Äiti-tytärsuhteen vaikeudet

(koko)nainen

Äitini on ollut aina hyvin vahva persoona. Hän on aina ollut se joka sanoo viimeisen sanan asioihini. Huutaminen on aina ollut äitini tyyli reagoida asioihin, jotka eivät ole menneet niin kuin hän olisi halunnut. Muistan alaluokilta, kuinka pelkäsin mennä koulusta kotiin, jos olin saanut huonon koenumeron tai jos koulussa muuten oli sattunu jotain mistä opettaja oli minulle joutunut huomauttamaan. Tätä tapahtui äärimmäisen harvoin kuitenkin, koska olin kiltti oppilas ja muutenkin pyrin toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi olin kuitenkin niin kiltti, että kerroin aina äidille kaiken enkä uskaltanut pitää mitään sisälläni, vaikka tiesin saavani huudot niskaani. Aina äidin huutaessa itkin.

Olen aina ollut hyvin herkkä ja haavottuvainen ja ehkä sen vuoksi äidin sanat, huudot, ovat jääneet liian hyvin mieleen. Kehuja olen harvoin häneltä saanut. En vieläkään osaa tehdä omia päätöksiä ilman että kysyisin äidiltä neuvoa, vaikka tiedän hänen olevan yleensä eri mieltä kuin minä. Pelkään vaan että hän on kuitenkin oikeassa ja taas saan huudot jos teen jotain "typerää", vaikka periaatteessa elämäni ei pitäisi kuulua äidilleni enää tippaakaan, koska olen jo 25 vuotias.

Nykyään saan äidiltäni jo hieman kannustusta eri asioihin, mutta nuorempana sitä en ole saanut. Joskus kun olimme tuttavaperheen kanssa jossakin yhdessä, äitini kuunteli mielellään sen perheen lapsia ja oli hyvin kannustava heitä kohtaan ja minä kuuntelin vieressä ja toivoin että äitini olisi joskus puhunut yhtä ymmärtäväisesti minulle eikä aina vain huutanut. Lisäksi hän hyvin usein vertasi minua kavereihini niin että siinä samalla alensi minua.

Äidin asenne on aina ollut sellainen, että muut ovat aina oikeassa ja muita pitää kuunnella ja uskoa, mutta itsellä ei niin väljä ole. Pienenä kun käytiin kylässä äiti muistutti aina että olette sitten kunnolla ja hiljaa. Luulen, että siitä johtuu se, etten vieläkään osaa puhua ihmisten seurassa ja kärsin siitä.

Lisäksi, jos nykyään epäonnistun jossain, itku tulee heti ja tuntuu että maailma kaatuu siihen. Mieleen tulee heti, että mitäköhän äiti mahtaa tästä ajatella ja miten hän reagoi. Pyrin lähes täydelliseen työntekoon, vaikka toistaalta tiedän ettei se ole kuitenkaan mahdollista, mutta pelkään yli kaiken mokaavani.

Kärsin huonosta itsetunnosta. En seurustele. En uskalla aloittaa seurustelua, koska pelkään olevani huono kumppani ja lisäksi pelkään etten löydä tarpeeksi hyvää miestä, jonka äitini hyväksyisi. Kuitenkin hänen mielipiteensä tässäkin asiassa on tärkeä. Muutaman kerran olen vakavissani seurustellut ja miehini hän on kyllä arvostellu minun kuulleni. (tämä tosin on varmaan monen muunkin ongelma..)

Luulen eläväni liikaa äitissäni kiinni. Meidän suhde ei ole järkevä. En uskalla tehdä omia päätöksiä ilman äitini neuvoja.

Onko kenelläkään ollut vastaavanlaista tilannetta ja miten asiat ovat ratkenneet? Auttaako siihen vain eläminen? Itsetuntokin luultavasti vahvistuu kun ikää tulee lisää. Saan kohta opiskeluni päätökseen ja pääsen vihdoin etsimään työpaikan ja alan tienaamaan omaa rahaa, enkä enää ole riippuvainen vanhempien rahoista. Olisiko muutto toiselle paikkakunnalle ratkaisu? Olisi ainakin pakko irtautua. Kuitenkin äitini on hyvin rakas minulle enkä halua menettää häntä. Haluaisin vain että meidän suhde olisi tasapainoinen ja että hän kunnioittaisi edes hieman minua ihmisenä.

5

993

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puolikas nainen

      Tarinasi kuulostaa pohjimmiltaan hyvin tutulta minulle. Olen useita vuosia nuorempi kuin Sinä, mutta voin väittää ainakin hieman ymmärtäväni, millaista elämäsi on ollut.

      Oma äitini on myös vahva persoona. En ymmärrä miten hän sen tekee; saa minut aina tekemään mitä hän haluaa, vastoin omaa tahtoani. Äitini ei huuda, hän pikemminkin manipuloi. Ystäville ja sukulaisille hän lirkuttelee ja on aina mielinkielin. Äidistäni puhutaan yleisesti paljon hyvää, hän on monien luottoystävä, lohduttaja, neuvonantaja... Kun vaikkapa suvussa sattuu tulemaan jokin 'kriisi' tms., on äiti ensimmäinen, jolle ilmoitetaan ja jolta pyydetään apua ja neuvoja. Ja myönnettäköön, että hienosti hän asiat tavallisesti hoitaakin.

      Nyt omaan osuuteeni. Olen ainoa lapsi, vanhempieni 'iltatähti'. Minulta odotetaan paljon, koulunkäyntini on vielä vaiheessa, olen lukiolainen. Sellaista päivää ei olekaan vielä tainnut olla, ettei äiti olisi kehottanut tekemään läksyjä tai kertaamaan vanhoja asioita. Hän ei kertakaikkiaan voi uskoa, että ymmärtäisin sen itsekin. Jos huomautan asiasta, saan kuulla olevani nenäkäs ja loukkaan muiden tunteita. "Minulla ei ollut mahdollisuuksia käydä kouluja. Minun piti olla kotona hoitamassa pienempiä lapsia ja laittaa ruokaa ja siivota", äiti aina kertoo kyyneleet silmissä.

      Kehuja en minäkään ole saanut kuulla. Kun itselleni on joskus tapahtunut surullisia asioita ja olen turvautunut äitiini, hän on kirjaimellisesti kääntänyt selkänsä (no, oikeastaan myös kuvainnollisesti). Vuosi sitten kyyneleet silmissä tulin hänen luokseen, ja itkin, että seokan, en ymmärrä mitä voin tehdä. Äiti sanoi olevansa väsynyt eikä sen jälkeen sanaakaan. Tuo hiljaisuus onkin hänen tapansa olla vihainen. Sekin kiduttaa, mutta voisin uskoa huutamisen ajavan saman asian.

      Myös minulle itsetunto on melko vieras sana. Olen myös jotenkin syrjäytynyt sosiaalisessa elämässä. Kyllä minulla kavereita on, mutta suhteet perustuvat koulumaailmaan. Enkä edes kaipaa tämän enempää ystäviä ja seuraa. Olen niin tottunut olemaan yksin. Lapsena en käynyt kenenkään luona leikkimässä eikä kukaan meillä. Äiti oli kotiäiti, joten en käynyt missään hoidossakaan. Koulumaailma olikin ensimmäisen vuoden ajan aivan käsittämätön paikka. En edes tiennyt, että maailmassa on niin paljon muita lapsia. (Asuimme maalla, ja kylässä olin 6-vuotiaaksi asti nuorin lapsi.) Koulun ryhmätyöt ovat edelleenkin pahinta mitä tiedän. Ja todistukset ja kokeet... Huh, en uskalla ajatellakaan. En ikinä unohda, kuinka sain kerran ala-asteella matikankokeesta 7 . Elämä oli yhtä helvettiä seuraavan kuukauden. Myös minä olen aina kertonut kaiken äidilleni, todellakin aivan liikaa. En vain enää osaa olla kertomatta, äiti on kai ehdollistanut minut jotenkin siihen.. Jätän kertomatta, mitä tapahtui, kun kaikki luokkani tytöt jäivät jälki-istuntoon, minä muiden mukana....

      Kuten ehkä tekstistäni saattaa huomata, olen todella vihainen äidilleni. Syytän häntä monista aisioista, en tiedä enää itsekään, että onko siihen kaikkeen aihetta. Välillä mietin, minne tämän kaiken vihan sisälläni voisin purkaa. Kunpa tietäisin. Jos se vain taloudellisesti olisi mahdollista, lähtisin vanhempieni talosta, ja todellakin heti. Mutta nähtävästi elän minäkin 25-vuotiaana äitini helmassa, rahan takia.

      Vihani äitiä (ja isäänikin) kohtaan syttyi aivan yhtäkkiä noin kaksi vuotta sitten. Äiti oli pakottanut minut taas kerran lenkille kanssaan ja keskellä tietä hän purskahti säälittävään itkuun: "Sä et pidä minusta yhtään! Et rakasta äitiäsi! Olen aivan turha tässä maailmassa!" Tietenkin sanoin rakastavani häntä, sanoin, että ilman häntä minua ei edes olisi olemassa, joten tietenkin rakastan. Selitin kuinka tärkeä hän on minulle jne. Ja sillä hetkellä tajusin jotain. En ollut IKINÄ kuullut äidin tai isän sanovan, että he rakastaisivat minua. Ehkä he olivat sanoneet niin kun olin 3-vuotias, mutta minulla ei ole yhtäkään muistikuvaa noista sanoista.
      Ja tämän huomioni jälkeen olen vain vihannut äitiäni ja hänen manipulointiaan. Se oli vain sellainen napsahdus, joka poisti vihaa (ja inhoa) lukuunottamatta kaikki muut tunteet vanhempiani kohtaan.


      Tämän vuodatukseni jälkeen tahdon sanoa Sinulle, että ala elää omaa elämääsi! On jo aika, jos se vain mitenkään on käytännössä mahdollista. Työpaikka toiselta paikkakunnalta on ehdottomasti parasta, mitä Sinulle voi tapahtua. Ja tietenkin muutat työnperässä pois. Varmasti voit soitella ja tavata äitiäsi aina kun haluat. Olen iloinen, että kuitenkin voit valehtelematta sanoa rakastavasi häntä. Itse en sitä enää koskaan tee. Yritä kuitenkin olla kertomatta kaikkea hänelle. Jos löydät miesystävän, hän voi olla se, jolle kerrot elämästäsi kaiken ja äidillesi enää vain pääpiirteet. Vietä aikaa läheisten ystäviesi kanssa, jotta saisit purkaa asioita heille, eikä aina vain äidille.

      En oikein osaa neuvoa, kun olen nuorempi. :) Mutta mielipiteeni on kuitenkin selvä: kyllä Sinun on jo aika ottaa useampikin harppaus pois äitisi läheltä. Eihän sitä tiedä, vaikka pitäisit muutoksesta! Nyt vaikutat hieman aralta muuttamaan asioita elämässäsi, mutta kokeile. Äitisi ei varmastikaan katoa sillävälin minnekään. Jos maailma vie Sinut, anna viedä. Luota itseesi, monet muutkin pärjäävät, mikset Sinäkin? :)

      Hyvää kesänjatkoa! Kyllä Sinä pärjäät!

    • Jukka*

      Tarinasi kuulosti valitettavan tutulta - paitsi että minun tapauksessani ongelma on poika-äiti -suhde ja välimme ovat tällä hetkellä äärimmäiseen tulehtuneet. Olen hakenut ammattiapuakin, mutta lapsena latistettu on lapsena latistettu. Sen kanssa on elettävä.

      Jos kokemuksien vaihtaminen kiinnostaa, niin kerro. Vaihdetaan vaikka mailiosoitteita.

    • tytär20

      Äitini on dominoiva, toista alaspolkeva, omistushaluinen ja huomionkipeisesti itseään esiintuova persoona. Hän saa suurimmat nautintonsa siitä, kun hän luulee että häntä sairaanloisesti nyt tarvittaisiin ( omistushaluisuus ). Hän haluaa kontrolloida kaikkia mahdollisia tilanteita ja käännyttää ihmisiä toisiaan vastaan, jotta hänestä yksinomaan vain tykättäisiin. Hän ei välitä toisen ihmisen parhaasta, vaan hän haluaa että jokaiselta hänen läheiseltään puuttuisi kokonaan itseluottamus ja sen seurauksena hänessä roikuttaisiin. Se on sairasta kuin mikä ja etenkin ällöttävää. En koskaan aikaisemmin tajunnut tätä ominaisuutta äidissäni, kunnes veljeni avasi silmäni. Hän sai minut tajuamaan, kuinka säälittävän huomionkipeä pelle äitini onkaan! Nyt kun olen sen tajunnut, on elämäni selkeämpää. Enää en ikävöi äitiä enkä myöskään joudu ihmettelemään, että mistä tuli nyt taas niin huono olo, kun äitini tuli jälleen kerran minua vaivihkaa polkeneeksi alas. Nyt tiedän hänen aikeensa ja osaan jo paljon paremmin irtaantua hänestä. Lapsi ei ole vanhempansa omaisuutta eikä lapsella ole mitään velvollisuutta toimia vanhempansa ikiomana sylkykuppina loppuikäänsä. Lapsella on oikeus omaan elämään! Lapsen kuuluisi saada itsevarmuutta valmiiksi jonkin verran jo kotona, jotta hän pystyisi jatkamaan omillaan. Omillaan jatkaminen on minulle valitettavasti hyvin vaikeata, koska itsevarmuuteni ja itsetuntoni ovat nollilla, mutta kotiin en aio jäädä mätänemään! En tiedä oliko tässä tekstissäni mitään ideaa tai liittyikö tämä ´mitenkään aiheeseen. Ehkä sen verran, että sisaret voivat auttaa toisiaan huomaamaan vanhempiensa todellista luonnetta. Itse olisin luultavasti vieläkin liimautuneena sairaaseen äitiini, jos ei minulla olisi isoveljeäni!

    • Jukka*

      "Olisi ainakin pakko irtautua."

      Se on välttämätöntä, enkä valitettavasti usko, että se onnistuu ilman konfliktia. Tuollainen äiti voi seurata tavalla tai toisella perässä läpi elämän jos jossain vaiheessa ei tee selvää pesäeroa.

    • Drazir

      Mun mutsi ei häpeä mua tippaakaan. Olen aina hänen POIKANSA.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1468
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1012
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      735
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      680
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      644
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      68
      627
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe