azorien ruuasta

matkalle lähdössä

Olen lähdössä Ponte Delgadaan reissuun ja olen kolmannella kuulla raskaana. Nyt vähän mietityttää ruuan suhteen, kun on joitain rajoituksia. Miten on kalan laita, kun esim. kotimaan hauki ja muut elohopeaevät on pannassa ? Entäs maitotuotteet, onko kaikki tuotteet pastöroituja? Onko lihatuotteet kypsennetty kokonaan, vai pitääkö ravintolassa pyytää erikseen "well done"? Lievää vainoharhaisuutta havaittavissa, mutta olisin kiitollinen vastauksista :)

13

3103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvä kysymys, jota tietääkseni aikaisemmin ei ole näillä palstoilla käsitelty Tarkistin asian eräältä paikalliselta tuttavaltani, joka on parhaillaan raskaana. Hänen lääkärinsä ei ole suosittelut minkään kalan syönnin välttämistä. Tämä ei tarkoita, etteikö ainakin joissakin kaloissa olisi mm. elohopeaa.

      Kalojen kirjo on täällä aika laaja ja paljon tarjotaan myös viljeltyä kalaa (mm. roubalo, dourada), joka saattaa tulla jonkin matkan päästä, esim. Espanjasta ja jopa Kreikasta asti. Ravintoloissa on aika yleisesti listalla (viljeltyä) lohta (salmão), joka peräisin Norjasta tai Skotlannista.

      Tähän vastaukseen en saa tarkkaa tietoa, olisiko jotakin kalaa erityisesti vältettävä. Pitkäikäisiin kaloihin ehtinee kertyy saasteita; näihin kaloihin lukeutuvat mm. tonnikalat (eri lajeja), miekkakala, kenties hai, jotka ovat kaikki myös isokokoisia.

      Portugalilaisten lempikalaruoka on bacalhau (suolattu, kuivattu turska), jota on jokaisen perinteisen ravintolan menuussa. Nämä turskat ovat uineet joko Norjan tai Kanadan vesissä. Huomatkaa, että tämä turska ei koskaan lipeää näe, vaikka monet suomalaiset niin luulevatkin.

      Yritän vielä saada tarkempaa tietoa mahdollisista paikallisisista kalansyöntisuosituksista (etenkin odottaville) ja palaan asiaan mahdollisimman pian (milloinkahan tulette tänne?)

      Tyypillisin äyriäinen Portugalissa on kalamar (lula, squid, cuttlefish), jota sitäkin yleisesti viljellään eri puolilla Eurooppaa. Kalamar tarjotaan tavallisimmin grillatuna (lulas grelhadas). Harvinainen ei ole myöskään uunissa paistettu mustekala (octopus, polvo assado).

      Parhaan tietoni mukaan kaikki maitotuotteet ovat pastoroituja. Maito on UHT-kuumennettua, eikä ainakaan lyhyaikainen säilytys (avaamattomana) vaadi viileätä varastointia. Jugurtteja löytyy sekä paikallisia että kansainvälisiä merkkejä (mm. Danone). Ravintoloissa tarjotaan yleisesti tuorejuustoa (tuodaan pöytään leivän kanssa pian asiakkaan istuuduttua; tämä tarjoilu maksaa erikseen ja siitä voit kieltäytyä mutta vain siinä vaiheessa kun se tuodaan pöytään). Oletan, että tämäkin juusto on tehty pastoroidusta maidosta.

      Perinteisesti kaikki liha on Azoreilla valmistettu kypsäksi. Kysymys on käytännössä relevantti naudanlihan kohdalla. Täällä saattaa olla joitakin moderneja ravintoloita, joissa tarjoilija kysyy pihvin (steak, bife) haluttua kyspyysastetta. Pihvi ei Azoreilla ole perinteinen ruoka eikä murean pihvin löytäminen olekaan ihan helppoa. Esim. ulkofileet(kin) ajetaan ne mureuttavan koneen läpi. Naudanlihan maku on kyllä yleensä ihan kiitettävä.

      Perinteisissä ravintoloissa tarjotaan uunissa paistettua lihaa (carne assado), joka voi olla nautaa (novilho, vaca) tai porsasta (porco). Porsaanliha on yleensä maukasta. Tavallisia ovat mm. porsaankyljykset (costoletas de porco)ja ohuet porsaan suikaleet kasslerista (febras de porco)

      Grillattu broileri (frango grelhado) on ehkä tavallisin liharuoka eikä ainakaan lehdissä ole kirjoitettu salmonellasta. Broileri on täällä varsin maukas ja tosi edullinen ravintolaruoka (6,50 eurosta ylöspäin, lounaalla jopa vain 5 euroa).

      Aika yleisesti syödään myös kania (coelho), joka on paistettu uunissa (coelho assado no forno). Liha on pitkälti broilerin lihaan verrattavaa ja miedon makuista.

      Lammasta (cordeiro, lamb, mutton) on listoilla varsin rajotetusti. Nuoren vuohen lihaa (cabrito) näkee myös menuissa.

      Modernit ravintolat (SolMarin ja Parque Atlanticon ostoskeskukset) tarjoavat pikaruoan lisäksi myös salaatteja, joita ainakin joissakin niistä voi itse koostaa makunsa mukaan.

      Vihannesanti (tuoreet, kypsytetyt) ravintola-aterioilla on valitettavan usein varsin vaatimaton, vaikka hyvälaatuisia paikallisesti kasvatettuja kasviksia on saatava ympäri vuotta.

      Ruoan hygieniatasosta ei näillä palstoilla ole tullut valituksia. Oman perheeni ei ole koskaan sairastunut ruoasta missään päin Portugalia niiden kohta 15 vuoden aikana, joina olemme tässä maassa matkailleet.

      Juomavedeksi suositellaan pullotettua vettä. Vetemme on kyllä aivan juomakelpoista, joten ei pidä pelästyä, jos sitä esim. hampaiden pesun yhteydessä sattuisi nielaisemaan. Siinä saattaa maistua aavistuksen verran kloori.

      • Haukkaturisti

        Me joimme kahden viikon ajan hanavettä. Emme saaneet minkäänlaisia oireita. Enkä juuri voi sanoa, että vesi eroaisi Helsingin vedestä. Ainahan joka paikassa on hiukan erilainen mikrobikantansa. Herkimmät saattavat reagoida, vaikka paikalliset ovat sopeutuneet. Näin on Helsingissäkin.

        Lähialueilta pyydetystä kalasta en olisi huolissani. Ympärillä on joka puolella valtameri. Jos ajattelemme vaikkapa elohopean rikastumista, niin se vaatii pohjamudan hapettomat olot muuttuakseen orgaaniseksi metyylielohopeaksi. Kun katseli aaltojen myllerrystä on vaikea uskoa, että yhtään hapetonta paikkaa jäisi minnekään.

        Me söimme keskustan baarissa mm. miekkakalaa. Mustekalaakin oli listalla, mutta se oli tilapäisesti loppunut. Hinta oli joitain 6,5 euroa. Varmaan se oli otettu pakkasesta, joten ei se mitään kulinarismin huippua ollut, mutta aivan maittavaa.


      • jjylli

        mietin tossa, että mistä sitten tietää saako ravintolassa kalaa joka on paikallisista vesistä pyydettyä, vai onko se kenties rahdattu kreikasta.. kesäkuun toka muuten lähdössä.


      • jjylli kirjoitti:

        mietin tossa, että mistä sitten tietää saako ravintolassa kalaa joka on paikallisista vesistä pyydettyä, vai onko se kenties rahdattu kreikasta.. kesäkuun toka muuten lähdössä.

        Tässä muutamia aika yleisiä ravintolassa tarjottavia kaloja, jotka hyvin todennäköisesti ovat peräisin lähivesistä:

        abrótea (hake), albacora (tunafish), alfoncim (Splendid alfonsino), (atúm (tuna), besugo (axillary sea bream), boca negra (blue mouth), carapau ja peixão ja goraz (kuulemma yksi ja sama laji, blackspot sea bream, vaikka nämä kolme kalaa näyttävät aika erilaisilta), cavala (mackerel), cherne (wreck fish), chicharro (blue jack mackerel), congro (conger, eräänlainen ankerias), espadarte (swordfish, miekkakala), garoupa (combers), pargo (common seabream), peixe espada (scabbard fish, hopeanvärinen ja musta), pescada (hake), raia (rays), salmonete (red mullet), sardinha (sardiini), sargo (white sea bream), tainha (grey mullet), tamboril (anglerfish), veja (parrotfish).

        Listalla saattaa näkyä kaloja nimeltä roubalo tai dourada, jotka molemmat ovat ihan hyviä kaloja, mutta todennäköisimmin viljeltyjä jossakin kaukana Azoreilta. Azoreilla nimittäin kalanviljely on vasta aivan alussa.

        Lista oyllä on hieman pitkä. Tavallisimpia ovat: abrótea, alfoncim, albacora, atúm, boca negra, peixão, goraz, cherne, chicharro, corvina, espadarte, garoupa, peixe espada, sardinha.


      • boodie

        Heippa. Löytyykö yleensä ruokalistat englanniksi vai onko pitääkö hankkia ruokasanastoa portugaliksi, jotta osaa tilata ravintolassa mieleistään ruokaa?


      • Haukkaturisti
        boodie kirjoitti:

        Heippa. Löytyykö yleensä ruokalistat englanniksi vai onko pitääkö hankkia ruokasanastoa portugaliksi, jotta osaa tilata ravintolassa mieleistään ruokaa?

        Kirjoitin pienen anekdootin omista kokemuksistani.

        http://keskustelu.suomi24.fi/matkailu_show.fcgi?category=104&conference=4500000000001893&posting=22000000036703687

        Ei ruokalistat ole hotellien ulkopuolella joka paikassa esillä englanniksi, mutta minä ainakin sain ne aina pyytämällä. Kielitaidosta ei koskaan ainakaan ole haittaa. Minä pärjäsin obrigadalla, mutta muutama avainsana kannattaa opetella maan kieltä.


      • boodie kirjoitti:

        Heippa. Löytyykö yleensä ruokalistat englanniksi vai onko pitääkö hankkia ruokasanastoa portugaliksi, jotta osaa tilata ravintolassa mieleistään ruokaa?

        Hyvin monessa perinteisessä ravintoloissa menu on myös englanniksi, mutta tuskinpa kaikissa. Ruokalistalta ilmenevät yleensä vain ruokien nimet, mutta niissä on harvoin kuvaus siitä, mitä annos sisältää. Näin siitä syystä, että kaikki azorilaiset tuntevat listojen ruoat läpikotaisin eikä menuita ole tehty matkailijoita silmällä pitäen. He toki tervetulleita syömään.

        Moderneissa ravintoloissa ja pikaruokaloissa ruokalistat ovat poikkeuksetta myös englanniksi.

        Käännökset ovat joskus kömpelöitä ja vaikeuksia tuottavat etenkin kalojen nimet.

        Ruokasanasto on ilman muuta hyödyllinen.

        Aiheesta enemmän kotisivuillani.


    • Yksi naapureistamme on meribiologin professori Azorien yliopistossa. Niinä otin paikallisten kalojen elohopea- ja dioksiinipitoisuudet puheeksi hänen kanssaan. Professori vaikutti hieman hämmästyneeltä ja kun selitin asian taustaa hänelle, hän sanoi, että hänellä on yksi kolleega, joka on asiaan perehtynyt.

      Jätin asian sikseen, koska sain vaikutelman, että ei ainakaan mitään suosituksia joidenkin kalojen välttämisestä ole. On totta, että vetemme ovat varsin suuret, minkä vuoksi ihminen ei ole niitä kyennyt vielä samassa määrin saastuttamaan kuin Euroopan pienempiä lätäköitä tai makeita vesiä.

      Tutkin asiaa myös netistä portugalinkielisillä hauilla ja sieltä tuli eräältä ympäristöystävien palstalta muutama vinkki vältettävistä kaloista. "Suositus" koskee kaikkia, ei pelkästään raskaana olevia.

      Kokonaan vältettävä on hai (tubarão, shark). Seuraavien kalojen syöntiä olisi syytä vähentää:
      tonnikala (atúm, albacora, tunafish), lohi (salmão, salmon), meriantura (sole, linguado), syvän meren kalat (mm. goraz, garoupa).

      Saman lähteen mukaan erittäin suositeltavia ovat mm. sardiinit (sardinha), chicharros ja carapau (molemmat makrillien sukuun kuuluvia).

      Chicharrot (muikun kokoinen)tarjotaan täällä useimmiten tiristettyinä, rapeina ja ne ovat herkullisia sormin syötyinä kokonaisena. Ruoka on myös varsin edullinen (6,50 eurosta alkaen)

      Matkanne kestänee viikon. Kalan yleinen syöntisuositus on pari kertaa viikossa. Vaikka nauttisi kalaa täällä useammninkin viikon aikana, se tuskin paljonkaan lisää raskasmetallikuormaa. Sitä paitsi lihaa on aina tarjolla.

      • matkalle lähdössä

        Kiitoksia tiedoista... Tieto rauhoittaa mieltä, ja voin ravintoloissa keskittyä ruuasta nauttimiseen murehtimisen sijasta...


      • AmyJ
        matkalle lähdössä kirjoitti:

        Kiitoksia tiedoista... Tieto rauhoittaa mieltä, ja voin ravintoloissa keskittyä ruuasta nauttimiseen murehtimisen sijasta...

        Mitenkähän Azorien ravintoloista mahtaa löytyä kasvisruokaa? Hispanian mukaan retkillä kasvisruokaa saa heikonlaisesti, salaatti saattaa olla ainoa vaihtoehto. Ei olisi kiva syödä koko viikkoa pelkkää salaattia ja ananaksia...


      • AmyJ kirjoitti:

        Mitenkähän Azorien ravintoloista mahtaa löytyä kasvisruokaa? Hispanian mukaan retkillä kasvisruokaa saa heikonlaisesti, salaatti saattaa olla ainoa vaihtoehto. Ei olisi kiva syödä koko viikkoa pelkkää salaattia ja ananaksia...

        Azorien ravintoloista valtaosa on ns. perinteisiä ravintoloita, joiden ruokalistoilla vihannesten rooli ylipäätään on rajoitettu. Kunnon pääruokasalaatin löytäminen saattaa olla vaikeata. Tämä toki riippuu ruokailijan kirteereistä.

        On syytä muistaa, että Ponta Delgada on 30 000 asukkaan maaseutukaupunki, jota ympäröi pääosiltaaan (noin 70 %) maitotaloudesta elävä maaseutu. Lähimmät lehmät märehtivät kävelymatkan päässä Ponta Delgadan keskustasta.

        Kalaa azorilainen syö runsaat 50 kg vuodessa ja kalastus onkin Azorien toiseksi tärkein elinkeino.

        Tursimi on kolmantena ja kasvussa, mutta ei oikeastaan vielä mitenkään vaikuta elämäntapaan eiklä esim. ravintolatarjontaan eikä niiden aukioloaikoihin (suurin osa suljettu sunnuntaisin)

        Ponta Delgadasta on muutamia moderneja ravintoloita, mm. keskustan SolMar -ostoskeskuksessa ja keskustan tuntumassa sijaitsevassa Parque Atlânticon ostoskeskuksessa. Niistä saattaa löytyä puhtaita kasvisvaihtoehtoja (ei lainkaan eläinkunnan tuotteita).

        Tiedossani on yksi kasvisravintola, Rotas da Ilha Verde, joka sijaitsee kadulla Rua do Pedro Homem, 49, www.rotasdailhaverde.com, www.rotasilha.blogspot.com, [email protected]. Ravintola pitää myös kahvilaa kauniissa, viihtyisässä António Borgesin puistossa (Jardim António Borges).

        Hotel Colégiossa toimii Colmeia-niminen ravintola, joka kaupunkimme top gourmet-ruokapaikka. Siellä saattaa olla puhtaita kasvisvaihtoehtoja.

        Ponta Delgadan satama-alue avataan uudelleen rakennettuna 5.7. Tähän kompleksiin, Portas do Mar, tulee myös ravintoloita, joiden annista ei vielä ole kerrottu julkisuudessa.

        Azoreilla viljellään vihanneksia ja ne ovat varsin hyvälaatuisia. Vihannekset kasvavat täällä ulkona ympäri vuoden. Täällä on tarjolla myös runsaasti muita hedelmiä kuin ananasta. On syytä muistaa että anananas (täällä kasvatettu) on ananás, Etelä-Amerikasta tuotu vastaava hedelmä abacaxi.

        Kohta on mm. melonien aika (meloa de Santa Maria), paikallista vesimelonia (melancia) saa jo jonkun verran. Appelsiinit tulevat manner-Portugalista ja ovat makeudeltaan toista luokkaa kuin Pohjolassa myytävät. Banaanit kasvavat täällä missä vain, ne ovat pieniä ja niitä myydään sekä vihreinä että kypsinä. Kehotan ostamaan sellaisia, joissa kuoressa tummia pilkkuja, sillä ne ovat makeita.

        Paras hedelmien ja vihannesten ostopaikka on kaupunkimme keskustassa sijaitseva torihalli (katettu tori, jossa laidoilla hallimyymälöitä), Mercado da Graca (grasa). Tavara on siellä tuoretta, paikallista ja hinnat varsin kilpailukykyisiä. Azoreilla kavatetut tuotteet ovat 'regional', Portugalin mantereella tuodut 'nacional', tuontitavarat 'importado'.

        Matkailijalle on hyödyksi, jos hän tuntee jonkun verran ruokasanastoa portugaliksi, näin on etenkin silloin, jos matkailijalla on eri syistä rajoitteita (mm. allergia). Menussa ei suinkaan kerrota, mitä annos sisältää!

        Vaikka listalla ei olisi kasvisruokia lainkaan, kannattaa aina kysyä, voisiko keittiö kuitenkin valmistaa jotakin. Täällä ravintolassa asiointi ei ole tiukkapipoista.

        Tavallisin sivualaatti on tomaatti-lehtisalaatti (tomate e alface) viinitetikkakastikkeella. Jäävuorisalaattia on heikosti saatavana.


      • AmyJ kirjoitti:

        Mitenkähän Azorien ravintoloista mahtaa löytyä kasvisruokaa? Hispanian mukaan retkillä kasvisruokaa saa heikonlaisesti, salaatti saattaa olla ainoa vaihtoehto. Ei olisi kiva syödä koko viikkoa pelkkää salaattia ja ananaksia...

        Minulla sellainen mielikuva, että Restaurante Cantãossa olisi kasvisvaihtoehtoja, mm. tofua. ja uskoisin, että he tekevät esim chop sueyn asiakkaan toivomuksesta ilman lihaa. Tämä ravintola sijaitsee hipermercado SolMarin viereissä liike-asuinrakennuksessa VIP-hotellin naapurissa, minibussireittien C ja B varrella.

        Ravintolaa voi myös lämpimästi suositella kaikille, jotka pitävät kiinalaisesta ruoasta ja jotka haluavat vaihtelua azorilaiseen ravintolaruokaan. Parempaa kiinalaista ravintolaa São Miguelilla ei ole.


      • Kiitos :)
        masseur kirjoitti:

        Minulla sellainen mielikuva, että Restaurante Cantãossa olisi kasvisvaihtoehtoja, mm. tofua. ja uskoisin, että he tekevät esim chop sueyn asiakkaan toivomuksesta ilman lihaa. Tämä ravintola sijaitsee hipermercado SolMarin viereissä liike-asuinrakennuksessa VIP-hotellin naapurissa, minibussireittien C ja B varrella.

        Ravintolaa voi myös lämpimästi suositella kaikille, jotka pitävät kiinalaisesta ruoasta ja jotka haluavat vaihtelua azorilaiseen ravintolaruokaan. Parempaa kiinalaista ravintolaa São Miguelilla ei ole.

        Hieno info paketti!
        Kiitos paljon!!!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      105
      5127
    2. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      145
      3353
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      50
      3185
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      438
      2407
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      247
      1490
    6. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      12
      1271
    7. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      80
      1237
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      76
      1227
    9. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      31
      1188
    10. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      131
      1097
    Aihe