Uskallanko ottaa lyhyen työn vastaan mieheltäni?

Oy

Olen saanut ansiopäivärahaa nyt noin kahdelta sadalta päivältä. Oman ammattikuntani työnäkymät ovat tälläkin hetkellä surkeat ja näin toive työsuhteen solmimisesta vähäinen. Mieheni firma (joka pääsääntöisesti ei toimi alallani ja jolle en ole koskaan tehnyt töitä) saa mahdollisesti tarjouksen, jonka myötä minulle mahdollistuisi oman alani työ, jonka tekeminen kestäisi noin 160 tuntia. Voisin itse jaksottaa työn tekemisen niin kuin parhaaksi näen. Jos otan työn vastaan, katsotaanko minut yrittäjäksi ja kuinka se vaikuttaa ansiopäivärahaani? Entä jos minua EI katsota yrittäjäksi, kuinka työn tekeminen kannattaa jaksottaa mahdollisimman hyvän työttömyssturvan säilyttämiseksi?

7

255

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ähbähb

      Jos teet hetkenkään työtä miehesi firmassa, katsotaan sinut senmyötä yrtittäjäksi. Eli älä edes koske firmaan jos mielit pitää päivärahasi.

    • popkj

      Samaa mieltä kuin toinen vastaaja. PYSY KAUKANA MIEHESI FIRMASTA. Älä edes pölyjä pyyhi toimitiloista. Joku kun ilmiantaa, että työskentelet yrityksessä,vaikkei se totta olisikaan, niin se on siinä. Ihan elävästä elämästä:

      A oli avoliitossa kuppilan omistajan kanssa. A vietti aikaansa kuppilassa paremman puutteessa ja saattoi joskus aikansa kuluksi viedä astioita tiskattavaksi kuppilan pöydiltä ilman, että sitä hänelle mitenkään korvattiin. Joku ilmoitti työkkäriin, että A tekee työtä pson yrityksessä. A:sta tuli yrittäjä myös, ei tuossa mitkään selitykset auttaneet.

      Ja jos sinusta yrittäjä leivotaan, niin ainut keino päästä yrittäjästatuksesta eroon, on avioero tai yrityksen lopettaminen.

    • tyottomyyskassat

      Hei

      Kiitos viestistäsi.

      Työttömyysturvassa myös perheenjäsenet luetaan yrittäjiksi, mikäli he työllistyvät toisen perheenjäsenen omistamassa yrityksessä. Perheenjäseneksi luetaan
      suoraan alenevassa ja ylenevässä polvessa olevat perheenjäsenet, jotka asuvat samassa taloudessa.

      Jos työllistyt perheenjäsenen omistamassa yrityksessä enintään kuudeksi kuukaudeksi niin työn loputtua voit palata palkansaajakassaan päivärahan saajaksi. Yli kuuden kuukauden työskentely puolison yrityksessä katsotaan päätoimiseksi yritystoiminnaksi.

      Jos työvoimaviranomaiset katsovat sinut päätoimiseksi yrittäjäksi, ei sinulla ole oikeutta työttömyysturvaan ennen kuin yritys on todistettavasti lopetettu tai yritystoiminta on ollut keskeytyneenä yhdenjaksoisesti vähintään neljä kuukautta.

      Lisätietoja sinun kannattaa kysyä TE-toimistosta ja omasta työttömyyskassastasi.

      Eri työttömyyskassojen yhteystiedot löydät täältä:

      http://www.tyj.fi/default.asp?id=0&docid=1836

      ystävällisin terveisin

      Tiina Työttömyyskassasta

    • mietteit ä

      Monimutkaista ja epäselvää kuten yleensäkin, Eikä mitään tarkkaa ja varmaa ohjeita etukäteen saa koska niitä ei ole. On vain laki ja tulkinta joka voi olla mitä vaan.

      Miten tässä tapauksessa kannattaa toimia, selviää valitettavasti vasta kun tilanne on ohi. Päätöksiin voi hakea muutoksia valittamlla. Jokainen näyttö kasvattaa asiantuntijuutta ja samalla ammattitaito työttömän ammattitukinnossa.

      Sen perusteella kannattaa pysyä vain kotona, kasvattaako työttömän ammattitukintoa vai ryhtyykö yrittäjäksi.

    • tyokkari

      Hei,

      kiitos kysymyksestäsi.

      Sinun kannattaa tutustua oheisesta viestiketjusta kohtiin ”Olenko yrittäjä työttömyysturvalain mukaan?” ja ”Olenko sivutoiminen yrittäjä?”
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9765505

      Työttömyysetuutta ei makseta henkilölle, joka työllistyy päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssä. Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) arvioi, pidetäänkö henkilöä yrittäjänä työttömyysturvalaissa tarkoitetulla tavalla.

      Päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssä työllistyneen henkilön katsotaan työllistyvän siinä edelleen siihen ajankohtaan asti, jona yritystoiminta tai oma työ on todistettavasti lopetettu tai yritystoiminta on ollut yhdenjaksoisesti keskeytyneenä neljän kuukauden ajan.

      Eräissä tilanteissa koko yritystoiminnan lopettamista tai neljän kuukauden keskeyttämistä ei kuitenkaan edellytetä. Tällainen tilanne voi olla kyseessä muun muassa silloin, jos henkilön päätoiminen työllistyminen yritystoiminnassa on ollut satunnaista. Satunnaisesta päätoimisesta työllistymisestä on kyse silloin, kun henkilö on työllistynyt yrityksessä yhteensä enintään kuuden kuukauden ajan.

      Jotta päätoimista työllistymistä yritystoiminnassa voitaisiin pitää satunnaisena, edellytetään, että kyse on yrittäjän perheenjäsenestä, jolla itsellään ei ole eikä kahden edellisen vuoden aikana ole ollut vähintään 15 prosenttia yrityksen osakepääomasta tai osakkeiden tuottamasta äänivallasta eikä muutoinkaan määräysvaltaa yrityksessä.

      Työttömänä työnhakijana ollessasi sinun tulee ilmoittaa työllistymisessä tapahtuvista muutoksista TE-toimistoon. Jos työskentelet puolisosi yrityksessä TE-toimisto pyytää sinulta asiasta kirjallista selvitystä ja tutkii oikeutesi työttömyysetuuteen.

      Siitä, onko kyse satunnaisesta päätoimisesta työllistymisestä yritystoiminnassa, tekee TE-toimisto arvion aina jälkikäteen.

      terveisin Teppo työkkäristä

    • selviytymistoimisto

      Ei kannata.

      Teet nyt niin, että ehdotat miehellesi toisenlaista järjestelyä. Hän sopii jonkun yrittäjäkollegansa kanssa ostavansa ko. projektin tältä kollegalta. Miehesi kollega palkkaa sinut tekemään työn. Palkkioksi kollegalle luvataan 5-10%, tuttu voi tehdä pelkästäään kulujen korvauksella.

      Kollega maksaa samat työnantajamaksut kuin miehesikin olisi joutunut maksamaan. Myydessään työn miehesi firmalle, päällä on arvonlisävero, mutta tämän ostoalv:n miehesi saa täysimääräisenä vähentää sitten omista myyntialveistaan. => Ei tappiota.

      Tällää tavalla saat yrittäjä/ei-yrittäjätermin työkkärin yhtälöstä tykkänään pois.

      - Tosielämän selviytymistoimisto

      • selviytymistoimisto

        Mikäli vastaavaa yrittäjätuttua ei ole, tai järjestely ei muuten käy, voit hoitaa smana jonkun osuuskunnan kautta. Mikäli tälläistäkään ei ole, esim. Eezyn kautta voit myös hoitaa laskutuksen, Eezy on virallisesti työnantajasi työsuhteen ajan. Haittapuolena on hinta, Eazy laskuttaa 9% alvittomasta hinnasta, mutta joitaa toki kaiken paperityön.

        Voit ajatella kulun vaikka vakuutusmaksuna "työkkäristä-ei-pamahda-yrittäjästatusta" -vakuutukseen.

        - Tosielämän selviytymistoimisto


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      181
      10557
    2. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      70
      7374
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      64
      3719
    4. Valkeakosken sekopää murhaaja.

      Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
      Valkeakoski
      139
      1847
    5. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      58
      1392
    6. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      355
      1348
    7. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      237
      1285
    8. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      21
      1239
    9. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      1063
    10. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      961
    Aihe