Viimeinen lento

Anonyymi-ap

Moottori sai osumia, kipinät sinkoilivat ja pyöriminenkään ei auttanut, oli vaan luovutettava kone ja hypättävä, mutta tuosta ilmantorjunnasta pitäisi päästä kauemmas, että ei saisi heti perään etsintäpartiota. Moottori sammui paukahtaen. Vain suhina ja ujellus kuului... vielä tuon mäen yli, jsksa mennä, Risto mietti ja veti kahvaa taakse...sitten hyppään.

Kuomu irtosi ja tuuli painoi vasten kasvoja, mies survoitui ohjaamosta ja varoi peräsintä. Nyt se on menoa ja veti heti narusta, varjo aukesi ja hän katsoi savuvanan jättävää konetta...lennä vielä, lennä. Samalla mies jo lensi päin puunlatvoja ja koitti suojata kasvojaan ja vatsaa. Äkkinykäys ja hän roikkui varjostaan puuhun kiinni jääneenä. Joka kohtaan sattui, mutta hän tunnusteli, olisiko joku paikka erityisen kipeä. Kone iskeytyi jossain maahan ja kohta näkyi savupatsas, ehkä kilometrin päästä.

Puukko, se on reisitaskussa, vasemmassa reisitaskussa. Helpointa on katkoa köydet ja päästä puuhun kunnolla. Puukon terä oli hieman tylsä, mutta yksi kerrallaan köydet antoivat periksi. Mies tähyili ylöspäin, mitkä köydet jättäisi ehjäksi, että ne vetäisivät häntä kohti runkoa. Vihdoin hän oli irti varjosta, puussa runkoa vasten ja sai valjaat pois päältä. Nyt alas äkkiä. Mutta suunta ensin...tuonne, sieltä tulin.

Mies kipusi alas puusta vauhdilla. Aikaa ei olisi hukattavana, kohta tulisi Neuvostoliiton etsintäpartio, eikä hänen käsiaseellaan saisi heitä pidettyä loitolla pitkään. Oikeastaan, sen käyttö oli älytöntä. Ennemmin itseni...mies pudisti päätään...ei. Ei mietitä sellaisia nyt.

Mies hölkkäsi hetken, kuunteli maastoa, piti suuntaa samana, hölkkäsi, kuunteli. Ei ketään. Pitää löytää joku suoja, pitää levätä. Onkohan niillä koiria, jos ne haistaa minut? Tuo mäki, siellä on lohkareita, siellä on suojapaikka. Mies kuunteli koettaen saada hengitykseltään kuultua, kuuluiko mitään, mutta korpi oli hiljainen.

8

174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Oskarin viimeinen ohitus ja Teemun viimeisin tumputus..

    • Anonyymi

      Hän rysähti sammalien valtaamien kivenlohkareiden väliin. Tämä saa kelvata, nyt on huilattava. Vielä kerran kuullostelen, kun hengitys tasaantuu. Sitten mietin mitä seuraavaksi. Mieleen palasi se äkkinäinen tulitus, kerkesinkö ilmoittaa osumista, näkikö muut, selvisikö muut tästä? Tietääkö kukaan, että voisin olla vielä hengissä? Lentokoneita ei ole kuulunut missään.

      Minun täytyy etsiä jokin puu, mihin voin piiloutua ja liikkua vasta yöllä. Olen liian näkyvä ja yksin täällä, jos jokin partio tulee. Olen Neuvostoliiton puolella. Ainakin 50 km, jos en enemmänkin. Pitää löytää tieästä metsästä tiheä kuusi, kiivetä sinne. Se on ainoa mahdollisuus, Risto mietti selällään maaten. Kuuntelen ja nousen mäelle. Sieltä näen paremmin ehkä.

      Mies käveli jo rauhallisemmin ja koetti olla pitämättä ääntä. Nyt ei enää kiireellä ollut merkitystä. Nyt pitää harkiten tehdä liikkeet. Energiaa pitää säästää ja kuunnella, varoa ja katsoa. Mies nousi mäkeä, jossa kasvoi suuria mäntyjä. Yhden latvassa oli joku suuren linnun pesä. Korkan luultavasti. Pääsisikö hän sinne. Tuolta häntä ei näkisi, vaikka alapuolelta katsoisi.

      Muutamia kuivia oksanpätkiä apunaankäyttäen mies reitti puuta ylös vaivoin. Kaarnaa irtoili ja hän varoi katsomasta alaspäin. Ensimmäinen iso oksa olisi hänen tavoite. Sitten voi huilata, vielä metri. Mies pääsi oksan päälle istumaan ja huohotti. Sydän jyskytti ja kädet, sekä jalat tärisivät ponnistamisesta.

      Ristoa alkoi naurattamaan. Hänestä tuntui vaikealta olla hiljaa, mutta hän keksi juuri, että entäs jos pesä onkin varattu. Juuri kun pääsee pesälle, tulee Kotkan raatelemaksi. No parempi yksi yksipäinen kotka, kun Neuvostoliiton kolmipäinen, mies hymähti ja kapusi oksalle seisomaan. Onneksi latvassa oksia oli enemmän. Oli helpompi kiivetä.

      Risto kurkisti pesään varovaisesti. Se oli oksista ja heinästä taitavasti rakennettu. Valvoisia munankuoren palasia ja näkyi heinien seassa, mutta ei merkkiäkään poikasista, eikä emolinnuistakaan. Pesään piti päästä. Vihdoin mies sai kammettua itsensä pesään. Jalat menivät yli, mutta pesän päällä oli tukeva istua.

    • Anonyymi

      Risto katseli puusta näkyvää maisemaa. Oliko mitään tuttuja maastokohtia. Hän varovasti kääntyili pesässä, ettei se hajoaisi ja katseli maisemaa. Koneen savupilveä ei enää näkynyt. Mistä hän tähän tuli ja minne minun pitäisi yöllä lähteä.
      Aurinko laskee länteen, sinne pitää mennä. Mutta missä se aurinko on?

      Risto päätti miettiä sitä myöhemmin, ehkä se selviäisi? Ja hänestä se oli tuolla suunnassa, ehkä illemmalla se vahvistuisi. Nyt on perempi koettaa nukkua, levätä. Mies koetti saada itsensä kerälle pesään jotenkin mukavasti, että voisi levätä. Silmät painuivat kiinni.

      Harmitti viimeiset lomat. Tuli vedettyä sellaiset kännit, että Liisa murjotti loput lomasta. Eihän hän olisi niin halunnut tehdä, mutta vihdoinkin pääsi edes hetkeksi irti tästä sotasotasota-jutusta. Ihan sama missä on, niin aina puhutaan vaan sodasta. Mitenkähän siellä ja mitenkähän täällä pärjätään?

      Risto hätkähti hereille ja hetken tuntui, että hän putoaa. Sydän hakkasi ja miehen silmät olivat ammoilaan. Mikä se oli? Jokin rytisi alapuolella. Oli mentävä kippuraan. Mutta alas olisi nähtävä. Mies nytkytti varovasti itseään kohtaan, mistä voisi nähdä alas. Alhaalla ei näkynyt ketään, mutta ihmisen ääniä kuului. Ryssiä. Ne etsii minua.

      Risto näki ehkä 50 metrin päässä puusta noin 15 sotilasta, jotka kulkivat jonossa aseet tanassa. Sotilailla oli pitkät takit ja suipot hatut. Kirgiisejä. Nuo ne haistaa jo itse minut, ei tarvitse koiria olla. Mutta nyt ei auttanut kuin luottaa piilopaikkaan ja olla hiljaa.

      Meni ainakin puoli tuntia, ennenkuin Risto uskalsi oikoa itseään hiukan. Se oli lähellä. Miten kauan hän nukkui. Onneksi heräsin, mies mietti ja katsoi taivaanrantaan. Aurinko laskee kohta...Aurinko! Siellä se on. Risto melkein päästi ääneen ilopurkauksen, mutta sai kuitenkin pidettyä mölyt mahassa. Tuonne suuntaan lähden yöllä.

    • Anonyymi

      Vielä voisi nukkua hetken, kunnes olisi sopivan pimeää. Joten hän käpertyi samaan asentoon kun oli aiemmin ollut ja laittoi silmänsä kiinni. Seuraavilla lomilla en ota mitään. En osta pulloa, niin ei käy vitsaus. Ostankin sormuksen Liisalle ja kosin. Jos täältä pääsen hengissä, en muuta haluakaan tehdä.

      Nyt herätys ei ollut niin sydäntäpysäyttävä, mutta ankea silti. Alkoi satamaan ja pimeä oli laskeutunut. Risto vielä varmisti suunnan ja alkoi kiivetä puusta alas. Alaspäin meno oli vaivattomsmpaa ja kaarnapalasten saattelemana mies muksahti viimeiset metrit sammalikkoon selälleen. Perhana...joku osui kylkeen kovasti...kivi..

      Kylkeen sattui, mutta sitä ei voinut tähän jäädä ihmettelemään, oli lähdettävä kotiinpäin. Sama tapa kuin päivällä. Rauhallisesti hetki eteenpäin ja kuulostelua. Kylkeen kyllä pisti ikävästi. Murtuikohan jotain, vai miksi niin koski? Pitää miettiä mukavempaa.

      Liisa seisoi kalliolla mekossaan ja katseli järvelle hiljaa. Oli ihan pakko mennä häneen kiinni ja suudella kaulalle. Hän taivutti käsiään taaksensa ja silitti päätäni. Kääntyi ja halasi minua. - Tähän voisi rakentaa meille talon? Hän sanoi. Nauroin vaan ja hän hyppäsi syliini. -Kyllä vain. Sellaisen leveäräystäisen talon, missä on terassi järvellepäin.

      Yks kaksi Ristolta lähti jalat alta ja hän pyöri rinnettä alas, päin puuta ja kipeä kylki tietenkin osui siihen. Helkatti jokin kolo osui hänen jalkansa alle ja hän menetti tasapainon. Mieli teki huutaa kivusta, mutta ei voinut. Risto puri hampaita yhteen ja irvisti. Piti kuunnella, kuuluiko mitään, joku voisi kuulla tuon ryskeen, mitä hän oli pitänyt.

      Hiljaista oli, oli noustava ja jatkettava matkaa. Kylkeen sattui ja vain puusta kiinni pitäen hän pääsi ylös. Sade oli kastellut hänet kokonaan, mutta liikkuminen piti hänet lämpimänä, ei voi pysähtyä, pitää jatkaa.

    • Anonyymi

      Jalat tärisivät väsymyksestä ja kylkeen vihloi. Välillä oli pyyhittävä vettä naamalta, että näki eteensä. Risto huomasi metsästävänsä sadepisaroita poskiltaan. Oli saatava juomista. Jossain on varmaan lätäkkö jo, koska vettä oli satanut pitkään. Vihdoin hän löysi vesipoteron ja polvistui sen äärelle. Hän ei miettinyt, oliko se juotavaa, nyt oli juotava.

      Mies sai vaivoin itsensä pystyyn. Olisi voinut käpertyä siihen kyykkyyn, mutta on noustava ja jatkettava. Ei voi nyt jäädä tähän. Päässä huippasi ja vesi sai vaan hänet tuntemaan nälkää. Ei mitään syömistä, hän vilkuili, olisiko marjoja edes. Ei ne vielä olisi kypsiä edes ja ei niistä mitään nyt saa. On vaan käveltävä.

      Kylän raitilla puupinon päällä istui Heikki ja Veerti. Ne morjesti. -No Risto, meinaatko syksyllä mennä kouluja jatkamaan, vai jatkatko töitä? Heikki kysyi? Sanoin tietenkin jatkavani koulunkäyntiä. Pari vuotta ja saan teknikon paperit, sitten menen tehtaalle työnjohtajaksi ja piiskaan teitä töihin, kelvottomat kurjat. Pojat nauroivat, vaikka tiesivät, että pidän kyllä pääni.

      Sade ei lannistunut, vaan oli jopa rankentunut. Kengät tuntuivat painavilta ja tuntui kuin sukatkin olisivat sulaneet välistä. Mutta niitä oli turha ihmetellä tässä. Kylkeen koski jo niin paljon, ettei voinut kääntyä katsomaan taakseen, vaan oli pyörittävä. Ryhti oli tiessään ja selkään koski olla niin kyyryssä. Risto koitti oikaista itseään, mutta kipu kyljessä esti sen.

      Miten pitkään hän oli kävellyt? 10 tuntia yhteensä? Ehkä tässä maastossa se on 2,5 km tunnissa, olisiko puoliväli? Pitää jatkaa vaan, jos pimeyttä riittäisi perille asti. Tässä kunnossa ei puuhun kiivettäisi päiväksi. Kyllä nyt on vaan mentävä, tuli mitä tuli. Nyt kaikki vaan mitä ukossa löytyy ja eteenpäin.

      Äiti toi lisää korviketta ja hymyili. -Minä kuulin Ailalta, että Liisakin tulee kaupunkiin syksyllä. Saatte olla useammin yhdessä. Hän menee kouluun opiskelemaan konekirjoitusta ja toimistotöitä. Kiitin äitiäni korvikkeesta ja hymyilin hänelle. Tottakai tiesin Liisan suunnitelmista. Oli meillä muutakin suunnitelmissa, mutta en vielä niistä puhu äiidille.

    • Anonyymi

      Aseen rätinä pisti Riston heittääntymään maahan. Varvukka edessä vaan heilui ja puista sinkoili lastuja. Perhana, ne löysivät minut. Mistä ne ampuu. Suuliekit näkyivät mäen päältä. Minun on peräännyttävä ja koukattava. Risto ryömi taaksepäin ja tulitus jatkui taas. Voi perhana. Pitää odottaa hetki.

      Kylkeen sattui, mutta Risto päätti, että pyörii tästä nopeasti oikealle pari kolme kertaa, ylös ja tuon kiven taa piiloon, siitä ehkä on suojaa jo nousta juoksemaan poispäin. Kiertää vähän oikean kautta ja juosten ohi. Ei tässä vaihtoehtoja ollut.

      Risto päätti laskea viiteentoista ja sitten mennään...5, 10, 11, 12, 12 ja puoli, 12 ja seittämän viis...ei helkatti 15! Risto pyörähti kolme kertaa, nousi ylös ja syöksyi kiven taa loikaten. Jokin poltti olkapäätä. Mutta nyt juoksuun. Risto juoksi sen minkä kintuistaan pääsi ja aseet lauloivat takana. Oli koukattava, vielä lisää, vieläkin lisää, tai juoksen niiden syliin.

      Oikea käsi heilui miten sattuu. Piti ottaa vasemmalla hihasta kiinni. Mitä ihmettä? Mutta nyt kaikki irti. Juokse saa.ana juokse! Ampumista ei enää kuulunut, mutta nyt takaisin vasempaan. Minun on päästävä omalle puolelle jo suoraan, Risto mietti ja törmäili välillä puihin. Kylkeen vihloi ja henkeä salpasi.

      Adrenaliini varmaan loppui ja ukko kaatui suoraan naamalleen. Oikea käsi ei toiminut, eikä vasen osannut yksin suojata, vaan naama osoi maahan. Risto kääntyi selälleen irvistäen kivusta ja pyyhki naamansa. Oli löydettävä pienikin suoja. Hän ryömi kontallaan kuusen juurelle ja makasi vaan siinä.

      Miten hän halikaan olla nyt Liisan kanssa kotona, niinkuin viime lomilla. Pitikin juopotella. Olisi voinut olla mukavempia muistoja. Liisa on niin kaunis. Hänen heleä nauru ja kivat jutut olivat parasta mitä Risto tiesi. Nyt vaan hän ei enää jaksa. Nyt vaan haluaa nukkua, maata tässä. Ei enää juoksua, ei enää vesisadetta...ei lentoja...se oli Riston viimeinen lento.

    • Anonyymi

      Mistä tälläinen tarina tuli mieleen?

    • Anonyymi

      Kiitos. Hyvä tarina. Ymmärrän.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4995
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1256
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1237
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1217
    Aihe