Paljonko desissä pastaa on kaloreita? Osaan kyllä katsoa raaka-arvot ja tunnen finelit sun muut, lukemat siellä vain vaikuttavat epätodellisen pieniltä. Onko joku kokeillut (tai, jos on nyt viikonloppuna keittämässä pastaa, voisiko kokeilla) paljonko pastan tilavuus kasvaa keitettäessä? En tahdo mitään taulukkolaskelmia vaan ihan varmaa tietoa. Paljonko esim. dl raakaa pastaa on keitettynä? Vaihteleeko pastan tilavuudenmuutos paljonkin pastalaadun mukaan?
Kiitos jo etukäteen! :)
Faktatietoja pastasta kaivataan!
36
6008
Vastaukset
- Arys
Jos pastan määrän punnitsee ennen keittämistä, ei keitetyn painolla ole mitään väliä. Vedessä kun ei ole kaloreita, eikä sillä ole mitään merkitystä kuinka paljon vettä imeytyy pastaan. Joku syö lötkönä, joku al dentenä, mutta kaloreita molemmissa on ihan täsmälleen saman verran, jos kuivana oli saman verran. Eli jos syöt pastaa niin, että se oli desin kuivana, merkkaat desin kuivapainon verran kaloreita. Määrä vaihtelee toki merkin ja tyypin mukaan, mutta kuivapaino on oikeastaan ainoa järkevä tapa merkata kaloreita. Eihän sitä märkäpainoa voi yhtään mitenkään ennustaa luotettavasti, kun se keittoaika jo merkkaa niin paljon.
- macaroni
Joo, toi on mulle ihan selvä juttu, mutta en keitä pastaa itse ja mun tarvitsisi nimenomaan saada selville se kuivapaino. En kai ilmaissut itseäni kovin selkeästi - olisi kai pitänyt kysyä niin päin, että paljonko desi valmista pastaa on kuivana?
Luotettavaa tietoa ei tunnu löytyvän oikein mistään, googletin vaikka millä hakusanoilla ja kaikki vanhemmatkin nettikeskustelut näyttivät käsittelevän samaa asiaa, mistä sinä kerroit. ;o - voinauttaa
macaroni kirjoitti:
Joo, toi on mulle ihan selvä juttu, mutta en keitä pastaa itse ja mun tarvitsisi nimenomaan saada selville se kuivapaino. En kai ilmaissut itseäni kovin selkeästi - olisi kai pitänyt kysyä niin päin, että paljonko desi valmista pastaa on kuivana?
Luotettavaa tietoa ei tunnu löytyvän oikein mistään, googletin vaikka millä hakusanoilla ja kaikki vanhemmatkin nettikeskustelut näyttivät käsittelevän samaa asiaa, mistä sinä kerroit. ;oFinelissä on sitten varmaankin desi valmista pastaa kaloreina..? Tarkotatko nyt makaronia vaiko spagettia? En jaksa lähtee punnitsee jos on väärät pastat kehissä :D
- Minä lasken näin
macaroni kirjoitti:
Joo, toi on mulle ihan selvä juttu, mutta en keitä pastaa itse ja mun tarvitsisi nimenomaan saada selville se kuivapaino. En kai ilmaissut itseäni kovin selkeästi - olisi kai pitänyt kysyä niin päin, että paljonko desi valmista pastaa on kuivana?
Luotettavaa tietoa ei tunnu löytyvän oikein mistään, googletin vaikka millä hakusanoilla ja kaikki vanhemmatkin nettikeskustelut näyttivät käsittelevän samaa asiaa, mistä sinä kerroit. ;oPastalaaduissa on sen verran eroja tuon vesipitoisuuden suhteen, että taitaa olla vaikea sanoa jollei tiedä mistä pastasta on kyse.
Spagetin kanssa lasken aina, että sen tilavuus kaksinkertaistuu keitettäessä. Ehkäpä muunkin pastan kanssa on sama juttu? Punnaa puolidesiä pastaa ja laske kalorit siitä. Aika lähelle pääset ainakin. - hahss
Minä lasken näin kirjoitti:
Pastalaaduissa on sen verran eroja tuon vesipitoisuuden suhteen, että taitaa olla vaikea sanoa jollei tiedä mistä pastasta on kyse.
Spagetin kanssa lasken aina, että sen tilavuus kaksinkertaistuu keitettäessä. Ehkäpä muunkin pastan kanssa on sama juttu? Punnaa puolidesiä pastaa ja laske kalorit siitä. Aika lähelle pääset ainakin.Mutta kyseessä oli siis paljon painaa 1dl pastaa kuivana? Taikka paljonko kaloreita on 1dl kuivaa pastaa? Alottaja ei pääse ilmeisesti punnitsemaan kuivana pastaa siksi kyselee... :D
- macaroni
hahss kirjoitti:
Mutta kyseessä oli siis paljon painaa 1dl pastaa kuivana? Taikka paljonko kaloreita on 1dl kuivaa pastaa? Alottaja ei pääse ilmeisesti punnitsemaan kuivana pastaa siksi kyselee... :D
Oho, tähänhän oli tullut paljon kommentteja! :')
Kaikessa yksinkertaisuudessaan mun tarvitsisi siis saada kalorit selville valmiista, jo keitetystä pastasta. Puntaria ei ole vaan desimitoilla pitäisi selvitä.
Ja finelissä olen kyllä käynyt, mutta tuntuu jotenkin epärealistiselta että desissä pastaa olisi vain ~70 kaloria, saman verran kuin isossa perunassa! Tähän kaipaisin siis varmennusta.
Menipäs tämä nyt jotenkin vähän mutkikkaamaksi kuin mitä olikaan.. :D - Minä lasken näin
hahss kirjoitti:
Mutta kyseessä oli siis paljon painaa 1dl pastaa kuivana? Taikka paljonko kaloreita on 1dl kuivaa pastaa? Alottaja ei pääse ilmeisesti punnitsemaan kuivana pastaa siksi kyselee... :D
Se riippuu edelleen pastalaadusta. Jos sulla on isoa keirrepastaa, se painaa paljon vähemmän kuin tiiviiksi pakkautuva rakettispagetti. Eihän desiin välttämättä mahdu kuin muutama kierukka, kun taas pätkäspagettia menee tiivis desi.
- macaroni
Minä lasken näin kirjoitti:
Se riippuu edelleen pastalaadusta. Jos sulla on isoa keirrepastaa, se painaa paljon vähemmän kuin tiiviiksi pakkautuva rakettispagetti. Eihän desiin välttämättä mahdu kuin muutama kierukka, kun taas pätkäspagettia menee tiivis desi.
Totta kai, mutta ajattelin että jos tietäisi edes jonkin pastalaadun tilaavudenmuutoksista, voisi arvioimalla selvitä muistakin. Lienee kuitenkin suht koht vakio, kuinka paljon esimerkiksi yksittäinen makaroni turpoaa keittämisen aikana? Jos tuo pitää paikkansa, kaikki pasta turpoaisi suunnillen saman verran, ja pastalaadusta riippuisi siis, kuinka paljon valmista pastaaa desimittaan mahtuu. Yritän nyt näin vähän itsekin pohtia asiaa, vai olenkohan ihan hakoteillä.. :D
joku arveli että pasta turpoaisi noin kaksinkertaiseksi, onko tämän tyyppistä tietoa kenelläkään? Tai jos joku sattumalta tietää paljonko jonkin tietyn pastalaadun tilavuus deseissä muuttuu keitettäessä, otan kyllä sellaisetkin tiedot ilolla vastaan. - macaroni
macaroni kirjoitti:
Totta kai, mutta ajattelin että jos tietäisi edes jonkin pastalaadun tilaavudenmuutoksista, voisi arvioimalla selvitä muistakin. Lienee kuitenkin suht koht vakio, kuinka paljon esimerkiksi yksittäinen makaroni turpoaa keittämisen aikana? Jos tuo pitää paikkansa, kaikki pasta turpoaisi suunnillen saman verran, ja pastalaadusta riippuisi siis, kuinka paljon valmista pastaaa desimittaan mahtuu. Yritän nyt näin vähän itsekin pohtia asiaa, vai olenkohan ihan hakoteillä.. :D
joku arveli että pasta turpoaisi noin kaksinkertaiseksi, onko tämän tyyppistä tietoa kenelläkään? Tai jos joku sattumalta tietää paljonko jonkin tietyn pastalaadun tilavuus deseissä muuttuu keitettäessä, otan kyllä sellaisetkin tiedot ilolla vastaan.oho, se olitkin nimenomaan sinä joka arvelit.. :) No, joka tapauksessa jos joku on testannut asiaa enemmänkin niin kertokaa vain tuloksia.
Ehkä menen siihen asti sillä kaavalla, että melko tiiviisti mitattu desi valmista pastaa = noin ½ dl kuivaa.
- Anonyymi
vanha ketju mut jos ketään muuta mietityttää, niin desi perus makaronia on 50g eli 172 kcal
- Anonyymi
anteeksi siis, hups, desi gluteenitonta Pasta Doro merkkistä maissimakaronia on 50g 173kcal. Unohdin että punnitsin vaan sen makaronin kun tein laatikot.
- Anonyymi
Kun aloitin painon pudotuksen sain ravintoterapeutilta sellaisen ohjeen, että desi pastaa on sopiva annoskoko (pasta tietysti täysjyväpastaa). Tämä ohje oli painon pudotuksen ajan 1400 kilokalorin verran päivittäin syövälle naiselle.
- Anonyymi
Miksi syödä pastaa jossa ei ole kauheesti vitamiinejä vai onko?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi syödä pastaa jossa ei ole kauheesti vitamiinejä vai onko?
Täysjyväpastastassa on mm. kuitua ja proteiinia. Täysjyväpastaa suositellaan syötäväksi toisin kuin vehnäpastaa.
Anonyymi kirjoitti:
Täysjyväpastastassa on mm. kuitua ja proteiinia. Täysjyväpastaa suositellaan syötäväksi toisin kuin vehnäpastaa.
Ja B-ryhmän vitamiineja. Laihduttajankin kannattaa syödä monipuolisesti, vältettäviä ruoka-aineita ovat lisätty sokeri ja kova rasva. Pehmeässäkin rasvassa on paljon energiaa joten sitäkään ei kovin paljoa.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Ja B-ryhmän vitamiineja. Laihduttajankin kannattaa syödä monipuolisesti, vältettäviä ruoka-aineita ovat lisätty sokeri ja kova rasva. Pehmeässäkin rasvassa on paljon energiaa joten sitäkään ei kovin paljoa.
eli kun itse saan rasvan 30 g manteleista niin sekin on hitto väärin.
Anonyymi kirjoitti:
eli kun itse saan rasvan 30 g manteleista niin sekin on hitto väärin.
Ei, manteleiden rasva on pehmeää. Rypsiöljyssä on kylläkin parempi rasvahappokoostumus. 30 g manteleita ei ole liikaakaan.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Ei, manteleiden rasva on pehmeää. Rypsiöljyssä on kylläkin parempi rasvahappokoostumus. 30 g manteleita ei ole liikaakaan.
emmä ala rypsiöljyä nauttimaan.Onko siinä öljyssä vitamiinejä ja paljon sitä pitään nauttia?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
emmä ala rypsiöljyä nauttimaan.Onko siinä öljyssä vitamiinejä ja paljon sitä pitään nauttia?
Tarvitset alfalinoleenihappoa, jota olisi rypsiöljyssä ja saksanpähkinässä ihan mukavasti.
https://www.suomenkasvioljyt.fi/rasvahapot/ Anonyymi kirjoitti:
emmä ala rypsiöljyä nauttimaan.Onko siinä öljyssä vitamiinejä ja paljon sitä pitään nauttia?
Rypsiöljyssä on E-vitamiinia ja välttämättömiä rasvahappoja. 20 g päivässä riittää.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tarvitset alfalinoleenihappoa, jota olisi rypsiöljyssä ja saksanpähkinässä ihan mukavasti.
https://www.suomenkasvioljyt.fi/rasvahapot/Mantelista puuttuu kokonaan alfalinoleenihappo, jota kutsutaan myös n-3-rasvahapoksi tai omega-3:ksi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mantelista puuttuu kokonaan alfalinoleenihappo, jota kutsutaan myös n-3-rasvahapoksi tai omega-3:ksi.
eli kalasta eli mun tapauksessa lohesta ei saa omega kolmosta?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
eli kalasta eli mun tapauksessa lohesta ei saa omega kolmosta?
Saa omega-kolmosta, ja lohessa on myös välttämätöntä alfalinoleenihappoa, mutta vain 0,27 %.
Tietääkseni lohen omega-kolmonen ei pysty muuttumaan alfalinoleenihapoksi, mutta alfalinoleenihappo kykenee muuttumaan EPA- tai DHA-kalarasvaksi, mikäli sitä saadaan runsaasti. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Saa omega-kolmosta, ja lohessa on myös välttämätöntä alfalinoleenihappoa, mutta vain 0,27 %.
Tietääkseni lohen omega-kolmonen ei pysty muuttumaan alfalinoleenihapoksi, mutta alfalinoleenihappo kykenee muuttumaan EPA- tai DHA-kalarasvaksi, mikäli sitä saadaan runsaasti.Mitä mulle tapahtuu kun mä syön vääränlaista rasvaa? Ainakaan labrakokeissa ei näkynyt mitään siitä etten saa oikeanlaista rasvaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mitä mulle tapahtuu kun mä syön vääränlaista rasvaa? Ainakaan labrakokeissa ei näkynyt mitään siitä etten saa oikeanlaista rasvaa.
Tuskin ihan perusverenkokeissa näkyykään mitään. Alfalinoleenihappo on välttämätöntä, samoin kuin linoleenihappo, enkä usko että ravitsemustieteiljät ja lääkärit valehtelevat
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Rypsiöljyssä on E-vitamiinia ja välttämättömiä rasvahappoja. 20 g päivässä riittää.
»WHO on arvioinut linolihapon ja alfalinoleenihapon vähimmäistarpeeksi 2,5 % ja 0,5 % energiasta. Monityydyttymättömien n-6 rasvahappojen hyväksyttäväksi päivittäiseksi saantiväliksi on WHO puolestaan esittänyt 2,5–9 % energiasta ja n-3-monityydyttymättömille 0,5–2,0 % energiasta.» Lähde: Ravitsemustiede (2021)
Eli jos energiataso on 2000 kcal, niin n-6-rasvahappoja tulisi saada 5,6–20 g ja n-3-rasvahappoja 1,1–4,4 g.
20 g:ssa rypsiöljyä olisi 4,4 g n-6-rasvahappoja ja 2,2 g n-3-rasvahappoja. Rypsiöljyn n-kuutoset ovat lähes kokonaan linolihappoa ja n-kolmoset alfalinoleenihappoa.
hvp:n ehdottama 20 g antaa liian vähän linolihappoa. Se toki riippuu muusta ruokavaliosta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
»WHO on arvioinut linolihapon ja alfalinoleenihapon vähimmäistarpeeksi 2,5 % ja 0,5 % energiasta. Monityydyttymättömien n-6 rasvahappojen hyväksyttäväksi päivittäiseksi saantiväliksi on WHO puolestaan esittänyt 2,5–9 % energiasta ja n-3-monityydyttymättömille 0,5–2,0 % energiasta.» Lähde: Ravitsemustiede (2021)
Eli jos energiataso on 2000 kcal, niin n-6-rasvahappoja tulisi saada 5,6–20 g ja n-3-rasvahappoja 1,1–4,4 g.
20 g:ssa rypsiöljyä olisi 4,4 g n-6-rasvahappoja ja 2,2 g n-3-rasvahappoja. Rypsiöljyn n-kuutoset ovat lähes kokonaan linolihappoa ja n-kolmoset alfalinoleenihappoa.
hvp:n ehdottama 20 g antaa liian vähän linolihappoa. Se toki riippuu muusta ruokavaliosta.Koska ne vähäisen saannin haitat alkaa näkyä kun en oli vuosiin käyttänyt rypsiöljyä missään?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Koska ne vähäisen saannin haitat alkaa näkyä kun en oli vuosiin käyttänyt rypsiöljyä missään?
Et välttämättä itse huomaa mitään, vaan sen huomaavat toiset.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Et välttämättä itse huomaa mitään, vaan sen huomaavat toiset.
Voitko kenteis kertoa mistä muut huomaavat sen etten käytä rypsiöljyä?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Voitko kenteis kertoa mistä muut huomaavat sen etten käytä rypsiöljyä?
En tyrkytä sinulle nimenomaan rypsiöljyä.
Täällä yksi artikkeli rasvahappojen puutteellisuuksista https://www.terve.fi/artikkelit/omega-3-rasvahappojen-tarve-ja-puutoksen-seuraukset - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En tyrkytä sinulle nimenomaan rypsiöljyä.
Täällä yksi artikkeli rasvahappojen puutteellisuuksista https://www.terve.fi/artikkelit/omega-3-rasvahappojen-tarve-ja-puutoksen-seurauksetMä olen ollut likinäköinen 36 vuotta mutta en tarvitse esim kauppakäynneillä silmälaseja joten näköni ei ole voinut huonontua.Myöskään kävelykyvyssä ei ole ollut muutoksia .Kävin kesällä lähes päivittäin lenkillä.Myöskään raajojen tunnottomuutta ei ole,Joten osaatko kertoa milloin nämä ongelmat alkavat.En ole käyttänyt öljyä ainakaan viiteen vuoteen.Voi olla pidempikin aika.Joten milloin ongelmat alkavat.Onko tietoa kuinka kauan pitää olla käyttämättä omega 3 jotta ongelmat ilmaantuvat.Huomenna aion myös mennä kävelylle.
Anonyymi kirjoitti:
Mä olen ollut likinäköinen 36 vuotta mutta en tarvitse esim kauppakäynneillä silmälaseja joten näköni ei ole voinut huonontua.Myöskään kävelykyvyssä ei ole ollut muutoksia .Kävin kesällä lähes päivittäin lenkillä.Myöskään raajojen tunnottomuutta ei ole,Joten osaatko kertoa milloin nämä ongelmat alkavat.En ole käyttänyt öljyä ainakaan viiteen vuoteen.Voi olla pidempikin aika.Joten milloin ongelmat alkavat.Onko tietoa kuinka kauan pitää olla käyttämättä omega 3 jotta ongelmat ilmaantuvat.Huomenna aion myös mennä kävelylle.
Suomessa on aika mahdotonta välttää rypsiöljyä. Vaatii sen että tekee itse kaiken ruuan ja tarkistaa kaikki elintarvikkeet jotta niissä ei ole rypsiöljyä.
Vaivojen kehittymiseen menee pitkä aika, ehkä jopa vuosikymmeniä.
Ennen suomalaisten suurin alfalinoleenihappon lähde oli sianliha ja silläkin määrällä selvittiin ainakin 50 vuotta. Määrä ei liennyt ollut kovinkaan optimaalinen, murto-osa suosituksesta.- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Suomessa on aika mahdotonta välttää rypsiöljyä. Vaatii sen että tekee itse kaiken ruuan ja tarkistaa kaikki elintarvikkeet jotta niissä ei ole rypsiöljyä.
Vaivojen kehittymiseen menee pitkä aika, ehkä jopa vuosikymmeniä.
Ennen suomalaisten suurin alfalinoleenihappon lähde oli sianliha ja silläkin määrällä selvittiin ainakin 50 vuotta. Määrä ei liennyt ollut kovinkaan optimaalinen, murto-osa suosituksesta.No mulla ei ole kotona rypsiöljyä ollut niin kauan kun olen asunut tässä eli reilut 6 vuotta.Syön kyllä einesruokia.Kelpaako niissä käytetty öljy omega3 lähteeksi?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No mulla ei ole kotona rypsiöljyä ollut niin kauan kun olen asunut tässä eli reilut 6 vuotta.Syön kyllä einesruokia.Kelpaako niissä käytetty öljy omega3 lähteeksi?
Totta kai. Eri asia onko niissä öljyä riittävästi.
Saksanpähkinät olisivat yksi hyvä vaihtoehto. Kolme ruokalusikallista eli 18 g antaisi sinulle päivän omegat plus kalaa silloin tällöin. Pähkinöissä ja siemenissä on kyllä raskasmetallejakin, joten on syytä pitäytyä kohtuudessa niiden kanssa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Totta kai. Eri asia onko niissä öljyä riittävästi.
Saksanpähkinät olisivat yksi hyvä vaihtoehto. Kolme ruokalusikallista eli 18 g antaisi sinulle päivän omegat plus kalaa silloin tällöin. Pähkinöissä ja siemenissä on kyllä raskasmetallejakin, joten on syytä pitäytyä kohtuudessa niiden kanssa.No kuhan mä saan tämän dietin loppuun niin mä ostan sitä rypsiölyä ruuanlaittoon.Kun tähänkin asti pärjännyt ilman puutosoireita niin kyllä seuraava puoli vuotta menee ilman että huomenna pitäis mennä ostaa rypsiöljyä.Kun en sitä sellasenaan ala nauttii.
Kaikki on kohta kielettyä.No mä syön sen 30 g manteleita joka päivä.
Jos mulla menee kävelykyky yön aikana niin sitten raahaudun huomenna ostaa sitä öljyä. Mutta tänään kaksi tuntia kaupungilla meni ihan helposti.
- Anonyymi
Vehnän syöminen ei ole hyvä asia. Syö mieluummin kasviksia enemmän.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Simula, rakkaus, Aittakumpu
Milloin tämä rakkaus on roihahtanut? Onko molemmat herätysliikkeen jäseniä - kristillisiä etnonationalisteja ?https://ww1161958Yläkoulun seksiopas neuvoo harjoittelemaan
anaaliyhdyntää lämpöisellä ja pitkällä porkkanalla https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010859818.html1541422Pormestari käräjille?
Ei mene Puolangalla häpösesti, rinnekeskus&hotelli suljettuna ja käräjäasiana, naudat tapetaan nälkään, poliisi tutkii j551327- 551088
Joukko oppilaita terrorisoi koulua Helsingissä niin
että osa opettajista pelkää töihin tulemista https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010857587.html1341031Susta ei saisi nättiä vaikka miten paljon
meikkaisit. 😁 anna siis sen miehen olla rauhassa! Sivusta tutulta mieheltä75956Voisimmeko seuraavan kerran kun
Nähdään tehdä toisille selväksi että kiinnostaa enemmän kuin kaveri mielessä. Jos keksit vielä keinon niin napakymppi36857- 52854
Norjan tilaama koruton raportti mitä NATO-jäsenyys aiheuttaa Suomelle
Iltasanomat: "Miksi vaikenemme? Asiantuntijoiden mukaan Suomessa ei vieläkään ymmärretä, mitä Nato-jäsenyydestä seuraa62842- 56801