Wimax Kainuun korvessa

Hektokaarna318

Yle:n markku heikkinen ohjelmassa oli laajakaistasta. (Sen voi kuunnella areenasta) Siitä tuli mieleen ainakin se, että voiko hankkia oman pienen wimax linkkiasemansa, jonka asentaa esim. 500 metrin päässä olevalle vaaralle / kukkulalle, kun ostaa tai vuokraa esim. 1-5 neliömetriä maata sen alta (jos ei muutenkin satu omistamaan kyseistä maapalaa)? Omalla pihalla tai katolla oleva antenni osoittaa siihen omaan linkkiasemaan ja linkkiasema osoittaa teleoperaattorin wimax antenniin jossain alle 30 kilometrin päässä. Yhteys linkkiasemaan voi ehkä olla myös metsään jätetty valokaapeli tai vapaatilaoptinen ronja yhteys.

Virransaannin vaikeutta on hankala arvioida. Kuinka tiheästi korven viestintälinkin omistajan on hiihdettävä umpihangessa ahkio täynnä akkuja? Ilmeisesti akkuja on lämmitettävä elektroniikan hukkalämmöllä ja myös lamppuöljyllä tai trangian butaanilla ja propaanilla, automaattisesti aina kun linkki ei välitä dataa ja siirtyy valmiustilaan?

2/3 osan vuodesta aurinkopaneeli riittää. Kukkulalla saattaa saada virtaa myös tuulesta, varsinkin jos metsä on poistettu kyseisestä kohdasta.

Jos kukkulalla olevaan viestintälinkkiin on valokaapeli, siihen samaan johdon kuoreen sopii teoriassa myös pientä virtaa antava kupari-, teräs, tai alumiinijohto, vaikka paksuus joudutaan ehkä valitsemaan siten että vain pieni osa sähköstä pääsee perille asti. Mikä on sammalelle jätetyn kilometrin pituisen 10mm johdon katkeamistodennäköisyys yhdessä vuodessa? Mikä on kilometrin johdon puoliintumisaika eli missä ajassa 50% kilometrin pituisista johdoista katkeaa? Mitkä ovat 3 yleisintä katkeamissyytä?

5

127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Katkeamissyistä ei minulla ole tutkittua tietoa, mutta muutaman vuoden kesäleirikokemuksella ja kun kuitu on ollut noin viikon metsässä kerrallaan. Tekijät eivät tietenkään ole jättäneet puumerkkiään tekemisistä joten arvaukseni jäljistä päätellen ovat: Karhu, Hirvi ja Alamäkipyöräilijä.

    • -.-.-

      Unohda koko Wimax. On kallis ja suht. hidas. Moni on vaihtanut Wimax:in mobiiliilaajakaistaan ja tehokkaaseen suunta-antenniin. Ja yhteyskulut pudonneet 13€/ kk ja yhteys on lisäksi nopeampi kuin se wimax.

      Tehokkaita suunta-antenneja (ns. harava-antenni) on kaupassa valmiina ja hinta on yleensä alle 100€

      • -.-.-

        Sori, sekoitin Wimax:in Digitan @450-Internet -verkkoon. Eli tarkoitin edellisellä viestillä tuota @450-Internet-verkkoa.

        Mutta jos Mobiililaajakaista saadaan suunta-antennilla toimimaan hyvin, niin sama pätee myös wimax:in suhteen, eli kannatta harkita siistymistä mobiililaajakaistaverkkoon.

        Wimaxin linkkiasema tulee kyllä niin kalliiksi, että varmaankaan ei kannata edes ajatella.
        Ehkä vois ajatella sitä, että Wimax:in vastaanottolaitteiston sijoittaa paikkaan, missä vielä toimii ja jatkoksi laittaa wlan-tukiaseman.

        Mutta ensisijaisesti kannattaa kartoittaa mobiillilaajakaistan kuuluvuus ja jos suunta-antenneilla saadaan yhteys pelaamaan, niin se on halvin ja toimivakin ratkaisu.
        Soneran, Elisan ja DNA:n sivuilta löytyy nuo kuuluvuuskartat, joiden perusteella voi alustavasti pähkäillä mobiililaajakaistan toimivuutta. Ja liittymää saa 2 viikon kokeiluajalla.


    • .-.-.
    • Hektokaarna318

      Riittääkö kaamosaikana napapiirin pohjoispuolella yksi akku koko kaamoksen yli wimax linkille? 10 Akkua?


      Jos ei riitä ja ehkä muutenkin, langattomaan energiansiirtoon on mahdollista käyttää laser-sädettä, jonka teho jakaantuu tarpeeksi suuren poikkipinta-alan säteeseen siten että näennäinen kirkkaus ei edes lähetyspäässä ylitä auringon kirkkautta liian moninkertaisesti. Jos joku maalainen saa pitää kivääriä niin miksei sitten laseria?

      Jos käytössä on ronja tai muu vapaatilaoptinen datansiirtotekniikka, energiaa aurinkokennoon lähettävän laserin ja sen aurinkokennon on oltava muutaman metrin sivussa vapaatilaoptiseen datansiirtoon käytetystä ronja-säteestä tai laser-säteestä, tai aallonpituuden on oltava tarpeeksi eri ja suodattimien hyviä.

      Ehkä on myös mahdollista käyttää aurinkokennoon tähtäävää laser-sädettä myös datansiirtoon, jos aurinkokennon vieressä on vastaanotin tarpeeksi lähellä siten että laservalo leviää myös siihen. Mutta kaasulasereissa on voima mutta ei ehkä mahdollisuutta pulssittaa miljoonia kertoja sekunnissa. Silloin yksi mahdollisuus on käyttää sähköistä suljinta joka katkoo lasersädettä. Silloin puolet tehosta hukkaantuu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      328
      3806
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      237
      3412
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      146
      2653
    4. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      111
      2171
    5. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      22
      2166
    6. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      16
      2027
    7. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      17
      1815
    8. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      45
      1812
    9. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      315
      1546
    10. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      123
      1402
    Aihe