Miksi päiväkotien ja koulujen pihojen ei anneta kasvaa luonnontilaisina?

Anonyymi

Uusi tutkimus kertoo päiväkotien pihojen multapohjan edistävän lasten vastustuskyvyn kehitystä. Asiasta uutisoi MTV3: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/luontoaltistus-suojaa-lapsia-sairauksilta-metsapohjan-tuominen-paivakodin-pihalle-paransi-lasten-vastustuskykya/7955986#gs.isv2j7

Miksi ylipäätään päiväkotien ja koulujen pihojen ei vain anneta kasvaa luonnonmukaisina? Kenen mielestä asfaltti, keinut ja pari telinettä on kehittävämpi, terveellisempi ja hauskempi paikka lapsille leikkiä kuin metsäalue?

Aloitin itsen koulunkäynnin ala-asteella, jonka pihasta iso osa oli metsää, pöpelikköä ja historiallisia vallihautoja. Rakentelimme kavereiden kanssa välitunneilla majoja, leikimme piilosta tai kotia pikkuleluilla juurakoissa (juurakko=paras nukkekoti!).

Vaihdoin sittemmin ala-astetta kouluun, jonka pihalla oli asfalttia, soraa, pari keinua ja kiipeilyteline. Keinu ja telineet olivat aina jo jonkun käytössä, kun itse pääsin pihalle. Pihan nurkassa oli kyllä luonto-alue, mutta sinne ei saanut mennä. Ihmettelimme kaveriemme kanssa tätä silloin ja ihmettelen edelleen. Tuo luontoalue olisi ollut kaikkein kiinnostavin paikka leikeille. Sen sijaan seisoskelimme asfaltilla ja odotimme kellon soivan.

Miksi kukaan ei kysy lapsilta, millaisella pihalla he haluavat viettää aikaa?

Rakennettuihin pihoihin verrattuna luonnonmukaisen metsän hyötyjä ovat ainakin:
- vastustuskyvyn kehittyminen
- mielikuvituksen kehittyminen
- mieluisuus? Kysykää hyvänen aika lapsilta!
- luontosuhteen kehittyminen
- Suomen luonnon monimuotoisuuden vaaliminen

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sama! En ollut suunilleen koskaan kipeä, kun meidän ala-asteen koulun piha oli laaja ja sisälsi metsätiheikköä, joka oli niin tiheä, että siellä pystyi oikein seikkailemaan.

      Yläasteella tosin oli aivan surkea piha, joka oli puoliksi sisäpiha. Tosin ei yläkoululaisina menty ikinä yhtään minnekkään, ei suunnilleen edes haluttu pihalle.

      Jotkut vanhemmat pelkäävät likaa. Ihan niin kuin sitä likaa ei saisi pesemällä pois tai se tappaisi. Itse vanhempana laitan lapset ulos paisteessa, tuiskussa kuin sateessakin. Ei sade, kura ja pimeä keli ole huonoja asioita, ihmisen täytyy oppia elämään oman mukavuusalueen ulkopuolella.

      En kyllä ymmärrä. Olisi kyllä todella hyvä, että ei alettaisi elämään kuten Kiinassa. Asutaanhan me Suomessa, jossa halutaan edistää ihmisten terveyttä.

      Ja hei, sen mullan peseminen ei ole niin vaikeaa.

    • Anonyymi

      Nykyäänhän lapsilta kysytään. Jokaisesta luokasta tulee pari oppilasta, jotka edustavat tätä luokkaa. Ne oppilaat on valittu siten, että he jotka haluavat, luokka äänestää heistä ne, jotka menevät koulun oppilaskuntaan. Ja joka vuosi valitaan uudet oppilaat oppilaskuntaan.

      Oppilaskunnassa sitten nämä edustajat päättävät yhdessä muiden edustajien kanssa kaikenlaisista asioista. Kaikenlaista koulun yhteisöllisyyttä. Joskus voidaan antaa joku budjetti lapsille ja he voivat päättää järkevästi, miten käyttävät sen oppilaiden hyväksi esim. huonekaluihin tai pihajuttuihin.

      • Anonyymi

        Aivan, ”huonekaluihin ja pihajuttuihin”. Lapsi, jolla ei ole vastaavaa kokemusta koulusta, jossa on luonnonmukainen piha, tuskin tulee mieleenkään ehdottaa sellaista, kun opettajat tarjoavat vaihtoehdoiksi uusia pihatelineitä. Vaihtoehdoksi pitää tarjota esim kuvaa pihasta, jossa on puita, pensaita, kiviä ja kantoja... Koulussani muistaakseni oli kyllä oppilaskunta, mutta sen valta oli hyvin rajattua ja suurimmassa osassa asioista kyllä opettajat suvereenisti päättivät. Koulua perustettaessa kukaan ei selvästikään kysynyt lapilta mitään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan, ”huonekaluihin ja pihajuttuihin”. Lapsi, jolla ei ole vastaavaa kokemusta koulusta, jossa on luonnonmukainen piha, tuskin tulee mieleenkään ehdottaa sellaista, kun opettajat tarjoavat vaihtoehdoiksi uusia pihatelineitä. Vaihtoehdoksi pitää tarjota esim kuvaa pihasta, jossa on puita, pensaita, kiviä ja kantoja... Koulussani muistaakseni oli kyllä oppilaskunta, mutta sen valta oli hyvin rajattua ja suurimmassa osassa asioista kyllä opettajat suvereenisti päättivät. Koulua perustettaessa kukaan ei selvästikään kysynyt lapilta mitään.

        Edellinen viesti kokemuksista oppilaskunnasta siis aloittajalta. Ala-asteajastani on noin 15 vuotta.
        -ap


    • Anonyymi

      Luonnon on todettu myös lievittävän stressiä. Mm työhuoneiden viherkasvit laskevat stressitasoja (tämä kerrottiin työpsykologian yliopistokurssilla, tarkkaa tutkimusta en jaksa kaivella). Välitunneilla olisi siis hyvä viettää aikaa ihmiselle luontaisessa ympäristössä, ympäristössä, jossa ihmislaji on kehittynyt ja johon aivomme ja fysiologiamme on sopeutuneet.

      Jos myös haluamme huolehtia luonnosta, lisätä hiilinieluja, ja vähentää luonnon yksipuolistumista ja sitä kautta eliölajistojen sukupuuttoja, olisi järkevää lisätä luonnollisen luonnon osuutta arkisissa ympäsitöissämme.
      -ap

    • Anonyymi

      Vaikka onhan kiva, että minunkin lapsen 800-oppilainen yläkoulu tupataan aina joka välitunti pihalle, piha on silti hyvin karu.

      Oppilaat seisovat vain siinä ovien edessä ja odottaa aina sen 15 minuuttia, että kellot soivat. Mitään muuta he eivät tee, toisanaan ei ole muita vaihtoehtojakaan. Mikä on surullista.

    • Anonyymi

      Kuka palikka on nyt tuommoista keksinyt taas? Ja myyräkuume ja rotanripuli ja hiirenpaska leviää juuri siellä mullassa????????🎃🎃🎃

    • Anonyymi

      Niin oikeaa asiaa. Ja koteihin kannattaisi myös ottaa koiria lemmikeiksi. Tutkittu totuus on että koirien kanssa kasvaminen vähentää lasten allergioita ja tartuntatautialttiutta. sekä parantaa lasten yleiskuntoa -koiran kanssa tulee lenkkeiltyä joka päivä. Eläimestä huolehtiminen myös rauhoittaa lapsia psyykisesti, lisää vastuuntuntoa ja empatiakykyä. Koiran omistaminen on suositeltavaa henkisesti ja fyysisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe