Tietääkö kukaan näitä IVF:stä?

Pohdin

Hei,

olen lukenut monia asioita IVF:ään liittyen, ja muutama juttu on edelleen epäselvää. Olisiko täällä jollain tietoa seuraavista:

1) Jos ja kun munasoluja niillä lääkkeillä kypsytellään ja sitten kerätään, niin tyhjenevätkö siinä jotkin erikoiset munasoluvarastot pitkäksi aikaa? Eikös siellä munasarjoissa ole koko ajan yleensä kasvamassa erikokoisia munasoluja, ja kun niitä sitten keinotekoisesti kasvatetaan ja kerätään, niin eikö kestä aika kauan ennenkuin jotkut supervarhaisen vaiheen munasolut ovat siinä pisteessä, että voisivat taas ihan luonnostaan kypsyä?

2) Jos IVF:n jälkeen haluaa tulla luonnollista reittiä raskaaksi, onnistuuko se yhtä helposti (tai vaikeasti) kuin ennen IVF:ää. vai onko siinä jotain muutosta ja/tai viivettä?

3) Eikös se munasolujen keräys ole se kivuliain vaihe... niin jos se sairaalassa halutaan tehdä ilman nukutusta, niin eikö potilaalla ole (julkisella puolella) mahdollisuus pyytää / vaatia nukutusta? Pelottaa se toimenpiteen kipu aivan julmetusti...

4) Loppuuko hoidot julkisella puolella kuin seinään sinä päivänä, kun potilas täyttää 40 vuotta?

5) Edelliseen kysymykseen liittyen.. Jos loppuvat, niin voidaanko kerättyjä mahdollisesti pakastettuja munasoluja siirtää jotenkin turvallisesti vaikka yksityiselle klinikalle, josta ne sitten suurempaa maksua varten ikäänkuin jatkaisivat jo käynnissä olevaa hoitokiertoa?

Pähkäilen niin että pää hajoaa näitä hommia. Minulla ei ole ongelmia raskaaksi tulemisen suhteen (paitsi ylipaino ja 39 vuoden ikä), mutta luonnollista reittiä minulla on liian suuri mahdollisuus saada vammainen vauva. Minulle on tarjottu tätä IVF:ää sillä perusteella, että siinä koeputkimaljassa tutkittaisiin alkion sukupuoli, ja pojat (=sairaat) jätetään käyttämättä ja tytöt (=terveet) istutettaisiin.

Päätös pelottaa juuri siksi, että normaalistikin olen onnistunut tulemaan raskaaksi, ja pelkään että jos yritän puuttua asiaan "keinotekoisesti", ja sillä ei tärppää, niin sitten olen turmellut myös luonnolliset mahdollisuuteni. Tässä iässä hedelmällisyys laskee koko ajan kovaa vauhtia.

Kauheaa, miten isoja ja tärkeitä asioita. On pää ihan pyörällä...
Olen kovin kiitollinen, jos joku tietää / luulee tietävänsä edes jonkin noista yllämainituista kohdista. Kiitos

2

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei,

      Ja kiitos kysymyksestä.

      1. Kun IVF-hoidon yhteydessä kasvatetaan munarakkuloita, niin sen hoidon yhteydessä kypsyy kaikki ne rakkulat, jotka olisivat muutenkin "tarjolla" sille kierrolle. Normaalisti, ilman stimulaatiota, yleensä vain yksi munasolu kehittyy loppuun asti ja muut häviävät pois, niitä ei enää käytetä. IVF-hoidon yhteydessä käytämme hyväksi nämäkin munasolut, joita muuten ei olisi käytetty. IVF hoitojen ei ole todettu huonontavan jatkossa munasarjan "kapasitettia". Hoitoja on jo tehty pitkään ja jos munasarjojen toiminta huononisi hoitojen seurauksena, olisi se jo tiedossa ja siitä AINA informoitaisiin potilasta.

      2. Joskus heti IVF-hoidon jälkeen, kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen 1-2 kuukautta, mikä voi haitata raskaaksi tuloa heti hoidon jälkeen. Mutta näin ei käy läheskään kaikilla. Suurin osa voi tulla raskaaksi heti hoidonkin jälkeen.

      3. M;unasolujen punktio sujuu suurimmalla osalla niin, että potilas sanoo "ettei se sattunut niin paljon kuin kuvitteli". Punktion yhteydessä saa runsaan kipulääkityksen ja halutessaan myös puudutuksen. Joissakin klinikoissa voi myös olla mahdollisuus nukutukseen, mutta tulee muistaa, että nukutukseen liittyy aina omat riskinsä. Jos ulträänen yhteydessä todetään, että munasarjasi ovat helposti saavutettavissa ja että punktio on teknisesti helppo tehdä, kivut ovat vähäisempiä.

      4. Ei lopu kuin seinään. Kysy tilanne omalla paikakunnallasi.

      5- IVF-hoitojen yhteydessä pakastetaan yleensä alkioita. Ja luonnollisesti se klinikka, joka on tehnyt alunperin sen IVF-hoidon, josta alkiot ovat peräisin, hoitaa sinut loppuun asti. Eli siirtää myös ne pakkasalkiot. Toistaiseksi munasolunpakastusta ei Suomessa järjestelmällisesti tehdä, mutta mahdollisesti lähivuosina/-aikoina sekin on mahdollista.

      Toivottavasti asiat järjestyvät kohdallasi,

      Riitta

      • ap

        Hei,

        kiitos paljon vastauksesta. Niistä oli todella paljon apua, nyt tuntuu että sain asian suhteen rauhan. Arvostan myös nopeaa vastausta, kiitos!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      185
      1485
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      27
      1207
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      313
      1143
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      144
      1084
    5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      98
      967
    6. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      131
      928
    7. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      228
      922
    8. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      100
      915
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      60
      886
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      86
      875
    Aihe