Koti turvalliseksi äidille

Nasu

Hei,

Äidillä diagnosoitiin nopeasti etenevä etulohkodementia viime talvena. Äidin pahimpia oireita ovat sairauden aiheuttama puhekyvyttömyys, lasku-, luku- ja kirjoitustaidon rappeutuminen ja muistiongelmat. Jotkut kodin rutiinit sujuvat, jotkut ovat jo unohtuneet, esim. peseytyminen ja tavallisen pöytäpuhelimen käyttö. 70-vuotias muita vanhuusiän kroonisia vaivoja poteva isäni on hänen omaishoitajansa ja kokkailee hänelle päivittäin. Vanhemmat asuvat kerrostalossa vierekkäisissä asunnoissa. Tähän asti mitään haavereita ei ole tapahtunut, mutta olen kuitenkin huolissani. Käyn kotipaikkakunnalla ja autan kotona sen verran kuin osaan, mutta kuulisin mielelläni teiltä muilta mitä kodin turvallisuustekijöitä voin korjailla. Mitä oheislaitteita suosittelette? Hyviä kokemuksia liesivahdeista, ovivahdeista? Ensimmäisenä olen hankkimassa äidillä puhelimen, jota hän osaisi käyttää..Viimeksi huomasin. ettei äiti osaa valita edes oikeita numeroita puhelimestaan. Netistä löytämäni pöytäpuhelimet ja kännykät dementikoille näyttävät mutkikkailta high tech-vekottimilta, joita isäkään ei osaisi maalaisjärjellä käyttää! Osaatteko neuvoa myös minkälaisia muistilappuja afaatikolle kannattaa kirjoittaa? Kiitos hyvistä neuvoista ja mukavaa viikonloppua!

Nasu

11

5507

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hasbeen

      Otsalohkodementia on varsin ikävä juttu.
      Mikäli äitisi ei osaa vanhaa puhelintaan käyttää, ei hän varmaankaan opi mitään muuta käyttämään.

      Apuvälineitä kyllä on saatavissa, ja mikäli ne ovat tarpeellisia, kunnat ne maksavat.

      Mutta - dementoituneen puolison omahoitajuus vie puolison tarpeettoman usein joko ennenaikaiseen hautaan tai ennenaikaiseen dementiaan. Stressi lisää muistin ja toimintakyvyn heikkenemistä.

      Kaikki surullisimmat tapaukset ovat niitä, joissa hoitolaitokseen siirtyminen on jäänyt liian myöhäiseksi. Miehet nimenomaan ovat hyvin lojaaleita, ja pyrkivät hoitamaan yli omien voimiensa. Hoitolaitokseen siirtyminen on rakkaudenosoitus eikä hylkäys.

      On myös sellaisia palvelutaloja, joissa on kaksioita, joihin pariskunnat voivat muuttaa yhdessä. Joka tapauksessa, isäsi voi käydä vaimoaan tervehtimässä usein, mikäli matkat ovat ongelmana, kuuluu kuntien järjestää kuljetuspalvelut.

      Minkäänlaisia muistilappujärjestelmiä ei afaatikoille kannata järjestää, lukutaidon häviäminen on vain ajan kysymys.

      Anteeksi, jos kuulostan tylyltä, mutta äitisi alkaa vähitellen siirtyä omiin dementiamaailmoihinsa, nyt on aika keskittyä isäsi jaksamiseen ja hyvinvointiin.

      Etenkin on tärkeää, että jos Sinulla on sisaruksia, yrität saada heidän kanssa aikaan rakentavan keskustelun, mieluiten yhdessä isäsi kanssa. Yleensä näiden dementiatarinoiden surullisin kohta on siinä, että koko perhe riitaantuu asioita järjestellessä.

      • Kokenut.

        Äidilleni piti ottaa isosta seinäkellosta pois minuuttiviisari, kun sen takia ei osannut sitä lukea. Siihen kellotauluun sitten laitoin eriväriset teipit tuntien kohdalle, jolloin piti ottaa lääkkeet, ja lokerikon pohjaan samat teipit, niin hän noiden värien avulla osasi ottaa lääkkeet. Jonkin aikaa systeemi pelasi, mutta sitten sekin taito hiipui. Hommasin hänelle ohjelmoitavan näppäinpuhelimen, ja jokaisen pikavalintanappulan viereen kirjoitin isolla lastensa ja sukulaistensa nimet jne.- ei hyötyä vaikka näkeekin, kun ei enää tunnista nimiä, eikä edes lapsiaan.
        Dementia etenee joka tapauksessa, kuten äidilläni, joka on saanut parhaat mahdolliset lääkkeet. Mielestäni kaikissa tapauksissa tullaan tilanteeseen, jolloin mitkään tekniset apuneuvot eivät auta. Silloin ei auta mikään muu, kuin ihmisen antama apu. Omaishoitajan tehtävä sellaisessa tilanteessa on erittäin raskas, ja pelkään, että kysyjän 70-vuotiaan isän elämä lyhenee siinä tehtävässä.
        Äitini pärjäilee nykyään, kun hänellä käyvät kaupungin kotiavustajat kolme kertaa päivässä, ja vielä yöllä yöpartio katsomassa, että kaikki on hyvin. Ruoka tulee keskuskeittiöstä, ja kotiavustajat sen hänelle tarjoilevat viikon joka päivä, kuten myös aamu- ja iltapalat, kotisairaanhoidon kautta he hoitavat myös täysin lääkityksen reseptien uusimisesta alkaen. Kerran viikossa kylvettävät, ja hoitavat hygienian, sekä vaatteiden pesut, vaihtamiset jne. Systeemi toimii oikein hyvin. Koko tuo em. palvelu maksaa vajaa 500€/kk, ja siihen hän saa kotihoidon tukea KELA:lta noin puolet. Suosittelen.
        Toinen vaihtoehto on tietysti palvelutalo, mutta siihen en ota kantaa, kun ei ole kokemusta.


    • omainen

      Enpä osaa kertoa, mikä auttaisi silloin, kun potilaan lukutaito katoaa. Tämä meidän potilas nimittäin osaa lukea vieläkin vaikeassa vaiheessa, vaikka ei tosin aina ymmärrä lukemaansa kuten ei myöskään kuulemaansa. Voisiko kokeilla kuvia, joita hän ymmärtää, siis joita käytetään vaikkapa kehitysvammaisten ohjaamiseen.
      Kodin turvallisuudesta tässä vuosien varrella on oppinut yhtä ja toista. Sähkölaitteet kannattaa laittaa niin, että niitä ei voi laittaa itse päälle. Meillä tämä vanhus voi kaataa vaikka kahvit stereon sisään - tarjoaa varmaan sille puhujalle.Mustavalkea tv-kuva voi olla parempi kuin hieno uudenaikainen, hän nimittäin saattaa ymmärtää tv-kuvan ihmiset vieraikseen. Myös peili kannattaa ottaa pois, sillä hän ei ehkä tunne omaa kuvaansa.
      Puhelimeksi voi hankkia vaikka ihan yksinkertaisimman ja suurimman matkapuhelimen, mitä markkinoilta löytyy. Siihen voi laittaa pikavalikkoon läheisimpien ihmisten numerot,ehkä hän voi oppia soittamaan sillä. Sitä paitsi useimpiin puhelimiiin voi vastata, vaikka näppäinlukko olisi päälle. Sekin voi riittää, sillä tämä meidän dementikko osasi vastata kännykkään vielä silloin, kun tavallisella puhelimella soittaminen ei enää onnistunut. Eikä ikinä ollut kännykkää siihen mennessä käyttänyt. Taitoa kannattaa tietenkin ahkerasti harjoittaa.
      Ovihälyttimenä meillä on autoromun osista ja tavallisesta patterista koottu vehje, joka hälyttää kun ovi on auki.On huomattavan edullinen, vain patterin hinta kun sen osaa tehdä itse.
      Kerrot vanhempiesi asuvan kerrostalon vierekkäisissä asunnoissa. Heillekin voisi sopia valvontaan vauvan itkuhälytin. Sen lähetin aktivoituu riittävän kovista äänistä, ja meillä on kontrolliäänenä seinäkello, jonka lyönnit kuuluvat aina kun se on päällä. Sen voi asentaa sellaiseen paikkaan, että kaikki pikku rapinat eivät kuulu, mutta esim. edellä mainitun ovisummerin, palohälyttimen tai vaikkapa auki unohtuvan vesihanan ääni.
      En tiedä, miten tämä dementian muuoto vaikuttaa tavaroiden löytämiseen. Meillä ainakin on todettu hyväksi se, että on mahdollisimman vähän hukkaan joutuvaa tavaraa. Teilläkin voisi onnistua samanlainen järjestely siten, että esim. suurin osa vaatteista ym. tärkeät tavarat olisivat isän puolella.

    • Omaa kokemusta...

      Omaa kokemusta ei varsinaisesti ole dementiasta muuta kuin työni kautta, mutta äitini sairasti aivosyöpää ja samanlaisia oireita oli. Tein niin, että otin lieden sulakkeen pois, jotta ei voisi tehdä siinä ruokaa ja se toimi. Monta kertaa olevinaan lämmitteli ruokaa siinä, eikä sitten huomannut ettei liesi toimi. Ovivahti oli ainakin palvelutalossa, jossa olin töissä, hyvä, sillä se rupesi heti piipittämään, kun asiakas poistui ovesta. Kannattaa kysellä oman lääkärin tai kuntanne vanhusten kotihoidon kautta, sieltä saa varmasti tietoa ko. asioista. Pärjäilemisiä!

    • Lilja64

      Ota yhteys vanhempiesi kotipaikkakunnan toimintaterapeuttiin, hän osaa kartoittaa kodin ongelmakohdat ja sen miten äitisi toimii kotona sekä tietää sen perusteella mitä apuvälineitä tarvitaan, osan saa lainaksi fysioterapian kautta ja kodin muutotöihin saa myös taloudellista apua.

    • Läheinen

      Nopeasti etenevä takoittaa käytännössä sitä, että kotona pärjääminen voi tulla tiensä päähän hyvinkin pian. Vuorokauden ajat, vuoden ajat jne sekoittuvat. Hyviä kokemuksia liesivahdeista, ovivahdeista jne, pidemmän päälle ei ole. Liedestä sulake pois päältä on paras vaihtoehto.
      Jos äitisi jotenkin oppii käyttämään puhelinta, tarkoittaa se myös sitä, että sinullakin voi puhelin soida monta kertaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Olen pahoillani, etten löydä äitisi sairaudesta johtuen mitään hyviä tulevaisuuden näkymiä. Kokemuksia minulla on ammattini puolesta, että myös oman läheiseni sairastumisen myötä. Äitisi elämään saat kyllä hyviä kauniita hetkiä aina tilanteen mukaan. Sinulle ja isällesi tämä kaikki tulee varmasti olemaan henkisiä voimavaroja kuluttavaa aikaa. Toivon teille jaksamista ja kaikki mahdolliset avut ja tuet mitä vain voi saada. Kirjoittelehan joskus miten kaikki on järjestynyt. Hyvää kesää sinulle ja omaisillesi.

      • Nasu

        Kiitos kaikille hyvistä neuvoista! On totta, että äidin muisti ehtii toisinaan rappeutua liikaa siihen mennessä kun joku ratkaisu käytännön ongelmaan löytyy. Pitää vaan yrittää pitää koti turvallisena.

        Seuraava kysymykseni koskeekin muuttamista kotoa hoitolaitokseen. Onko Suomessa dementikoille sopivia yksityisiä palvelukoteja, joissa saa pitää lemmikkieläimiä? Jo pelkkään väliaikaiseen majoitukseen meno tuntuu äidistä tuskalliselta kun hän ei saa viedä sinne koiraansa. Koiran ruokkiminen ja ulkoiluttaminen ovat ainoat toimivat rutiinit, joihon äidin dementia ei ole vielä päässyt vaikuttamaan. Koira tuntuu olevan myös ainoa elämän ilon lähde, joten lyhytkin ero koirasta on äidille todella ahdistavaa (esim. väliaikaisessa hoitolaitoksessa). Jos omaa lemmikkiä ei saa laitokseen mukaan käytännön syistä, löytyykö maasta laitoksia, joissa pidetään talon yhteisiä lemmikkieläimiä?


    • Tytär

      Kun ajattelen oman isäni otsalohkodementian etenemistä, tulee mieleen että melko turhaa on ruveta uusimaan asuntoa mitenkään kovasti turvallisemmaksi, sillä kauaa EI omaishoitaja jaksa sairastunutta hoivata. Vielä viime kesänä oltiin porukalla Kreikanmatkalla, mutta nyt isä jo elelee hoitolaitoksessa (sairaalassa). Mitä äidin vuoden aikaisessa hoitajanroolissa tuli selväksi - se, että se oli todella raskasta, iso voimakas mies, joka ei puhu, säntäilee puolipukeissa sinne tänne, myös ulos, nukkuu päivät, vaeltelee yöt ja lopuksi tuli aggressiivisuus, nyrkit pystyssä äitiä kohti (ei vielä ehtinyt lyödä). Sydän syrjälläni aina odottelin, mitähän äiti seuraavaksi soittelee, mitä isä on tehnyt. Kaikenkukkuraksi äitiä ei hyväksytty virallisesti omaishoitajaksi, oli kuulemma paljon vaikeampiakin tapauksia hoidettavina. En tosin vähättelee kenenkään sairauksia, mutta kyllä tällaisen ihmisen hoitaminen on rankka juttu. Eräänä yönä äiti vain oli sitten päättänyt soittaa aamulla lääkärille, ja sitten taksilla sairaalaan ja sille tielle isä jäi. Tuntuu vain, että kaikki sielläkin hoitohenkilöstöstä ovat ihan ymmällään tämän otslohkodementian kanssa. Se on kuulemma perinnöllistä, jos se minuun on tullakseen, olenkin jo miehelleni sanonut, että alkaa hyvissä ajoin selvittää minulle ”turvapaikkaa”.
      Valoisaa syksyä kuitenkin kaikille

      • Nyt jo sureva

        Alle 60 vuotiaalla äidilläni on todettu etenevä sujumaton afasia, se on otsalohkodementian muoto.
        Nyt ongelmat lähinnä kielelelliset, hakee sanoja. Kuitenkin ongelmia esim. kellon osaamisessa, uuden kännykän käytössä jne.
        Uskon että hänellä on ollut tämä jo muutaman vuoden - ehkä jopa 4. On raskasta kun ei voi arvioida kuinka nopeasti tauti tulee etenemään. Suren jo tavallani tulevaa menetystä. Lääkitystä ei varsinaisesti ole. Ariceptia kokeillaan ja tuntuu auttavan sanojen löytämiseen, kielen sujumiseen. Raivostuttaa kun lääkettä ei korvata, koska hän ei sairasta Alzheimeria - Aricept kun on alzheimer lääke.
        Onko täällä muita joilla kyseistä tautia sairastava omainen? Olisi jotenkin lohduttavaa kuulla miten tauti on teidän omaisenne kanssa edennyt.


      • Tytär-Asta

        Tervehdys, kirjoittelin syksyllä isästäni, jolla on otsalohkodementia. Nyt kun elämme joulun aikaa, isän kunto on romahtanut totaalisesti. Kolmisen viikkoa sitten vielä saatoimme tehdä kävelylenkkejä sairaalan maastossa, mutta nyt on tullut raju taantumus. Suurimman osan istuu köytettynä tuolissa, apaattisesti tuijottaa johonkin, ei siis puhu tai sitten hän on sängyssä makaamassa. Pulssi on kiivas ja verenpaine vaihtelee sekä senkka. Myös nielemisvaikeuksia on syödessä, yökkäilee tämän tästäkin niellessään. Vaipat on. Saas nähdä, mitenkä nopeasti tämä etenee viimeiseen hetkeen..... mutta ei tämäkään mitään mieltä ylentävää ole.
        Kuitenkin, minulle voi kirjoitella, jos teillä muilla jotakin henk.kohtaista kysyttävää, kun tuntuu että kukaan ei oikein tiedä tästä taudista mitään! Toivotan kaikille hyvää joulua, kaikesta huolimatta ja parempaa tulevaa vuotta.


    • Asta1

      Tervehdys Nasu! Kuinka äidilläsi menee tällä hetkellä? Minun isäni on ainakin samalla asteella kuin syksylläkin, vaipat on ja aggressiivisuutta. Kun menee sairaalaan katsomaan, ehkä hän juuri meidät tunnistaa, mutta heti vaipuu johonkin omaan maailmaansa. Käymme kyllä vielä kävelemässä puistossa. Hän tykkää istua siinä tuolissansa, johonka sidotaan, että pysyy rauhallisena, mutta sitten rämplää koko ajan tuolin nauhoja (pakkotekoja).
      Terveisiä vain sinulle

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      124
      7530
    2. Rokote otti taas omansa. Maki Kolehmainen kuollut.

      RIP Maki. Muusikko, tuottaja ja säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Kolehmainen k
      Maailman menoa
      72
      3583
    3. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1303
    4. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      75
      1067
    5. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      89
      972
    6. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      47
      944
    7. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      123
      803
    8. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      685
    9. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      36
      678
    10. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      38
      653
    Aihe