Vapaa kuvaus

Pelastakaa Lapset ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, vuonna 1922 perustettu kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla.

Lapset kohtaavat verkossa runsaasti heidän oikeuksiaan, hyvinvointiaan ja kehitystään uhkaavia ilmiöitä, kuten kiusaamista, groomingia, haitallisia sisältöjä ja harhaanjohtavaa tietoa.

Pelastakaa Lapset toimii lasten ja nuorten tukena verkossa sekä tarjoaa vanhemmille, ammattilaisille ja kumppaneille tietoa lasten oikeuksista, hyvinvoinnista, turvallisuudesta ja osallisuudesta digimaailmassa.

Lue lisää: https://www.pelastakaalapset.fi/tyomme/mita-teemme/digitaalinen-lapsuus/

Aloituksia

1

Kommenttia

139

  1. Kiitos omasta puolestani monipuolisesta keskustelusta. Hienoa, että digiturvallisuuden kysymykset ovat herättäneet näin laajasti kiinnostusta! :)

    Vinkkinä lisätietoa toivoville: pidämme maksuttoman Parempaa digiarkea -etävanhempainillan ke 22.5. klo 18–19.30

    Ensisijaisesti alakouluikäisten lasten huoltajille suunnatusta vanhempainillasta saa lisää tietoa ja työkaluja lasten digitaalisesta turvallisuudesta, hyvinvoivan digiarjen ylläpidosta sekä nettikiusaamisesta.

    Lisätietoa ja ilmoittautumiseen täältä: https://www.pelastakaalapset.fi/tapahtumat/parempaa-digiarkea-etavanhempainilta-22-5/

    Lämpimästi tervetuloa mukaan!

    /Marjaana
  2. Kiitos hyvästä kysymyksestä.

    Digilaitteet voivat aiheuttaa huolta sekä riitoja perheissä, jos niiden käyttö ei ole tasapainossa muun elämän kanssa tai jos lapsi vertailee oman perheen erilaisia rajoituksia ja sääntöjä kavereiden sääntöihin. Pelisäännöt digilaitteiden ja netin käyttöön kannattaa sopia yhdessä koko perheen kanssa​​.

    Lapselle voi kertoa, että jokaisessa perheessä on omat sääntönsä ja toimintatapansa, jotka voivat poiketa toisistaan. Se, että jossain perheissä säännöt ovat erilaiset, ei tarkoita sitä, etteikö oman perheen sääntöjä tulisi noudattaa. Loppujen lopuksi lapset ovat hyvin erilaisia, ja vanhempi tuntee oman lapsensa parhaiten sekä tekee tämän tiedon perusteella rajauksensa.

    Lapselle kannattaa perustella selkeästi, miksi digilaitteiden käyttöön tahdotaan sopia rajoituksia​​. On tärkeää, että lapselle kerrotaan, millaisia vaikutuksia digilaitteiden käytöllä voi olla hänen hyvinvointiinsa ja arjen sujumiseen​. Voitte tarkastella lapsen digilaitteiden käyttöä ja pohtia hänen kanssaan yhdessä, mihin osa-alueisiin digilaitteet vaikuttavat positiivisesti ja mihin mahdollisesti negatiivisesti. Voitte käydä myös keskustelua rajoittamisen herättämistä tunteista. Lopullinen vastuu säännöistä ja niiden noudattamisen valvomisesta kuuluukin viime kädessä vanhemmalle​​.

    Olemme toteuttaneet Perheen digisopimus -työkalun tukemaan tätä rajaustyötä. Löydät sopimuksen täältä: https://www.pelastakaalapset.fi/tyomme/mita-teemme/digitaalinen-lapsuus/digitaalinen-hyvinvointi-ja-turvallisuus/tukea-huoltajalle/perheen-digisopimus/

    Tsemppiä tuleviin keskusteluihin! :)

    /Marjaana