Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kuka tietää?

Hoi omaishoitajat

Olen ollut viisi vuotta omaishoitajana ja saan alinta omaishoitajan palkkiota. Jos muutamme toiseen kuntaan, niin jatkuuko palkkion saaminen siellä "automaattisesti", vai pitääkö aloittaa "rumba alusta"?
Päätös palkkion maksamisesta on siis jo kerran tehty. Hoidettava sairastaa MS-tautia, joka nykytietämyksen mukaan ei ole parannettavissa, vaan tulevat vuodet vievät toimintakykyä yhä huonommaksi.

7

83

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Harkitse tarkkaan

      Jos muutatte toiselle paikkakunnalle, ei omaishoidontuen saaminen ole itsestään selvää, vaan omaishoidontukea on sielläkin haettava. Tulos riippuu siitä, onko uudella kotikunnalla riittävästi tarkoitukseen varattuja varoja.

      Monet köyhät kunnat tekevät tietoisesti alimitoitetun budjetin, mikä on erittäin valitettava tosiasia sekin. Moni omaishoidontukeen oikeutettu hakija jää jatkuvasti sitä ilman, kun ei kunnalla ole riittävästi tarkoitukseen varattuja määrärahoja.

      Sinun sijassasi ottaisin ensiksi yhteyttä uuden kotikuntanne sosiaaliviranomaisiin ja selvittäisin omaishoidontuen jatkumisen, ennenbkuin tekisin muuttopäätöksen.

      Sinun täytyy ilmoittaa muutostanne myös nykyiselle kotikunnallesi - yhteyshenkilön nimi ja puhelinnumero löytyvät omaishoitajasopimuksestanne. Omaishoitajasuhde nykyiseen kotikuntaasi katkeaa muuttaessanne muualle.

      Onnea jatkoon ja voimia sinulle :-)

    • sekin koettu

      Meillä kävi niin että muuttaessamme toiselle paikkakunnalle aloin saada omaishoidontukea. Entinen kotikunta eväsi anomuksen kerta toisensa jälkeen.
      Olin seitsemännellä sijalla jonossa, kun kuusi hoidettavaa olisi kuollut sitten minun vuoroni saada tukea, jos ei kiireellisempiä olisi tullut väliin.
      Hoidettavan kunto ja hoidon vaativuus eivät siellä merkinneet mitään.
      Omaishoidontuki ei kuulemma ollut subjektiivinen oikeus, kun ta saa päättää kenelle maksaa, lääkärin lausunnot ym... ovat sivuseikkoja.

    • 88881111

      Riippuu kunnasta.. ainakin meillä päin kaikki jotka ovat oikeutettuja saavat omaishoitotuen... käsittääkseni kunta ei edes voi vedota määrärahojen puutteeseen.. tai tietenkin voi jos tahtoo mutta se ei ole laillista.. ainakin jokunen hallinto-oikeuden päätös kunnan määrärahojen puutteesta on tullut omaishoitajan eduksi...

      • raskasta on, mutta

        Tästä on kymmenen vuotta kun anoin ja evättiin selityksenä että ollaan seitsemäntenä jonossa.
        En tiedä ollanko siellä kunnassa saatu parannusta aikaan kun omaishoidon vastaava muuttui.
        Kun tuki myönnetään ensimmäisen kerran, se yleensä tulee helposti edellen.
        Minulla on vähän yli 500€ kk tuki, vero vie siitä suuren osan, noin 300€ jää käteen.
        Hoidettavani on erittäin paljon työtä vaativa ja kotiin sitova.


    • Pitäkää puolenna

      Tilanne vaihtelee kunnissa paljon, riippuen kuntien varallisuudesta. Meille vastattiin, ettei rahaa yksinkertaisesti ole, vaikka mieheni oli diagnoosin tultua jo saattohoitovaiheessa, elinaikaa lääkärin mukaan todennäköisimmin joitain kuukausia.

      Kului ehkä noin puoli vuotta, jonka jälkeen meillä käynyt sosiaaliviranomainen otti yhteyttä ja sanoi, saan omaishoidontukea ALIMMAN luokituksen mukaan, joka oli siihen aikaan noin 250 euroa - verot. Omaishoidontukea maksettiin taannehtivasti pari kuukautta taaksepäin.

      Mieheni eli vastoin odotuksia vielä 1,5 vuotta. Olin niin shokissa ja voimaton, etten jaksanut edes ajatella anoa omaishoitajakorvauksen korotusta. Se pysyi samana loppuun asti. Hoidin mieheni yksin kotona loppuun asti.

      Kerron tämän vain korostaakseni sitä, että mitään ei anneta ilmaiseksi. Jos minulla olisi ollut voimia anoa omaishoidontuen korotusta, olisin ehkä saanut omaishoidontukea korkeimman luokituksen mukaan.

      En ole katkera enkä vihainen, saan syyttää asiasta vain omaa jaksamatonta itseäni. Kaikkea ei voi rahalla mitata.

      • omaishoitaja.

        Voi kuinka hyvin ymmärrän sinua. Kun on oma rakas läheinen odottaa kuolemaa, ei jaksa sillä hetkellä taistella rahasta, se on ehkä vähäisimpiä huolia siinä vaiheessa.
        Kyllä päättäjien pitäisi tajuta asia ilman muuta ja laittaa asiat myös rahallisen tuen suhteen kuntoon.
        Ei kaikkea voi mitata rahassa, sillä ei ole mitään merkitystä kun täältä lähdemme.


    • tulessss

      Olen ollut omaishoitaja reilusti yli 10 v. Täällä päin on tänä aikana asiat ovat menneet eteenpäin toki puutteita on vieläkin.. mutta kuitenkin, katson että kehitystä on tapahtunut ja toistaiseksi voimassa olevat omaishoidonsopimukset ovat olleet jo vuosia, ei tarvitse miettiä onko kunnalla rahaa vai ei.. tiedotteita tulee omaan sähköpostiin ja nettisivuitakin löytää tietoa.. sekä täällä esim tehtiin kysely niille, jotka eivät käytä vapaita.. osalla on sukulaisia ja lapsia, ketkä auttavat..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2434
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2143
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1788
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1581
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1556
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1515
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1478
    8. 54
      1340
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      87
      1296
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe