Miksi päiväkotien ja koulujen pihojen ei anneta kasvaa luonnontilaisina?

Anonyymi

Uusi tutkimus kertoo päiväkotien pihojen multapohjan edistävän lasten vastustuskyvyn kehitystä. Asiasta uutisoi MTV3: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/luontoaltistus-suojaa-lapsia-sairauksilta-metsapohjan-tuominen-paivakodin-pihalle-paransi-lasten-vastustuskykya/7955986#gs.isv2j7

Miksi ylipäätään päiväkotien ja koulujen pihojen ei vain anneta kasvaa luonnonmukaisina? Kenen mielestä asfaltti, keinut ja pari telinettä on kehittävämpi, terveellisempi ja hauskempi paikka lapsille leikkiä kuin metsäalue?

Aloitin itsen koulunkäynnin ala-asteella, jonka pihasta iso osa oli metsää, pöpelikköä ja historiallisia vallihautoja. Rakentelimme kavereiden kanssa välitunneilla majoja, leikimme piilosta tai kotia pikkuleluilla juurakoissa (juurakko=paras nukkekoti!).

Vaihdoin sittemmin ala-astetta kouluun, jonka pihalla oli asfalttia, soraa, pari keinua ja kiipeilyteline. Keinu ja telineet olivat aina jo jonkun käytössä, kun itse pääsin pihalle. Pihan nurkassa oli kyllä luonto-alue, mutta sinne ei saanut mennä. Ihmettelimme kaveriemme kanssa tätä silloin ja ihmettelen edelleen. Tuo luontoalue olisi ollut kaikkein kiinnostavin paikka leikeille. Sen sijaan seisoskelimme asfaltilla ja odotimme kellon soivan.

Miksi kukaan ei kysy lapsilta, millaisella pihalla he haluavat viettää aikaa?

Rakennettuihin pihoihin verrattuna luonnonmukaisen metsän hyötyjä ovat ainakin:
- vastustuskyvyn kehittyminen
- mielikuvituksen kehittyminen
- mieluisuus? Kysykää hyvänen aika lapsilta!
- luontosuhteen kehittyminen
- Suomen luonnon monimuotoisuuden vaaliminen

8

93

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sama! En ollut suunilleen koskaan kipeä, kun meidän ala-asteen koulun piha oli laaja ja sisälsi metsätiheikköä, joka oli niin tiheä, että siellä pystyi oikein seikkailemaan.

      Yläasteella tosin oli aivan surkea piha, joka oli puoliksi sisäpiha. Tosin ei yläkoululaisina menty ikinä yhtään minnekkään, ei suunnilleen edes haluttu pihalle.

      Jotkut vanhemmat pelkäävät likaa. Ihan niin kuin sitä likaa ei saisi pesemällä pois tai se tappaisi. Itse vanhempana laitan lapset ulos paisteessa, tuiskussa kuin sateessakin. Ei sade, kura ja pimeä keli ole huonoja asioita, ihmisen täytyy oppia elämään oman mukavuusalueen ulkopuolella.

      En kyllä ymmärrä. Olisi kyllä todella hyvä, että ei alettaisi elämään kuten Kiinassa. Asutaanhan me Suomessa, jossa halutaan edistää ihmisten terveyttä.

      Ja hei, sen mullan peseminen ei ole niin vaikeaa.

    • Anonyymi

      Nykyäänhän lapsilta kysytään. Jokaisesta luokasta tulee pari oppilasta, jotka edustavat tätä luokkaa. Ne oppilaat on valittu siten, että he jotka haluavat, luokka äänestää heistä ne, jotka menevät koulun oppilaskuntaan. Ja joka vuosi valitaan uudet oppilaat oppilaskuntaan.

      Oppilaskunnassa sitten nämä edustajat päättävät yhdessä muiden edustajien kanssa kaikenlaisista asioista. Kaikenlaista koulun yhteisöllisyyttä. Joskus voidaan antaa joku budjetti lapsille ja he voivat päättää järkevästi, miten käyttävät sen oppilaiden hyväksi esim. huonekaluihin tai pihajuttuihin.

      • Anonyymi

        Aivan, ”huonekaluihin ja pihajuttuihin”. Lapsi, jolla ei ole vastaavaa kokemusta koulusta, jossa on luonnonmukainen piha, tuskin tulee mieleenkään ehdottaa sellaista, kun opettajat tarjoavat vaihtoehdoiksi uusia pihatelineitä. Vaihtoehdoksi pitää tarjota esim kuvaa pihasta, jossa on puita, pensaita, kiviä ja kantoja... Koulussani muistaakseni oli kyllä oppilaskunta, mutta sen valta oli hyvin rajattua ja suurimmassa osassa asioista kyllä opettajat suvereenisti päättivät. Koulua perustettaessa kukaan ei selvästikään kysynyt lapilta mitään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan, ”huonekaluihin ja pihajuttuihin”. Lapsi, jolla ei ole vastaavaa kokemusta koulusta, jossa on luonnonmukainen piha, tuskin tulee mieleenkään ehdottaa sellaista, kun opettajat tarjoavat vaihtoehdoiksi uusia pihatelineitä. Vaihtoehdoksi pitää tarjota esim kuvaa pihasta, jossa on puita, pensaita, kiviä ja kantoja... Koulussani muistaakseni oli kyllä oppilaskunta, mutta sen valta oli hyvin rajattua ja suurimmassa osassa asioista kyllä opettajat suvereenisti päättivät. Koulua perustettaessa kukaan ei selvästikään kysynyt lapilta mitään.

        Edellinen viesti kokemuksista oppilaskunnasta siis aloittajalta. Ala-asteajastani on noin 15 vuotta.
        -ap


    • Anonyymi

      Luonnon on todettu myös lievittävän stressiä. Mm työhuoneiden viherkasvit laskevat stressitasoja (tämä kerrottiin työpsykologian yliopistokurssilla, tarkkaa tutkimusta en jaksa kaivella). Välitunneilla olisi siis hyvä viettää aikaa ihmiselle luontaisessa ympäristössä, ympäristössä, jossa ihmislaji on kehittynyt ja johon aivomme ja fysiologiamme on sopeutuneet.

      Jos myös haluamme huolehtia luonnosta, lisätä hiilinieluja, ja vähentää luonnon yksipuolistumista ja sitä kautta eliölajistojen sukupuuttoja, olisi järkevää lisätä luonnollisen luonnon osuutta arkisissa ympäsitöissämme.
      -ap

    • Anonyymi

      Vaikka onhan kiva, että minunkin lapsen 800-oppilainen yläkoulu tupataan aina joka välitunti pihalle, piha on silti hyvin karu.

      Oppilaat seisovat vain siinä ovien edessä ja odottaa aina sen 15 minuuttia, että kellot soivat. Mitään muuta he eivät tee, toisanaan ei ole muita vaihtoehtojakaan. Mikä on surullista.

    • Anonyymi

      Kuka palikka on nyt tuommoista keksinyt taas? Ja myyräkuume ja rotanripuli ja hiirenpaska leviää juuri siellä mullassa????????🎃🎃🎃

    • Anonyymi

      Niin oikeaa asiaa. Ja koteihin kannattaisi myös ottaa koiria lemmikeiksi. Tutkittu totuus on että koirien kanssa kasvaminen vähentää lasten allergioita ja tartuntatautialttiutta. sekä parantaa lasten yleiskuntoa -koiran kanssa tulee lenkkeiltyä joka päivä. Eläimestä huolehtiminen myös rauhoittaa lapsia psyykisesti, lisää vastuuntuntoa ja empatiakykyä. Koiran omistaminen on suositeltavaa henkisesti ja fyysisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Klaukkalan onnettomuus 4.4

      Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes
      Nurmijärvi
      102
      4487
    2. Yleltä tyrmäävä uutinen

      Ylen uutisen mukaan Raamattu on keksitty n. 2600. Putoaako kristinuskolta pohja kokonaan alta pois? https://yle.fi/a/74
      Luterilaisuus
      382
      1227
    3. Missä mustasusi on?

      Suden aloituksia ei ole näkynyt moneen päivään.
      Ikävä
      186
      1052
    4. Pakko kertoa mies

      Äitini tietää, että olen ihastunut sinuun. 😳 halusin että hän näkisi sinun kuvan ja pyysin googlaamaan sinua. Kommentti
      Ikävä
      109
      1032
    5. Sinä vain tulit elämääni

      Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna
      Ikävä
      85
      921
    6. Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?

      Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.
      Ikävä
      47
      901
    7. Miten koskettaisit häntä?

      Miten lähestyisit jos hän olisi lähelläsi nyt..
      Ikävä
      64
      891
    8. Mitä ajattelet

      Kaivattusi uskosta tai onko hän uskossa?
      Ikävä
      64
      856
    9. Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.

      Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk
      Maailman menoa
      11
      852
    10. Onko se niin

      Että meillä molemmilla on niin isot egot ettei voi alentua myöntämään kuin tykkää toisesta
      Ikävä
      64
      826
    Aihe