittavan oikeasti jokaisen lapsen kohdalla? Ei kukaan ja lapsen sanaan ei anneta uskoa. Lapsi valehtelee, jos kertoo ongelmista on hyvin usein aikuisen puolustus.

        Pikkasen pph minäkin voisi ajatella, ettei kakki ole kuten sinä. Eikä naivisti uskoa vain hyvää jokaisesta, kun totuus on luuloja karumpaa. Työtä ei tehdä kunnolla, jos yksikin lapsi laiminlyödään tavalla tai toisella.

        Juuri näin. Pph:n päivittäistä työtä valvotaan harvakseltaan. Pph:n ohjaaja käy muutan kerran vuodessa pph:n kotona, mutta siinäpä se valvonta sitten onkin. Joukkoon mahtuu myös pphoitajia joilla ei ole minkäänlaista toimintasuunnitelmaa esim. tulevalle viikolle/kuukaudelle. Miten lapsi voi saada kehittävää/laadukasta varhaiskasvatusta pphoidossa kun kaikki on yhden ihmisen ja hänen viitseliäisyyden varassa? Toki joukossa on hyviäkin hoitajia, mutta kolikolla on kääntöpuolensa.


    • Hei, se mihin itse kiinnitin huomiota perhepäivähoidossa kun omat lapseni olivat siellä, oli

      siisteys. Paikat oli todella siistissä kunnossa. Kaikki tavarat löytyvät aina, lapsella omat lokerot, korit ja systeemit ja muutenkin kaikki sellainen oli kunnossa. Ja kannattaa niin pitääkin.

      leluja oli paljon; siis kaikenlaisisa ja kaikentasoisia, ulko/sisä yms.

      ruokalistat aina näkyvissä.

      yhteys pelasi; oli kivaa saada tekstarikuva/tai viesti miten päivä sujuu, ainakin hoidon alkuvaiheessa tärkeää.

      rauhallisuus. Hoitaja oli rauhallinen, asiallinen, hyvät yhteydet vanhempiin. Ja perhepäivähoidon ohjaajaan(hoitajien esimies)

      vasukeskustelut hoidettiin iltaisin kun kaikki lapset oli haettu. Joustavuus siis oli hyvä juttu.

      positiivista oli myös se että hoitajien naapureissa oli muita hoitajia, tai yksityisiä perhepäivähoitajia ja he tekivät yhteistyötä; lapset siis olivat isoissakin ryhmissä, ulkoilivat, pitivät muskaria, temppuratoja yms yhden kerrostalon kerhohuoneessa,

      Ainoa miinus koko meidän perhepäivähoitoasiakkuudessa oli yhden hoitajan sairastuminen ja toisen hoitajan raskaaksitulo, jolloin hän oli 10vkoa saikulla. Näille ei voi tietenkään mitään. Onneksi varahoitopaikkana oli perhepäivähoidossa oleville lapsille varattu tietty varakoti, tuttuja hoitajia sielläkin, joten meidän kannalta kaikki meni lopulta hyvin.

      Varahoitoa ei minusta kannata pelätä; se on lapsillekin hyvä kokemus käydä isommissa ja uusissa ryhmissä.
      upea ammatti, arvostan.


      Kaisa-pappi

    • moraaliapeliin

      Perhepäivähoitajan moraali olisi myös tärkeä tuoda esiin.
      Lapsia ei voi suosia , kaikki tasa-arvoisia.
      Perheen kunnioittaminen.
      Ei tarjota muuta hoitoa lasten isille .
      Tiedän niinkin tapahtuneen

    • VanhassaVara

      Perhepäivähoitajilla omat lapset vs. hoitolapset ovat joskus ongelma. Omilla lapsilla on toisenlaiset säännöt kuin hoitolapsilla eli hoitolasten kohdalla kuri on kovempi kuin omilla. Vanhat hoitotädit, joilla ei ole omia pieniä lapsia ovat hoitajina parempia, paitsi sitten kun kuvioon ilmestyvät mukaan hoitotädin lapsenlapset. :D

      • Asetu

        Itsellä on kyllä toisin päin... omalla lapsella on se kaikkein kovin kuri tai alkaa hyppiä silmille...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      71
      3250
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      2842
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      22
      2658
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2618
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      20
      2486
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2335
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      210
      1793
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1737
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      37
      1610
    10. Dear mies,

      Hymyiletkö ujosti, koska näet minut? 😌
      Ikävä
      18
      1456
    Aihe