Voisiko joku kertoa vaihe vaiheelta ja käynti käynniltä yksityiskohtaisesti miten tehdään kruunu juurihoidettuun ja juurenpääleikattuun poskihampaaseen?
Onko kruunuja erilaisia, ilmeisesti eri materiaaleja?
Entä hintataso?
Kruunu kuulemma olisi välttämätön että hammas kestäisi lohkeamatta tai katkeamatta keskeltä. Paikat ei kuulemma kestä ja pitäisi uusia 2-3 vuoden välein, ja hammas saattaa helpommin lohjeta keskeltä. Kruunu kuulemma kestäisi ainakin 20 vuotta. Entäs sen jälkeen?
Vähän hirvittää koko homma, kun olen vasta 29 ja puhutaan hammasprotetiikasta!
Kruunu poskihampaaseen
13
22557
Vastaukset
- MPee
Kruunuja on todellakin olemassa useampaa eri sorttia. Hinnat ovat sitten yksityispuolen hintoja pääkaupunkiseudulla.
Yleisin ja kestoltaan sekä esteettisyydeltään parhaassa suhteessa on nk. metallokeraaminen kruunu. Siinä metallirungon päälle poltetaan omien hampaidesi värinen posliini. Posliini on erittäin esteettinen materiaali, ei eroa oikein tehtynä väriltään omista hampaistasi ja on karakterisoitavissa juuri sellaiseksi kuin vierushampaat. Metallivaihtoehtoja ovat pääasiassa kulta ja kobolttikromi, joista itse alalla olevana valitsisin kullan, sillä se antaa posliinille lämpivän sävyn, eikä kuulla harmaana läpi. Nykyajan posliinit ovat erittäin hyviä; ne kuluvat samassa suhteessa kuin omat hampaasi, joten purtenta pysyy ajan saatossa luonnollisena. Metallokeraaminen kruunu kullasta on hiukan kalliimpi kuin kobolttikromista. Kustannusarvio n. 400-500 euroa hammaslääkärikuluineen.
Erittäin kestävä ja nykyään suosiotaan kasvattava vaihtoehto on kultakruunu. Tuntuu olevan trendinä, että jopa erittäin näkyville alueille (esim. etuhampaisiin) teetetään kultakruunuja -ja osa haluaa kruununsa jopa harmaasta (päällepoltto)kullasta, eikä suinkaan keltakullasta. Itse voisin ottaa poskihampaaseen keltakultakruunun, jos siihen olisi tarvetta. Hinnaksi tulee hiukan kruunun painosta toki riippuen suunnilleen sama kuin metallokeraamisella kruunulla.
Kolmas vaihtoehto on kultakruunu yhdistelmämuovifasadilla. Eli kyseessä on muuten aivan sama asia kuin kultakruunu, mutta hampaan suusta ulospäin oleva sivu tulee muovista, jolloin siitä saadaan omien hampaiden värinen. Tämä on erittäin hyvin purennassa kestävä vaihtoehto. Muovi on toki pehmeämpää kuin posliini ja kuluu ajan saatossa. Kustannukset suurinpiirtein samat kuin metallokeraamisessa kruunussa.
On olemassa myös kokokeraamisia kruunuja, joissa ei ole metallia ollenkaan. Ne ovat hinnaltaan yleensä hiukan kalliimpia kuin metallokeraamiset, eivätkä sovi kaikille ja kaikkiin hampaisiin. Kun on kyseessa poskihammas, purentavoimat ovat monesti niin suuret, että kokokeraaminen ei ole kannattava ratkaisu, se lohkeaa. Kokokeraaminen kruunu on kaikista esteettisin vaihtoehto, se on kuultava ja ottaa osan väristään omasta hiotusta hampaastasi lävitseen. Ongelmia saattaa kuitenkin tuottaa hiotun hampaan mahdollinen värjäymä (esim. paikka-aineiden kuultaminen hammasluun läpi). Itse luotan ehdottomasti metallokeraamiseen kruunuun kultarungolla.
Hyvintehdyt kruunut kestävät todellakin vuosikymmeniä (kokokeraaminen tästä mahdollisena poikkeuksena). Ja hyvintehdyllä tarkoitan ehdottomasti sekä laboratorion että hammaslääkärin osuutta! Jos hammaslääkäri on huolimaton, ei tee pohjatöitä kunnolla, ei kuvaa hammasta jotta tiedetään missä kunnossa se on jne, kruunu saattaa irrota muutamassa kuukaudessa ja samalla tuhoutuu se varjeltu hammas. Yleensä kruunut todellakin ovat erittäin kestäviä ja hyvä vaihtoehto.
Kruunun valmistuksen kulku riippuu hammaslääkärin tottumuksista, siinä voidaan joko tehdä pidemmän tai lyhyemmän kaavan mukaan. Kullakin on omat variaationsa.
Ensimmäisellä käynnillä kummastakin leuastasi otetaan jäljennökset hammaslaboratoriota varten. Tämä tapahtuu siten, että metallisiin rei'itettyihin hammaskaarellesi sopiviin lusikoihin laitetaan pehmeää massaa ja lusikat painetaan hampaillesi. Yksi leuka tehdään aina kerrallaan. Lusikka on paikoillaan pari minuuttia, jona aikana massa jähmettyy ja muodostaa kuvan hampaistasi.
Jäljennöstenoton jälkeen hammaslääkäri saattaa ottaa tässä vaiheessa myös purentaindeksin. Eli hän pehmittää vahalevyä ja pyytää sinua puremaan hampaasi siihen yhteen. Toinen vaihtoehto on ruiskuttaa pehmeää muovimassaa hampaillesi ja purettaa. Kummassakin tapauksessa indeksin kovetuttua on olemassa ohje, jonka mukaan hammaslaboratoriossa voidaan katsoa missä suhteessa hampaasi menevät yhteen. Tämä on tärkeää uuden kruunusi purentaansopimisen vuoksi.
Jäljennökset ja indeksi lähetetään hammaslaboratorioon, jossa jäljennöksiin valetaan kipsi. Mieluusti näille ensimmäisille malleille valmistetaan juuri sinun suuhusi sopiva yksilöllinen jäljennöslusikka, jotta hiotusta hampaastasi saadaan mahdollisimman hyvä jäljennös. Osa hammaslääkäreistä ei kuitenkaan käytä yksilöllistä lusikkaa, vaan hioo hampaan jo ensimmäisellä käynnillä.
Hammas hiotaan kruunua varten siten, että se antaa kruunulle mahdollisimman hyvän ja kestävän tuen. Hionta tehdään yleensä puudutuksessa, sillä hampaan pinnalta porataan pois noin pari milliä hammasluuta, mikä saattaa vihloa. Paksuuden määrä riippuu siitä, millainen kruunutyyppi on valittu. Hampaasi muotoillaan tapauksesta riippuen, yleensä kuitenkin kartion muotoon. Hionta ulotetaan hiukan ienrajan alapuolelle, jotta kruunun raja ei jää näkyviin ja ien suojaa sitä.
Aivan tapauksesta (mm. hampaan kestävyydestä ja anatomisista seikoista) riippuen hammaslääkärisi päättää tehdäänkö sinulle nastakruunu vai tavallinen huppukruunu. Nastakruunussa juurihoidettuun juurikanavaan ulottuu nasta, joka ottaa tukea juurikanavan seinämistä. Tavallisessa kruunussa hampaan juuriosaan ei kajota ollenkaan, vaan hampaasta hiotaan vain kartio.
Kun hampaasi on hiottu, se jäljennetään hammaslaboratoriota varten. Eli jos on valmistettu yksilöllinen lusikka, sitä käytetään tässä vaiheessa. Jäljennös tehdään erikoismassalla, jolla saadaan erittäin tarkka lopputulos. Jäljennös lähetetään hammaslaboratorioon, jossa kruunu valmistetaan.
Kruunun teossa on erittäin tärkeää hampaiden oikean värin katsominen. Onneksi moni hammaslääkäri on nykyään niin fiksu, että lähettää potilaan hammaslaboratorioon väriä näyttämään. Tekijä kun osaa väriä katsoessaan jo miettiä miten sen aikoo käytännössä toteuttaa. hammaslääkäri voi kuitenkin katsoa halutessaan värin myös itse. Kultakruunua varten väriä ei katsota.
Taas riippuu hammaslääkäristä mikä on seuraava vaihe. Kultakruunut ja kokokeraamiset kruunut tehdään yleensä täysin valmiiksi jo seuraavalle käyntikerralle. Osa hammaslääkäreistä haluaa sovittaa metallokeraamisen kruunun runkoa suuhun ennen posliinin polttamista, jolloin nähdään onko istuvuus hyvä. Tämä on fiksua ja potilaana ajaa sinun etuasi, vaikka lisääkin yhden käyntikerran.
Viimeisellä käyntikerralla kruunu sementoidaan suuhusi ja se on sitten siinä. :o)
Jos kruunutettu hammas menetetään jossakin vaiheessa, voidaan tilalle tehdä esim. silta. Tämä on periaatteessa sama asia kuin 3 yhteenkytkettyä kruunua. Menetetty hammas jättää kahden hampaan väliin tyhjän kolon, siihen tulee sillan keskimmäinen hammas. Aukon viereiset hampaat hiotaan kumpikin kruunutuksen tavoin kartioiksi ja niiden varaan valmistetaan kolmen hampaan silta, joista keskimmäinen yksikkö on riippuva, koska se ei tukeudu juureen.
Älä sure, kruunutus on hyvä ja kestävä vaihtoehto hoitaa hampaita, jos omat eivät kestä. Kruunuja joudutaan toisinaan tekemään pienillekin lapsille esimerkiksi onnettomuuden vuoksi ja hyvin ne kestävät.- Annika
Kiitos tosi paljon hyvin valaisevasta vastauksestasi, todella mukavaa lukea ammattilaisen selitystä!
Pikkuisen olisin vielä kaipaillut lisätietoja. Hampaani on siis juurihoidettu ja juurenpääleikattu, ja juurihoidon alussa hiottu hyvin matalaksi pois purennasta. Siis sen hiominen kartioksi on oikeastaan mahdotonta, koska hampaan reunat on enää vain 2-3 milliä ikenen yläpuolella ja paikka on niin suuri että hampaan reunat ovat hyvin ohuet (lohkesikin kerran jo pieni pala). Laitetaanko tällöin juuri ne metallinastat juuriin? Avataanko siinä juurikanavat siis uudestaan? Tulevatko nastat hampaaseen ennen lopullisen jäljennöksen ottamista vai ovatko nastat kiinni kruunussa? Onko kruunun kiinnitys silloin hankalampi tehdä? Onko se kestävämpi vaihtoehto?
Kuulin jostain myös että yksi vaihtoehto voisi olla hampaan halkaisu leikkaamalla ensin kahdeksi puolikkaaksi (pieneksi) hampaaksi? Onko tämä yleistä? Millainen leikkaus on ja miten se tehdään? Miten sen jälkeen toimitaan? Kumpi olisi parempi vaihtoehto, kokonaiseen vai halkaistuun hampaaseen tehty kruunu?
Toivottavasti hammasta ei tarvitsisi myöhemminkään poistaa (ala-kuutonen), koska myös sen viereinen hammas (ala-viitonen) on juurihoidettu ja siinä on halkeama, eli se ei varmaan kestäisi olla sillan tukihampaana? Varmaan silloin silta pitäisi tehdä neloseen asti? Kannattaisikohan muuten se ala-viitonenkin kruunuttaa, siitä ei ole puhuttu mitään?
Onko muuten mitään tehtävissä jos hammasta ei kruunuteta ja se halkeaa keskeltä poikki?
Kiitos kovasti vielä lisävastauksistasi jo etukäteen! - MPee
Annika kirjoitti:
Kiitos tosi paljon hyvin valaisevasta vastauksestasi, todella mukavaa lukea ammattilaisen selitystä!
Pikkuisen olisin vielä kaipaillut lisätietoja. Hampaani on siis juurihoidettu ja juurenpääleikattu, ja juurihoidon alussa hiottu hyvin matalaksi pois purennasta. Siis sen hiominen kartioksi on oikeastaan mahdotonta, koska hampaan reunat on enää vain 2-3 milliä ikenen yläpuolella ja paikka on niin suuri että hampaan reunat ovat hyvin ohuet (lohkesikin kerran jo pieni pala). Laitetaanko tällöin juuri ne metallinastat juuriin? Avataanko siinä juurikanavat siis uudestaan? Tulevatko nastat hampaaseen ennen lopullisen jäljennöksen ottamista vai ovatko nastat kiinni kruunussa? Onko kruunun kiinnitys silloin hankalampi tehdä? Onko se kestävämpi vaihtoehto?
Kuulin jostain myös että yksi vaihtoehto voisi olla hampaan halkaisu leikkaamalla ensin kahdeksi puolikkaaksi (pieneksi) hampaaksi? Onko tämä yleistä? Millainen leikkaus on ja miten se tehdään? Miten sen jälkeen toimitaan? Kumpi olisi parempi vaihtoehto, kokonaiseen vai halkaistuun hampaaseen tehty kruunu?
Toivottavasti hammasta ei tarvitsisi myöhemminkään poistaa (ala-kuutonen), koska myös sen viereinen hammas (ala-viitonen) on juurihoidettu ja siinä on halkeama, eli se ei varmaan kestäisi olla sillan tukihampaana? Varmaan silloin silta pitäisi tehdä neloseen asti? Kannattaisikohan muuten se ala-viitonenkin kruunuttaa, siitä ei ole puhuttu mitään?
Onko muuten mitään tehtävissä jos hammasta ei kruunuteta ja se halkeaa keskeltä poikki?
Kiitos kovasti vielä lisävastauksistasi jo etukäteen!Kun hampaasi on valmiiksi jo noin matala, tulee luultavasti kyseeseen juuri nastakruunu. Liian matala hammas ei tue kruunua kunnolla ja tällöin tarvittava retentio joudutaan hakemaan juurikanavasta. Lopullinen päätös riippuu kuitenkin hamamslääkäristä ja siitä millaiseksi hän katsoo tilanteen (purennan, purentavoimat, tarvittavan kruunun korkeuden suhteessa jäljelläolevaan hampaaseen jne.).
Jos sinulle tehdään nastakruunu, juurikanava tai useampi puhdistetaan uudelleen nastaa varten. Hammashan on kuitenkin tässä vaiheessa jo kuollut, joten se ei tunnu miltään. Vanha paikka vain poistetaan ja kanavissa olevat guttaperkkanastat poistetaan ja kanavat putsataan.
Nastakruunu voidaan tehdä kahdella tavalla. (Nythän on siis kyseessä vähintäänkin metallirunkoinen kruunu, kokokeramiaan ei nastoja saa.) Eli kruunun runko voidaan tehdä yhtenä kappaleena, jolloin siinä on kanaviin menevät nastat valmiina. Ne törröttävät kruunuosan pohjassa. Toinen vaihtoehto on tehdä ensin nk. nastapilari, joka on metallista valettu kappale nastoineen ja muodoltaan aivan kuin oma hammas olisi normaalisti hiottu kartioksi. Tämän päälle tehdään sitten tavallinen vaippakruunu.
Nastakruunua tehtäessä avattuihin kanaviin työnnetään jäljennösvaiheessa nastat, jotta laboratorio tietää missä asennossa kanavat ovat ja kuinka paksut nastat niihin menevät. Eli nastat jäävät kiinni jäljennösaineeseen ja poistuvat suustasi jäljennöksen mukana.
Asiansa osaavalle hammaslääkärille nastakruunun kiinnitys ei ole sen hankalampaa kuin tavallisen vaippakruununkaan. Tietääkseni nastakruunun ja vaippakruunun kestävyydessä ei ole sinänsä eroja. Joskus käy kuitenkin niin, että hampaan runko ei kestä nastakruunun aiheuttamaa rasitusta ja juuri saattaa haljeta. Mutta tätäkin pystytään eliminoimaan ammattitaitoisen hammaslääkärin ja laboratorion yhteistyöllä. Tosin heikkoa hammastahan ei mikään poppaskonsti paranna, se hajoaa jos on hajotakseen.
Enpä ole koskaan törmännyt hampaan halkaisemiseen kruunutuksen yhteydessä. Ennemminkin samaan poskihampaaseen tehdään joskus 2 erillistä nastapilaria kruunun alle, mutta tämäkin on harvinaista.
Juurihoidetut hampaat eivät ole tukihampaina niin kestäviä kuin elävät hampaat, oli sitten kyseessä kruunutus tai silta. Riippuu kuitenkin täysin hampaistasi, mikä viitosen kohdalla tulisi kyseeseen. Viitosen asiasta kannattaa konsultoida hammaslääkäriäsi: hän arvioi onko halkeama niin paha, että viitonenkin kannattaisi kruunuttaa. Sehän kävisi kyllä kätevästi samalla kertaa kuutosen kanssa, pääsisit yksillä käynneillä.
Vierekkäiset kruunut voidaan valmistaa joko erillisinä tai yhteenkytkettyinä. Yhteenkytketyt ovat periaatteessa sama asia kuin silta, mutta sillaksi kutsutaan min. kolmen yksikön rakennetta, koska siinä on se riippuva väliosa.
Jos hammas halkeaa pahasti ikenen alle ja juureen asti, se joudutaan yleensä poistamaan. Halkeamaa on vaikea korjata syvältä ja se lisää tulehdusriskiä keräämällä likaa. - Auli
Annika kirjoitti:
Kiitos tosi paljon hyvin valaisevasta vastauksestasi, todella mukavaa lukea ammattilaisen selitystä!
Pikkuisen olisin vielä kaipaillut lisätietoja. Hampaani on siis juurihoidettu ja juurenpääleikattu, ja juurihoidon alussa hiottu hyvin matalaksi pois purennasta. Siis sen hiominen kartioksi on oikeastaan mahdotonta, koska hampaan reunat on enää vain 2-3 milliä ikenen yläpuolella ja paikka on niin suuri että hampaan reunat ovat hyvin ohuet (lohkesikin kerran jo pieni pala). Laitetaanko tällöin juuri ne metallinastat juuriin? Avataanko siinä juurikanavat siis uudestaan? Tulevatko nastat hampaaseen ennen lopullisen jäljennöksen ottamista vai ovatko nastat kiinni kruunussa? Onko kruunun kiinnitys silloin hankalampi tehdä? Onko se kestävämpi vaihtoehto?
Kuulin jostain myös että yksi vaihtoehto voisi olla hampaan halkaisu leikkaamalla ensin kahdeksi puolikkaaksi (pieneksi) hampaaksi? Onko tämä yleistä? Millainen leikkaus on ja miten se tehdään? Miten sen jälkeen toimitaan? Kumpi olisi parempi vaihtoehto, kokonaiseen vai halkaistuun hampaaseen tehty kruunu?
Toivottavasti hammasta ei tarvitsisi myöhemminkään poistaa (ala-kuutonen), koska myös sen viereinen hammas (ala-viitonen) on juurihoidettu ja siinä on halkeama, eli se ei varmaan kestäisi olla sillan tukihampaana? Varmaan silloin silta pitäisi tehdä neloseen asti? Kannattaisikohan muuten se ala-viitonenkin kruunuttaa, siitä ei ole puhuttu mitään?
Onko muuten mitään tehtävissä jos hammasta ei kruunuteta ja se halkeaa keskeltä poikki?
Kiitos kovasti vielä lisävastauksistasi jo etukäteen!sinun tapauksessa kuitenkin ollut kyse ihan tavallisesta hampaan paikkauksesta?
Minulla on yhdessä juurihampaassa "kruunu" joka on tehty kehikon avulla tavallisesta muovipaikka-aineesta. Tuo Mpeen selvittämä kruunu olisi parempi ratkaisu, mutta "köyhälle terveyskeskuksen potilaalle" turhan kallis ratkaisu joten terveyskeskuksessa minulle ei edes ehdotettu sellaista kruunua.
Minulla jouduttiin tuo toinen juurihoidettu hammas halkaisemaan kahdeksi hampaaksi, kun hammaslääkäri kovakouraisella työskentelyllä aiheutti hampaan halkeamisen. Hammas oli siis halki ja siksi sitä ei yhtenä hampaana voinut paikata - halkeaman alle muodostunut tulehdus ei olisi parantunut vaan pahentunut kunnes hammas olisi jouduttu poistamaan. Hampaaseen tehtiin halkeaman kohdalle selvä rako ja hampaan puoliskoihin laitettiin tavalliset muovipaikat. Hampaan halkeamaa levennettiin siis poraamalla pieni pala hampaasta pois. Minulla pienemmän puoliskon juuri katkesi myöhemmin ja se jouduttiin poistamaan, mutta suurempi puolisko on edelleen toimintakuntoinen. Tuo hampaan halkaiseminen oli siis minun tapauksessa ainut vaihtoehto hampaan poistamiselle. Mikäli hammas on ehjä ei sitä luonnollisesti kannata halkaista kahdeksi hampaaksi, sillä "yhden hampaan" paikkaaminen tulee maksamaan kahden hampaan verran ja hampaan kesto on heikompi kuin ehjän hampaan.
- justjooooo
olet 29 ja sua hirvittää tommoset puheet? kuule minä olen 16 ja mulla on sama juttu edessä.
- Jekkurekku
Todella hyvä viestiketju, asiallista puhetta aiheesta. Kiitokset eritoten MPee:lle kattavista ja tarkoista vastauksista sekä kuvauksista!
- Mutta mutta
Mutta menetelmät ovat jo ehtineet seitsemässä vuodessa taas muuttua... Perusperiaatteet kyllä pätevät. Implanttihoito on myös nykyään niin kehittynyttä, että heikompiennusteisten hampaiden kruunutusta ei välttämättä enää uskalleta yrittää, vaan suositellaan varmempaa implanttia.
- jreölw
Mutta mutta kirjoitti:
Mutta menetelmät ovat jo ehtineet seitsemässä vuodessa taas muuttua... Perusperiaatteet kyllä pätevät. Implanttihoito on myös nykyään niin kehittynyttä, että heikompiennusteisten hampaiden kruunutusta ei välttämättä enää uskalleta yrittää, vaan suositellaan varmempaa implanttia.
ei ne implantit käy jos ei luuta ole tarpeeksi eikä halua luusiirrettä. lisäksi kaikilla ei ole varaa implantteihin joten sikäli jos ja kun kruunun laitto on mahdollista, niin se on varteenotettava vaihtoehto.
- berra
voiko kruunun (nastakruunu tn sillä omaa hammasta on enää toinen reuna jäljellä, muuten lohjennut) tehdä kun juurihoidettu hammas oireilee silloin tällöin? Ja syynä on mikrohalkeama, joka ulottuu ainakin ienrajan alapuolelle, sitä ei vielä ole tutkittu minne asti mutta oletettavasti siis juurikanavaan...vai onko ainut vaihtoehto poisto ja implantti?
Pohjois-Karjalassa tuntuvat maksavan 2000 euroa.. - AK
Paljoko kruunulla on hintaa keskimäärin?
- poskiontelomies69
parikybää
- biib
Yksityinen hammaslääkärini (Helsingissä) antoi hiljattain kruunun hinta-arvioksi 700-800e.
- Anonyymi
Onko kelläään kokemusta hammaskruunun laittoa ns”välihampaaseen”? Hammas on paikattu vuojen sisällä neljä kertaa ja olis suunnitellla kruunu. Pelkösin että hampaasta puuttuu puolet ja vähän ien alta. Periaatteessa hammas on vain kuori mikä näkyy ylospäin normaalilta. Kuitenkin juuri on vielä terve. Haluaisin kuulla kokemuksia esim sattuuko? Ja kauan se kestää
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik83316MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar681848Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5411556Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin751156Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja60966Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s32940Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt208861- 170813
Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o59806Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3758