Mikä on kääntöpysähdys?

??

Eli mikä on kääntöpysähdys, eli yhdenohjan pysähdys ja miten se tehdään? Jos hevonen laukkaa kovaa maastossa eikä suostu pysähtymään, voiko koittaa tätä?

7

3488

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • agrologi AMK

      Yhden ohjan pysäytys on lännenratsastajien keino pysäyttää hevonen. Keino perustuu siihen, että hevonen ei voi juosta lujaa, pukittaa (kunnolla) tai hypätä pystyyn (kunnolla), jos sen pää on äärimmilleen kääntyneenä. Eli tässä asennossa hankalakin hevonen on ratsastajan hallinnassa. Kyse ei siis ole mistään rankaisukeinosta, vaan yhdestä tavasta pysäyttää hevonen.

      Hommaan liittyy jonkin verran hienouksia, joita en osaa selittää (en ole varsinaisesti harrastanut lännenratsastusta, kokeillut vain muutaman kerran), joten lännenratsastusexpertit täydentäkää. Sen sijaan yhden ohjan pysäytystä olen käyttänyt aika paljonkin ihan "enkkuratsastuksessa". Minusta sinäkin voit kokeilla.
      Tämä vaatii ainakin alkuun vähän tilaa, joten missään metsäpolulla ei kannata aloittaa. Keino kannattaa myös opettaa hevoselle etukäteen, koska hevonen jolle tätä on käytetty johdonmukaisesti pysähtyy ja myötää usein jo ennen kuin turpa edes osuu kylkeen, koska tietää paineen silloin hellittävän ja toiminnan jatkuvan.

      Näin se menee ilman hienouksia: Kun hevonen halutaan pysäyttää yhdellä ohjalla niin ratsastaja istuu suorassa satulassa (ei siis kevennystä tai kenttäistuntaa) ja ajattelee pysähtymistä (näin keho antaa tiedostamatonta viestiä pysähtymisestä). Sitten ratsastaja vetää toisesta ohjasta voimakkaasti (ei nykimistä vaan tasainen rivakka veto). Käden voi viedä oman reiden viereen/taakse, jolloin ohja osuu reiteen ja siihen tulee kulmaa (eli vipuvaikutuksella saa vetoon enemmän voimaa). Ohja vedetään niin tiukalle, että hevosen pää koskettaa/lähes koskettaa sen kylkeä (tai ratsastajan jalkaa). Toinen ohja päästetään löysäksi. Sen jälkeen vetoa jatketaan kunnes hevonen pysähtyy ja myötää päällään niin, että ohja löystyy. Tällä sadasosasekunnilla myödätään vastaan (tämä on tosi tärkeää). Näin hevonen oppii, että tukalasta asennosta ohjan paineesta pääsee eroon pysähtymällä ja myötäämällä. Sitten hevosta kiitetään (oma rentous ja pieni sana riittää kiitokseksi) ja ratsastus jatkuu normaalisti. Jos hevonen ryntää uudelleen pysäytys toistetaan.

      Ensimmäisillä kerroilla hevoset usein pyörivät ympyrää minuuttitolkulla, yrittävät pomppia, peruuttaa jne. Mutta kun jaksaa olla kärsivällinen ja on tarkka, että myötää välittömästi, kun hevonen ensin pysähtyy ja sitten myötää ohjan löysäksi. Useimat hevoset hoksaa jujun muutamasta kerrasta, jästipäisemmätkin muutaman kymmenen kokeilun jälkeen. Sen jälkeen pysähtyminen on helppoa eli parhaat töksähtää niille jalansijoille, kun huomaavat mitä ratsastaja hakee. Ensimmäiset kokeilut kannattaa tehdä, kun hevonen on suht rauhallinen ja käynnistä.

      • Tätönen

        Itse en ole joutunut käyttämään, mutta kuullostaa siltä, että on suuri vaara, että hevonen kaatuu. Jättäisin tämän keinon vain todellisiin vaara/ääritilanteisiin kuten autotielle ryntäämiseen. Vaatii kokeneen ratsastajan, että oikea ajoitus onnistuu.


    • jtyjjghj

      edellisessä viestissä mainittiin jo kaikki tärkeä. Kaikkein tärkeintä on tosiaan heti antaa löysää ohjaa ja lopettaa vetämisestä aiheutuva paine, kun hevonen on pysähtynyt. Aina paras palkkio hevoselle on paineen poistaminen, joka useimmiten tulee ohjista vetämällä.
      Jos hevonen siirtyy itse käynnistä raviin etenkin maastossa, tai lähtee ilman lupaa laukkaamaan, on yhden ohjan pysäytys maailman paras keino saada se pysähtymään. Yhden ohjan pysäytys on aina tehtävä tasan sillä hetkellä, kun hevonen lähtee, jotta se ymmärtää mistä sitä ``rankaistaan``. Jos sen antaa jonkin aikaa laukata päätömästi eteen päin eikä heti itse reagoi asiaan, ei hevonen enää hetken päästä ymmärrä miksi sitä käännetään ympyrälle.

    • hhhhhhh1

      Jos vetää kovasta laukasta pään kylkeen, saattaa hevonen esimerkiksi menettää tasapainon ja kaatua. Suosittelisin kääntöpysähdyksen opettamista hevoselle ja opettelemista itse kentällä aluksi hitaammissa askellajeissa. Kääntöpysähdys on oiva apu juuri sillä hetkellä kun hevonen on säikähtänyt tai alkanut ryöstää, ennen kuin vauhti on kiihtynyt sataan.

    • korlov

      Itse jouduin käyttämään kyseistä tekniikkaa jo 14- vuotiaana kun hevonen lähti päätöntä laukkaa takaisin tallille ja edessä päin oli isompi tien. Pysähtyi noin 50 metrin jälkeen. Tietääkseni hevosella ei aiemmin oltu tätä yritetty.
      Silloin ollut kuullutkaan mistään kääntöpysähdyksestä tai yhden ohjan pysäytyksestä. Päättelin vain, että hevonen ei voi juosta eteen jos sen turpa osoittaa kenkiini :)

      • Anonyymi

        Tai jos sen koivet osoittavat taivaaseen...

        Kuinka ihmeen typerinä ihmiset hevosiaan pitävät???? Mulla hevonen on ryöstänyt vaikka kuinka monesti, mutta ainoa aito vaara on ollut talvella kaatuminen. Hevoseni kyllä ymmärtää mikä tie on sille tarkoitettu ja missä taas saattaa rynnätä auton alle.

        Jos ei luota hevosensa toimintaan tilanteessa, jonka on itse tavalla, tai toisella aiheuttanut, on parempi antaa hevonen fiksumman kuskin alle. Tallin pihassa hevonen viimeistään pysähtyy, eikä todellakaan juokse ketään päin, ellei sitten ole todella väärinkohdeltu yksilö, joka ei ole koskaan saanut tehdä itsenäisiä päätöksiä.


    • Tai sitten

      Minä en käyttäisi muuta kuin todellisissa pakkotilanteissa, joissa hevonen esimerkiksi lähtee alta ja lopputulos voi olla vaarallinen jollekin. Jos vain on jokin muu, hevosystävällisempi mahdollisuus, lähtisin ensin kokeilemaan sitä. Jos hevonen lähtee alta ja edessä on pitkästi tietä/muuta tilaa, jota pitkin on turvallista päästellä, laittaisin hevosen mieluummin juoksemaan ja pyytäisin jatkamaan vielä hetken, kun se alkaa väsyä ja haluaisi hidastaa - tämä on tehokas keino, viimeistään parin kerran jälkeen hevonen tajuaa ettei alta juokseminen auta eikä ratsastaja toisaalta kuitenkaan tapa hevosen eteenpäinpyrkimystä. Ohjan tarkoitus ei ole kuolettaa hevosen liikkumista vaan olla tukena ja apuna, minkä vuoksi sitä ei mielestäni pitäisi käyttää siinä sivussa myös rankaisukeinona, joka jäykistää ja jännittää hevosen sekä väkisin pakottaa sen pysähtymään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      262
      2481
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      91
      1977
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1596
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      157
      1417
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      65
      1244
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1185
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1010
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe