SEPA / viite / E-lasku

Sepa_Maksaja

SEPA / viitenumero / E-lasku

Suomessa on jo muutama vuosikymmen totuttu siihen, että jokaisessa laskussa voi olla (ja suurimmassa osassa onkin) viitenumero, jonka tekninen toteutus on sinänsä varsin järkevä:

1. Pankkien kesken on sovittu yhtenäisestä tavasta laskea tarkistenumero, jolla pyritään vähentämään virhenäppäilyjen takia mahdollisesti vääriä viitteitä hylkäämällä jo syöttövaiheessa viitteet, joiden tarkistenumero on väärä.

2. Muuten kuin tarkistenumeromn osalta, viitteen rakenne on laskuttavan yrityksen päätettävissä siten, että varsinainen viitetieto voi olla 1-19 numeroa pitkä, jolloin viitenumero tarkisteineen on siis 2-20 numeron mittainen.

3. "vanhaan hyvään aikaan" oli sääntö, että tulostettaessa (esim. laskulle) viitenumero jaetaan oikealta alkaen 5 numeron ryhmiin ja välilyönti väliin. Valitettavasti kaikki laskuttajat eivät tätä enää noudata, mikä heikentää luettavuutta.

mutta...

Nyt, kun EU-maissa on siirrytty SEPA (Single Euro Payment Area) -järjestelmään, niin viitenumerosta pitäisi tietysti laatia EU -laajuinen standardi, jotta viitenumeron pituus ja sen tarkistenumeron laskenta toimisivat samalla tavalla kaikissa EU -maissa.

Jos näin ei tehdä, edessä voi olla luopuminen Suomessa hyvin toimivaksi todetusta viitenumerojärjestelmästä, ja tämä aiheuttaisi yrityksissä huomattavban lisätyömäärän kun jokainen yrityksen tilille asiakkaan maksama lasku jouduttaisiin käsin käymnään läpi, jotta voidaan pitää kirjaa siitä, kuka asiakas maksoi laskunsa ja kuka ei ...

Miksi tästä asiasta on oltu oudon hiljaa ?

esim. http://www.pankkiyhdistys.fi/ sivustolla ei ainakaan helposti löydy mitään tästä aiheesta (SEPA:sta muuten kylläkin).

On myös jäänyt hieman epäselväksi, miten E-lasku liittyy SEPA -maksualueeseen, jos mitenkään.

Näkisin E -laskussa puutteena myös tämän: Perinteisen paperilaskun voi maksaa muukin kuin se, jolle lasku on lähetetty ja esim. monissa perheissä tätä varmasti hyödynnetäänkin, eli voit maksaa vaikkapa puolisosi laskun, jos puolisolta sattuvat olemaan rahat vähissä.

Miten E-laskussa voi tehdä saman, kun se tulee suoraan alkuperäisen laskutettavan verkkopankkiin, niin miten sen voisi halutessa maksaa joku muu henkilö kuin se, jolle e-lasku on alunperin lähetetty ?

Asiaa mutkistaa vielä se, että jos haluaisi maksaa toiselle henkilölle lähetetyn e -laskun, niin entä, jos oma pankkitili on eri pankissa kuin sen henkilön, jolle ko. e-lasku alunperin lähetettiin ?

Bill, löytyykö näihin vastauksia ?

2

2625

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Constantine Kemppainen

      "Näkisin E -laskussa puutteena myös tämän: Perinteisen paperilaskun voi maksaa muukin kuin se, jolle lasku on lähetetty ja esim. monissa perheissä tätä varmasti hyödynnetäänkin, eli voit maksaa vaikkapa puolisosi laskun, jos puolisolta sattuvat olemaan rahat vähissä.

      Miten E-laskussa voi tehdä saman, kun se tulee suoraan alkuperäisen laskutettavan verkkopankkiin, niin miten sen voisi halutessa maksaa joku muu henkilö kuin se, jolle e-lasku on alunperin lähetetty ?

      Asiaa mutkistaa vielä se, että jos haluaisi maksaa toiselle henkilölle lähetetyn e -laskun, niin entä, jos oma pankkitili on eri pankissa kuin sen henkilön, jolle ko. e-lasku alunperin lähetettiin ?"

      Jaamitäettäottiatuota, mikä lie ongelma, eikö laskun tiedot saa vaikka tulostettua tai omin kätösin kirjoitettua paperille ja toinen henkilö sitten maksaa laskun kuten ennenkin minkä tahansa pankin miltä tahansa tililtä, mihin sitä 'alkuperäistä' laskun tulostetta tarvitaan tai miksi laskun lähettäjää kiinostaisi mistä pankista tai miltä tililtä raha tulee kun ei ole tähänkään asti kiinnostanut? Kai elaskun saa kuitattua 'käsitellyksi' verkkopankissa ilman että sitä olisi maksettu niin ettei jää roikkumaan maksamattomiin?

    • Myyjäviite

      Haeppa hakusanoilla Creditor Reference, ISO 11648
      niin löydät tietoa tosta KV-viitteestä
      EPC:n sivuillakin on kommentit.
      Ja kait ne FKL:nkin sivuille tiedot joskus löytyy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      180
      1603
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      59
      1115
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      54
      896
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      801
    5. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      130
      780
    6. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      54
      748
    7. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      38
      731
    8. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      689
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      664
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      629
    Aihe