Kuka luottaa ruotsinkieliseen

SUOMEKSI KIITOS

Miksiköhän kirjoitusta ”SUOMENKIELISET Karjaalla” ei julkaistu netissä?

””… Välillä esiintyi suoranaista kiusantekoa, kun vastoin suomenkielisen ENEMMISTÖN mielipidettä Työväenopisto muutettiin kansalaisopistoksi vuonna 1978.
Vuonna 2008 perustettiin kaksikielinen opisto vastoin suomenkielisten tahtoa ja perustuslain henkeä.
Nyt tilanne on menossa vielä synkempään suuntaan, koska suunnitelmat siirtää kansalaisopisto Västra Nylands Folkskolan alaisuuteen ovat jo pitkällä.

Ikävä kyllä mitkään nykyisistä Raaseporin puolueista ei tunne omakseen suomenkielisten asioita. Ehkä jokin uusi voima muistaa seuraavissa kunnallisvaaleissa tämän ”UNOHDETUN” väestönosan.””””

21

1367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SO WHAT

      kARJAAN TYÖVÄENOPISTOSTA kaksikielinen ensin ja nyt muutoshakua opiston sulauttamiseksi täysin ruotsinkieliseen oppilaitokseen.

      Raaseporissa toivovat voivansa käräjöidä pelkästään ruotsin kielellä sillä kaikki rosvot ovat ruotsinkielisiä.

    • marttireono

      ja miksi sitten ihmeessä olet muuttanut sinne kun voit asua muuallakin

    • SUOMEKSI KIITOS

      Eipäs mennä henkilökohtaisuuksiin.
      Raaseporin alueella ja lähistöllä, myös Hangossa, asuu lukuisa joukko asiallisesti ruotsinkielisiin suhtautuvia henkilöitä.

      Ihan vain toiveista sivistyneeseen vastavuoroisuuteen on kyse.
      Tähän ruotsinkielisillä ei näytä olevan taitoa.

      • Sivistynyt vastavuoroisuus on hyvä käsite.


    • Raassupori

      Nytkö vasta huomaat sen, vaikka asut Raaseporissa. Pata kattilaa soimaa sano. Pitäiskö Raasepori muuttaa raassuporiksi..? Sivistynyt vastavuoroisuus ei todellakaan ole ruotsinkielisten suurin ominaisuus, tilanne muuttuu vain silloin kun ne on itse seinää vasten. Eikä neuvotteluja ja ryhmäkokouksia enää käydä.? Muuten saat odottaa sitä sivistynyttä vastavuoroisuutta maailman tappiin asti.

    • "Vuonna 2008 perustettiin kaksikielinen opisto vastoin suomenkielisten tahtoa ja perustuslain henkeä."

      Miten kaksikielisen kanslaisopiston perustaminen on perustuslain hengen vastaista? Jos olet valinut asuinpaikaksesi yhden Suomen ruotsinkielisimmistä paikkakunnista niin lusikka käteen vain ja opettele ruotsia, niin mekin teemme jos asumme finskfinlandissa.

      Raaseporin väestöstä, mamut mukaanlukien on ruotsinkielisten osuus yli 65 % joten ei siinä suomenkielisten asiat paljon paina. Aivan kuten eivät paina ruotsinkielistenkään asiat kunnissa joissa asuu vain kourallinen ruotsinkielisiä.

      Ei teitä kukaan ole unohtanut, teitä suomenkielisiä ei vain ole riittävästi että oma edustuksenne riittäisi etujanne valvomaan. Se on kuitenkin täysin demokratian hengen mukaista, äläs nyt ainakaan RKP:tä syytä.

      • erita

        Niinkö. No kerro sitten miten Kokkolan ruotsinkieliset esti kunnan liittymisen Ouluun.


      • hdjbssgh

        Vain 35%???
        Ei 35% paljon paina???
        Onhan tuo 35% toki huomattavasti vähemmän, kun alle 5%.
        Niinhä vaikka.


      • suomensuomalainen

        Näin puhuu "enemmistön" edustaja vajaan 5 prosentin kannatuksella ja on silti hallituksessa neuvomassa perussuomalaisia!


      • suomensuomalainen

        Onneksi vielä itsenäisessä Hangossa on elinvoimainen suomenkielinen kansanopisto tervetuloa!


      • 5%

        Oletko kovin ylpeä tästä tapahtumasta Ankdam?


    • SUOMEKSI KIITOS

      Jutun juju on siinä että nykyisen Raaseporin alueella oli vain yksi suomenkielinen yleissivistävä kansalaisopisto. Muut alueen opistot, lukio ym. ovat vain ruotsinkielisiä. Nyt tuosta kaksikieliseksi muutetusta Karjaan opistosta ollaan tekemässä ruotsinkielistä, eli tässä ollaan ajamassa kaikki suomenkielinen toiminta alas.

      Eihän tästä ole montaa päivää, kun kerroin ankka sinulle hyvän esimerkin esim. Kotkasta ja Loviisasta, kuinka kohtelevat svedupettereitä kuin kukkaa kämmenellä. Tosin kirjoitukseni poistettiin.

    • Hanajima

      Kaikki uudet katujen nimetkin on nyt ensin ruotsiksi, ja sitten vasta suomeksi.
      Koska oltiinhan me ruotsin alaisia silloin joskus vuonna nakki ja muusi, totta kai asiat pitää SUOMESSA kirjoittaa ENSIN ruotsiksi.

    • King.

      Suomalaiset on valloittajakansa, siinä missä eräs vähemmistökin.

    • demari

      Olen huomannut saman. Jo vuokrataloissa huomaa että on unohdettu että kaksikielinen paikkakunta kun järjestyssäännöt pelkästään ruotsiksi. Paikkakuntahan on pääosin RKP:n edustajien johtama, ja heillä on etusijalla ruotsinkielisyys. Kaksikielisellä paikkakunnalla on tarkeää että kohdellaan molempien kielien edustajia tasavertaisesti, oli sitten työt tai vapaa-aika kyseessä. Ainoa tapa saada paikkakunnalla muutosta ihmisten kohteluun on yrittää saada suomenkielisiä enemmän vaikuttajiin.

    • Fiskarslainen

      Morjensta. Vielä vuosi sitten ei Suomi 24 sivustolla edes ollut Raasepori nimistä paikkaa. Ollaankohan viimeinkin päästy Suomen kartalle? Mutta siitä kielihommelista sen verran: Ottamatta kantaa aikaisempiin kirjoituksiin, oma mielipiteeni on se, että kaksikielisyys ei ole mikään ongelma tavallisessa elämässä. Mielestäni asiointi sujuu aivan moitteetta sekä liikkeissä että virasto asioissakin. Ongelma tulee esille, kun saa lukea eräiden päättäjien (virkamiehet, politikot) lausuntoja. Kuka muistaa esimerkiksi vielä MÅRTEN-herran esitystä tämän vuoden investointi ehdotukseksi. Vihje: esim Solgläntan vs Kiilan koulut.

    • Kaksikielisyys

      on vahvasti kaksikielisessä Porvoossa ongelma Suomi24-palstan pitäjälle.
      Ruotsinkieliset viestit poistetaan säännöllisesti parhaimmillaan jopa tunnin sisällä niiden kirjoittamisesta.

    • Pakkosuomea

      Porvoon ruotsinkieliset saavat maistaa, miltä tuntuu pakkosuomi. Eilen Tapaninpäivänä ruotsinkieliset kirjoitukset saivat olla mutta tänään koitti arki - kaikki oli poistettu.
      Suomenkielisiä askarruttaa, mistä ihmeestä saa kirjoittaa kun asiallisetkin kirjoitukset poistetaan.
      Suomi24:n keskustelusäännöt ovat raskaassa ristiriidassa todellisuuden kanssa Porvoossa.

    • _-)>

      Udotat ns. jytkyä..

    • ati-RKP

      RKP suitsuttaa mediassa rikkaan kaksikielisen Suomen puolesta, mutta todellisuudessa RKP:n sydäntä lähinnä on vain suomea osaamattomat ruotsinkieliset ummikot, joita se suojelee suomen kiroukselta. Suomenruotsalaiset ovat saapuneet Suomen rannikolle 1300-1700 –luvun aikoihin ja siltä ajalta voidaan vielä havaita vanhoja alkujaan suomenkielisiä kielikerrostumina, jotka ajanmittaan ovat ruotsittuneet miltei tunnistamattomaan muotoon. Yhtenä esimerkkinä on pääkaupunkiseudulla Huopalahti eli ruotsiksi Hoplax, jonka nimi pohjautuu suomenkieliseen muotoon Haapalahti ja toinen Kauklahti, ruotsiksi Köklax, joka erään tulkinnan mukaan olisi ollut hämäläinen kauppapaikka Suomenlahden historiallisen Kaukalahden pohjukassa. Alkujaan Espoossa ja Helsingissä kaikilla kaupunginosilla oli suomen- ja ruotsinkielinen nimi, mutta ajanmittaan ruotsinkielisten vaatimuksesta suomenkielisiä nimiä on alettu ruotsintamaan tai peräti poistamaan. Helsingissä on viime aikoina herättänyt paljon närää Itäsalmi –nimen poistaminen. Helsingin ruotsalaismielinen nimistölautakunta (Johanna Lehtonen) on poistanut entisen Sipoon kaksikielisen paikkakunnan Itäsalmen ruotsiksi Östersundom pois käytöstä. Nyt kansalle yritetään markkinoida uutta Helsingin ruotsalaiskaupunginosaa rikkaille ja varsinkin ruotsinkielisille. Perusteluina Lehtonen kertoo, ettei suomenkielinen nimi ollut vakiintunut paikallisen väestön keskuudessa ja (pakko)ruotsinkielinen nimi sopii myös suomenkieliseen suuhuun. Katin kontit, Itäsalmi on ollut kartoilla jo 1980-luvulta alkaen ja varsinkin ulkopaikkakuntalaiset tunnistavat alueen nimenomaan Itäsalmena eikä minään Östersundomina. Lisäksi Lehtonen toteaa, että suomenkielinen nimitys on väärä, koska paikkakunnan nimi tarkoittaa salmen itäpuolta eikä itäistä salmea. Salmen länsipuolella on loogisesti Länsisalmi, jonka nimen Lehtonen unohtaa käyttäen vain ruotsinkielistä Westersundom –nimitystä. Epäilemättä tämä ruotsittumisprosessi kohtaa myös Länsisalmen, opetelkaamme käyttämään siis fiinimpää Westersundomia. Nämä ruotsinkielisten nimien pakkokäytöt kuvastavat RKP:n ja sen myötämielisiä tahoja, jotka pikkuhiljalleen poistavat olemassa ja käytössä olevia suomenkielisiä nimiä. Espoossa vuorostaan Puotisen ruotsintaminen Bodomiksi ja Kumpyölin Gumböleksi tapahtui jo vuosikymmen sitten, mutta silti osa suomenkielisistä (Espoon RKP:n harmiksi) jääräpäisesti käyttää näitä suomenkielisiä nimiä. Myös Suomenojan ruotsintaminen Finnooksi on ollut esillä, mutta toistaiseksi tämä nimi on säilynyt. Mutta eipä tämä nimien ruotsintaminen ole uusi suuntaus. Lappvesi on vesistö Ahvenanmaan maakunnassa Brändön (suomeksi Präntiön) kunnassa ja täällä oli pitkään säilynyt Koskenpää –nimien kylä. 1950 –luvulla kylä päätti poistaa tämän suomenkielisen häpeä tahran ja nimesi itsensä yksikieliseksi Koskö –nimiseksi kyläksi. Tämä oli vihoviimeinen Ahvenanmaan kylä, jolla oli suomenkielinen nimi.

      • free Meltola

        Vaikka ei juurikaan tuo kirjoitus koske Raaseporia niin todella hyvin sanottu. Kyllä täälläkin noita paikannimiä on ruotsinnettu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1915
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      50
      1836
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1363
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1121
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1099
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1098
    Aihe