Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Muistisairas-ei hullu eikä humalassa

Muistiviikko

22.9.2012 4:00 Valtakunnallisen Muistiviikon yhteydessä on hyvä muistuttaa, että muistisairaalla on jokin muistia ja toimintakykyä heikentävä aivosairaus. Hänen käytöksensä voi olla tilanteesta riippuen hyvin haastavaa, jopa niin, että ammattihenkilöstön on vaikea erottaa, onko kyseessä psyykkinen sairaus vai dementoiva muistisairaus.

Muistisairaus on hyvin yksilöllinen sairaus. Sairauden alkuvaihe, sen eteneminen ja eri vaiheet ovat lähes jokaisella sairastuneella omanlaisensa. Joitain tiettyjä yhteispiirteitä voi olla, esimerkiksi Alzheimerin tautiin sairastuneilla lähimuisti heikkenee ensin ja sitten vasta tulevat rajoitukset muuhun toimintakykyyn.

Varsinkin nuoren, työikäisen muistisairauteen voi olla vaikea suhtautua oikealla tavalla. Voidaan tulkita muistisairauden käytösoireet, kuten aggressiivisuus, psyykkisestä sairaudesta johtuviksi, mikä ei suinkaan ole oikein. Turvattomuuden tunne lisää aggressiivista käytöstä, koska sairastunut ei ymmärrä, miksi hänet esimerkiksi on jouduttu sitomaan hoitotoimenpiteenä.

Muistisairaan käytösoireet voivat aiheuttaa hämmennystä ja epätietoisuutta sille, jolla ei ole tietoa muistisairauksista. Voi tulla tilanteita, ettei tiedetä, miten toimitaan oikein aiheuttamatta hämmennystä ja turvattomuutta muistisairaalle.

Etelä-Karjalassa toimii Etelä-Karjalan Muisti ry, josta saa asiantuntevaa ohjeistusta ja neuvontaa muistisairaan kohtaamiseen niin kotona kuin muuallakin. Kun haluat lisätietoa, ota rohkeasti yhteyttä: [email protected]


Nyky Vanhanen

Puheenjohtaja

Hanna Sinisalo

Kehittämispäällikkö

Etelä-Karjalan Muisti ry

7

289

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jk

      vai niin

    • ilmoitus ylläpitoon

      jk,olet häirikkö

    • Asiaa!

      Hyvä juttu!

    • Rotan arvoinenko ?

      MUISTILÄÄKKEET. Oletteko panneet lähiomaisina merkille muistilääkkeistä sen, että ne eivät hidasta lainkaan muistinmenetystä, päin vastoin aiheuttavat pahaa oloa ja sekavuutta. Viikatemies tulee melko pian lääkkeiden käytön aloituksen jälkeen (muutama vuosi). Mielialaan vaikuttavat kylläkin jonkin tunnin lääkkeiden oton jälkeen.
      Ovatko potilaat taas kerran koekaniineina ? Epäilen suuresti näin tapahtuvan.

    • ristiina ja tytär

      No eihän sellaista lääkettä vielä ole joka hidastais muistinmenetystä.Nämä lääkkeethän vaikuttaa oireisiin,pitää sairaan pidemmän aikaa kasassa.
      Viikatemies tulee kyllä sairauden takia eikä muistilääkkeiden,meillä ainakin ne lääkkeet lisäsi mieheni toimintakykyä,mutta nekin vaikuttaa vaan aikansa.
      Mieheni alzheiemr kyllä jyllää heti jos jää muistilääkkeet ottamatta,en vois kotona edes pitää enää sit.
      Meille niistä ollut apua,Ebixa huippuhyvä!

    • Vaikea sairaus

      Samaa Ebixsaa oli viimeksi meilläkin pitkät ajat, mutta sairaan sisällä kiehui ja itsetuhoiset ajatukset alinomaa mielessä.
      Ennakkoluuloja ja epäilyksiä jos jonkinmoisia.
      Meillä sairas on tämän ajan jättänyt ja tilanne sitä myöten rauhoittunut.

    • ristiina ja tytär

      Juu,meidän alzheimerkin alkaa ottaa vallan,se kuuluu siihen sairauteen,ne epäilykset ja kaikki ,nyt lisätty ebixan rinnalle muuta,se taas auttaa hetken, pari viikkoa ollut rauhallista,sairaushan aina elää ja muuttuu.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2474
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2173
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1818
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1611
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1555
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1508
    8. 54
      1370
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1319
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1244
    Aihe