Osaako joku neuvoa millä perusteilla psykiatri voi kirjoittaa B lausunnon kelan tukemaa psykoterapiaa varten ja millä perusteilla olla kirjoittamatta?
Ite olen jo vuosia vuosia miettinyt päässäni, että haluaisin päästä terapiaan ja nyt vasta ensimmäisen kerran kunnolla ottanut härkää sarvista ja saanut ajan psykiatrille asti monien elämän kriisien seurauksena, jotka vieneet voimat ja saaneet mielen todella syviin vesiin. Olen kyllä aiemminkin käynyt joillain tahoilla ja hoitajalla keskustelemassa kertaluonteisesti. Taustalla esimerkiksi syömishäiriötä ja masennusoireilua, läheisen sairaus, henkinen väkivalta suhteessa, synnytyksen jälkeinen masennus kausi , työn menetys.
Koska minulla on pitkään kypsytelty mutta vasta hijattain kokreettisesti tapahtunut ero, pelkään jotenkin, että psykiatri näkee sen esteenä terapialle? Onko tällainen täysin tuulesta temmattu turha pelko? Tai voiko käydä niin, että olen liian masentunut tai ahdistunut testien mukaan, jotta voisin saada tuon B-lausunnon ja koska en ole halunnut masennuslääkkeitä syödä. Olen työssä käyvä ja en ole ollut sairaslomalla näiden asioiden takia varsinaisesti, mutta hyvin vahvasti kaikki on silti vaikuttanut työntekooni ja työssä jaksamiseen.
Kiitos jos jollain jakaa neuvoja tai kokemuksia.
Miten saada psykiatrilta B lausunto psykoterapiaan?
4
2136
Vastaukset
- Anonyymi
Siihen ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. Ota terapia rohkeasti puheeksi, koska siinä vaiheessa kun harkitset terapiaa niin päässä tapahtuu jo monia asioita elämän tilanteen ratkaisemiseen.
Jos nyt oikein muistan kelan kriteerit niin lääkäreissä käyntiä pitää olla kaksi, noin kolme kuukautta toisistaan, eli tilanteen täytyy olla pitkäkestoinen. Täälläpäin laittaavat työterveyshuollosta herkkään terapiaan. - Anonyymi
Erolla ei ole mitään merkitystä sinänsä, vaan kokonaisuudella. B-lausunnon tarkoitus on vain osoittaa Kelalle, että psykoterapia on tarpeen työkyvyn ylläpitämiseksi tai palauttamiseksi, ja että henkilö hyötyisi terapiasta. Kumpikin varmasti täyttyisi kohdallasi kenen tahansa pätevän psykiatrin mielestä.:)
Psykiatreja on hyvin monenlaisia, kuten on terapeuttejakin. He ovat ihmisinä erilaisia persoonia, mikä vaikuttaa millaisen kontaktin luot häneen. Toisaalta heillä on erilaisia orientaatioita mielen ongelmiin: toiset esimerkiksi ovat medikaalisempia, eli painottavat lääkehoitoa enemmän kuin toiset. Osa psykiatreista toimii kokonaisvaltaisemmin, eli näkee mielen ongelmat elämäntilanteesta johtuvina eivätkä kannata lääkehoitoia, jopa kritisoivatkin niitä. Painotukset siis vaihtelevat, ja toimintatavat.
Jos et ole vielä koskaan käynyt kenelläkään psykiatrilla tai terapeutilla, on hyvä tietää että siellä voi olla odotettavissa aika erilaisia kokemuksia ja erilaista hoitoakin riippuen siitä kenelle menet. Voi olla hyvä varautua etsimään jonkin aikaa sekä sopivaa psykiatria että terapeuttia. Se on vaiva joka kannattaa - siinäkin tapauksessa että elämäntilanne on vaikea ja siksi kiire terapiaan.
Kela odottaa B-lausunnolta selkeää, melko konkreettista kuvausta siitä miten ongelmat haittaavat työssä suoriutumistasi. Kerro siis siitä tarkkaan ja sellaisena kuin asian koet. Motivaatio terapiaan on myös tärkeää; kerro jos koet keskusteluterapian olevan sopivalta tuntuva tapa koettaa ratkaista ongelmia. Kerro että olet valmis pitkäjänteiseen työskentelyyn (1-2,5 vuotta, se Kelan korvaama aika).
Kannattaa valita psykiatri, jolla on kokemusta kuntoutuspsykoterapialausuntojen kirjoittamisesta. Kaikilla ei ole.
Yksi haaste terapiahakemuksen läpisaamiseksi on osoittaa, että et ole Kelan (melko outojen) kriteerien mukaan liian huonossa tai liian hyvässä kunnossa. Jos päätös tulee kielteisenä, voi hakea uudestaan jo muutaman kuukauden jälkeen ja kertoa silloin hakemuksessa, että kunto on parantunut edellisestä, tai vaihtoehtoisesti koska et saanutkaan terapiaa, on kunto mennyt alaspäin. - Ei kannata ottaa tätä lausunnon tekemishommaa liian vakavasti eikä myöskään päätöstä, koska ne riippuvat ihmisistä jotka ne tekevät ja päätöksenteko sellaisissa asioissa kuin terapia, sellaisen paperin perusteella kuin mikä on psykiatrin B-lausunto, on väkisinkin subjektiivista ja jopa osittain sattumankauppaa.
Ota pitkäjänteinen asenne koko terapiahommaan jo alusta. Jännittää ei kannata. Siellä on ihmisiä vastassa, erehtyväisiä ihmisiä vaikka heillä onkin tittelit.
Oletko jo miettinyt terapeutin valintaa? Sehän on koko homman kulmakivi. Oikean ihmisen löytäminen, joka on myös pätevä.
Onnea ja rohkeutta:)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik195670- 173146
MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar1192916Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun6352162Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1552049Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja701412Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s421395Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill31188Veda uskonto vs. muut uskonnot
Mitenkähän tuo Veda(Krisha)uskonto loppujen lopuksi eroaa muista niin sanotuista ilmoitus uskonnoista? Siinäkin vedotaan4061126Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o641097