hei. Olen joogannut pari kolme vuotta hathaa saman opettajan johdolla. Kesäajaksi tämä ryhmä on tauolla, joten kokeilin muita joogatunteja. Sain mielestäni uudenlaista ajattelua ja näkökulmaa harjoitukseen, vanhoista harjoitteista löytyi ehkä jotain uutta kokemusta, ohjaus esimerkiksi hengityksen suhteen sai uutta kokemista. Myös vanhoista liikkeistä löytyi uutta.
Mutta sitten kysymyksiin. Saman ohjaajan tunneilla mennään eteenpäin tietyn harjoitteluohjelman mukaan, jolloin kehitystä tapahtuu (?) vähitellen. Voiko olla haitallista käydä esimerkiksi vuoroin kahden tai kolmen eri ohjaajan tunneilla, joista yksi ohjaa sivananda joogaa, eli ymmärtääkseni dynaamisempia liikesarjoja kuin hathassa?
Onko erityistä hyötyä siitä, että joogaa samalla metodilla ja saman ohjaajan ohjaamana? Ajattelin että itseni kanssahan minä kuitenkin töitä teen ja itselleni saan erilaisia kokemuksia siitäkin, että eri ohjaajat pyytävät huomioimaan erilaisia asioita.
Sitten toinen kysymys/ajatus.. Eräs kansalaisopiston joogaopettaja antoi oppilailleen moittivaa palautetta siitä, että nämä eivät jooganneet kotona (porukka on tavallista työelämässä ja elämän kiireissä olevaa sakkia, jolle jooga on mukava ja hyödyllinen harrastus, mutta tuskin elämäntapa). Pukuhuoneessa useimmat kokivat moitteet kurjana kokemuksena. Opettaja ikäänkuin vaati oppilailta enemmän ja sanoi, ettei kehitystä tapahdu jne.. Koin tämän hiukan joogafilosofian vastaiseksi toiminnaksi.. Mitä ajatuksia herättää?
tuntien vaihtelu
5
715
Vastaukset
- Atervehdys
Jos koittaisin vastata vaikken mikään joogi olekaan, harrastanut saman verran kuin sinä, en enempää.
Jos käy saman ohjaajan tunneilla, ohjaaja oppii tuntemaan ihmisen paremmin ja näkee kehityksen ja osaa antaa yksilöllisempiä neuvoja kuin vieras. Samaakin joogaa voi ohjata hyvin eri tavalla, olen sen kokenut astangajoogassa, vaikka siinä tehdään aina samoja liikkeitä. Tunnelma on erilainen. Toinen ohjaaja jättää liikkeitä väliin. Toinen ohjaa tarkasti, puuttuu yksityiskohtiin, linjauksiin. Kyllä vaikutteita voi kerätä eri ohjaajalta, mitäpä haittaa siitä olisi.
Se kansalaisopiston ohjaaja vetosi varmaan siihen, että kerta viikossa on liian vähän. Ja niin se varmaan onkin. Kehitystä ei pääse tapahtumaan, ei päästä eteenpäin, ehkä ohjaaja olisi halunnut edetä, mutta näki että se on sen porukan kanssa mahdotonta, turhautumista.
Minusta joogaohjaajan velvollisuus on kannustaa eteenpäin, kertoa mitä se vaatii. Hän välittää sen perinteen, mitä on ohjaamassa.
Aurinkotervehdyksestä varmaan jo näkee, miten pitkällä oppilas on, ja voiko teettää vaativampia liikkeitä.
En minäkään ymmärrä miksei ihmiset joogaa kotonaan, ei sitä tarvitse tuntitolkulla tehdä, säilyy tuntuma, missä mennään ja miltä tuntuu. Vaikka vain muutama aurinkotervehdys silloin tällöin. Jos ohjaaja sanoo tämän, niin ei se varmaankaan ole minkään joogafilosofian vastaista toimintaa.- haitat/hyödyt
tuossa oli kysymys ehkä eniten lonkkien avaamisesta, eli kun tiettyihin liikkeisiin piti saada lonkat auki ja se ei ole noin vain tehty ryhmältä, niin opettaja tavallaan alkoi vaatimaan, että sen pitäisi onnistua. Vaikka on käyty läpi eri tunneilla niitä periaatteita, että itseään kuunnellen tänään se, mikä menee. Sehän on se lähtökohta, johon vaatimuksilla ja yliyrittämisellä tekee vain hallaa. On hienoa, jos kannustuksella ja ohjauksella mennään eteenpäin. Mutta eihän lajiin kuulu mikään vertailukaan, eikä siinä mielessä päämäärät, et jokainen tekee oman harjoituksensa omista lähtökohdista ja saa oman kokemuksen, joka on yksilöllinen. Joogan ei siksi pidä olla suorittamista. Itse olen yliyrittänyt liikaa kuuntelematta itseäni, ja siitä tuli vain selkäkremppoja, mistä jäsenkorjaaja (myös joogannut) ohjeisti, että se yliyrittäminen pitää loppua, kun keho ei ole vielä valmis joihinkin juttuihin.
Eli siinä mielessä vaatimukset on ristiriidassa itsensä kuuntelemisen ja oman kropan kanssa tekemisen kanssa.
Eli vaatimukset nimenomaan olis minusta väärä lähtökohta, toisilla tunneilla se on kyllä ymmärretty ja annettu vaikka vaihtoehtoisia liikkeitä.
- Atervehdys
Se on varmasti ohjaajalta hyvin tehty, jos hän näyttää vaihtoehtoisia liikkeitä.
Liittyyköhän tuo lonkan aukaiseminen lotusasentoon. Minä en pääse lähellekään. Olen tunnilla vain tekevinäni jotain sinnepäin, mutta en halua rikkoa polveani. Kierukka joutuu paineeseen niin helposti, kun se toinen jalka nostetaan toisen päälle,
Leslie Kaminoff on puhunut Lotusdilemmasta. Ne jotka pääsevät lotusasentoon vaivattomasti, eivät paljon hyödy koko liikkeestä. Ne, taas jotka eivät pääse, ei pitäisi edes yrittää, voivat saada vain polvivamman palkinnoksi yrityksestään.
Ikävä vain se lotusasento ei Astangassa rajoitu vain siihen paikallaan istumiseen lotuksessa, vaan puolilotusasentoja tulee vastaan siellä täällä. Aika turhauttavaa, jos ottaa joogan kovin vakavasti.
Yksin harjoittelen vain seisoma-asentoja, aurinkotervehdyksiä ym. Niissä huomaa miten hengitys kulkee, ja jos ei kulje, niin sitten on tullut väännettyä itsensä liian pitkälle tai vinoon asentoon, jolloin linjaus ei ole hyvä. Minusta linjausta pystyy harjoittelemaan yksinkin, nimenomaan seuraamalla hengitystään, ja aistimalla tasapainoaan. Kyllä se lonkka avautuu vähitellen myös seisoma-asennoissa, näin ainakin uskon.
Istumaliikkeissä voi olla vaikeampi kuunnella itseään, siis hengitystä. Loppuliikket ovat terveydelle hyväksi, siinä uskon joogaoppeihin, hartiaseinonta, päälläseisonta ym. Niitä tulee vain tehtyä liian vähän, kun harjoittelee yksin.
Toisiin joogaajiin ei pitäsi verrata itseään, totta. On vain niin vaikea olla vertaamatta kun ollaa lähellä toisia. Joogaan näyttää hakeutuvan ihmisiä, jotka ovat luonnostaan notkeita, sellaisia ihmisiä ei kyllä kannattaisi kadehtia, sillä siinä on hermosto lujilla, Kehossa ei ole rajoja, ja venytykset voivat mennä helposti yli. Kankeus ei ole läheskään niin vaarallista, kunhan ei yritä mitään aivan mahdoton kertarysäyksellä.
Minä olen saanut joogasta polvivaivoja, ja hetkittäisiä selkävaivoja. Satunnaiset kivun tuntemukset selässä ovat liittyneet huonoon linjaukseen seisoma-asennoissa, hengitys on katkennut ja olen jotenkin vääntänyt itseäni hassusti. Enimmäkseen olen kyllä yrittänyt parantaa selkävaivojani joogalla. Uskon että jos linjaus paranee esim. kolmiossa, kiertokolmiossa, pitkässä kulmavenytyksessä ja tietysti aurinkotervehdyksissä, niin se parantaa selän hyvinvointia yleensäkin.
Polvivaivat ovat liittyneet siihen lotusasennon yrityksiin. Jooga on kyllä luonut myös väljyyttä polven liikerataan. Varmaankin liittyy etu -ja takareiden lihasten parempaan liikkuvuuteen, ja ehkä myös lonkka on vähän avautunut.- never ever
Kysymys ei tuossa tapauksessa ollut lootusistunnasta. Mutta lootusistuntaan pääsen aina kun lonkat saan auki ja ne eivät ole virheasennossa, missä sitäkin monesti, eikä vaadi oikeastaan polvilta minkäänlaista vääntymistä/vääntämistä. Ja EIHÄN SITÄ SAA TULLAKAAN!
Etkai todella väännä lootusta polvistasi..? Koska silloin teet sen täysin väärin ja rikot polvesi noin ja lootukseen et tuolla tekniikalla pääse. Lootusasento lähtee aina lonkista, kun lonkat saa auki ja sopivaan kulmaan, polvia ei tarvitse eikä saa! taittaa yli niiden liikkumiskulman. Polvissahan on sarananivel, ja lonkassa pallonivel, jota pitää joskus pitkäänkin valmistella ja irrotella erilaisin valmistavin harjoituksin. Järkyttävää, että joku tekee/ teettää lootusta polvien kustannuksella valmistelematta. Älä tee sitä enää koskaann noin, se on täysin väärin tehty, jos liike ja kierto ei ole lonkissa. Onko opettajasi nyt aivan oikeasti oikea jooganopettaja, tuon pitäisi olla yksi aivan perusasia. Ja jos et vaihda ohjaajaa, niin varmista ainakin, että tapaturmavakuutus on kunnossa, polvivaivat ovat ikäviä hoidettavia, varsinkin, jos ne tulevat tuolla tavalla vähän turhan takia. Kannattaa hakeutua oikeasti asiansa osaavan opettajan tunneille.
- Atervehdys
Olen saanut joogasta polvikipuja mutta ei mitään dramaattista, olen aina antanut periksi heti jos polvi on joutunut puristuksiin. Iän mukana tulee kaikenlaista, eikä aina ole helppo sanoa, mistä vaivat saavat alkunsa.
Mutta siihen lotusasentoon: sehän aloitetaan yleensä oikealla jalalla, ja polvi laitetaan jyrkkään kulmaan vetämällä kantapäätä kohti pakaraa. Jo tällaisen kulman aikaansaaminen on minulle liikaa, polven liikerata ei vain riitä, se kyllä joogaamalla kasvanut mutta ei riittävästi, jotta lotusasentoa kannattaisi edes yrittää. Kantapää jää jo oikealla jalalla vasemma reiden päälle, saatikka se vasen jalka, joka tulisi sen päälle. Kaiken kaikkiaan, ei onnistu lähellekään.
Lonkka on avautunut, mutta ei vielä läheskään riittävästi. Sitten kun lonkka alkaa avautua lisää, aloitan kokeilut uudestaan. Polvi sinänsä, tai sen liikerata, ei ole minulla mikään harjoittelun kohde. Polvea ei pidä vääntää, vain koukistaa, mutta kankealla, voi jo koukistamisessa olla tekemistä.
Kauhistuttaa katsella ihmisiä, jotka astuvat ulos autosta tai konttorista tai mistä lie, ja vain istahtavat matolle joogasalissa ja vääntävät jalkansa lootusasentoon, siitä vaan kylmiltään. Ne ovat minun näkökulmastani ihmisiä kuin eri planeetalta. Ei kysymys ole pelkästään tekniikasta tai ymmärryksestä, tai edes pitkästä harjoitustaustasta. He ovat vain eri tyypin ihmisiä.
Leslie Kaminoff sanoo videolla; ne, jotka pääsevät lotusasentoon helposti, eivät juuri hyödy siitä, ja ne jotka ovat jäykkiä, voivat vaarantaa polvensa sitä yrittäessään. Se ettei pääse johonkin asentoon, ei tarkoita että ihmisen pitäisi yrittää sitä. Hän ei ole puhu mitään erityisesti Astangajoogasta. Hän on anatomiaan erikoistunut joogaopettaja, joka on kirjoittanut mainion kirjan Yoga Anatomy.
http://www.youtube.com/watch?v=VrJGMigsDGw
Jos katsot tuon videon, niin siinä kiinnitetään huomiota nimenomaan vasemman polven toimintaan, joka on lotusasentoon mentäessä se ongelmakohta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123880MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar782037Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5481641Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin851308Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671097Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331028Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt214898Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60873- 171854
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3808