Infektio-exeema ja kromiallergia

Kesähikiallergikko

Kymmenkunta vuotta käsi-ihottumasta kärsittyäni, vihdoin ja viimein kun sitä alettiin tutkimaan, ja "hoitamaan", se levisi hoidon aikana toiseenkin käteen, taipeisiin ja varpaisiin asti, altistuin kromille ja parille muulle metalliseokselle joita on työkaluissa, huonoissa ja halvoissa "kromituotteissa", vanhoissa oven kahvoissa yms sekametallissa (avonaisten haavojen ja rikki raavitun ihon takia?). Tulokset kromiallergiaan muuttuivat testeissä vuoden aikana näkyviksi, edellisten ollessa ärsytysasteella muka vasta (vaikka olin tehnyt ohjeitten mukaan).

Hoito-ohjeet eivät auta, kortisoonihoito ei auta (käytetty kymmenkunta erilaista kortisoonia) käsien kastelun välttäminen ei auta, pesu ja kuivaus/rasvaus/kortisooni/hanskojen pito ei auta asiaan.

Käytin steriiliä nestettä neulalla ihottumaan ruiskuttaen, valelin ja haudoin toisella nesteellä ihottumaa, vältin pesuaineita. Vältin pesua, vältin tiettyjä töitä koska en avonaisten haavojen kanssa yksinkertaisesti pystynyt tekemään ajoittain mitään.

Hoidoista ja apteekin paksuista rasvoista oli enemmän haittaa kuin hyötyä ihottuman vain pahentuessa "hoitojen" aikana. Loppujen lopuksi ja kirurgin veitsen jälkeen (suolistotulehdus kokeiluihottumalääkkeestä) ihottuman sanottiin johtuvan tupakoinnista. (esim. metallialalla työskentely alemmissa töissä naisena ei huomioitu ollenkaan). Nahkahansikkaiden käytön lopetin vuosia sitten, niistä kuulemma irtoaa hien kanssa kromia ja altistaa ihottumalle.

Olen ollut nyt kohta vuoden tupakoimatta ja ihottuma alkaa taas pykiä esiin, kevään koittaessa. Ensin oikean käden sormien välissä, laajentuen kohta taas..

Ongelmana on vain tietty aika vuodesta, keväästä pitkälle lämpimään syksyyn kärsimäni kivulias, niveliä ja sormia turvottava infektio-exeema.. Kylmän kauden alkaessa ihottuma häipyy (ilman turhia rasvoja ja voiteita).

Nykyään kuivatan alkavia nesterakkuloita tiskivedessä (tuo kastelu kiellettiin alkuperäisissä ohjeissa) yritän välttää koskettelemasta ns paskarautaa, ja välttelen käsien turhaa pesua: turhaan, se alkaa kohta taas kämmenten hikoilun myötä, vaikka en tekisi muuta kuin makaisin sohvalla ja sylkisin kattoon.
Ihottuman edetessä joudun raapimaan, repimään ja hieromaan isoja kutiavia nahkalaikkuja irti käsistäni, ja rasvat vain pahentavat kutinaa, myös nahkan irtoamista.
Takrolimuusi ja vahva a-vita voide kirvelee myös eikä auta.
Meniköhän tuo diagnoosi pieleen alun perin jo? Onko mitään uutta keinoa jota kokeilla tähän vaivaan?

7

511

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyseessä tuntuu olevan ns. infektioekseema, joka on kuvatun kaltainen, hyvin krooninen ja huonosti hoitoihin reagoiva. Sen hoitoon saattaa mennä parikin vuotta. Ilman sisäisiä lääkkeitä sellainen ei onnistu. Sisäisinä lääkkeinä käytetään muun muassa antibioottia (lymesykliini, doksisykliini jne), atsatiopriinia tai siklosporiinia (immunosuppressiivisia lääkkeitä), ja uusimpana alitretinoiinia. Vasta, kun iho on ollut täysin kunnossa puolisen vuotta, voi sanoa ihottuman parantuneen.
      Kromaattiallergialla ei ole merkitystä, ellei ole tekemisissä moottoriöljyjen, sementin tai mahdollisten muiden kromaattia sisältävien tuotteiden kanssa. Metallinen kromi ei ihottumaa aiheuta tai pahenna. Sen takia ei pitäisikään puhua kromiallergiasta vaan kromaattiallergiasta. Kromaatit ovat kromisuoloja.

      • mcs

        Kromi 6 yhdisteet kiellettiin, itse olen allerginen
        yksille mustille suomalaisille nahkahanskoille,
        liekö parkitsemisaineet.


    • Kesähikiallergikko

      Kiitos vastauksesta. Kromiallergiasta puhuttin ihotautipolilla, ja siihen annettiin epämääräiset ohjeet joista ei ota selvää kukaan. En löytänyt googlaamalla enkä sivistyssanakirjoista apua tuon kromiallergian suomentamiseksi. Latinaa kait pitäisi opetella. Yksi sisäinen antibioottikuuri aiheutti sen etten voi syödä enää "aurinko-antibiootteja" ollenkaan, satoi tai paistoi.
      Jos metallinen kromi ei aiheuta tai pahenna tätä riesaa, niin mikä sitten?

      En ole enää yli kahteenkymmeneen vuoteen suostunut upottamaan käsiäni minkäänlaisiin öljyihin (kyynärpäitä myöten joka kuului työnkuvaan metallialalla). Ja reilu kymmenen vuoden tauko alkaneeseen ihottumaan aivan erilaisessa työssä.
      Miksi tämä vaivaa vain kevät/kesäkaudella (paitsi aikaisemmin kokeilulääkkeiden kanssa melkein vuoden ympäri)? Onko omassa hiessä kromisuoloja? Pääseekö tästä millään eroon?
      Iho on useimpina vuosina täysin kunnossa melkolailla puoli vuotta, elikkä viileän talvikauden. Silti se ei lopu.

      • Infektioekseema on krooninen ekseema. Suomeksi sanottuna 'ihottuma elää omaa elämäänsä suuremmin hoidoista piittaamatta'. Sen syynä pidetään ihon paikallista herkistymistä ihon normaaliflooran bakteereille ja kenties ihon omille rakenteille. Kromilla ei ole sen kanssa tekemistä. Kuten olen aiemmissa vastauksissa todennut, lääkehoidolla se saadaan yleensä parantumaan, mutta hoito voi viedä parikin vuotta. Kaikki eivät valitettavasti parane niinkään pitkällä hoidolla lopullisesti.


      • KROMI
        matti.hannuksela kirjoitti:

        Infektioekseema on krooninen ekseema. Suomeksi sanottuna 'ihottuma elää omaa elämäänsä suuremmin hoidoista piittaamatta'. Sen syynä pidetään ihon paikallista herkistymistä ihon normaaliflooran bakteereille ja kenties ihon omille rakenteille. Kromilla ei ole sen kanssa tekemistä. Kuten olen aiemmissa vastauksissa todennut, lääkehoidolla se saadaan yleensä parantumaan, mutta hoito voi viedä parikin vuotta. Kaikki eivät valitettavasti parane niinkään pitkällä hoidolla lopullisesti.

        Minä sain kromi-ihottuman silmien ympärille ja nenäpieliin, syömällä Figurel tabletteja, joissa oli kromia hillitsemässä makeannälkää. Ihottuma oli vaikea, eikä siihen tehonneet kortisonit, eivätkä muutkaan voiteet. Ihottuma parani kun lakkasin syömästä kromilisää.


    • Kesähikiallergikko

      Ok, kiitos! Käväisen lyömässä hanskat tiskiin ihotautipolilla jahka ihottuma puhkeaa taas ja antamassa vähän palautetta..

      • Cromi1

        Nahan parkitsemisessa käytetään kromisuoloja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      78
      1520
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1267
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      120
      1237
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1166
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1034
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      82
      833
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      772
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      765
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      380
      738
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      123
      701
    Aihe