Mozart ja chopin ynnä muut tekivät tunnettuja melodioita, Scubert ei juuri ainuttakaann

Anonyymi

Mikä siinä on niin vaikea ymmärtää. Kyll'ä kai ensin pitäisi olla melodioita jotka kaikki tuntevat kuten vaikkapa beethoevenin kohtalon sinfonian aloitus jne. Mutta schubert; ei käytännössä mitään. Tylsääkin tylsempää insinöörin "säveltämää" matematiikkaa.

Sib.Forever

60

73

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Voi voi voi. Arvosi ovat pielessä. Ja tietosi. Beethovenia nimenomaan ei pidetä taitavana melodikkona, olipa hänen viidennen sinfonian avaus tai seiskan hidas osa kuuluisa tai eivät. Ne ovat tunnistettavia aiheita, mutta eivät varsinaisesti eteviä melodioita. Miksi melodian pitäisi olla kuuluisa ollakseen hyvä? Sitä paitsi edes sekään väite ei kestä tarkastelua, että Schubertilla ei olisi niitä kuuluisia, Ave Maria ja Ständchen kun kuuluvat varsin tunnistettaviin hitteihin klassisen musiikin maailmassa.

      Schubert oli ehdottomasti parempi melodikko kuin Beethoven. Tämä ei tarkoita että hän olisi parempi säveltäjä, mutta melodisesti edellä.

      Sitten taas Chopinia mollailit toisessa ketjussa, mutta nyt hän onkin ansiokas, koska hänellä on "kuuluisia" melodioita.

      Kaikki kunnia Beatlesille, mutta ehkä voisit alkaa kuunnella klassista laajemmin kuin vain Sibeliusta. Kuuntele avoimella mielellä Schubertia, Chopinia ja kaikkea maan ja taivaan välillä. Ja kuuntele koko musiikkia, älä vain melodioita.

    • Anonyymi

      Beatlesin melodiat ovat muuten erinomaisia, siitä olemme kaikki samaa mieltä. Toki ne ovat aika yksinkertaisia, mutta silti.

    • Anonyymi

      Moonlight sonata on melodiaa alusta loppuun niinkuin ovat kaikki muutkin sävellykset tässä maailmassa, kun nuotti seuraa nuottia on kyseessä melodia, huono tai hyvä. Tässä aivan loistava melodia beethoevenílta. https://www.youtube.com/watch?v=HoP4lK1drrA Glenn Suurenmoinen Tunnen kyllä chopinin, vauvasentimentaalista kyllä niinkuin kirjoitin, mutta hänellä on silti tunnettuja melodioita. tätä tarkoitin. Schubertin sävelkulut eivät ole ylittäneet uutiskynnystä riittävästi, jokin mättää.

      Sib.Forever

    • Anonyymi

      Schubert oli melodian mestari niin sinfonioissaan, pianosonaateissaan, liedeissään, messuissaan kuin oopperoissaaan ja tansseissaan. Hän täytti rakennesuunnitelmansa kauniiden ajatusten loppumattomalla rikkaudella.

    • Anonyymi

      erinomaisesti sanottu: Rakennesuunnitelmansa. Ehkä Schubert olisi menestynyt paremmin todellakin insinöörinä. Ammatinvalintakysymys.

      Sib forever

      • Anonyymi

        NO juu onhan Schubertilla tunnettuja kappaleita kuten Ave Maria ja Serenadi jne Terv Sib.Forever


    • Anonyymi

      Jospa kuuntelisit Schubertia etkä vetäisi lonkalta.

    • Anonyymi

      No kyseiset melodiat ovat kyllä tuttuja. mutta en aio kuunnella schubertia. en arvosta enkä pidä hänen sävelkielestään. terv Sib forever.

    • Anonyymi

      Sibben ja Schubertin kuuntelijat olette aivan väärällä palstalla, sitäkö tekee liika klassinen? Ei enää järki toimi kunnolla?

    • Anonyymi

      "Mikä siinä on vaikea ymmärtää", kysyy aloittaja. Klassinen musiikkiko häviäisi popmusiikille? HAH! Klasssiset säveltäjät hallitsivat musiikin kaikki elementit ja sävelsivät musiikkia musiikin ehdoin, keinoin ja motivaatioin. Haydn, Händel, Mozart, Mendelssohn, Bach, Beethoven, Schubert, Sibelius, Telemann, Tshaikovski. Oli sitten H, M, B, S tai T kyseessä, niin laatu on korkealla, ja ne kaivatut "melodiat" löytyvät sieltä musiikista. Pitää lopettaa Beatlesin suppean ja kepeän tuotannon luukuttaminen, ja alkaa sivistää itseään kaiken sen parissa, mitä vuosisadat ovat tuottaneet.

      • Anonyymi

        Beatles on klassista musiikkia, koko kansan rakastamaa. Hyväähän tekivät menneetkin Mozart, Beethoven, Bach jne. mut tekivät aivan liikaa myös ihan keskinkertaista itsetarkoituksellista ja tylsää tekotaiteellista hömppää.


    • Anonyymi

      "Beatles on klassista musiikkia, koko kansan rakastamaa. Hyväähän tekivät menneetkin Mozart, Beethoven, Bach jne. mut tekivät aivan liikaa myös ihan keskinkertaista itsetarkoituksellista ja tylsää tekotaiteellista hömppää."

      Beatles ei ole musiikin vakavien harrastajien rakastamaa, ei kukaan kovan luokan musiikki-ihminen kuuntele Beatlesia säännöllisesti, vaan ihan eri musiikkia: Brahmsia, Chopinia, Schumannia, Händelia ja Haydnia ja satoja muita säveltäjiä. Minä en ole koskaan kuullut Mozartilta, Beethovenilta tai Bachilta mitään keskinkertaista tai "itsetarkoituksellista" (mitähän silläkin tarkoitetaan) tai "tylsää" musiikkia. Eipä olisi tuo musiikki vuosisatoja kestänyt raikkaana, jos olisi huonoa tavalla tai toisella. Päinvastoin, Bachin, Mozartin ja Beethovenin musiikki on ylittämätöntä ihan jokaisella kuviteltavissa olevalla mittarilla. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä sävellys erityisesti kirjoittajalla olisi mielessään, joka on "tylsä" tai "tekotaiteellinen" esim. Bachin tuotannossa.

      Ehkä kannattaisi perehtyä musiikkiin vähän syvällisemmin, eikä olettaa jonkun epäammattimaisen nulikoiden muodostaman popyhtyeen vetävän vertoja maailman merkittävimmille suuruuksille. Vinkki hyväntahtoisesti annettuna!

      • Anonyymi

        Vain yksi 'kovan luokan musiikki-ihminen' esimerkki; Leonard Bernstein on kova Beatles-fani.
        Muitakin löytyy vaikka miten paljon, hyväntahtoisesti huomautettuna kerron.
        p.s. nulikoiksi kutsuminen osoittaa ettet pysty oikein ymmärtämään ja sisäistämään musiikin syvintä olemusta..kasvun paikka.


    • Anonyymi

      "Vain yksi 'kovan luokan musiikki-ihminen' esimerkki; Leonard Bernstein on kova Beatles-fani."

      Ei ole fani tietenkään. Hän on pitänyt aikanaan amerikkalaisessa tv:ssä luennon 1970-luvun alkupuolella, jossa hän yritti selittää katsojille, minkä takia nuorison rakastama mutta närkästystä edelleen herättävä rock ei ole aina meteliä, vaan sieltä löytyy myös kekseliäitä ja arvokkaita oivalluksia. Esimerkkeinä hän käytti esimerkiksi Beach Boysin Surf's Up -laulua sekä Beatlesin She Said She Saidia. Hänen musiikillinen mielenkiintonsa ulottui kaikkialle, mutta oliko hän Brian Wilson fani tai Beatles-fani.... Uskonpa että hän oli vain Mahler-fani ja Beethoven-fani, jos ymmärrät mitä tarkoitan. On hyvin tunnettua, että Leonard Bernstein palvoi ainoastaan klassisen musiikin säveltäjiä, etenkin romantiikan ajan sinfonikkoja ja wieniläisklassikkoja, orkesterimusiikin säveltäjiä, esimerkiksi Brahmsia, Beethovenia, Mahleria, Sibeliusta, Haydnia, Mozartia, Schubertia. Tällaista musiikkia pitää kaikkien meistä kuunnella.

      "p.s. nulikoiksi kutsuminen osoittaa ettet pysty oikein ymmärtämään ja sisäistämään musiikin syvintä olemusta..kasvun paikka."

      Jospa ymmärtäisit edes etäisesti, kuinka naurettavalta musiikkiin vihkiytyneen korvaan Schubertin alentaminen Beatlesin pohjamutiin kuulostaa, ja juuri musiikin syvimmän olemuksen käsittäminen merkitsee tämän eron tekemistä todellisen mestarin (Schubert) ja popmestareiden välille, vaikkei ehkä nulikaksi kutsuminen olekaan tyylikästä.

      • Anonyymi

        Olet asenteeltasi "minä olen oikeassa, muut väärässä", hieman kuin ahdistunut ja vimmainen teini. Toistan; kasvun paikka.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet asenteeltasi "minä olen oikeassa, muut väärässä", hieman kuin ahdistunut ja vimmainen teini. Toistan; kasvun paikka.

        Kyllä hän totta puhuu. Itsekin kuuntelen vakavalla mielellä vain klassista eikä Beatles kiinnosta vähääkään.


    • Anonyymi

      Niin kyllähän klasarit ovat musiikin tekemisessä omaa luokkaansa. Jazz-säveltäjien ja rock-säveltäjien joukosta löytyy omat mestarinsa, mutta ei musiikissa ole Mozartia tai Bachia voittanutta. Eikä tule. Ellei Beethoven ja Chopin, mutta sitten mennään makuasioihin. Se, mitä Beatles teki oli säveltää mielettömän kauniita sävelmiä, jotka eivät useinkaan edes mahdu kategoriaan "rock". Melodioiden kauneus ja yksinkertainen puhuttelevuus ovat huipussaan sekä Lennonin että McCartneyn joissakin sävelmissä. Mutta kompleksisuudeltaan nuo melodiat jäävät rajusti klassisen taiteen tekijöistä. Händelistä Tsaikovskiin on klassinen musiikki tuottanut aivan ihmeellisiä asioita, ja oikeastaan taru jatkuu yhä, vaikka se piikki ehkä koettiinkin 1700-luvulla.

      • Anonyymi

        Kaikki kyllä ymmärtävät, et tuollainen hedelmätön puurojen ja vellien vertailu on aika lapsellista, itseasiassa juurikin pikkulapset sitä harrastavat; mun iskä voittaa sun iskän, hiekkalaatikkoleikeissään.
        Ihmeellisiä asioita löytää musiikista, kaikesta, jos mieli on vain avoin, musiikinteko ei ole mitään pituushyppyä tai pikajuoksua eikä korkeushyppyä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikki kyllä ymmärtävät, et tuollainen hedelmätön puurojen ja vellien vertailu on aika lapsellista, itseasiassa juurikin pikkulapset sitä harrastavat; mun iskä voittaa sun iskän, hiekkalaatikkoleikeissään.
        Ihmeellisiä asioita löytää musiikista, kaikesta, jos mieli on vain avoin, musiikinteko ei ole mitään pituushyppyä tai pikajuoksua eikä korkeushyppyä.

        Popin ja klassisen vertailu onkin niin turhaa jo senkin takia että klassinen on ylivoimaisesti parempaa musiikkia kuin poppi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Popin ja klassisen vertailu onkin niin turhaa jo senkin takia että klassinen on ylivoimaisesti parempaa musiikkia kuin poppi.

        Hiekkalaatikkofilosofiaa....juupas, eipäs.


    • Anonyymi

      Klassisen musiikin suurille mestareille ei löydy vertailukohtaa.

      • Anonyymi

        Juuri siksi he ovatkin lähes yli inhimillisiä säveltäjäneroja.


    • Anonyymi

      Elitismi on paskaa rinkirunkkua parhaimillaan. Taiteen hyvyyttä on hyvin vaikea objektiivisilla mittareilla mitata. Suurin osa pitämisestä tulee subjektiivisista kokemuksista. Toki eri tyylit ovat aina erillaisesti rakennettuja mutta se ei tee kummastakaan parempaa objektiivisesti.

      Pääosin jazzia ja klassista kuunteleva ja tuottava.

    • Anonyymi

      Juupa juu. Klassinen on aivan eri luokkaa kuin kevyt musiikki, sanoohan sen terminologiakin jo: taidemusiikki vs. kevyt viihdemusiikki ja populääri laulelmamusiikki. Eivät nämä määritelmät ole tulleet sattumalta. Jazz, jota mainitsit tuottavasi, ei myöskään nouse klassisen musiikin suuruuksien rinnalle, vaikka onkin ihan upeaa tavaraa parhaimmillaan (kuten Beatleskin tai esimerkiksi Beach Boys Pet Soundsillaan).

      Musiikin vertailu ei ole hedelmätöntä, voidessaan parhaimmillaan johtaa joidenkin korvien avautumiseen. Jos joku vilpittömästi katsoo Beatlesin pärjäävän Brahmsille ja Bachille, niin kyllä hänen kannattaisi vähän enemmän kuunnella musiikkia.

      Kaikkien suurimpana säveltäjänä pidetään usein Beethovenia. En ole eri mieltä. Hänen saavutuksensa ovat ilmiömäisiä sinfonioista (7, 3, 9, 5, 1, 6) pianokonserttoihin (3, 4, 5) ja edelleen jousikvartettoihin (esim. 13, 14 ja 16). Valtavasta pianosonaattikokoelmasta kannattaa noteerata oikeastaan jokainen sonaatti, ne ovat ykkösestä alkaen ylivertaista laatukamaa. Sitten on myös kirkkomusiikillinen ja oopperallinen anti, jonka Ludwig antoi maailmalle. Sekään ei ole vähäinen.

      On siis vain makuasia, onko Beethoven, Mozart, Bach, Händel vai kuka nyt ikinä halutaankin vielä sisällyttää kärkisäveltäjien luetteloon, se kaikkein suurin ja kaunein. Mutta mitä Beatlesin sinänsä mainiolle levyluettelolla on tekemistä tuollaisen tuotannon kanssa, jota äsken sivusin Beethovenin osalta? Beethoven sävelsi sonaattimuotoisia suurteoksia kymmenittäin, joiden merkitys sekä musiikin yleiselle kehitykselle että musiikin saavutusten laadun kohottamiselle ennen- ja jälkeennäkemättömälle tasolle, on suurenmoinen. Klassisen musiikin säveltäjät ovat kuin Michelangelo tai da Vinci, omaa luokkaansa.

      • Anonyymi

        Beethoven hallitsi erinomaisesti sonaatti-allegro voimavaransa ja oli keskeisissä teoksissaan äärimmäinen loogisuusajattelija.


    • Anonyymi

      Beatlesin vertaaminen klassiseen on aivan turhaa, koska musikiilliset elementit ovat aivan erilaisia ja sama myös jazzissa. Myös länsimaat ei ole ainoa musikiillinen keskittymä, miten onnistuu mikrotonaalisen maailmanmusiikin ja eurooppalaisen klassisen musiikin harmooninen vertailu.

      Ehkä sinun pitäisi enemmän keskittyä musiikin kuunteluun, tuottamisprosessiin ja säveltämiseen niin ymmärtäisit muidenkin musiikin puolia. Eri tyyli suuntien vertailu ei hyödytä mitään eikä niistä yleensä opi mitään musikaallisesti tai teoreettisesti.

      Tietenkin samaa tyylisuuntaa voi tiettyyn pisteeseen vertailla

      • Anonyymi

        Outo tarve klassisen musiikin harrastajilla tulla Beatles-palstalle kehumaan klassisen paremmuutta. Ehkä kateus ajaa?


      • Anonyymi

        Monenlainen musiikki on minulle toki tuttua. Edelleenkään joillakin ei näköjään riitä ymmärrys siihen, että klassista musiikkia on luontevaa pitää parempana ja parhaana musiikkina, VAIKKA ottaakin samalla vakavasti myös muuta musiikkia. Mainitsinhan kirjoituksessani laatujazzin, ja kevyen musiikin helmet Beatlesin ja Beach Boysin. Tästä arvostuksesta näitä kohtaan ei siis seuraa sen sivuuttaminen, että Bach, Beethoven ja Brahms ylittävät huomattavasti populäärimmän materiaalin tekijät.

        Siitä ei myöskään seuraa se, etten ymmärtäisi vaikkapa populaarimusiikin piirteitä. Rock-musiikin erilaiset ilmiöt laulunkirjoittamisesta, sovittamisesta levyn tuottamiseen ja äänitteiden miksaus- ja soundielementtien ihailuun ovat minulle jossain määrin tuttuja. Ei toki varmaan yhtä hyvin kuin sinulle. Mutta olettama, etten olisi keskittynyt erilaisen musiikin kuunteluun, tuottamisprosessiin ja säveltämiseenkin omakohtaisesti, on väärä.

        Mikrotonaalisen musiikin, intialaisen tai kiinalaisen musiikin vertailu länsimaiseen ei todellakaan onnistu, eikä varsinkaan mainitsemassasi harmonisessa mielessä. Voin kertoa sinulle, että länsimaisen musiikin erityispiirre on nimenomaan harmonia (ja muoto erityislaatuisella tavalla). Sen sijaan intialaiset tekivät kenties melodisempaa musiikkia kuin me eurooppalaiset, ja kiinalaisessa ja afrikkalaisessa musiikissa korostuu rytmin vienti äärimmäisen pitkälle.

        En lähtisi vertaamaan länsimaista taidemusiikkia toisten kulttuurien taidemusiikkiin, eikä minulta oikeastaan laajaa kompotenssia kiinalaisen tai intialaisen musiikin suhteen löydy. Mutta populaarimusiikki edustaa pääpiirteissään (yksinkertaista) tonaalisuutta ja myös jazzia voi tarkastella klassisen musiikin teorian kautta hyvin pitkälle, joka toimiikin jazzin kasvualustana. Klassinen, poprock ja jazz ovat ilman muuta vertailtavissa niiden kuuluessa länsimaiseen musiikkiperinteeseen. Niin muodoin on vain pakko sanoa se asia sinulle vielä kerran: klassisen musiikin tuotokset ovat inhimillisen kulttuurin huippusaavutuksia maalaus- ja veistotaiteen, kirjallisuuden ja muun kanonisoidun korkeakulttuurin tavoin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Monenlainen musiikki on minulle toki tuttua. Edelleenkään joillakin ei näköjään riitä ymmärrys siihen, että klassista musiikkia on luontevaa pitää parempana ja parhaana musiikkina, VAIKKA ottaakin samalla vakavasti myös muuta musiikkia. Mainitsinhan kirjoituksessani laatujazzin, ja kevyen musiikin helmet Beatlesin ja Beach Boysin. Tästä arvostuksesta näitä kohtaan ei siis seuraa sen sivuuttaminen, että Bach, Beethoven ja Brahms ylittävät huomattavasti populäärimmän materiaalin tekijät.

        Siitä ei myöskään seuraa se, etten ymmärtäisi vaikkapa populaarimusiikin piirteitä. Rock-musiikin erilaiset ilmiöt laulunkirjoittamisesta, sovittamisesta levyn tuottamiseen ja äänitteiden miksaus- ja soundielementtien ihailuun ovat minulle jossain määrin tuttuja. Ei toki varmaan yhtä hyvin kuin sinulle. Mutta olettama, etten olisi keskittynyt erilaisen musiikin kuunteluun, tuottamisprosessiin ja säveltämiseenkin omakohtaisesti, on väärä.

        Mikrotonaalisen musiikin, intialaisen tai kiinalaisen musiikin vertailu länsimaiseen ei todellakaan onnistu, eikä varsinkaan mainitsemassasi harmonisessa mielessä. Voin kertoa sinulle, että länsimaisen musiikin erityispiirre on nimenomaan harmonia (ja muoto erityislaatuisella tavalla). Sen sijaan intialaiset tekivät kenties melodisempaa musiikkia kuin me eurooppalaiset, ja kiinalaisessa ja afrikkalaisessa musiikissa korostuu rytmin vienti äärimmäisen pitkälle.

        En lähtisi vertaamaan länsimaista taidemusiikkia toisten kulttuurien taidemusiikkiin, eikä minulta oikeastaan laajaa kompotenssia kiinalaisen tai intialaisen musiikin suhteen löydy. Mutta populaarimusiikki edustaa pääpiirteissään (yksinkertaista) tonaalisuutta ja myös jazzia voi tarkastella klassisen musiikin teorian kautta hyvin pitkälle, joka toimiikin jazzin kasvualustana. Klassinen, poprock ja jazz ovat ilman muuta vertailtavissa niiden kuuluessa länsimaiseen musiikkiperinteeseen. Niin muodoin on vain pakko sanoa se asia sinulle vielä kerran: klassisen musiikin tuotokset ovat inhimillisen kulttuurin huippusaavutuksia maalaus- ja veistotaiteen, kirjallisuuden ja muun kanonisoidun korkeakulttuurin tavoin.

        Et vain pysty tai halua ymmärtää sitä, minkä jokainen musiikin ystävä ymmärtää; ei ole 'parempaa' musiikkia olemassa yleisellä tasolla, joku pitää jostain muusta, kuin joku muu, paremmaksi väittäminen on kuin piirtelisit veteen viivoja, ei toimi ollenkaan.


    • Anonyymi

      No, on kai se noinkin :)

    • Anonyymi

      Kyllä minä kunnioitan teitä vannoutuneita Beatles-faneja. Liverpoolilaisesta innokkaasta klubibändistä kasvoi yhtye, joka suolsi pieniä mutta kerrassaan ihastuttavia lauluja kovassa tahdissa kiertueaikataulujensakin keskellä. Homma parani vaan entisestään, kun studiotyöskentely otti todella sujuakseen Rubber Soulin myötä. Monta klassikkoa biitlesit tekivät, etenkin McCartneyn sulavimmat melodiset laulut ovat kauniita. Toki kannattaa jo ottaa haltuun myös muuta musiikkia, jos on jo vuosia kuunnellut niitä reilua kymmentä levyä monomaanisesti.

      Piece.

      • Anonyymi

        Olet hieman ymmärtänyt Beatles-fanit väärin, kun on fani, ei se tarkoita et kuuntelee VAIN Beatlesia, aika kumma ajatus vailla mitään todellisuuspohjaa. Niinkuin Beatles musiikki on erittäin monipuolista, laajaa ja rikasta, niin myös fanit, he kuuntelevat takuulla muitakin hyvin laajalla skaalalla, klassista, jazzia, reggaeta, bluesia, jne. jne.
        Beatles-on kuitenkin se hienoin ja elää takuulla yhtä kauan, kuin mikä tahansa muu musiikki, koska se on sekä kansanmusiikkia, että ns. ammattilaisten arvostamaa.


    • Anonyymi

      "Olet hieman ymmärtänyt Beatles-fanit väärin, kun on fani, ei se tarkoita et kuuntelee VAIN Beatlesia, aika kumma ajatus vailla mitään todellisuuspohjaa."

      Paitsi että vuosien keskustelu tällä palstalla on osoittanut, että Beatles-fanit eivät tunne klassisen musiikin perusohjelmistoa lainkaan. Ovat täysin kuutamolla.

      "Niinkuin Beatles musiikki on erittäin monipuolista, laajaa ja rikasta, niin myös fanit, he kuuntelevat takuulla muitakin hyvin laajalla skaalalla, klassista, jazzia, reggaeta, bluesia, jne. jne."

      Beatles-musiikki on vain ja ainoastaan laulumusiikkia johtuen siitä, että heidän musiikilliset kykynsä eivät riittäneet laajempien muotojen tuottamiseen. Beatles-fanit eivät myöskään ole laaja-alaisuudellaan vakuuttaneet, pikemmin päinvastoin. Beatles-fanit ovat hyvin laiskaa jengiä.

      "Beatles-on kuitenkin se hienoin ja elää takuulla yhtä kauan, kuin mikä tahansa muu musiikki, koska se on sekä kansanmusiikkia, että ns. ammattilaisten arvostamaa."

      Beatlesia ei voi verratakaan todelliseen musiikkitaiteeseen, kuten on useasti sinullekin opetettu.

      • Anonyymi

        Opetuksesi menee hukkaan, ei kannata yrittää, katso peiliin.
        p.s. Beatles ikuisesti.


    • Anonyymi

      Niinpä! Annetaan kaikkien kuunnella mitä haluavat. Lennon ja McCartney tapasivat nuorukaisina ja se oli todellinen onnenpäivä populaarimusiikille, jonka he lauluillaan yllättivät täysin. Toki monta muutakin hyvää sekä rokissa että klassisessa musiikissa oma pitkä historiansa... Miksi ihmeessä vertailla?

      • Anonyymi

        Outoa on, kun jotkut eivät vain osaa nauttia hyvästä musiikista, vaan on pakko haukkua ja arvostella muiden kuuntelemaa 'huonommaksi'. Jonkinlaista kypsymättömyyttä kai.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Outoa on, kun jotkut eivät vain osaa nauttia hyvästä musiikista, vaan on pakko haukkua ja arvostella muiden kuuntelemaa 'huonommaksi'. Jonkinlaista kypsymättömyyttä kai.

        Täytyyhän jonkun kertoa mikä on totuus vaikka onkin sanottu ettei totuus voi astua alastomana kansan eteen. Onhan se nyt sanomattakin selvää että korkealle kehittynyt jalo taidemusiikki päihittää laadukkuudessaan ja mittaamattomasa syvyysperspektivissään kevyen kansaan menevän popin mennen tullen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täytyyhän jonkun kertoa mikä on totuus vaikka onkin sanottu ettei totuus voi astua alastomana kansan eteen. Onhan se nyt sanomattakin selvää että korkealle kehittynyt jalo taidemusiikki päihittää laadukkuudessaan ja mittaamattomasa syvyysperspektivissään kevyen kansaan menevän popin mennen tullen.

        Alaston ja karu totuus, minkä paljastat, on ymmärryksen puute, josta kärsit mittaamattomalla tavalla. Kehittyäksesi ihmisenä, pitää jalostua ahdasmielisestä yhden 'totuuden' jankutuksesta, ja avata mieli, poistua pikkusieluisuudesta. Lycka till!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alaston ja karu totuus, minkä paljastat, on ymmärryksen puute, josta kärsit mittaamattomalla tavalla. Kehittyäksesi ihmisenä, pitää jalostua ahdasmielisestä yhden 'totuuden' jankutuksesta, ja avata mieli, poistua pikkusieluisuudesta. Lycka till!

        Lycka till! -kehoituksen antajan tulisi huomattavasti laajentaa klassisen musiikin tuntemustaan, ottaa haltuun suuret B:t (Brahms, Bach, Beethoven), suuret M:t (Mendelssohn, Mozart, Mahler), suuret H:t (Haydn, Händel) ja suuret T:t (Tšaikovski, Telemann) ja suuret S:t (Schubert, Stravinsky, Schumann). Ei puhettakaan että hän olisi kuunnellut näiden tuotantoa laaja-alaisesti ja monipuolisesti! Sen sijaan hän on 60-luvulta saakka kuunnellut yhtäjaksoisesti Beatlesia, Beatlesia ja Beatlesia. Ja muuta rokkia. Ja kehtaa syyttää muita "pikkusieluisuudesta". Mikä ristiriita!

        Nyt ne korvat viimein auki musiikin todellisille saavutuksille. Ei kai Don Rosa kuvataiteessakaan ole se huippu, miksi musiikissakaan kärkinimi löytyisi populääriviihteen joukosta? Ainoa syy, miksi Lycka till! -nimimerkki fanittaa Beatlesia on musiikkikorvien puute - sekä teinifaniuden aiheuttama pakkotila Beatles-jumitukseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lycka till! -kehoituksen antajan tulisi huomattavasti laajentaa klassisen musiikin tuntemustaan, ottaa haltuun suuret B:t (Brahms, Bach, Beethoven), suuret M:t (Mendelssohn, Mozart, Mahler), suuret H:t (Haydn, Händel) ja suuret T:t (Tšaikovski, Telemann) ja suuret S:t (Schubert, Stravinsky, Schumann). Ei puhettakaan että hän olisi kuunnellut näiden tuotantoa laaja-alaisesti ja monipuolisesti! Sen sijaan hän on 60-luvulta saakka kuunnellut yhtäjaksoisesti Beatlesia, Beatlesia ja Beatlesia. Ja muuta rokkia. Ja kehtaa syyttää muita "pikkusieluisuudesta". Mikä ristiriita!

        Nyt ne korvat viimein auki musiikin todellisille saavutuksille. Ei kai Don Rosa kuvataiteessakaan ole se huippu, miksi musiikissakaan kärkinimi löytyisi populääriviihteen joukosta? Ainoa syy, miksi Lycka till! -nimimerkki fanittaa Beatlesia on musiikkikorvien puute - sekä teinifaniuden aiheuttama pakkotila Beatles-jumitukseen.

        Kun keskityt ja yrität tosissasi, niin kyllä pääset pois ahtaasta yhden musiikin palvonnastasi. Klassinen on ihan hyvää musiikkia sekin, vaikka suurin osa onkin lähinnä taustamusiikiksi luokiteltavaa. Ota avara asenne asioihin, se kannattaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun keskityt ja yrität tosissasi, niin kyllä pääset pois ahtaasta yhden musiikin palvonnastasi. Klassinen on ihan hyvää musiikkia sekin, vaikka suurin osa onkin lähinnä taustamusiikiksi luokiteltavaa. Ota avara asenne asioihin, se kannattaa.

        Nyt se korva kunnolla auki; klassisessa perusohjelmistossa ei ole ainuttakaan taustamusiikiksi luokiteltavaa sävellystä.

        Sen sijaan Beatles on puuduttavaa roskaa verrattuna mestareihin. Tämä ei ole makuasia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt se korva kunnolla auki; klassisessa perusohjelmistossa ei ole ainuttakaan taustamusiikiksi luokiteltavaa sävellystä.

        Sen sijaan Beatles on puuduttavaa roskaa verrattuna mestareihin. Tämä ei ole makuasia.

        Itse asiassa haastaisin kertomaan koko taidemusiikin historiasta yhdenkin "taustamusiikkia" edustavan sävellyksen. Olkaa hyvä. "Taustamusiikki" on vain syytös, joka peittää alleen kuuntelijan täydellisen kyvyttömyyden ymmärtää kuulemaansa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itse asiassa haastaisin kertomaan koko taidemusiikin historiasta yhdenkin "taustamusiikkia" edustavan sävellyksen. Olkaa hyvä. "Taustamusiikki" on vain syytös, joka peittää alleen kuuntelijan täydellisen kyvyttömyyden ymmärtää kuulemaansa.

        Ei muuta kuin radiosta klassisen kanava auki, sieltä sitä taustamusiikkia tulee tuntitolkulla, ihan sopivaa keskittymismusiikkia joihinkin tilanteisiin, mutta ei sellaisen säveltämiseen lahjoja kovinkaan paljoa vaadita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei muuta kuin radiosta klassisen kanava auki, sieltä sitä taustamusiikkia tulee tuntitolkulla, ihan sopivaa keskittymismusiikkia joihinkin tilanteisiin, mutta ei sellaisen säveltämiseen lahjoja kovinkaan paljoa vaadita.

        Anna nyt edes joku yksittäinen esimerkki! Voin selostaa sinulle sen musiikillisia sisältöjä, kuten harmonioita, muotoa, melodiaa, rytmiikkaa, mahdollista polyfoniaa ja soitinnuskeinoja.

        Et vain ymmärrä musiikista mitään, se selittää höperöintisi. Mutta saat anteeksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Anna nyt edes joku yksittäinen esimerkki! Voin selostaa sinulle sen musiikillisia sisältöjä, kuten harmonioita, muotoa, melodiaa, rytmiikkaa, mahdollista polyfoniaa ja soitinnuskeinoja.

        Et vain ymmärrä musiikista mitään, se selittää höperöintisi. Mutta saat anteeksi.

        Saat anteeksi itsekin, kun viitsit käydä Beatles-palstalla esittelemässä tiukkapipoista maailmankuvaasi ja ahdasmielistä suhtautumistasi.


    • Anonyymi

      Bachin fuugathan voidaan nähdä puhtaana matematiikkana ei suinkaan schubertin musiikin joka kaihtoi kaikkea professionalistista sävellystekniikkaa

    • Anonyymi

      Bach ja Händel ovat parasta musiikkia ikinä...

    • Anonyymi

      Klassinen musiikki on kyllä todellista musiikkia. Beethoven ja Mozart olivat sellaisia neroja, että oksat pois. Mitään vastaavaa kuin Beethovenin kuorosinfonia tai Mozartin Jupiter-sinfonia ei ole koskaan sävelletty. No, okei Bachin ja muutaman muun kaverin sävellykset pääsevät samaan. Mutta populaarimusiikki on pitkän, pitkän matkan matalammalla tasolla. Oikeastaan populaarimusiikista ei pitäisi puhua samana päivänäkään kuin klassisen musiikin vuosisatoja uhmaavista perusteoksista. Ero on liian suuri.

    • Anonyymi

      Niin......... klassinen on kyllä mahtavaa. Mutta jotkut eivät tajua sen arvoa, koska eivät ole koskaan soittaneet mitään soitinta vakavasti. Sen takia heillä ei ole kovin konkreettisia malleja päässään, miten musiikki toimii. Miten harmoniat toimivat, miten modulaatiot tapahtuvat, missä bassolinja menee. Mikä on melodia jne. Popmusiikin kuuntelussa on enimmäkseen kyse tästä: epämusikaalisuus ei mahdollista sitä, että kuulisi erilaisen musiikin vaativuuseron, niin vaativuuden säveltäjälle kuin sisällöllisenkin rikkauden, joka musiikissa joko on tai ei ole. klassinen musiikki on tehty jalostamaan ihmistä musiikin keinoin. Siksi suuret säveltäjät olivat niin huippuja. He olivat huippumusikaalisia neroja, jotka omistivat kaiken aikansa taiteelleen. Se musiikki ihmetyttää pientä kulkijaa vuosisadasta toiseen. Niin täydellinen on esimerkiksi Händelin Messias, että ei se kovin helposti edes ihmiselle aukea. Loputon mysteeri. Klassisen musiikin säveltäminen on paljon vaikeampaa kuin populaarimusiikin, jossa ei oikeastaan olekaan kyse säveltämisestä, vaan laulunkirjoittamisesta, ja siinäkin vain pienten tuutulaulun tasoisten tuotosten väsäämisestä. Nekin voivat hyviä tai huonoja, mutta hyväkään popklassikko ei kenestäkään viisumiehestä mitään Mozartia tee. Todelliset lahjakkuudet valitsevat klassisen musiikin, koska se on heille avara maailma toteuttaa taipumuksiaan.

    • Anonyymi

      Onhan Beatles surkeaa piiperrystä. Kuka jaksaa kuunnella "white doublen" toista kertaa.

    • Anonyymi

      Valkoinen tupla on tosiaan niin heikko musiikkiteos, että siitä ei pitäisi kenenkään pitää. Mutta Beatlesin parhaat lp:t Rubber Soul ja Revolver sisältävät hyviäkin kappaleita, kuten Eleanor Rigby, In My Life, Nowhere Man. Mutta jumputusta kaikki silti on. Klassinen musiikki on ainoaa musiikkia, johon kannattaa aikaansa laittaa. Pop on syntynyt huonompana.

      • Anonyymi

        Voi näitä kateellisia provokaattoreita, teille nauretaan.
        Beatles elää!


    • Anonyymi

      Beatlesille voi toki olla kateellinen: rahasta, kauniista naisista ja yleellisestä elämäntyylistä. Mutta heidän musiikkinsa ei ole kuuntelemisen arvoista verrattuna Wagneriin, Chopiniin ja Raveliin. Beatles kun ei ole edes oikeaa musiikkia, vaan pelkkää simppeliä humppaa hyvin niukalla melodia- ja sointusisällöllä. Roskaa suorastaan.

      • Anonyymi

        Beatles ei ole suosituin musiikin alalla naisjuttujen, rahan tai makean elämäntyylin johdosta, vaan vain loistavan musiikin ansiosta. Muistakaa kadehtia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Beatles ei ole suosituin musiikin alalla naisjuttujen, rahan tai makean elämäntyylin johdosta, vaan vain loistavan musiikin ansiosta. Muistakaa kadehtia.

        Beatlesin laulut joista puuttuu todellista melodiaa ovat täysin typeriä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Beatlesin laulut joista puuttuu todellista melodiaa ovat täysin typeriä.

        Kaikissa niissä on todellista melodiaa, joka taas puuttuu suurimmasta osasta klassista musiikkia.


    • Anonyymi

      Se, miten "loistavaa" se musiikki todellisuudessa on, asettuu mittasuhteisiinsa kuuntelemalla klassista taidemusiikkia.

    • Anonyymi

      Mutta jotkut eivät jaksa kuunnella... laiskuus iskee, eikä haluta totutella rikkaampaan musiikilliseen kieleen. Aivan kuten monet lapset eivät jaksa lukea, vaan pelaisivat vain pelikonsoleita ja katselisivat kuvakirjoja. Vanhempien pitää määrätä se romaani käteen, jotta lapsesta tulee ajatteleva aikuinen.

      • Anonyymi

        Makuasia, musiikin suhde toisenlaiseen musiikkiin ei ole mikään kilpailu, ei musiikki ole pituushyppyä tai pikajuoksua, joissa joku on parempi. Tämä pitää oivaltaa, niin helpottaa oloa, eikä tule tarvetta haukkua muuta musiikkia.


    • Anonyymi

      Bernstein on enimmäkseen Broadway-kamaa. Mitenkään väheksymättä. Populaarimusiikin komea ketjupolttaja. Ristiriitainen ehkä. Saiko sielullensa rauhan?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 169
      4709
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      124
      4290
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2800
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1911
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1680
    7. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1679
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1635
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1583
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1531
    Aihe