Judo ja aikido

tuleva aloittelija

Olen kuullut, että judo ja aikido perustuu samoihin periaatteisiin ja kumman tahansa lajin harrastamisesta on hyötyä myös toista ajatellen. Pitääkö se paikkaansa vai olenko saanut väärää tietoa? Olen kiinnostunut molemmista lajeista. En haaveile kilpailemisesta, mutta olisi mukavaa jos oppisin samalla jonkin verran itsepuolustustaitoja. Kannattaako lajit aloittaa samaan aikaan vai onko parempi käydä yksi peruskurssi loppuun ennen kuin aloittaa toisen? Paikkakunnallani olisi mahdollista osallistua molemmissa lajeissa 2 harjoituksiin viikossa. Jos kävisin treeneissä 3 kertaa viikossa, kumpaan lajiin kannattaisi panostaa enemmän?

11

486

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • reality check

      Jossain määrin totta. Voit tietty käydä kokeilemassa molempia, mutta kun käyt, älä kuuntele liikaa harrastajien ja opettajien propagandaa. Luota siihen mitä näet ja tunnet. Jos haet kuntourheilua, eikä tullut hiki, olet väärässä paikassa. Jos tekniikat eivät tunnu tai näytä toimivilta, ne eivät ole.
      Aikidon markkinoiminen itsepuolustuslajina on kyllä aika falskia. Itse kävin aikidossa viittä vaille hakamaan (3.kyu) asti. Minua aina vaivasi se että mitähän opettaja tekee jos potkaisen kiertopotkun sääreen samalla kun tartuun siihen ranteeseen tai jos ensimmäinen lyönti onkin jabi ja perästä tulee yläkoukku, kuinka se aikidotekniikka sitten tehdään? Sitä ei vaan ollut sopivaa kysyä. Kukaan ei ole ikinä missään kertonut eikä youtubestakaan sittemmin ole löytynyt ensimmäistäkään uskottavaa tekniikkaa. Aikido on mielenkiintoinen liikuntamuoto, mutta itsepuolustushallusinaatiot kyllä mustaavat lajin mainetta.
      Judon puolella kukaan ei tietääkseni lupaa enemmän kuin laji lunastaa. (Siitäkin huolimatta että judo on näyttänyt toimivuutensa esim. vapaaottelussa). Judo on urheilua jolla on hyvä arvopohja, siinä kaikki. Itsepuolustus tulee siinä sivussa.

      • Älä hyökkää väärin!

        Täs on ainoo video, jos aikidoka treenaa tai matsaa ketään muuta ku toista aikidokaa vastaan. Kaikki muut mitä oon nähny on ollu sovittuja aikidonäytöksiä. Täs aikidojäbä huomaa aika äkkii et vaik on treenattu musta vyö ja vedetään kaveripohjalta niin ei kulje niinku Stromsössa. Vähän niinku avaimet ja kännykkä ois yhtä aikaa hukassa:

        http://www.youtube.com/watch?v=AssByvGVx6s


    • 3. kyu molemmissa

      Joitain eroja: Aikidossa on lyönnit, potkut, aseet (itsepuolustuksen kannalta etenkin puukko tuo hyödyllistä näkökulmaa tekniikoihin) ja puolustautuminen useampaa hyökkääjää vastaan. Judossa on mattotekniikoita ja randoria (aikidon vapaatekniikka on enemmänkin kevyttä ohjailua kuin kunnon vääntämistä).

      Molemmissa lajeissa on hyviä ja huonoja seuroja, joten mene seuraamaan harjoituksia, kysy kysymyksiä ja tarkkaile yleistä ilmapiiriä. Aloita ensin se laji, joka kiinnostaa enemmän, ja odota vähintään peruskurssin loppuun / ensimmäiseen vyökokeeseen ennen kuin otat toisen lajin rinnalle. Mielellään vuosi tai enemmänkin. Vaikka aikidon ja judon tavassa tehdä asioita on paljon samaa, niissä on myös eroja, ja asiat menee helposti sekaisin jos koittaa opetella kahden lajin alkeita samaan aikaan.

    • Älä lyö väärin!

      Jokainen lyömistä vähänkin harjoitellut tietää että aikidossa ei ole lyöntejä eikä puolustautmistekniikoita lyönteihin. Men-uchi ja askeleella otettu guaku-tsuki eivät ole lyöntejä.

      Jos hyppii tasajalkaa oppii hyppimään tasajalkaa mutta ei mäkihyppyä. Jos opettelee tekniikoita men-uchiin oppii niitä, mutta ei tekniikoita oikeita lyöntejä vastaan.

      Puukkoa ja useampaa hyökkääjää vastaan kannattaa valita lajiksi 400m aitajuoksu.

      • 3. kyu molemmissa

        Mikä on oma kokemuksesi aikidosta? Tuskin kovinkaan kummoinen, jos atemit ei ole tuttuja. Esim. Kai Koskisen dvd "Aikido Atemi Waza" on hyvä johdatus aiheeseen ja kiistaton todiste siitä, että atemeita harjoitellaan myös suomalaisessa aikidossa. Siis muutenkin kuin pelkkinä hämäyksinä ja sellaisina onnettomina läpsäisyinä, jollaisiksi jotkut opettajat ne jättää.

        Kuten sanoin, aikidossa (ja muissakin lajeissa) on hyviä ja huonoja seuroja. Ei se tee koko lajista huonoa, jos joissain seuroissa annetaan puutteellista opetusta.

        "Puukkoa ja useampaa hyökkääjää vastaan kannattaa valita lajiksi 400m aitajuoksu."

        Sellaisessa tilanteessa ei tietenkään kannata jäädä uhmaamaan kohtaloa, jos on mahdollisuus juosta pakoon. Myös yksittäistä aseetonta hyökkääjää vastaan on usein järkevää poistua paikalta, jos se suinkin onnistuu. Ja siitä päästäänkin yhteen aikidon vahvuuksista: tehokkaaseen jalkatyöskentelyyn, joka auttaa kääntämään tilanteen sellaiseksi että karkuun juokseminen on mahdollista.


    • Älä lyö väärin!

      Aikidossa on parasta jalkatyö, koska se on peräisin miekkailusta, jota on treenattu kamppailulajina ja henki kyseessä. Sama jalkatyö toki löytyy kaikkialta mutta aikidossa sitä painotetaan. Ja aikidoväistön perään saman tien karkuun oli fiksuinta mitä olen aikidokalta itsepuolustusasioissa kuullut. Hyvä!

      Atemeista. Tässä tulee muutama atemi:

      http://www.youtube.com/watch?v=hNttRJ40QZE

      Lopussa judoka kukistaa potkunyrkkeilijän matossa. Mutta jos judoka olisi osannut aikidoa, hän olisi vain väistänyt ja ottanyt lyöntikäden ranteesta kiinni ja tehnyt sitten rannelukon ja pyöreän liikkeen avulla kaadon. Eiks vaan? Tai atemin hermopisteeseen ;)

      Mutta sitten tulikin aamu ja aika herätä todellisuuteen.

      • trr12

        1. Siis ensinnäkin toi matsi on mma eikä kickboxing. Ja toisekseen se otteli siinä, kun mma ei ollut suosittua. Se hävis 4 matsii peräkkäin, kun parempia ottelijoita alkoi kiinnostua ufc:stä.

        2. Sä et voi ottaa kiinni mitään lyöntejä. Syy miksi toi judoka voitti oli ratkaisu kohdassa "1.55" Kun judoka tarras kummallakin klädellä kropasta kiinni eli sai lähikontaktin, siitä se siirtyi mattapainiksi mikä on paska juttu pystyssäottelijalle, koska siitä voi ratkaista ottelun lukolla.


    • Aijaijai

      Ohhoh, joka foorumi täynnä tätä Aikido on perseestä.fi
      Mutta meidän laji on paras :D Joillakin vaan on se pätemisen tarve! Harvemin näkee ylemmäntason harrastajia ,ainakaan meidän salilla ei tälläisiä löydy. Opetelkaa kunnioittamaan toisianne. Mielipiteitä saa olla,mutta asia on eri miten sen tuo esille ;)

    • jutsuka

      MOLEMMAT lajit on johdettu "alkuperäisestä" aseettoman kamppailun lajista, Ju-Jutsusta juuri vastaamaan tavallisen ihmisen kuntoilutarpeeseen. Ne ovat ehkä enemmän "urheilulajeja" ja Ju-Jutsu enemmän "taitolaji"...jätän filosofoinnin jutsu- ja -do päätteistä tietävämmille.

      Kaikille lajeille on yhteistä että vasta joskus vihreän vyön loppupuolella alkaa olemaan sellaista kanttia ja reaktiokykyä sekä muutama konsti "työkalupakkiin" josta voi tuurilla olla hyötyä. Tietenkin jos tulee riittävän kova isku takaapäin tai vastaavaa, putoaa kovakin tappelija. Omalla kohdallani sanoisin että en halua matsata kadulla - jos joku vaatii rahoja, annan ne mielummin kuin maksan jonkun liimanhaistajan heiveröisten hampaitten korjauksen tai varsinkaan paiskaan ketään vaarallisesti asfalttiin.

      En ole koskaan joutunut tappeluun, eikä minua ole ryöstetty vaikka olen asunut viime vuoden Harjussa Helsingissä. Ei siis kannata juuri puolustautua vaan juosta pakoon. Jos jää alimmaikseksi niin korviavihlova kirkuminen ja tiukka potku munille saattavat auttaa.

      Mutta joo, nämä ovat kaikki suunnattoman hienoja harrasteita ja judo ja aikido ovat molemmat suositeltavia. Ne lienevät kilpalajeja, kun taas jujutsussa ei kilpailla.

      • You Do

        Judolla ja aikidolla on yhteistä historiaa, mutta lajessa on enemän eroa kuin yhteistä. Kokemuksesta sanoisin, että treenaajan vinkkelistä judo tuntuu enemmän painilta kuin aikidolta ja aikido muistuttaa enemmän joogaa kuin judoa.

        Jokaiselle jotain, mutta jos haluat harrastaa urheilua ja konkreettisesti tietää mitä opit, valitse judo.

        Judotreenejä on jokaiselle, kaikkien omilla edellytyksillä tehtävästä kuntojudosta armottomaan kisarääkkiin. Judossa tekniikoita harjoitellaan myös tekniikkapainotteisesti, mutta ne on suunniteltu niin että niillä voi otella ja niitä voi harjoitella myös täydellä teholla. Judo on kasvamista paremmakisi ihmiseksi mutta myös urheilua, jossa saa ja voi tehdä suorituksensa täysillä vastustajaan, joka yrittää tehdä saman sinulle.

        Jos heität, lukotat kuristat jonkun otteluharjoituksessa tai kisassa, tiedät että onnistuit. Judossa ei jossitella. Tässä videossa heitetään korkealta ja kovaa, mutta erona monien muiden lajien vastaaviin youtube tuotoksiin, kyseessä ei ole ennalta harjoiteltua näytös, vaan kilpailu, jossa tekniikat onnistuvat, vaikka vastustaja tekee kaikkensa niiden epäonnistumiseksi.:

        http://www.youtube.com/watch?v=aqbG6MBcT-4&feature=relmfu

        Videosta käy myös ilmi minkä mittakaavan laji Judo on Japanissa ja 200 muussa maassa maailmanlaajuisesti. Mittakaavasta johtuen, missä tahansa maailmassa asut, löydät aina itsellesi sopivat judotreenit.


    • Ex-aikidoka

      Aikidossa ja judossa on teknisiä yhtäläisyyksiä, mutta lajeina ne on kyllä ihan erilaisia. Päämäärät ja strategiat ovat täysin eri.

      Itse treenasin aikidoa 3.kyulle asti ja itse pidin lajia hyvänä myös itsepuolustukseen, kunhan löydät ensin seuran joka sitä puolta aikidosta opettaa. Kaikki seurat eivät painota millään tavalla käytännönläheisyyttä. Sanoisin, että oman kokemukseni mukaan suurin osa seuroista.

      Noissa aikido vs toinen laji videoissa suurin ongelma on se, että niissä harvoin näkee oikeasti aikidoa. Ainakaan sitä aikidoa, jota itselleni opetettiin. Siinä aikidossa, jota itse treenasin tarkoituksena ei ollut matsata ja ottaa miehestä mittaa vaan tarkoitus oli puolustautua ja tehdä toisen hyökkääminen mahdollisimman hankalaksi. Noissa aikdio vs toinen laji videoissa aina matsataan eikä noudateta millään tavalla niitä taitoja/strategioita, joita itse aikidossa sain.

      Jo lähtökohtaisesti se tilanne, että otetaan kiinni toisten GI:stä ja kummatkin lähtee hakemaan heittoa, on täysin päinvastaista jota itselleni opetettiin. Itselleni opetettiin ettei anneta toisen edes ottaa kiinni ja jos ottaa kiinni niin yritetään mahdollisimman nopeasti päästä irti. Heittojen, horjutusten yms tekniikoiden tarkoitus on päästä tilanteesta irti eikä varsinaisesti kukistaa vastustajaa. Esim judossa monesti heitot voidaan tehdä sitä, että heiton jälkeen heittäjä päätyy dominoivaan positioon. Aikidossa heitot monesti tehdään poispäin itsestä, jotta tilanteesta pääsee karkuun ja saa etäisyyttä. Tuossa tulee myös joitakin pieniä teknisiä eroja miten ne heitot tehdään. Aikidolla ei siis voi voittaa matseja. Sillä voi silti pystyä puolustautumaan ja päästä karkuun.

      Näin ainakin itse aina aikidon mielsin. Jostain hämmentävästä syystä tämä puoli ei koskaan näy missään videoissa tai edes näytöksissä. Joskus olen miettinyt, että onkohan aikido koko kamppailuscenen väärinymmärretyin laji.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      16
      2158
    2. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      84
      2088
    3. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      101
      1387
    4. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      10
      1236
    5. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      146
      1178
    6. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      81
      1163
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      249
      886
    8. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      173
      864
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      63
      844
    10. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      60
      827
    Aihe